Inleiding
Het boek dat ik heb gelezen heet Meryem en is geschreven door Karin Hilterman. Zij heeft nog 2 andere boeken geschreven, ‘Eerwraak` en ‘Blauwe kralen` (deze heb ik naar aanleiding van ‘Meryem` allebei gelezen).
Personages
Meryem Tavsiye is de hoofdpersoon in het boek. Meryem is een meisje van Turkse afkomst dat al lang in Nederland woont. Je zou kunnen zeggen dat ze in twee werelden leeft; thuis praat ze Turks, eet ze Turks en wordt de Turkse cultuur nageleefd. Op school gaat ze met Nederlandse leerlingen om, werkt op moderne apparaten als computers en gaat ze op in de Nederlandse welvaart. Meryem heeft duidelijk een eigen mening, weet wat ze wil en studeert hard in haar eindexamenjaar. Ze is van plan meer over haar moederland Turkije te weten te komen en dat lukt haar ook!
In het begin van het boek is Meryem een echt Nederlands meisje waarvan je niet zou zeggen dat ze in Turkije is geboren. Doordat ze gaat werken in Turkije en daar veel over het land leert, voelt Meryem zich steeds meer thuis in haar geboorteland. Ze ziet de verschillen tussen Nederland en Turkije en praat daar veel over met anderen. Ook trouwt ze, leert nieuwe mensen kennen en weet aan het eind van het boek wat gerichter wat ze met haar leven wilt gaan doen.
De bijpersonen zijn Orhan en Özcan, een tweeling. Beide jongens zitten in dezelfde situatie als Meryem; ze wonen in Nederland maar zijn van Turkse afkomst. Ze zitten net als Meryem in het eindexamenjaar. Meryem ontmoet Orhan via haar broer, wordt verliefd op hem en ze trouwen. Inmiddels heeft ze ook Özcan ontmoet, die haar vertelt over het werk aan de Turkse Rivièra en haar overhaalt mee te gaan. Hierdoor zijn de drie veel samen en leren elkaar goed kennen.
Titel
Het boek is vernoemd naar de naam van de hoofdpersoon; Meryem. Ik denk dat de schrijfster hiermee de bedoeling heeft gehad duidelijk te maken dat het om een meisje uit een andere cultuur gaat (Meryem is immers een echte oosterse naam). Dat is gelukt; ik dacht meteen aan het verhaal van een buitenlands meisje toen ik de titel las. Ik vind deze dus goed gekozen!
Plaats en tijd
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Turkije, hoewel het begint in Nederland. De familie gaat op vakantie in Turkije (in de plaats Konya), komt terug en dan neemt Meryem het besluit om in Turkije te gaan werken. Ze (Meryem, Orhan en Özcan) reizen naar Alanya voor een aantal maanden en hier speelt het grootste gedeelte van het verhaal zich af. Naast Konya bezoeken ze ook Istanbul en reist Meryem naar verschillende plaatsen als reisleidster (o.a. Kale, Anamur en Pamukkale).
Het verhaal speelt zich af in deze tijd; dat merk je onder meer aan het taalgebruik en een duidelijk voorbeeld is dat er wordt gesproken over de euro, bijv: ‘Meryem had van de chef gehoord dat ze honderdvijfentwintig euro per maand zou verdienen’. De euro is immers pas januari 2002 ingevoerd.
Ik heb dit boek in één adem uitgelezen, ondanks het feit dat het niet spannend was. Ik was gewoon ontzettend benieuwd wat Meryem zou bereiken van alles wat ze zo graag wilde. Het verhaal loopt vlot, er gebeurt genoeg in zodat het niet gaat vervelen en het onderwerp is boeiend.
Samenvatting
Meryem is een meisje van Turkse afkomst dat in Nederland woont. Haar ouders, broer en zussen houden zich streng aan de Turkse cultuur, maar voor Meryem is dat moeilijk omdat zij vernederlandst is. Dan kondigen haar ouders aan dat ze in de zomervakantie een bezoek aan de familie in Turkije gaan brengen. Meryem grijpt dit aan om er een werkstuk over te schrijven en meer over haar geboorteland te leren. Vlak voor de reis dient zich een extra passagier aan: Orhan, een oude vriend van Meryem’s broer, gaat mee zodat hij zijn tweelingbroer in Alanya kan bezoeken. Meryem is blij met de afleiding en luistert graag naar Orhan’s verhalen over de baantjes voor Turks-Nederlandse jongeren in hotels in Turkse badplaatsen.
Tijdens de familiepicknick vlak voor de terugkeer naar Nederland, springt er een vonk over tussen Orhan en Meryem en de twee gaan vaker samen uit. Dit gaat stiekem, tot ze zich verloven. Özcan, de tweelingbroer van Orhan, weet door zijn enthousiaste verhalen over het werken aan de Turkse Rivièra Orhan en Meryem over te halen: ze besluiten de zomer na hun eindexamen een baantje te gaan zoeken in een hotel in Alanya. De dag voor de reis trouwen Orhan en Meryem omdat zij anders niet samen op reis kunnen volgens de Turkse traditie. Meryem, Orhan en Özcan vinden onderdak in de oude stad, ze kunnen terecht in een appartementje.
Meryem heeft veel gehoord over de autoritaire werksfeer in de hotels, maar zet zich schrap en doet haar best. Ze komt op de afdeling administratie terecht waar ze voortdurend wordt getreiterd door twee jaloerse Turkse kantoorjuffrouwen, totdat ze hen leert omgaan met de computer wat tot dan toe alleen zij mocht. Het is Özcan, Meryem en Orhan inmiddels wel duidelijk dat de Turkse medewerkers vol vooroordelen tegen de Turks-Nederlandse jongeren zitten. Terwijl Meryem er toch in slaagt promotie te maken en receptioniste wordt, kan Orhan zijn draai maar niet vinden dankzij de negatieve houding van zijn collega’s naar hem toe. Gelukkig kan een vriend hen helpen en mag Orhan in een ander hotel werken. Tijdens een paar vrije dagen gaan de drie op visite bij Meryem’s familie en zwemt Meryem voor het eerst van haar leven, waarbij ze bijna verdrinkt. Dan is er de gelegenheid voor Meryem om mee te gaan als reisleidster met een groep Nederlandse toeristen en omdat dat zo goed gaat wordt Meryem aangesteld als vaste reisleidster!
Het wordt voor Meryem lastig om te kiezen; wil ze wel of niet blijven in Turkije? Enerzijds gaat ze liever terug naar Nederland omdat ze een aantal dingen mist; de bibliotheek, cursussen, verzekeringen, haar ouders…ook speelt mee dat de politieke situatie niet zo betrouwbaar is en dat ze het winkelen in Nederland veel prettiger vindt. Toch trekt blijven in Turkije haar ook wel aan; ze is zich er immers thuis gaan voelen, heeft nu ontzettend leuk werk, lekker weer en het strand bij de hand! Na veel wikken en wegen besluiten Meryem en de twee broers in Turkije te blijven, al is nog niet duidelijk voor hoe lang. Vlak voor de tijdelijke terugkeer van drie weken naar Nederland, komt Özcan met het nieuws dat hij een vriendin heeft: Ipek. Meryem heeft het daar even moeilijk mee maar is toch blij voor Özcan. Dan vertrekt ze samen met Orhan naar Nederland om drie weken later weer terug te keren naar het land waar ze zich uiteindelijk toch thuis is gaan voelen!
Meryem door Karin Hilterman
7.1
ADVERTENTIE
Een studie en baan vol mogelijkheden!
Als je voor een studie of baan in het onderwijs kiest, dan kies je voor zingeving, ontwikkelkansen en afwisseling. Want iedere dag is anders, je leert altijd wat nieuws en gaat goed verdienen. Ontdek of het onderwijs iets voor jou is!
Meer informatie!
REACTIES
1 seconde geleden