Boekverslag Nederlands 3hv
Persoonlijke en Zakelijke Gegevens
thema/genre :
misdaadverhalen, thrillers, criminaliteit, rechtsextremisme
titel :
Moord in zwart-wit
auteur :
Theo Engelen
jaar eerste druk :
2008
jaar jouw uitgave :
2008
aantal bladzijden :
159
Samenvatting van de inhoud
proloog :
Cas ligt met Lisa op het strand en krijgt ruzie met 3 Marokkanen omdat zij opmerkingen over Cas en Lisa maken.
het verhaal :
Cas moet voor school een werkstuk maken over rechts-extremistische groeperingen. Hij besluit op sites te gaan kijken en wordt tegelijkertijd overtuigd dat buitenlanders Nederland verzieken, en besluit zelf iets op de site van het Blanken Front te zetten. Hij doet dit onder de naam 'White Ruler'. Al snel krijgt Cas contact met een paar Rechts-extremisten, maar Cas weet niet hoe ver zij voor hun land willen gaan en dat ze al een tijdje worden gevolgd door de politie en het AIVD omdat er al een paar aanslagen en moorden zijn gepleegd, en er ook iets op 2 november staat te gebeuren, de datum waarop Theo van Gogh werd vermoord. Cas doet een toelatingsexamen (hij moet een pakketje vervoeren) en wint daarmee het vertrouwen van de extremisten. Maar hij is door het AIVD gefotografeerd terwijl hij het pakketje overhandigde. Opweg naar huis is Cas ook nog gevolgd daar de extremisten zelf. Hierdoor weten de politie, het AIVD en Lisa, die het van de politie heeft gehoord, met wat voor mensen Cas temaken heeft. De extremisten weten nu ook zijn adress, en Cas weet niet meer wat hij moet doen. De extremisten blijven de politie en de AIVD een stap voor, omdat er bij de politie ergens een lek zit De extremisten verliezen het vertrouwen in Cas omdat ze denken dat hij hen heeft veraden bij de politie, en ontvoeren Lisa. Cas wordt vervolgens door een van de Extremisten naar de boot gebracht waar Lisa ook zit, en weet dat hij is gevolgd. een man die Lisa en Cas in de gate moest houden wordt opgepakt en Lisa en Cas vertellen aan de politie dat de Extremisten Bauke Hellinga willen vermoorden, omdat zij het fijn vindt dat Nederland een multiculturele samenleving is. Bij het gebouw van de Tweede Kamer worden de extremisten opgewacht door vermomde agenten. Twee van de drie, tot dan toe uit de handen van de AIVD gebleven extremisten, worden opgepakt, alleen Heinrich Platt weet te ontkomen door een agente te gijzelen. Bauke Hellinga komt een half uur later bij het gebouw aan. Platt gaat naar Cas' huis om met Cas af te rekenen, maar daar wordt ook hij door de politie opgepakt. Het blijkt dat het lek van de gegevens van de politie naar de extremisten werd doorgevoerd door een undercoveragent die zo het vertrouwen wan de extremisten wist te winnen.
Epiloog :
Op televisie zegt Bauke Hellinga dat dat ze het AIVD onnodig vindt, waarop een ander kamerlid antwoord : 'Ik vraag me wel eens af hoe mevrouw Hellinga zou reageren als ze zelf het slachtoffer van een aanslag dreigde te worden.' Lisa vergeeft Cas dat hij zo gevaarlijk heeft gedaan, en Cas voelt zich een held omdat ze zonder hem niet de Extremisten van het Blanken Front op hebben kunnen pakken.
Personages
de hoofdpersoon
Cas Smits :
Hij is 17 jaar oud en zijn uiterlijk wordt niet in het boek beschreven. Hij is zelfverzekerd en heeft altijd wel zijn mondje bij zich. En hij is heel rustig, zoals wanneer hij erachter is gekomen dat zijn vriendin is ontvoert en hij met een van de ontvoerders mee moet rijden. Cas lijkt snel over te halen, maar dat valt nog tegen. Hij is niet heel erg verstandig want hij voorziet niet wat voor gevolgen zijn acties kunnen hebben. Hij wou het bijvoorbeeld in zijn eentje tegen 3 Marokkanen opnemen. Zijn hobby is voetballen
drie andere personages
Lisa Voskamp :
Zij is, net als Cas, 17 jaar en is cas' vriendin. het enige uiterlijke kenmerk dat in het boek wordt gegeven is dat ze knap is, maar dat vindt iedereen van zijn vrienden. Lisa is verstandig en eigenwijs, zo wil ze maar niet geloven dat haar vriendje zich aangesloten heeft bij een rechts-extremistische groepering.
Joris Voskamp :
Hij is de vader van Lisa en hoofdinspecteur van politie. Hij geeft gedurende het verhaal alle informatie door die bij de politie bekent is. Hij is een goede vader want hij verkiest zijn dochter voor zijn werk, ookal werkt hij hard. zijn uiterlijk wordt niet beschreven
Heinrich Platt :
Hij is een van de leden van de rechts-extremistische groepering. Hij is altijd erg rustig, zoals wanneer hij een politie agent door zijn hoofd heeft geschoten en rustig op zijn fietsje weg fietst. Hij was al onuitstaanbaar, maar na die moord is het nog erger geworden. Ook zijn uiterlijk wordt niet beschreven.
Overige gegevens
opbouw
Het begin van het verhaal is ab ovo, want aan het begin zijn er nog geen problemen die opgelost moeten worden. Er ontstaat een probleem, Cas raak betrokken met een paar rechts-eextremisten van het Blankenfront. het probleem wordt groter, De extremisten vertrouwen cas niet meer en hij komt erachter dat ze hem uit de weg willen ruimen. Er komt een dieptepunt, Lisa is ontvoert en de extremisten gaan proberen Bauke Hellinga te vermoorden. Het verhaal loopt goed af, Lisa en Cas worden gered en alle extremisten worden opgepakt. Het heeft een gesloten einde, want het probleem is opgelost.
verhaallijnen
het verhaal heeft meerdere verhaallijnen.
Cas : hij komt in aanraking met een rechtsextremistische groepering die hem ergens voor wil gebruiken, en hij wil erachterkomen wat zijn rol is. De agenten op het kantoor van het AIVD : zij proberen de gebeurtenis van 2 november, veroorzaakt door een rechtsextremistische groepering, te voorkomen. ze weten ook dat Cas iets met die groep te maken heeft De rechtsextremistische groepering : zij zijn hun plannen voor 2 november aan het voorbereiden en worden in heel nederland door de politie achternagezeten.
tijd
De verteltijd van het boek is 159 bladzijden en de vertelde tijd is 2 tot 3 maanden.
Maar omdat er al in de eerste bladzijden van het boek al een tijdssprong van 2 maanden wordt gemaakt, wordt de rest van het verhaal wel redelijk uitgebreid beschreven. er zitten geen vooruitwijzingen en flash-backs in het verhaal en het verhaal blijft een chronologische volgorde aanhouden. De schrijver heeft geen gebruik gemaakt van tijdsvertraging omdat er geen hele spannende dingen in het verhaal gebeuren. Hij heeft wel veel tijdsverdichting gebruikt omdat er wel veel actie in het verhaal zit, maar het te langdradig zou worden als dat allemaal zeer uitgebreid beschreven zou worden.
vertelsituatie
De vertelsituatie van het verhaal is personaal ,want 'de verteller' maakt zelf geen deel uit van het verhaal, en geeft ook nooit zijn mening. Het verhaal wordt scenisch verteld, want je leest een alinea over een gebeurtenis, en de volgende alinea lees je over een andere gebeurtenis op een hele andere plek die op hetzelfde moment, of gelijk erna plaatsvond.
ruimte
de verhalen spelen zich op politiebureaus, in bungalows, en op straat af. Soms spelen de verhalen zich ook in een trein en op het perron af. In het verhaal wordt alleen gebruik gemaakt van decoratieve ruimte, de plekken waar iets gebeurt hebben geen invloed op het verhaal en worden niet beschreven. er wordt wel gezecht waar sommige plekken zijn, bijvoorbeeld : 'een perron van het nieuwe Berlijnse hoofsstation' en 'huisje 187 in park Veluwezoom ergens tussen Apeldoorn en Amersfoort'.
Mening
verhaal
Ik vind Moord in zwart-wit een een spannend en meeslepend boek want het tempo ligt hoog omdat overbodige informatie, zoals uiterlijk kenmerken van personages en ruimtes, wordt weggelaten. in dit verhaal draait het bij de meeste personages niet om wat ze denken, en om het niet te saai te maken heeft de schrijven dat ook weggelaten. Het thema criminaliteit vind ik wel interressant, omdat de criminelen (bijna) altijd in problemen verzuilt raken en moeten proberen uit de handen van de politie te blijven.
personages
De personages worden bijna niet beschreven. Hun uiterlijk wordt niet verteld en de enige manier om erachter te komen hoe ze van binnen zijn is door wat ze zeggen en doen. Dit zorgt wel voor een hoog tempo in het verhaal.
spanning
In het verhaal zit niet veel actie spanning, alleen op de momenten dat een agent woord neergeschoten en dat de extremisten daadwerkelijk een poging doen Bauke Hellinga te vermoorden. In het verhaal zit wel veel psychologische spannig, zoals vanaf het moment dat Heinrich het huis van Cas binnen ging tot het moment dat hij werd opgepakt. het hele verhaal heeft eigenlijk een spanningsboog, want je wilt gelijk al weten : Wat gaat er op 2 november gebeuren? Wat is Cas' rol hierin? Aan wiens kant staat Cas? Waar zit het lek bij de politie? Allemaal vragen die vroeg in het verhaal ontstaan en pas helemaal op het einde beantwoord worden. Een andere reden waardoor het verhaal spannender wordt is dat je even veel weet als de personages zelf. Als er iets onverwachts met de personages gebeurt, is het ook onverwacht voor de lezer. Dit zorgt ervoor dat het een leuk te lezen boek is.
stijl
Omdat er niet zoveel actie spanning in het verhaal zit, zijn er redelijk veel dialogen.
Er is heel duidelijk geschreven wie wat zegt omdat er vaak gebruik wordt gemaak van : 'zei Lisa/Cas/Heinrich' nadat deze persoon iets heeft gezecht. Het boek is in 2008 uitgekomen en de taal past ook bij deze tijd, er worden geen oud Nederlandse woorden en ook geen straattaal gebruikt. Het verhaal is lekker te lezen omdat er een hoog tempo is zit. Er gebeurt veel, en mensen en ruimtes worden niet of nauwelijks beschreven. Er komt geen humor in het verhaal voor omdat het een serieus verhaal/ thema is en de personages zijn te sirieus om grappen te maken.
Fragment
Het gesprek tussen Hans Heinen en zijn nog jongere collega vond plaats op donderdag rond vier uur 's middags. Rond diezelfde tijd zat Driessen verveeld voor zich uit te kijken in zijn onopvallende auto. Vandaag was het zijn beurt het parkeerplaatsje met Kops' auto in de gaten te houden. Om 16.03 uur stopte een fietser naast Driessens auto, tikte tegen het raam en leunde met zijn hand tegen de auto. Driessen keek verbaast op, zag een vriendelijk gezicht en draaide het raampje naar beneden. Tot zijn verbijstering haalde de man een pistool uit zijn zak en schoot, nog steeds vriendelijk glimlachend, twee keer. Het tweede schot was niet nodig geweest. Driessen stierf onmiddelijk toen de eerste kogen een gloeiend spoor van vernieling in zijn hersenen trok. de man op de fiets stopte zijn wapen weg en trapte toen rustig de straat uit, als de eerste de beste ambtenaar op weg naar huis.Ik heb dit fragment gekozen omdat het je nieuwschierig maakt naar wie het heeftgedaan, waarom het is gedaan en of de daders worden opgepakt. Andere redenenzijn dat dit het spannendste moment van het verhaal is, en je juist géén informatie moet hebben omdat dat dit moment spannend maakt.
Auteur
Theo Engelen is op 19 oktober 1950 geboren in het altijd mooie geulle in Limburg, vlakbij de Belgische grens. daar is hij ook opgegroeid. terwijl hij nog in geulle woonde moest hij bijna elke dag naar Maastricht om daar zijn middelbare school af te maken. toen Theo zijn gymnasium diploma had gehaald verhuisde hij naar Nijmegen. daar is hij in 1976 in geschiedenis afgestudeerd en hij besloot geschiedenisdocent te worden. hij geeft nogsteeds les en doet onderzoek naar ontwikkelingen in het verleden. hij heeft ook veel over geschiedenis geschreven, zoals het trouwen, kinderen krijgen, verhuizen en sterven van vroeger.
Theo schreef zijn eerste jeugdboek in 1992, als verjaardagscadeau voor zijn zoontje Thijs. dit boek is nooit uitgegeven maar het deed Theo beseffen dat er ook andere leuke dingen tedoen zijn behalve je met de wetenschap bezich te houden. Theo propeert geschiedenis en schrijven te combineren in zijn boeken. een paar van de door hem geschreven boeken die met geschiedenis temaken hebben zijn: het in het duits vertaalde 'Schimmen uit het verleden' (1994), 'de riddergrot' (1995) en 'moordzaak' (1996). het in het duits vertaalde boek 'schoolstrijd', dat over de middelbare school gaat. Theo is getrouwd met de dochter van zijn schoonmoeder. zijn vrouw heeft vier kinderen van hem, die geboren zijn in 1980, 1984, 1990 en 1996. Voor zijn eerste kind geboren werd is hij snel naar Cuijk verhuisd, dat boven Limburg en naast de Duitse grens ligt.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Efe een opmerking, de uiterlijken van de personages worden in het boek wel beschreven zoals hoe het haar van Heinrich Platt dat rood is en dat van Cas dat hij kaal is dus dat had je er van mijn part nog efe bij moeten zetten het is een tip voor de volgende keer...
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
6 jaar geleden