Algemene gegevens
Titel: Meisje met negen pruiken
Verklaring van de titel
De 21-jarige Sophie was gediagnosticeerd met kanker en werd door de chemotherapie waarmee zij werd behandeld kaal. Er werd haar geadviseerd een pruik te gaan dragen. Ze vond haar eerste pruik veel te ouderwets en pruikerig, dus besloot zij om bij theaterwinkels opvallendere pruiken te gaan kopen. Uiteindelijk had zij er negen (titel: Meisje met negen pruiken).
Plaats: Amsterdam
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgave: 2013
Jaartal 1e druk: 2006
Motto van het boek
Aan het begin van het boek staat:
‘Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
Wens dat de weg dan lang mag zijn,
Vol wederwaardigheden, vol belevenissen.
K.P. KAVAFIS’
Aan het eind van het boek staat:
‘Ithaka schonk je de mooie reis.
Bestond het niet, dan was je nooit vertrokken.
Maar meer heeft het je niet te bieden.
K.P. KAVAFIS’
Genre van het boek
Autobiografische roman
Thema’s
Overleven, kanker, eenzaamheid, dood.
Vooraf
Waarom is er voor dit boek gekozen?
Ik heb voor dit boek gekozen omdat de recensies over het boek mij erg nieuwsgierig maakten. Ik lees graag dit soort autobiografische boeken omdat ik het ergens fijn vind om op zo’n manier meegetrokken te worden in een heftige periode van iemands zijn/haar leven.
Schrijver
Schrijver van het boek
Sophie van der Stap.
Andere beroepen schrijver
Ambassadeur van Orange Ribbon International.
Wat voor soort boeken schrijft de schrijver vooral?
Sophie heeft 4 romans geschreven: Meisje met negen pruiken (2006), Een blauwe vlinder zegt gedag (2008), Buiten spelen (2011) en En wat als dit liefde is (2011).
Ruimte
Op welke plaatsen speelt het boek zich af?
Het verhaal speelt zich af in en rondom Amsterdam. Onder andere het ziekenhuis Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, waar Sophie haar chemokuur krijgt en Amsterdamse kroegen. Sophie gaat ook af en toe in Rotterdam naar het ziekenhuis voor bestraling.
Is de omgeving belangrijk voor het verhaal?
Omdat het verhaal autobiografisch is, en dus waargebeurd, is de omgeving waarschijnlijk niet met een achterliggende gedachte gekozen. Voor het verhaal is de omgeving wel belangrijk omdat het dus het stukje autobiografie definieert. Zonder de omgeving zou het verhaal niet meer kloppen.
Tijd
In welke tijd speelt het verhaal zich af?
Het verhaal dat Sophie verteld begint op 17 februari 2005 en eindigt op 23 juni 2006.
Wat is de verteltijd?
De verteltijd is 491 dagen. Dit zijn het aantal dagen tussen 17 februari 2005 en 23 juni 2006. Het boek is het dagboek van Sophie in die periode.
Wat is de vertelde tijd?
223 bladzijden.
Is het verhaal chronologisch verteld?
Het verhaal word chronologisch verteld. Het is het dagboek van Sophie waarin zij elke dag (of af en toe een dag niet) haar verhaal doet. Soms is er een moment in het verhaal waar ze terugblikt op een gebeurtenis.
Heeft het verhaal een open of een gesloten einde?
Sophie is bijna vrij van haar ziekte, terwijl op het zelfde moment het heel slecht gaat met haar vriendin Chantal. Als je het hebt over Sophie zou het verhaal een vrij gesloten einde hebben. Maar sprekend over Chantal zou je kunnen zeggen dat het verhaal een open einde heeft. Persoonlijk vind ik dat het verhaal een open en een gesloten einde heeft.
Personages
Hoofdpersoon
Sophie van der Stap.
Vertel iets over het karakter van de hoofdpersoon
Sophie deinst niet terug voor avontuur. Maar de onzekerheid over doodgaan maakt haar wel angstig. Sophie doet er alles aan om de benarde situatie zo positief mogelijk te trotseren.
Beschrijf het uiterlijk van de hoofdpersoon
Het uiterlijk van Sophie verandert vaak door het feit dat zij negen verschillende pruiken heeft. Elke pruik gaf haar een andere ‘persoonlijkheid’.
Om het gevoel te krijgen dat ze alles aan kan gaf ze elke pruik een naam die bij de persoonlijkheid paste: Stella, Daisy, Sue, Oema, Pam, Blondie, Lydia, Bébé en Platina
Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door?
Sophie maakt een mooie ontwikkeling door waarin zij heeft geleerd bepaalde situaties te accepteren zoals ze zijn en van het leven te genieten, al is het soms moeilijk.
Wie zijn de bijfiguren?
Juriaan, Chantal, Annabel, Saskia, Jan, Martijn, Rob en Jochem. Naast deze personages zijn er ook een aantal zusters en dokters waar Sophie een goede band mee heeft.
Beschrijf kort de relatie van de bijfiguren met de hoofdpersoon
Juriaan en Sophie hebben beiden kanker. Zo leren zij elkaar kennen. Ze vinden het fijn om er samen over te kunnen praten. Sophie word verliefd op Juriaan, maar Juriaan heeft al een relatie.
Nadat Sophie op tv was in DWDD krijgt zij een email van Chantal. Ze zijn vrij jong, wonen in Amsterdam en hebben beiden kanker. Chantal heeft terminale kanker. De twee worden snel goede vrienden en trekken veel met elkaar op.
Annabel is de beste vriendin van Sophie. Ze staat altijd voor Sophie klaar en helpt haar ook bij het maken van kledingkeuzes.
Saskia is de zus van Sophie. Saskia is erg zorgzaam en probeert alles zo fijn mogelijk te laten verlopen voor haar.
Jan, Martijn, Rob en Jochem zijn vrienden van Sophie die zij graag om zich heen heeft. Sophie heeft een korte relatie met Rob.
Perspectief
Vanuit wiens perspectief is het verhaal geschreven?
Het verhaal is geschreven uit het perspectief van Sophie.
Is dit een ik-perspectief, een hij/zij-perspectief of een perspectief van de alwetende verteller?
Het verhaal is geschreven met een ik-perspectief.
Samenvatting
Er word bij de 21-jarige Sophie kanker ontdekt wanneer zij aan politicologie studeert.
Er heerst in het begin veel onzekerheid. Voor Sophie zijn de 54 weken erna gevuld met chemotherapie en bestralingen. Wanneer Sophie haar haren begint te verliezen word haar aangeraden een pruik te gaan dragen. Haar eerste pruik vind ze veel te ouderwets en pruikerig, dus besluit zij om bij theaterwinkels opvallendere pruiken te gaan kopen. Uiteindelijk heeft Sophie er negen. Omdat elke pruik verschillende gevoelens en kwaliteiten met zich mee brengt besluit ze de pruiken passende namen te geven: Stella, Daisy, Sue, Oema, Pam, Blondie, Lydia, Bébé en Platina.
De pruiken geven haar veel kracht en steun. Sophie moet elke week naar het ziekenhuis. Tussen de ziekenhuisbezoeken gaat het gewone leven door. Ze gaat daten, ze gaat uit, ze doet aan yoga, ze schrijft en ze beleeft eenzaamheid.
Langzaam maar zeker overwint Sophie haar ziekte. Doordat Sophie in de uitzending van DWDD was krijgt ze contact met Chantal, een vrouw met terminale kanker. Terwijl Chantal van het leven geniet, wetende dat ze dood zal gaan, wordt Sophie weer beter. Na een lange reis met veel liefde van vrienden en veel nieuwe levenservaringen krijgt Sophie haar leven terug.
Eigen mening
Wat vond je het leukste/mooiste/spannendste gedeelte van het boek?
Er is geen deel uit het boek wat voor mij het leukste, mooiste of spannendste neergezet kan worden; ik vind het boek in het geheel erg mooi. De manier waarop Sophie het verhaal vertelt, zorgt ervoor dat ze zich enorm kwetsbaar opstelt voor de lezer. Het feit dat ze dit doet, geeft goed weer hoeveel moed zij heeft om haar verhaal in zulk detail met de buitenwereld te delen.
Wat vond je het minst leuk/slechtst aan het boek?
Het minst leuke aan het boek vind ik het onderwerp, kanker. Dit omdat kanker zo ontzettend veel kapot kan maken, zowel binnen als buiten het lichaam.
Wat vind je van het boek?
Ik vind het boek spannend, meeslepend en ontroerend.
Leg uit waarom je deze woorden hebt gekozen
Dat ik het boek spannend vond heeft veel te maken met de spanning die er bij mij is ontstaan tijdens het lezen. Ik wilde graag weten hoe het allemaal zou lopen en hoe Sophie met bepaalde situaties om zou gaan. Omdat het verhaal dat Sophie vertelt mij erg naar het hart gaat, vind ik het niet meer dan toepasselijk om ook te vermelden dat ik het boek erg ontroerend en meeslepend vond. De manier waarop ik verstrikt raakte in het verhaal, was zo heftig dat ik niet kon stoppen met lezen. Ik was verdwaald in het verhaal van Sophie.
REACTIES
1 seconde geleden