Het boek “Otto’s oorlog” is geschreven door Koos van Zomeren. Het is voor het eerst uitgegeven in 1983, door De Arbeiderspers. De versie die ik gelezen heb, komt uit de serie “Grote Lijsters” en is een uitgave van Wolters-Noordhoff, Groningen en Wolters Plantyn, Deurne. Het boek heeft 224 bladzijde
Ik heb het boek van de grote lijsters en dus is de kaft niet het zelfde als het origineel. Op de voorkant staat een foto van een jongere man met aan de zijkant van die foto (schilderij aan de muur) zitten twee plastic armpjes van een pop. Opvallend is dat aan een van de twee armpjes maar vier vingers zitten in plaats van vijf. Op de voorkant staat ook de titel van het boek en de naam van de schrijver. Op de achterkant van het boek is een soort betonnen muur met gaten erin gefotografeerd, hier overheen staat informatie over het boek. Het boek heeft naar mijn mening niet echt een motto. De bijzonderheid aan het boek is vooral de schrijfstijl met heel veel flashbacks.
Ik heb dit boek gekozen omdat de titel mij wel aansprak. Otto’s oorlog, daarbij denk ik aan een boek over de oorlog. In het begin lijkt ook of het boek over de oorlog gaat, maar later blijkt dat het boek over de persoonlijke oorlog van Otto gaat.
Ik vond het boek totaal niet interessant. De titel was voor mij misleidend dus ik dacht dat het boek over een heel ander thema zou gaan, vogeltjes kijken in het buitenland interesseert me niet zo, net zoals zijn innerlijke strijd. Het boek is volgens mij wel origineel, ik heb namelijk eerlijk gezegd nog nooit een psychologisch boek gelezen dus voor mij zijn al die boeken origineel. Het boek is op zich wel mooi als je van dit genre houdt, maar het is niet mijn smaak.
BOEKVERSLAG
door:Linda van der Loo Klas:Havo4 c
Datum: 26-10-2002
Auteur: Koos van Zomeren Titel: Otto’s oorlog
Uitgave: 1996
Eerste druk:1983 Aantal blz.:224
Gebruikte bronnen (nauwkeurig aangeven): 1. De informatie achterin het boek ( zes bladzijde’s over het leven van Koos van Zomeren).
3. Literom
Inhoud:
1. Het gezin overleefde het bombardement op Rotterdam, op 14 mei 1940, maar later in de oorlog werd Otto’s vader door de Duitsers opgepakt. 2. Zijn vader is nooit teruggekomen. 3. Otto ontmoet Wessel Matser waarmee hij, samen met Simon Jorna op reis gaat. Hij voelt zich vaak eenzaam onder deze reis. 4. Op andere reizen trekken Simon en Wessel alleen met elkaar op en sluiten Otto bewust buiten. 5. Otto wil bevriend zijn met Wessel en haat Simon, nare herinneringen van de oorlog komen naar boven. 6. Wessel van een berg en vanaf die dag vraagt Otto zich af of dit zijn schuld was. Veel gesprekken tussen Simon en Otto over hoe hij dood is gegaan. 7. Tijdens een reis valt Simons fototas van de berg en Otto biedt aan hem te halen. Hij is bezig aan zijn afdaling en vraagt Simon hem even een hand te geven, maar geeft hem een duw. Otto valt en word dus vermoord door zijn eigen neef. De personen
G E Z O C H T
Naam: Simon Jorna
Adres (vermoedelijke verblijfplaats): In de bergen. Leeftijd: Ongeveer 25 jaar oud.
Uiterlijke kenmerken:
Klein, dikke nek, breed.
Opvallend gedrag / uitspraken e.d.: Geen opvallend gedrag of opvallende uitspraken. Gegevens uit het verleden: Hij ondervindt tegenwerking van Otto, die hem probeert te treiteren en treitert terug. Hij is fotograaf en heeft verschillende opdrachten gedaan met Wessel en Otto.
Milieu / relaties: Neef van Otto. Wil aandacht en respect van Wessel die is overleden.
Gezocht wegens: Moord op zijn neef Otto.
2. Maak een relatieschema van de (belangrijkste) personen, zo nodig op een bijlage.
Drie hoofdpersonen: Otto Stein: Een kennis van Wessel en de neef van Simon. Wessel Matser: Vriend van Wessel en Simon. Simon Jorna: Neef van Otto en vriend van Wessel.
Tijdsverloop
Belangrijke tijdsaanduidingen, verspreid over het verhaal:
1. Blz. 9
Rotterdam 14 mei 1940, dat was ook niet misselijk. De klok bleef staan op 13.28 uur. Dit boek heeft verder geen tijdsaanduidingen.
Het boek begint rond 1975 en eindigt rond 1983.
2. Blz. 9
De klok bij de tramhalte stond ruim 10 minuten stel toen het geraas van de Heinkels wegebde zonder opnieuw aan te zwellen. (10 minuten na 13.28 uur.) Het boek is heel raar qua tijd omdat het heel veel flashbacks heeft en je niet weet wanneer dat gebeurt is, de tijd is dus onlogisch.
Je begint in vroeger, toen het oorlog was, dan ga je opeens naar 1975. Als hij dan later op zijn kamer zit, dan gaat het opeens weer terug naar de oorlog.
a.Verteltijd: 7 uur ongeveer.
b. Vertelde tijd
8 jaar.
Verhouding tussen a. en b. Ik heb in ongeveer 7 uur 8 jaar van iemands leven gelezen. Daarmee kan je zeggen dat de verteltijd redelijk kort is en dat je niet diep in het verhaal gaat en geen details leest.
Chronologie? Het verhaal is totaal niet chronologisch. Je begint dus in 1940, flitst weer naar 1975 en ondertussen word je weer mee terug genomen naar de 2e wereldoorlog.
Continu/discontinu? Het verhaal is een discontinu, Het wordt de hele tijd onderbroken met flashbacks.
Flash backs? Het verhaal is een en al flash backs, dan gaat hij weer in het heden en dan weer in het verleden. Ondertussen dat je zijn leven leest (1975-1983) krijg je flashbacks over de 2e wereldoorlog.
Ruimte
Locaties + beschrijving
-Arhavi, een stad in Turkije
-bij de Senegalrivier in Afrika
-de Extremadura in Spanje
-Banc d\'arguin in Mauritanië
-Rotterdam Sfeer in het verhaal
Spanning
Ruzie, spanning
Spanning
Verlies van Wessel, verdriet
Flash backs, verdrietig.
Weersomstandigheden
Subtropisch warm
Subtropisch warm
Warm
Warm
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden