Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1805 woorden
  • 17 mei 2010
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
34 keer beoordeeld

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Gegevens

Titel: Meisje met negen pruiken.

Schrijfster: Sophie van der Stap.

Uitgever en plaats: Prometheus, Amsterdam.

Eerste druk: augustus 2007.

Gelezen druk: januari 2007.

Niveau: A.

Aantal bladzijden: 218.


Schrijfster

Sophie van der Stap is op 11 juni 1983 in Amsterdam geboren. Ze woont nu nog steeds in Amsterdam. Dit boek is haar debuut. In 2008 schrijft zij het boek ‘’Een blauwe vlinder zegt gedag.’’ Momenteel woont en werkt Sophie het merendeel van haar tijd in Parijs aan haar derde boek en is een verfilming van \"Meisje met negen pruiken\" in voorbereiding.


Samenvatting

Het boek gaat over Sophie, 21 jaar oud, die aan het begin van een nieuwe levensfase -één die de mooiste uit je leven moet zijn–hoort dat ze kanker heeft, en een groot gevecht aan moet gaan om te voorkomen dat het niet nu al haar einde zal worden. In Meisje met negen pruiken vertelt zij over het 54 weken durende proces dat ze doormaakt, om de kanker in haar lichaam tegen te gaan. Vooral in het begin is alles nog onzeker. Sophie zal een jaar vol chemo, infusen, dokters, pruiken, en vooral veel kanker in gaan, om uiteindelijk zonder verder te kunnen leven.

Aan haar dagboek vertelt ze met een lach en een traan alles wat ze doormaakt in en rondom die tijd. Dokterintriges, geroddel van zusters, dansen in de nachtclubs, daten met bagage en pruiken shoppen, ze passeren één voor één de revue. Daarnaast praat ze, althans zo lijkt het, met hetzelfde gemak over de gewenning, doodgaan, chemokuren, bestraling, eenzaamheid, kaal worden, haar angst, pijn en verdriet en alle andere verschrikkelijke dingen die bij kanker om de hoek komen kijken. Haar gedachten en gevoelens daarbij bespreekt ze uitvoerig.

Verder kom je niet alleen alles te weten over Sophie, maar ook over Stella, Bebé, Sue, Lydia, Oema, Pam, Blondie, Daisy en Platina, de negen pruiken van Sophie met ieder een eigen persoonlijkheid.

Samen met haar vrienden Rob, Chantal, Jur, Otto en Bebé, Annabel, Zus, haar ouders, het stropdasje, de dokters N, L en K, en de vele anderen brengt ze de moeilijke periode door. Naar mate de tijd verstrijkt, gaat het steeds beter met Sophie. De kuren slaan aan, en uit de scans waar alles van afhangt komen positieve resultaten. Langzaamaan kan Sophie haar leven weer opbouwen zonder dat de kanker het voortouw neemt.

En dan ben je eindelijk op het punt belandt waarbij je de kanker overleefd hebt. Althans de ziekte zelf heb je overwonnen. Helaas ben je er dan nog niet, want je hele leven moet je langzaamaan weer opnieuw opbouwen. Je werkt aan je conditie, gaat af en toe uit en op vakantie, probeert je studie te volgen, je wordt verliefd, en gaat aan de slag met je boek. Je haar gaat zelfs weer groeien. Je leven bestaat niet meer alleen nog maar uit kanker. Kortom: het leven begint weer kleur te krijgen!


Motivatie

Ik koos dit boek, omdat ik graag boeken wil lezen over de realiteit en dit boek leek me daar wel geschikt voor.

Analyse

Personages

Het verhaal gaat over ‘’Sophie van der Stap’’ en zij is 21 jaar. Ze is niet bang voor avontuur maar is wel bang voor de onzekerheid, voor doodgaan. Ze doet er alles aan om te overleven en is redelijk positief. Ze heeft een hechte relatie met haar zus en een goede band met haar ouders. Ze heeft al sinds jongs af aan een goede vriendin; Annabel. Ze raakt door de kanker ook bevriend met twee lotgenoten: Jurriaan en Chantal. Ze wordt altijd snel verliefd, meestal op oudere en/of getrouwde mannen en heeft vele knipperlichtrelaties, zoals met haar goede vriend Rob.


Tijd en ruimte

Het verhaal speelt zich chronologisch af vanaf donderdag 17 februari 2005 en duurt tot vrijdag 23juni 2006. Dit weet ik, omdat het een dagboek is, en elke datum er precies in vermeldt staat. De plek waar het zich afspeelt is in en rondom Amsterdam. Onder andere in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG), het ziekenhuis waar Sophie haar chemokuur krijgt en Amsterdamse terrasjes en clubs. Ook komt Sophie af en toe in Rotterdam, hier gaat ze naar het ziekenhuis voor bestraling.


Perspectief

In dit boek is er sprake van het ik-perspectief. Je krijgt het verhaal door de ogen van Sophie zelf te zien. Het perspectief zorgt ervoor dat haar gevoelens en gedachten als vanzelf een beetje jouw gevoelens en gedachten worden. Bovendien levert dit perspectief af en toe wat spanning op. Omdat je alleen weet wat Sophie denkt, kun je niet altijd nagaan wat haar omgeving denkt. Bijvoorbeeld wanneer Sophie met een jongen date, en haar pruik afvalt. Dan wil je weten wat die jongen op dat moment denkt. Je krijgt echter alleen maar te lezen wat Sophie ervan denkt, hoe ze zich onder de situatie voelt, en wat die jongen zegt. Maar dat wat hij zegt hoeft natuurlijk niet te zijn wat hij ook daadwerkelijk denkt. Misschien zegt hij wel dat hem niet uit maakt omdat hij Sophie gerust wil stellen, maar knapt hij ondertussen erg op haar af.


Thematiek

Het thema van dit boek is kanker overleven, hier draait het echt om bij dit verhaal. 54 weken lang staat er nog maar één ding op haar prioriteitenlijstje: de kanker overleven. Sophie is slachtoffer van een ernstige kanker die ze moet overwinnen om nog uitzicht te hebben over haar toekomst. En dat lukt niet zomaar. In de periode van het overleven van haar kanker voelt ze zich veel eenzaam want zij is straks degene die alleen weggaat, en niet meer verder kan leven, terwijl ze dat zo graag wil. Daarbij horen ook haar angst en het verdriet, omdat ze misschien geen toekomst meer heeft, en er veel dingen aan haar voorbij zullen gaan. Ze komt ook in aanraking met de dood.


Persoonlijke reactie

Onderwerp

Ik vond het een interessant onderwerp, omdat ik benieuwd was hoe iemand ermee om gaat wanneer hij of zij kanker heeft. In dit boek kom je er goed achter hoe Sophie ermee om gaat. Ook leer je over de behandeling van kanker en hoe het er in een ziekenhuis dan aan toe gaat.

Ik heb zelf ook wel eens nagedacht over het onderwerp kanker. Dit is vooral omdat er om me heen aardig wat mensen zijn die er last van hebben en er zelfs aan overlijden. Zodoende ga je hier wel over nadenken en zodoende boeit het mij ook.


Gebeurtenissen

De grootste gebeurtenis is wanneer Sophie te horen krijgt dat zij kanker heeft. In dit boek ligt de nadruk vooral op de gedachten en gevoelens van Sophie. Dit komt omdat het verhaal eigenlijk een dagboek is. Het verhaal bevat niet zo veel gebeurtenissen, maar de dingen die gebeuren zijn wel spannend. Dit komt omdat Sopje ze zelf ook als spannend ervaart en het daarom ook zo overbrengt op de lezer.

Het moment dat aan het einde Sophie schoon is verklaard maakt op mij het meeste indruk. Hier draait het, het hele boek eigenlijk wel om; dat ze wint van kanker.


Personages

Ik zou nooit op Sophie willen lijken. Dit is natuurlijk, doordat ze kanker heeft en wat ze daardoor allemaal mee moet maken. Sophie is absoluut een held. Ze gaat het gevecht met kanker aan en wint het gevecht en beschrijft haar gevecht ook nog in dit boek. Omdat dit een dagboek is kun je, je goed verplaatsen in haar en ook vooral doordat je alleen haar gevoelens en gedachten leest. Ik vind het heel goed van Sophie dat ze alsnog zo’n goed doorzettingsvermogen heeft en plezier maakt. Zo gaat ze, ondanks ze kanker heeft, uit en maakt enorm veel plezier. Dit merendeel door met allerlei jongens/mannen te flirten. Ik vind wel dat het soms niet te begrijpen is welke jongen/man ze nou leuk vindt. Ze vindt er soms zoveel tegelijk leuk, dat ik het eigenlijk een beetje overdreven vind. Nou begrijp ik het eigenlijk wel heel goed dat ze eigenlijk niet nadenkt en gewoon plezier maakt. Misschien had ik dat in die situatie ook wel gedaan.

Sophie is het enige personage waar je de gedachten en gevoelens van te weten krijgt. En je krijgt ze zodanig dat je precies alles weet wat zij denkt en voelt. Het is daarom wel lastig om je in alle andere personages te verplaatsen, omdat je hun gedachten en gevoelens niet weet. Het enige wat je weet is wat ze zeggen, maar dan hoeft het nog niet zo te zijn dat ze de waarheid spreken.


Opbouw

De opbouw is helemaal niet ingewikkeld. Het loopt ook gewoon chronologisch en is daardoor goed te volgen. Doordat er aan het begin gelijk vertelt wordt hoe Sophie te horen heeft gekregen dat zij kanker heeft wordt het verhaal meteen op gang gebracht. Het verhaal is echt boeiend en spannend. Dit komt omdat de strijd tegen kanker heel erg moeilijk is en dat het de vraag blijft of de chemokuren en bestralingen werken. Zo blijft de grote vraag: ‘’Overleeft Sophie de kanker en zo ja hoe?’’ Er zijn niet veel terugblikken. Er is alleen één grote terugblik in het begin. Dit gaat over het moment dat ze vertelt hoe het ging toen ze te horen kreeg dat ze kanker had. En verder worden er alleen wat dingen verteld over wat er in het verleden gebeurt is.


Taalgebruik

De taal in het boek is niet zo lastig. Alleen de doktertaal die er af en toe in gesproken wordt is wat lastiger. Maar dit maakt Sophie weer makkelijker door een uitleg over de uitspraken van de dokter te geven.

Zoals ze de gebeurtenissen vertelt zijn heel duidelijk. Ik kon me bijvoorbeeld goed inbeelden als ze over de gangen liep in het ziekenhuis, zo goed beschreef ze het.

Er kwamen redelijk veel dialogen in het boek voor, maar dit was niet lastig lezen. Ze vertelt dan over hoe gesprekken met de dokter, haar moeder of met een van haar vrienden gingen.


Eindoordeel

Ik vond het helemaal niet erg om dit boek te lezen. Ik las hem ook bijna zonder moeite uit. Alleen aan het einde had ik wat meer moeite. Dit kwam omdat eigenlijk het antwoord op de grote vraag: ‘’Overleeft Sophie het?’’ al beantwoordt was. Je leest daarna alleen maar dingen hoe ze verder haar leven opbouwt. Dit vond ik wel interessant, maar niet spannend meer.

Ik heb heel veel respect voor Sophie van der Stap dat ze haar verhaal zo open en bloot vertelt. Dat lijkt me echt niet makkelijk, het is toch wel een deel van je leven waarin je het heel erg zwaar hebt gehad.

Het boek zou ik zeker wel aanraden aan andere mensen, omdat je door dit boek ziet wat kanker allemaal met je doet en kan doen.

Het boek zou ik een 8,5 als cijfer geven.


Bronvermelding

De samenvatting heb ik voor een deel van Scholieren.com

De informatie over de schrijfster heb ik van wikipedia en uit het boek zelf.

Ik heb ook veel boekverslagen op internet gelezen, zodat ik een beetje kon zien wat andere gedaan hebben en wat anderen ervan denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"