Inleiding
In dit leesverslag gaat het over het boek Muidhond, geschreven door Inge Schilperoord. Dit boek heb ik gekozen, omdat ik van een paar vrienden had gehoord dat het een super mooi en interessant boek was. Hierdoor ging ik de flaptekst lezen en het leek mij gelijk en best gek maar toch leuk verhaal waardoor ik nieuwsgierig was en het begon te gaan lezen. In het verslag leest u een samenvatting, een verhaalanalyse en mijn eindbeoordeling van het boek.
Primaire gegevens
Inge Schilperoord, Muidhond. Uitgeverij Podium. Amsterdam 2015.
Samenvatting
Het boek begint bij het moment dat de dertigjarige Jonathan wordt vrijgelaten uit de gevangenis. Er is te weinig bewijs tegen de aanklacht van het seksueel misbruiken tegen hem. Hij gaat met de bus terug naar zijn moeder.
Jonathan is erg op zichzelf en gaat vaak naar buiten om te vissen en om met zijn hondje Milk te lopen. In de tijd dat Jonathan er niet was liet zijn buurmeisje Elke de hond uit. Na zijn terugkomst maakt hij kennis met haar. Ze is een lief, schattig en onschuldig meisje.
Jonathan krijgt een werkboekje van zijn psycholoog mee naar huis waarin hij opdrachten moet maken om te herstellen. Hierin maakt hij veel opdrachten en houdt zich goed aan het boekje.
Er wordt vertelt waarom Jonathan vast heeft gezeten. Hij is naar de duinen gegaan met zijn buurmeisje Betsy en heeft haar hoogstwaarschijnlijk seksueel misbruikt.
Jonathan gaat weer terug naar de duinen om te vissen. Hier vangt hij een grote vis, een muidhond. Hij neemt de vis mee en verzorgt het dier.
Overdag doet hij niet heel veel, soms wat huishoudelijke taken, de hond uitlaten en het verzorgen van zijn moeder. Elke komt vaak langs en Jonathan vindt het steeds lastiger om zijn verlangens te onderdrukken. Hij fantaseert veel over haar en masturbeert hier ook bij. Hij nodigt haar een keer uit op zijn kamer, maar dat mag niet van haar moeder.
De gezondheid van de muidhond gaat steeds verder achterruit en het beest wordt steeds zwakker en gaat uiteindelijk dood.
Jonathan mist Elke en gaat naar haar kamer om haar te zoeken. Ze is er niet. Hij ruikt haar wel en heeft gedachtes dat hij seks heeft met haar.
Aan het eind gaat Jonathan naar de duinen en ziet Elke drijven in het water. Hij denkt dat het zijn schuld is. Hij haalt haar uit het water en gaat naast haar liggen. Dan bedenkt hij dat het niet slim is om dat te toen en gaat terug naar huis samen met Milk.
Verhaalanalyse
- Titel
Het boek Muidhond heeft een duidelijke titelverklaring. Jonathan houdt erg van vissen en in het duinpan vangt hij een vis, een muidhond, die hij gaat verzorgen omdat hij zwak is. Ook staat de muidhond als metafoor voor Jonathan. De vis zit opgesloten in het aquarium en Jonathan zit ook opgesloten in zijn pedofiele gedachtes.
- Motto
De mens die vraagt, en de wereld die op een onredelijke wijze zwijgt – Albert Camus. Het motto gaat over de strijd tegen de pedofiele neigingen van Jonathan. Hij heeft hulp nodig en moet het door middel van het werkboekje die hij naar huis mee krijgt zelf oplossen.
- Thema
Het proberen te onderdrukken van pedofiele gevoelens. Het boek geeft je een andere kijk op pedofielen. Je kruipt helemaal in de huid van Jonathan en je ziet dat hij niks kan doen aan deze gevoelens, hij probeert ze zelfs heel goed te onderdrukken.
- Motieven
Abstracte motieven:
- Jonathan is vaak erg eenzaam. Zijn moeder probeert hem te helpen, maar Jonathan wil dit niet. Hij kan zijn gedachtes met niemand delen en niet uiten. Hij weet dat het niet mag wat hij wilt, waardoor hij zich erg eenzaam voelt. Ook Elke is heel erg eenzaam: haar moeder is er bijna nooit en haar vader is weggelopen.
- Pedofiele gedachtes. In het boek komen veel momenten met Elke voor. Bij deze momenten worden de gedachtes van Jonathan duidelijk beschreven, hij wil dingen doen met haar die niet mogen. Hij probeert deze gedachtes te bedwingen, maar ze komen elke keer weer terug.
- Jonathan voelt zich erg schuldig tegenover zijn moeder. Hij heeft haar alleen gelaten. Ook voelt hij zich schuldig tegenover Betsy, over wat hij haar heeft aangedaan.
Leidmotief:
- Nu moet ik goed opletten, dacht Jonathan. Nu. Het begint nu.
Deze zin komt meerdere keren in het begin van het verhaal voor. Het heeft niet een hele diepe gedachte. Het geeft meer aan dat er iets belangrijks gaat gebeuren.
- Personages
Hoofdpersoon Jonathan:
Een dertigjarige, eenzame man met pedofiele gedachtes. Hij woont bij zijn moeder in een klein vissersdorpje. Hij houdt van stilte, vissen en is een grote dierenvriend. Jonathan heeft verlangens naar kleine meisjes die er niet horen te zijn, hij heeft waarschijnlijk zijn buurmeisje Betsy seksueel misbruikt. Hiervoor heeft hij een tijdje vast gezeten, maar is vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken. Als hij weer thuis is houdt hij zich trouw aan het werkboekje die hij van zijn psycholoog heeft gekregen. Hij wilt echt zijn leven verbeteren. Dit lukt goed totdat Jonathan zijn nieuwe buurmeisje Elke ontmoet. Hij probeert zijn verlangens te volmaken met zelfbevrediging, maar dit lukt niet voor een langere tijd. Nadat de Muidhond overlijdt, beseft Jonathan dat het met zichzelf ook niet goed gaat.
Ik vind Jonathan een heel zielige man. Hij is helemaal alleen en vind het heftig hoe er met deze mensen door onze maatschappij wordt omgegaan. Jonathan heeft een groot gebrek aan communicatie waar iets aan gedaan moet worden. Voor mijn gevoel is Jonathan alleen maar achteruitgegaan door de loop van het verhaal. Volgens mijn mening heeft hij een psycholoog nodig en niet alleen een werkboekje.
Moeder van Jonathan:
Een oude, zwakke vrouw. Ze is zeer gelovig en houdt zich zo goed mogelijk aan de bijbel. Ook wilt ze niet beseffen wat er is gebeurt met Jonathan en doet daarom net alsof er niks is gebeurd. Ze weet diep van binnen echt wel wat er is gebeurd, maar ze wilt liefde blijven geven aan Jonathan en hem een fijn thuis geven. Ze vindt het lastig om met Jonathan zijn eenzaamheid om te gaan en probeert hem goed te helpen.
Ik snap de moeder van Jonathan wel. Ik vind het erg dat ze dit moet meemaken en snap dat hij haar wilt helpen, maar dat kan ze niet. Ze moet iemand zoeken die hem helpt en er met Jonathan erover praten.
Elke:
Een tienjarig, onschuldig meisje. Ze weet heel goed wat Jonathan heeft gedaan, maar ze is naïef en gaat toch veel om met hem. Dit doet ze ook omdat ze veel alleen is, haar moeder is er nooit en haar vader is weggelopen. Ze houdt net als Jonathan heel erg van dieren en deelt samen met hem de liefde van de dieren. Aan het eind van het verhaal komt ze te overlijden. Het is alleen onduidelijk hoe het precies is gebeurd. Misschien heeft Jonathan heeft haar iets aangedaan, ze heeft zelfmoord gepleegd uit eenzaamheid of het is een ongeluk geweest.
Elke heeft volgens mij een positieve, maar ook negatieve invloed op Jonathan. Ze verlicht zijn leven omdat hij zo alleen is, maar ze brengt ook pedofiele gedachtes bij hem omhoog. Jonathan heeft een hele positieve invloed op Elke. Door hem kan ze haar liefde voor dieren delen en voelt ze zich minder eenzaam.
- Perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit een personale verteller (Jonathan). Niet alwetend, ook als zie je wel heel duidelijk de gedachtes van Jonathan. Blz.72:
Hij moest alleen zijn, boven, dacht hij, dan kon hij zijn oefeningen doen.
Ik ben niet slecht, dacht hij, het zijn de daden die ik leer beheersen.
De schrijver heeft denk ik voor dit perspectief gekozen om je een ander beeld te geven van pedofielen. Door dit perspectief kun je in de gedachtes van Jonathan kijken en je heel goed inleven hoe erg hij worstelt met zijn gedachtes en hoe goed hij het probeert te onderdrukken. Hierdoor kijk je niet meer met een hele vieze blik naar pedofielen, maar eerder met een medelevend gevoel.
- Tijd en structuur
Het boek wordt in een chronologische volgorde vertelt. Er is wel een grote flashback waarin duidelijk wordt waarom Jonathan vast heeft gezeten. Blz. 57:
Hier had hij zich schuilgehouden op die namiddag. De middag dat hij opgepakt zou worden. Hij wist was er ging gebeuren, dat schuilen geen zin had.
…….
Betsy en hij waren zelfs nog samen terug naar huis gelopen, naast elkaar, zwijgend, haar hoofd nog heviger trillend dan anders. ‘Niet vertellen aan je mama, hè?’ had hij gezegd. ‘Ons geheimpje.’
De vertelde tijd is ongeveer 2 maanden. De verteltijd is 220 bladzijdes.
- Ruimte
Het verhaal speelt zich vooral af in het huis van Jonathan. Ze wonen in een oud klein huisje in de duinen. Het huisje ligt aan het kleine vissersdorpje. Het huisje straalt niet echt een warme sfeer uit en die hangt er ook niet rond Jonathan. Hij is heel eenzaam en de ruimte geeft dit gevoel ook af. Aan het eind van het verhaal gaat het hard regenen. Blz. 202:
Terwijl hij de trap opklom, begon het buiten te regenen. De druppels tikten met een kalme, doffe regelmaat op het dak en even bleef hij er stil naar luisteren.
De regen kan als een symbolische gedachte worden gezien. Na een paar warmen dagen spoelt het water alle warmte weg. Aan het eind van het verhaal is Elke dood. De dood van Elke is net als de regen een einde van een lange tijd ellende in Jonathan zijn gedachtes.
- Schrijfstijl
De schrijfstijl van Inge Schilperoord is redelijk makkelijk te begrijpen. Ze gebruikt veel metaforen die je wel snel herkent. Ze omschrijft vaak heel veel kleine details. Ze maakt ook veel gebruik van de omgeving en zintuigen, ze laat duidelijk weten hoe Jonathan zich voelt.
Blz. 74:
Plots rook hij de geur van het zweet dat traag langs zijn gezicht sijpelden bedacht dat hij was vergeten de ventilator aan te zetten. Hij liep erheen en drukte hem aan. Eigenlijk had hij op de grond willen liggen, de lucht over zijn lichaam voelen blazen, maar er was weinig tijd meer.
Blz. 110:
Ze had haar ogen in diepe concentratie licht samengeknepen. Haar zachte lippen waren nog steeds een beetje open; weer zag hij haar voortanden.
REACTIES
1 seconde geleden