De auteur: De auteur van het boek Lucifer is Joost van den Vondel. Hij is geboren in het plaatsje Keulen in 1587. Zijn vader en moeder waren protestant, en daarom moest de familie van den Vondel vluchten. Ze gingen naar Amsterdam. In het jaar 1640 trad Vondel toe tot de Rooms-Katholieke Kerk. In de eerste jaren daarna vertaalde hij veel klassieke werken en schreef hij onder andere ‘Leeuwendalers’ (1647), ‘Lucifer’ (1654), ‘Jeptha’ (1659) en ‘Adam in ballingschap’ (1664). Na deze periode bleef hij veel treurspellen schrijven. Op 5 februari 1679 stierf hij in de stad Amsterdam. Joost van den Vondel is vooral bekend geworden door zijn tweeëndertig toneelstukken. Vaak speelden in deze treurspellen bijbelse motieven een belangrijke rol. Dat is ook zo in het boek ‘Lucifer’.
De titel: De titel van het boek is ‘Lucifer’.
Titelverklaring: Lucifer is de hoofdpersoon in het boek. Hij is een speelbal tussen het goede en het kwade. Uiteindelijk kiest hij voor het kwade, waarna hij is verworpen uit de hemel. Lucifer is de tegenstander van het Christendom.
Eerste druk: 1654
Genre: Het boek hoort thuis in de genre treurspel/ tragedie. Het is dus een toneelstuk. Het verhaal hoort thuis in de dramathiek. Joost van den Vondel heeft het ook geschreven als toneelstuk, dat zich af speelt in de hemel. Er wordt in het boek ook steeds aangegeven wie wat zegt.
Plaats in de literatuurgeschiedenis/ Stroming: ‘Lucifer’is één van de bekendste werken van de schrijver Joost van den Vondel. Joost van den Vondel zelf is ook één van de bekendste schrijvers uit de literatuurgeschiedenis van Nederland. Toen het boek uitkwam waren er veel mensen op tegen, het toneelstuk werd ook niet vaak gespeeld. Nu in onze tijd, wordt het toneel ook niet meer gespeeld, maar het boek wordt nog wel veel gelezen.
Perspectief: Het boek is in de ik-perspectief geschreven. Als citaten hierbij heb ik gekozen: - pagina 8: “Ik deckte myn gezicht en oogen met mijn vleugelen, Om myn gedachten en genegentheên te teugelen, Zoo dra zy my gemoete, als Adam met der hant…” - pagina 21: “Ick heb tot noch myn kroon voor Godt alleen gebogen.”
Tijd van handeling: Het verhaal spelt zich af tussen de schepping en de zondeval. De mens was er al, maar alles op aarde was nog goed. De vrucht van de Boom des Levens was dus nog niet gegeten. De twee citaten: - pagina 84: “Op dat hy dadelyck de menschen breng’ten val.” - Pagina 84: “Tast toe, en wordt Godt zelf, in wysheit, en in kennis, en wetenschap gelyk, en eere, en majesteit…”
Plaats van handeling: Dit wordt heel duidelijk in de Inhoudt genoemd. De Inhoudt is een soort inleiding op het boek. Er staat nuttige informatie in, zodat je weet waar het ongeveer over gaat. De bladzijde waarop staat dat het verhaal zich in de hemel afspeelt is 2. ‘Het toneel is in den Hemel’. Ook wordt het duidelijk waar het verhaal zich afspeelt op bladzijde 3, regels 10 tot en met 23.
Beschrijving karakter van de hoofdpersoon: De hoofdpersoon in het boek is Lucifer. Lucifer kan zelf niet goed keuzes maken. Hij laat zich mee slepen met de boze engelen. De goede engelen proberen Lucifer nog over te halen ( bladzijde 63: “Genade, o Lucifer. Verschoon (spaar) u zelve.”), maar uiteindelijk kiest hij voor het kwade. Hij wordt verworpen en wordt een monster. (Bladzijde 82: “Benevelt, en verblint, en ysselyk misvormt.”) Lucifer wil graag machtig zijn. Als de kwade groep engelen hem beloven dat hij de macht krijgt, kiest hij dus voor het slechte, waardoor hij verworpen werd uit de hemel.
Samenvatting: Lucifer heeft Appolion naar de aarde gestuurd om te gaan kijken hoe de mens daar leeft. Toen Appolion terug kwam deed hij verslag bij Belzebub over het Hof van Eden. Het bleek dat het paradijs op aarde mooier was dan het paradijs van de engelen. Adam en Eva hadden veel meer schoonheid. Gabriël, samen met de rei engelen, kwam toen vertellen dat God besloten had om de mens boven de engelen te plaatsen. De engelen moesten voortaan de mensen dienen en aanbidden. Lucifer ging naar Gabriël, samen met een stoet van engelen. Hij ging klagen. Voordat Gabriël er was stookte Belzebub Lucifer op dat hij zich moest verzettem. Toen Gabriël kwam ging Lucifer vragen stellen. Gabriël gaf echter geen antwoord en zei dat Lucifer moest vertrouwen op God. Belzebub stookte Lucifer weer op. Deze keer met succes. Er ontstonden nu twee groepen engelen, de Luciferisten en de Rei (de goede engelen). Ze gingen strijden met elkaar. Michael geeft zijn veldheer Gabriël met zijn schildknaap Uriël de opdracht om de opstand tot een einde te brengen. Rafael probeerde vrede te sctichten. Hij deed zijn uiterste best om Lucifer alsnog tot inkeer te brengen. Als Lucifer door zou gaan zal hem een afschuwelijke straf te wachten staan. Rafael zag wel dat Lucifer wanhopig was, en riep de Rei te hulp. Samen bidden ze tot God Dat Hij de opstandige engelen genadig mag zijn. Uriël verteld het verloop van de slag aan Rafael. Lucifer had de slag verloren en stort de diepte in. Hij veranderde in een monster, een mengeling van zeven dieren. (Deze zeven dieren symboliseren de zeven hoofdzonden.) De Rei van Engelen zingt een overwinningslied, dat eindigt in een lofprijzing van God. Toen kwam echter Gabriël met een ongelukkig verhaal: ‘Lucifer heeft zich gewroken door Belial naar de aarde te sturen. Hij heeft Adem en Eva door de slang laten verleiden. Maar gelukkig zal eens de Verlosser komen, die de zonde kan vergeven.’ De duivels werden opgesloten, en het hellevuur werd ontstoken om de gevallen engelen voor eeuwig te straffen. Aan het eind spreekt de Rei van Engelen de hoop uit dat de Verlosser komen zal.
Thema en Motieven: “Het thema is goed en kwaad. De motieven zijn hierbij de Rei van Engelen en de Luciferisten. Ook het hellevuur dat ontstoken wordt.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
fout bij het kopje : "'Plaats in de literatuurgeschiedenis/ Stroming:'' staat dat het toneelstuk niet meer word gespeeld maar het word nog wel gespeeld.
bijv. 19 januarie in groningen
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
yoo gast! hoe langdradig kan je zijn!!!
leeeeeer SAMENVATTEN!!!
13 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Prima! thanks!
13 jaar geleden
Antwoorden