Titel: Mystiek lichaam
Auteur: Frans Kellendonk
Jaar van uitgave: 1986
Het onderwerp:
Het boek heeft meerdere onderwerpen, zoals: homofilie en een vader- dochterrelatie. Ik vond het interessante onderwerpen. De onderwerpen zijn niet echt herkenbaar in mijn eigen belevingswereld, omdat het allemaal nogal rare onderwerpen zijn. Het boek heeft mij wel aan het denken gezet over homofilie, want als zelfs de homo in het boek zo over homofilie denkt, dan is het niet zo normaal als ik dacht. Ik heb geen andere mening gekregen over bepaalde onderwerpen, omdat ik over het meeste nog niet had nagedacht. De onderwerpen werden met voldoende diepgang behandeld. Ik zou niets hebben veranderd aan het boek. Ik ken geen films over hetzelfde onderwerp, wel een boek over homofilie: gebroeders, ik weet niet wie het geschreven heeft. Het is een jeugdboek.
De gebeurtenissen:
De gebeurtenissen waren in het boek belangrijker als de gedachten van personen. Het aantal gebeurtenissen was goed. De meeste gebeurtenissen waren abnormaal, maar wel geloofwaardig. Ook was het een verrassend boek. Ik vond het heel erg ranzig toen Broer het lymfevocht van de rijpere jongen opdronk, ik ging echt bijna over mijn nek. De meeste gebeurtenissen vond ik wel interessant omdat ik nog nooit op de manier van Magda, Broer of A.W. Gijselhart naar het leven heb gekeken. Ik vond het einde erg vaag. Ik weet niet precies of het nu betekent dat Broer graag dood wil, of dat Broer zijn AIDS gaat verspreiden.
De personen:
De personen waren heel erg apart, maar kwamen op de een of andere manier toch wel levensecht over. Ik kon me niet echt goed inleven in de hoofdpersonen, omdat ze echt heel rare denkbeelden hebben. Ik herkende geen eigenschappen van de hoofdpersonen in mezelf of in iemand van mijn omgeving. Ik ben wel beïnvloed door Broer en Magda, omdat zij zo apart over homo’s dachten. Ik vond A.W. Gijselhart een beetje een irritante man, maar toch leefde ik met hem mee, omdat het natuurlijk ook niet makkelijk is als je Magda en Broer als kinderen hebt. Magda vond ik een gestresst persoon, maar ze had wel een uitgesproken mening, dat is wel positief. Ik vond Broer eigenlijk wel de sympatiekste persoon, maar hij was wel onaardig tegen Magda, dus alles was nogal complex. Ik zou de hoofdpersonen niets anders laten doen als ik de auteur was.
De opbouw:
Het was een vrij lastig boek om te lezen, dat kwam omdat er soms hele lange monologen in zaten. Sommige stukken moest je echt twee keer lezen om ze te begrijpen. Het boek had niet echt spanning, maar wel humor. Het einde was onbegrijpelijk
Het taalgebruik:
Het taalgebruik is per hoofdpersoon anders, maar is over het algemeen best moeilijk. Sommige gebeurtenissen werden helder beschreven, bij andere moest je gokken wat er gebeurd was. Er zaten niet echt opvallend veel dialogen in, ze werden in ieder geval op een natuurlijke wijze meegegeven. Sommige fragmenten vind ik wel leuk om te onthouden, zoals bijvoorbeeld dat Broer de jood op staat te wachten met een buks. Of toen Broer de brief van Magda kreeg waarin ze zei dat ze zwanger was, het commentaar van Broer was zo leuk: Dat ze een kind krijgt in de regeling voor Kansarme Magda’s, Ok……. Wat ik ook blijf onthouden of ik nu wil of niet is het fragment dat broer het lymfevocht van de rijpere jongen opdrinkt, dat is echt heel smerig.
REACTIES
1 seconde geleden