Algemene gegevens
De titel is 'Slaapliedjes voor kleine criminelen'. Het is geschreven door Heather O'Neile. Het boek is vertaald door Lidwien Biekmann.
De uitgever van het boek in Canada is 'Lennarts Sane Agency AB'. Zij hebben het boek in 2006 uitgegeven. In Nederland werd het boek door uitgeverij 'Mouria' in Amsterdam uitgegeven. Dit was in 2008.
Waarom heb ik voor dit boek gekozen?
'Slaapliedjes voor kleine criminelen' heb ik gekozen omdat ik dit boek al eerder heb gelezen en het een erg mooi boek was.
De titel spraak me erg aan. Het gaf me een indruk dat criminelen dus niet een leuk leven hebben. Zij hebben ook liefde van andere mensen nodig om goed te kunnen slapen.
Het is een best wel dik boek maar dat vind ik juist leuk om te lezen. Dat komt, omdat er dan veel in gaat gebeuren. Dan heb je de hele tijd: Wat gaat er nog meer gebeuren?
Dit boek is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Dat spreekt me erg aan, omdat je dan iets leest over een gebeurtenis die jezelf ook zou kunnen meemaken. Je leert over hoe andere zijn en in wat voor situaties zij leven.
Verwachtingen
Ik had verwacht dat het boek over het meisje zou gaan die zelf een drugsverslaafde is en in een kliniek komt om af te kikken. In het boek gaat het meer over haar vader en de problemen die meespelen als je vader een drugsverslaafde is. Wat doe je de hele dag als je bijna of geen geld hebt? Wat voor vrienden heb je dan? Daar gaat het over.
Gebeurtenissen
Baby is een twaalf-jarig meisje dat samen met haar 26-jarige drugsverslaafde vader, Jules, in kleine verwaarloosde vieze huizen woont. Ze weet niet eens hoe en wanneer haar moeder overleden is. Haar vader verteld elke keer een ander verhaal over hoe haar moeder gestorven is. Ze verhuizen constant, van het ene huis naar het andere huis of naar een kindertehuis. Als Baby terug is van een kindertehuis ontmoet ze Alphonse. Alphonse is een jongen waar alle meiden tegen opkijken. Hij heeft zulke mooie kleren en gedraagt zich zo cool en hij heeft oog voor Baby. Hij vindt haar beeldschoon ondanks haar lelijke afgedankte kleren. Hij is een loverboy, maar dat heeft ze te laat door. Ze moet van hem tippelen en door hem raakt ze verslaafd aan heroïne. Als haar vader en zij de kans krijgen om niet meer in slecht onderhouden huizen te hoeven wonen, grijpen ze die. Ze kunnen bij de nicht van Jules gaan wonen.
Personages
Belangrijkste personages in het boek:
Baby. Zij is de hoofdpersoon in het boek. Ze is twaalf jaar.
Uiterlijk: Ze heeft blond haar en ze is zo dun als een lat. Ze draagt oude, afgedankte kleren. Ze is hier natuurlijk niet blij mee, maar ze weet dat ze niet meer hebben.
Innerlijk: Ze doet vaak rare dingen. Zo ging ze een keer samen met Theo inbreken bij Lauren (meisje bij Baby op school). Dat deden ze, omdat Lauren Baby daarvoor had uitgescholden.
Als ze naar een detentiecentrum moet kan ze zich snel aanpassen aan haar situatie. Ze gaat gewoon om met de jongens die daar ook zitten en doet met hen mee. Ze gaat zich daar dan niet afzonderen.
Ze is erg slim en behoort daarom op school tot de slimsten. Nadat ze vrij was uit het detentiecentrum en naar huis mocht, moest ze naar een middelbare school met een speciaal programma voor moeilijk lerende jeugddelinquenten. Ze vond het niet leuk omdat ze op haar vorige school de beste leerling was. Ze werd er erg verdrietig van. Na een paar weken moest ze bij de decaan komen. Hij vertelde haar dat ze overgeplaatst werd naar de gewone afdeling, omdat ze gemiddeld een negen en een half stond.
Je kunt je heel goed inleven in Baby, omdat zij het verhaal verteld.
Jules, 26 jaar. Hij is de vader van Baby.
Uiterlijk: Hij heeft blauwe ogen en vies blond haar. Op 27-jarige leeftijd neemt hij een tattoo van een zwaluw op zijn borst.
Innerlijk: Hij heeft nogal afwisselende buien. Dat komt ten eerste door de drank en drugs. Ten tweede komt dat als hij uit de kliniek komt een andere ik heeft gekregen. Hij gaat dan Baby van alles kwalijk nemen. Als ze dan een keer aan het eten zijn en Baby kijkt naar de klok, dan roept Jules dat ze stiekem de tijd heeft veranderd. En daarom plakt hij de klokken in huis allemaal af. Of als Baby een keer naar de winkel moest om boodschappen halen, gaat hij al het wisselgeld tellen om te kijken of ze niet stiekem drugs heeft gekocht. Hij denkt namelijk dat ze ook verslaafd is.
De meeste spullen die ze in huis hebben, heeft Jules gestolen.
Jules heeft weinig contact met andere mensen en weet dus ook niet met wie Baby allemaal omgaat.
Bijpersonen:
Linus Lucas is een jongen waarmee Baby goed kan opschieten in het detentiecentrum.
Uiterlijk: Hij heeft een getinte huid. Een lang gezicht met grote sproeten op zijn wangen. Zijn lippen zijn dik en hartvormig. Hij is veertien, maar hij is zo lang als een volwassen man en hij heeft al bijna een snor.
Innerlijk: Linus houdt er veel van zijn walkman die hij van zijn oom heeft gekregen. Hij maakte op de kinderen, die in het tehuis zaten, een hele stoere indruk. Toen hij uit de auto van de maatschappelijke werkster stapte was hij heel vrolijk. De meeste kinderen die daar aankwamen waren heel bang en juist niet vrolijk. Dat kwam omdat hij al sinds zijn zevende van tehuis naar tehuis verhuisd.
Linus vond het leuk om allemaal verhalen te vertellen over hoe het zou zijn als ze in New York woonde. 'Als we hier in de States waren, zouden we allang dood geschoten zijn.' Zo ging het dan heel lang door.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden