A. Praktische gegevens:
1. Bibliografische gegevens,
1. Nframa, Zwarte Ster.
2. Lydia Rood.
3. Prometheus.
4. 1999.
5. 232
6. Avontuur.
7. 18 delen (hoofdstukken).
8. 07-10-2001.
2. Titelverklaring,
De titel “Nframa”, zwarte ster heeft de betekenis dat Nframa zwart is en dat hij een ster is geworden in zijn eigen land en dat probeert hij ook in Europa te worden. Door het hele boek wordt beschreven hoe Nframa probeert zijn droom, bekend worden als profvoetballer, waar te maken.
3. Tijd in de geschiedenis,
Het verhaal speelt zich af ongeveer in de jaren ´90. De schrijfster is in Ghana geweest om dit boek te kunnen schrijven. En het boek is sinds 1998 uit. Nframa was acht toen het verhaal begon, en men heeft het in het boek al over de Amsterdam Arena en die bestaat nog niet lang.
4. Tijdsduur,
Ongeveer 10 jaar. Omdat de schrijfster in Ghana is geweest en de jeugdjaren van Nframa heeft kunnen beschrijven. Wanneer Nframa in Nederland aankomt speelt hij eerst in het A team dus is hij nog niet oud (zo rond de 17/8 jaar).
5. Ruimte,
De belangrijkste gebeurtenissen spelen zich af in Ghana, het geboorteland van de hoofdrolspeler. Daar worden er selectie wedstrijden gehouden voor voetballers die naar Europa kunnen gaan. Daarnaast gebeuren de gebeurtenissen in Nederland. In Nederland komt Nframa te spelen bij Ajax en maakt hij kennis met de stad Amsterdam.
6. Hoofdpersonen,
De belangrijkste persoon is Ebenezer Yaw Adjei (Ghana), bijgenaamd Nframa. Hij wil in Europa voetballen en hij wil trouwen met Akosua. Nframa is een zwarte jongen. Als hij in Europa is moet hij vooral veel aan Akosua denken maar ook aan de andere familie. Hij heeft motivatieverlies en het loopt allemaal niet echt goed. Maar toch debuteert hij al snel in het eerste van Ajax. In Ghana is de belangrijkste bijpersoon ´tante Janet´, de pleegmoeder van Nframa maar eigenlijk helemaal geen tante. Hij is naar haar gebracht nadat Nframa zijn beide ouders kwamen te overlijden aan malaria. Tante Janet is een echte huisvrouw en geeft Nframa altijd veel opdrachten. Een andere bijpersoon in Ghana is Akosua. Het meisje waarmee Nframa wil trouwen. Als Akosua langs loopt tijdens het voetbal voetbalt Nframa nog beter. Akosua is snel jaloers. In Nederland zijn de belangrijkste bijpersonen de pleegouders, Annelies en Gerard. Zij proberen het Nframa erg naar zijn zin te maken, wat Nframa ook wel waardeert, alleen ze begrijpen Nframa niet altijd even goed omdat hij gewoon andere gewoonten heeft. Nframa heeft van dit avontuur veel geleerd en is een stuk meer volwassen geworden. Nframa komt terug naar Ghana omdat zijn knie niet goed meer fungeert. Eenmaal thuis vind Nframa het heel jammer dat het avontuur niet volledig is geslaagd maar hij wil niet nogmaals het avontuur aan gaan om in Europa te gaan voetballen.
B. Vertelwijze, 1. Perspectief,
Het verhaal is geschreven vanuit het hij/zij perspectief, omdat de schrijfster de belevenissen van de mensen zelf beschrijft en zo nu en dan de persoon zelf laat spreken in het boek. Een voorbeeld uit het boek zelf: “ Langs de lijn slenterde Nframa naar de dug-out. Voor het eerst dit seizoen zat hij op de bank. Hij deed zijn best een onverschillige houding aan te nemen., maar over zijn rechterschouder loerde hij naar de Arena, die in de mistige lucht opdoemde. Daar moest hij heen, dat was zijn doel! Iets anders was er niet.” De auteur heeft gekozen voor dit perspectief omdat zij zo de andere personen ook goed kon omschrijven en niet alles vanuit de ogen van de hoofdrolspeler hoefde te vertellen.
2. Taalgebruik,
Spannend, normaal, geen verkeerd taalgebruik.
3. Beschrijving van personen en ruimte,
De auteur kiest legt niet bij alle gebeurtenissen de ruimte uit. Als je even niet meer voor kon stellen hoe het er uit zag als lezer zijnde, kwam er weer op het goede moment een omschrijving van de ruimte. De personen werden altijd heel goed beschreven bij alles wat ze deden en zagen.
C. Thematische aspecten, 1. Motieven,
- Geld, Nframa wil graag geld verdienen om later voor zijn familie in Ghana te kunnen zorgen. - Roem, Nframa wil bekend worden over de gehele wereld als een groot voetbaltalent. - Armoede, Nframa zijn familie leeft in armoede, de familie werkt keihard voor maar een paar centen. - Prestatie, Nframa wil goed presteren om ten eerste naar Europa te mogen en eenmaal daar aanwezig te zijn wil Nframa goed blijven presteren bij zijn nieuwe club Ajax. - Jaloezie, Akosua het meisje waarmee Nframa later wil trouwen is heel jaloers op Nframa dat hij naar Europa gaat en ze is bang dat hij een ander meisje op doet.
Er komen in het verhaal geen leidmotieven voor.
2. Thema,
* Het willen worden van een profvoetballer. * Thema: voetbal. * Ten koste van alles profvoetballer worden in Europa en met Akosua trouwen.
Nframa wil heel graag profvoetballer worden en hij wil heel graag met Akosua trouwen. Dat zijn de voornaamste dingen in het boek. In de loop van het boek wordt er steeds geschreven vanuit deze hoofdgedachte.
D. Structurele aspecten, 1. De volgorde van de gebeurtenissen,
Er is in het verhaal geen opvallende tijdversnelling of tijdvertraging en alles is chronologisch verteld. Er zijn wel een aantal kleine flashbacks. Als Nframa aan thuis denkt en aan momenten die vroeger waren gebeurd. Maar geen echt grote flashback. Flash forwards zijn niet aanwezig.
2. De belangrijkste gebeurtenissen,
Kansen. Akosua´s ogen. Eenzaamheid. Doorzettingsvermogen. Toch niet.
In het boek is zijn er twee spanningen; Lukt het Nframa om profvoetballer in Europa te worden? Lukt het Nframa om te trouwen met Akosua? In het boek worden deze twee dingen steeds maar weer onderstreept. De schrijfster wacht ook helemaal tot aan het einde van het boek met het vertellen of het gaat lukken of niet. Ze bouwt de spanning dus helemaal op tot aan het einde van het boek.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
goed verslag man! echt super
20 jaar geleden
Antwoorden