1. Algemene gegevens
A. Auteur en titel
Anke de Vries, Memo zwijgt, Lemniscaat,Rotterdam,1996
De schrijver van dit boek is Anke de Vries.
Zij werd op 5 december 1936 geboren in Sellingen, een dorpje in Groningen. Na haar middelbare school trouwde ze met de Fransman Laurent Felix-Faure. Ze ging in Pakistan wonen en verhuisde later naar Frankrijk. Ze kregen daar een zoon en twee dochters. In 1964 gingen ze in Den Haag wonen. Ze volgde een schrijverscursu en begon met het schrijven van jeugdboeken. Al snel groeide ze uit tot een bekende jeugdboekenschrijver. Voor haar boek Mories Besjoer kreeg ze een zilveren griffel en van Belledonne kamer 16 werd een hoorspel gemaakt. Anke de Vries zoekt haar onderwerpen altijd dicht bij huis. Ze vindt het belangrijk dat kinderen haar boeken kunnen begrijpen. Andere bekende boeken van haar zijn:
De vleugels van Wouter Pannenkoek
Het geheim van Mories Besjoer
Belledonne kamer 16
Wedden dat ik durf!
Medeplichtig
Opstand
Blauwe plekken
Kladwerk
Volgens mij is ze voorlopig nog niet van plan te stoppen met schrijven. Heel veel boeken zijn bekroond met een prijs. Ze zijn heel bekend en veel kinderen lezen haar boeken.
Dit boek is trouwens ook verfilmd. De film heet 'De jongen die niet meer praatte'.
B. Genre
Het verhaal is eigenlijk een soort avonturen en oorlogsroman omdat Memo uit Turkije naar Nederland komt en daar oorlog is een burgeroorlog en hier in Nederland maakt hij best veel avonturen mee.
C. Titel
Memo zwijgt, het boek heet zo omdat memo uit Turkije komt en sinds hij hier in Nederland is zegt hij niks meer zelfs niet tegen zijn ouders.
2. Eerste reactie
Onverwacht: Er gebeuren dingen in het verhaal die je niet verwacht had, bijvoorbeeld dat memo op en schip gaat en terug naar Turkije wil.
Makkelijk: Het is een makkelijk boek om te lezen omdat er geen moeilijke woorden in staan en en makkelijk valt te lezen.
Realistisch: En is een zeer realistisch verhaal omdat het tegenwoordig vaker voorkomt dat buitenlanders naar Nederland of andere landen komen omdat daar oorlog is.
Leuk: Ik vond het een leuk boek omdat er niet alleen verdrietige dingen in gebeuren maar ook leuke. En het is op een vlotte manier geschreven
3. Inhoud
A. Pergonages
• De hoofdpersoon is Memo (Mohamed). Hij komt met zijn moeder uit Turkije maar hijj wil weer terug. Dus stopt hij met praten.
• Ja, hij veranderd. Op het einde begint hij weer te praten en vindt het leuk in Nederland.
• De vader : Hüsnü, De moeder , Zijn vriend: Jeroen Ligthart
Zijn zusje: Zin, Zijn vriend Mustafa.
• Hüsnü is zijn vader, De moeder(werd de naam niet van genoemd.) , Jeroen zijn vriend in Nederland, Zin zijn zusje, Mustafa zijn vriend in Turkije.
B. Personages beschrijven
• Memo: hij gaat nog naar de basisschool hij draagt eel gewone kleren, hij praat alleen Koerdisch later ook Nederlands, hij komt uit Turkije en leeft nu in een soort Souteré in Nederland.
Hüsnü: Hij werkt in de haven, hij praat Koerdisch en Nederlands hij is al langer in Nederland en komt ook uit Turkije.
De moeder: Ze werkt niet en praat ook alleen Koerdisch, zij komt ook uit Turkije.
Jeroen: Is een Nederlandse jonge. Hij zit bij Memo in klas.
Zin: daar wordt niet zoveel over verteld, ze is pas 3 jaar en is de hele dag bij haar moeder.
Mustafa: wordt bijna niks van verteld alleen dat hij in Turkije is gebleven.
• Memo: verlegen, Verdrietig, onnadenkend
Hüsnü: nadenkend.
De moeder: bezorgd,
Jeroen: betrouwbaar, slim, bezorgd, aardig.
C. De ruimte.
Het verhaal speelt zich in Nederland in een grote stad af.
De vader haalt zijn familie uit Turkije naar Nederland.
Het had natuurlijk ook in een andere stad of land kunnen spelen omdat in grote steden veel buitenlanders wonen omdat er bij hun in het land oorlog is.
D. Realisme
Ik vind het verhaal erg realistisch omdat het erg vaak de laatste tijd gebeurd dat mensen uit andere landen naar Nederland of ook andere landen komen, omdat er ij hun in het land oorlog is.
E. Een samenvatting van de inhoud.
Memo denkt terug aan de tijd toen hij nog in Turkije woonde.
Hij speelde met zijn beste vriend Mustafa en zijn schaap Reso. Opeens kwam de Muthar, het dorpshoofd, en zei tegen Memo dat hij met hem mee moet komen. Ze gingen naar Memo’s huis waar zijn moeder ook was. De Muthar vertelde dat Hüsnü (de vader van Memo) uit Nederland had gebeld. Hij wilde dat zijn vrouw met hun kinderen naar Nederland moet komen vanwege de burgeroorlog. Maar Memo wilde niet weg hij wilde thuis blijven. Zijn Zus Leyla haalde hem over om mee naar Nederland te gaan. Zij en haar verloofde bleven in Turkije.
Memo is al 2 dagen in Nederland. Sinds hij in Nederland is heeft hij nog geen woord gezegd. Hij zit voor het raam en ziet een paar jongens voetballen. Hij vindt het leuk want hij houdt van voetballen. Opeens wordt er aan de deur gebeld. Maar ze mogen niet open maken van de vader. s’ Avonds leert Memo Kemal een vriend van zijn vader kennen.
Kemal verteld Hüsnü dat hij een nieuw onderduik adres nodig heeft omdat hij op zijn werk de waarheid had gezegd; de arbeiders waren namelijk nog geen een keer uitbetaald. Toen dreigde zijn baas met een pistool maar Kemal kon nog vluchten. Maar zijn baas weet Kemals onderduikadres en nu is Kemal bang dat hij hem gaat verraden.
Die avond brengt Memo’s vader Kemal naar een ander onderduikadres.
De volgende dag wordt er een voetbal door het raam gegooid.
Er kijkt een jongen door het raam die Memo al eerder had gezien bij het voetballen. ’s Avonds staat de jongen samen met zijn vader voor de deur. De man verteld dat zijn zoon Jeroen hun ruit had ingegooid en dat hij de glashandel al had gebeld. De vader van Memo nodigd hem uit om naar binnen te komen. Jeroen is heel aardig tegen Memo en praat heel veel. Maar Memo zegt de hele avond niks.
Een paar dagen later gaat Memo voor het eerst naar school. Hij moet met de schoolbus en is heel zenuwachtig. Jeroen zit ook in de schoolbus en zit ook bij hem in de klas. Ook op school zegt hij niks.
’s Avonds als zijn vader thuis komt vraagt hij het eerst hoe het op school was maar Memo geeft geen antwoord, ook niet nadat zijn vader hem een klap heeft gegeven.
De volgende dag in de bus vertelt Jeroen aan Memo dat hij astronaut wil worden, Memo verstaat er geen woord van en Lucas scheldt Jeroen uit. Dan geeft Lucas Jeroen een stomp en Memo pakt Lucas’ polsen vast. Lucas scheldt hem uit voor Turk en Jeroen neemt het voor Memo op.
Na schooltijd neemt Memo Jeroen mee naar huis, naar zijn kamer. Jeroen vraagt of Memo terug naar Turkije zou willen, Memo knikt.
Die nacht wordt er angebeld. Ze durven niet open te maken. Maar memo gaat naar het raam kijken. Hij ziet Kemal. Op hetzelfde ogenblik stopt er een auto en een man wil hem neerschieten. Kemal springt boven op de aanvaller. Er klinkt een schot en de aanvaller valt neer. Kemal vlucht snel. De volgende ochtend vraagt een agent aan Memo en zijn vader of ze iets hadden gzien maar Memo zegt niks.
De volgende dag is de schooldokter op school. Memo gaat tegelijk met Jeroen. Maar als hij aan de beurt is wordt hij bang en hij vlucht de wc’s in.
Jeroen roept dat hij eruit moet komen en belooft dat ze dan naar de haven zullen gaan. Memo komt eruit en ze gaan samen naar de haven. Als ze daar aankomen ziet Memo een schip met een Turkse vlag. Dat schip gaat naar Turkije gaat het door hem heen. Hij rent naar het schip toe en wil de omheining over klimmen. Maar Jeroen roept dat Memo terug moet komen en pakt hem vast. Dan wordt Memo boos en hij begint te vechten met Jeroen. Memo ‘wint’ en rent naar het schip. Jeroen blijft nog een tijd op Memo wachten maar hij komt niet meer terug.
Memo is aan boord van het Turkse schip. Hij zit in de bergruimte en valt in slaap. Hij wordt wakker geschud door Kemal.
Kemal vraagt wat Memo op het schip doet maar Memo geeft geen antwoord. Ook vraagt hij of Memo de schietpartij gezien heeft. Memo knikt. Kemal legt uit dat het een ongeluk was en dat hij nu overal gezocht wordt door de politie. Memo gelooft hem.
Kemal vraagt hem of hij terug naar Turkije wil en Memo knikt. Maar Kemal zegt dat hij in Nederland moet blijven.
Ondertussen is Jeroen thuis aangekomen. De vader van Memo is er ook en vraagt aan Jeroen of hij wist waar Memo is maar hij zegt nee. De volgende ochtend gaat Jeroen niet naar school maar naar de haven. Hij zit 2 agenten het schip binnen gaan.
Memo en Kemal hren de 2 agenten. Kemal verstopt Memo. Maar hij is bang dat ze Kemal vinden en komt uit zijn verstop. Ze nemen hem mee. Jroen ziet het en is blij dat Memo er nog is.
Op het politiebureau zegt Memo nog steeds niks. Zijn vader komt binnen en begint hem meteen te knuffelen. Hij is blij dat er niks is gebeurd. De agenten vragen of hij een andere man had geziebn die kemal heette maar hij schudde van nee.
’s Avonds kwam Jeroen op bezoek hij was ook blij dat hij er weer was.
Een paar dagen later hadden ze een brief gekregen van Kemal uit Turkije. Hij vertelde dat hun dorp niet meer bestond maar dat de zus van Memo , Leyla, en haar man goed ging en de ouders van Hüsnü ook.
Op een ochtend repareerde Hüsnü het douchegordijn dat kapot was. Hij stond op de rand van het bad en opeens hoorden ze een knal. Hüsnü was uitgegleden en hij bewoog niet meer. E moeder wist niet wat ze moest doen. Memo stapte in de schoolbus maar de chauffeur reageerde niet. Opeens riep Memo heel hard STOP!!!
En de chauffeur schrok dat Memo zat te praten. Jeroen rende met hem naar hun huis en belde de ziekenwagen. Toen zijn vader weer wakker was kon hij het helemaal niet geloven dat Memo zat te praten. Memo Vertelde Jeroen van die brief van Kemal.
4. Tijd.
Er wordt geen tijd genoemd maar ik denk dat het in de tijd van nu speelt want er worden auto’s Televisie en vliegtuigen genoemd.
Ik denk dat er tussen begin en eind ongeveer één of twee maanden zijn. Precies wordt het niet genoemd.
Ja, in het begin dankt Memo hoe het in Turkije was.
Nee, die komen er niet in voor.
Nee, die komen er niet in voor.
5. Leeservaring.
In het boek komt een familie uit Turkije naar Nederland. Iedereen ziet die mensen an op straat maar denkt er meestal niet aan wat ze allemaal hebben meegemaakt. In het verhaal vond Memo het heel erg dat hij van thuis weg moest. Ik denk dat dat iedereen wel erg zou vinden als je van thuis weg moet. Ik ben door het lezen niet anders over het onderwerp gaan denken. Ik kon het me eerder al voorstellen dat het voor de mensen en vooral kinderen moeilijk is om in een andere cultuur te gaan wonen en leven.
Toen Memo bijvoorbeeld op dat schip ging. Hij wilde zo graag terug naar Turkije zonder er aan zijn ouders en vrienden te denken.
Hij had er volgens mij alles voor gedaan. Ik vond dat een indrukwekkende gebeurtenis omdat niet ieder klein kinder zou zoiets doen.
Ik vind het geen goede manier hoe Memo zijn problemen oplost. Want als hij ervan wat had gezegd hadden zijn ouders hem misschien meer kunnen helpen dan dat hij niks meer zegt.
Ik zou dat niet zo hebben gedaan.
De bouw van het verhaal vind ik best goed. Tussen elke gebeurtenis zit maar 1 of 2 dagen enzo kun je het verhaal ook beter volgen. Daarom is het ook spannender dan dat er maanden tussen elke gebeurtenis zijn. Het verhaal is ook boeiend omdat het een interessant onderwerp is.
Ik vond het makkelijk om te lezen. Er staan geen moeilijke woorden in. Er wordt ook telkens goed aangegeven als er iemand praat, want zo vaak wordt er in het verhaal niet gesproken. Je leest meestal alleen de gedachten van Memo.
6. Beoordeling.
Het boek voldeed aan mijn verwachtingen. Ik zou het daarom een 8 geven. Omdat het een leuk en spannend boek is. Er gebeuren bijvoorbeeld spannende gebeurtenissen die je niet verwacht, Toen Hij bijvoorbeeld op dat schip ging. Eerder werd er niet zoveel over gezegd. Toen ik de achterkant al had gelezen leek het me een leuk boek.
Ik denk voor iemand die de boeken van Anke de Vries niet zo leuk vindt is het geen leuk boek. Het was ook makkelijk te lezen omdat er geen moeilijke woorden in staan en het voor jongeren is geschreven.
Ik heb eerder nog geen boek van Anke de Vries gelezen, maar dit vond ik heel leuk en ik zal zeker nog meer boeken van haar gaan lezen.
7.Verwerkingsopdracht.
Schrijf een ander slot voor het verhaal.
Jeroen vindt het niet meer leuk dat Memo niks zegt. Hij gaat naar de juf en vraagt wat hij moet doen dat hij eindelijk begon met praten. De juf zei dat ze wel een idee had maar dat ze niet wist og het kon. Ze dacht dat et goed zal zijn als hij zijn vriend Mustafa nog eens zal zien. Jeroen vond het meteen een goed ideewant die wilde hij ook eens leren kennen.
Na school belde de juf naar de vader van Memo. Ze vertelde hem wat ze van plan waren. Hij vond het ook een goed idee. Hij zal er alles voor doen dat Memo weer begon met praten. Ze vroeg aan hem of hij een adres had dat ze dat kon aanvragen.
De hele week dacht Memo al dat ze op school een beetje raar deden. Maar hij wist niet waarom. Op een morgen kwam hij gewoon op school maar zijn klas was er niet. Hij zocht de hele school af. Opeens hoorde hij stemmen. Hij liep in de richting van de stemmen en opeens zag hij iedereen uit zijn klas staan. En toen zeg hij Mustafa!! Hij was zo blij en begon te roepen: Mustafa!! Mustafa!! En iedereen keek elkaar aan omdat hij opeens weer praatte. Memo was heel blij dat Mustafa er was. Hij mocht zelfs nog een tijdje in Nederland blijven. Memo keek naar Jeroen en Jeroen was erg blij dat hij eindelijk praatte.
REACTIES
1 seconde geleden