Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Lotus brengt geluk door Ellen Tijsinger

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover Lotus brengt geluk
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 2674 woorden
  • 16 december 2001
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
93 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ellen Tijsinger
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
India,
Adoptie

Boekcover Lotus brengt geluk
Shadow
Lotus brengt geluk door Ellen Tijsinger
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Gegevens over het boek:

Titel: Lotus brengt geluk
Schrijfster: Ellen Tijsinger
Uitgever: Van Goor
Omslag tekening: Joyce van Oorschot
Aantal bladzijdes: 156
Genre: realistisch, avontuur
Bijzonderheden: Het boek is genomineerd voor Stichting Nederlandse Kinderjury 2001
Jaar van uitgave: 2000

Hoofdpersonen en andere personen:

Hoofdpersoon: Lotus of Nalini zoals ze vroeger in India heette. Nalini betekent lotusbloem, geluksbloem.
Ze is een meisje dat uit India komt. Toen ze 6 jaar oud was, werd ze geadopteerd door een Nederlandse familie. Haar familieleden in Nederland hebben haar Lotus genoemd omdat het meisje in elkaar kromp als ze geroepen werd als Nalini. Toen Lotus net in Nederland woonde, had ze vaak driftbuien, naarmate ze ouder werd kwam dit minder voor. Toen ze jong was wou ze ook nooit in een bed slapen omdat ze dit niet gewend was.
Het verhaal speelt zich af als Lotus ongeveer 12 jaar oud is en ze in de 1e brugklas van de middelbare school zit. Over het algemeen is Lotus een vrolijk maar rustig meisje. Ze kan het goed vinden met haar docenten en klasgenoten. Ze legt gemakkelijk contacten.
Lotus denkt vaak na over haar eerst levensjaren in India. Veel weet ze niet meer van die tijd. Ze heeft wel een foto van het kindertehuis waar ze gewoond heeft en ze weet dat ze tot haar tweede jaar verzorgd is door een oude kruidenvrouw. Soms komen er ‘zware’, sombere gedachten naar boven. Lotus krijgt het dan erg koud en kruipt snel haar bed in. Op een gegeven moment heeft Lotus zoveel van dit soort gedachten dat ze zich geen raad meer weet. Ze kan zich op school niet meer concentreren. Ze droomt over haar verleden. Ze weet uit wanhoop niet of de dromen herinneringen zijn of dat haar fantasie met haar op hol slaat.
Ze is vaak erg verdrietig en in zichzelf gekeerd. Ze kropt haar gevoelens op en kan er met niemand over te praten. Ze denkt dat ze niets waard is. Ze is maar een weggooikind. Misschien willen Bob en Beatrijs haar ook wel niet meer hebben.

Andere personen:
- Beatrijs: de Nederlandse en dus niet de biologische moeder van Lotus. Beatrijs is een rustige vrouw die veel begrip heeft voor Lotus. Beatrijs kan erg verdrietig worden als Lotus vraagt naar haar biologische moeder. Dat komt omdat ze geen antwoord kan geven op Lotus’ vraag en omdat ze dan het gevoel heeft dat Lotus haar niet als moeder beschouwt.
- Bob: de Nederlandse vader van Lotus. Bob wordt nooit boos op Lotus, hij houdt erg veel van haar. Over Bobs gevoelens kom je in het boek niet veel te weten. Hij maakt een rustige indruk.
- Lonneke: de Nederlandse zus van Lotus. Lonneke is 1 jaar ouder dan Lotus. Lotus en Lonneke doen veel dingen samen zoals: samen kleren kopen en verkleedkleren uitzoeken voor het schoolfeest. Lonneke speelt dwarsfluit in het schoolorkest. Ze is een open, vrolijk en spontaan meisje.
- Wout: de Nederlandse broer van Lotus. Wout is ongeveer 16 jaar oud. Hij heeft Lotus altijd beschermd tegen pesterijen en nu ze ouder is haalt hij haar vaak uit haar verdrietige dromen van vroeger. Wout is erg op Lotus gesteld.
- Layla: Layla is een van de beste vriendinnen van Lotus. Ze zit bij haar in de klas. Layla is een vrolijk meisje en helpt Lotus graag met het inzamelen van geld voor tickets naar India. Layla’s ouders komen Turkije.
- Annemiek: Annemiek is de andere goede vriendin van Lotus. Ook zij zit bij Lotus in de klas. Annemiek is een stil en verlegen meisje. Maar op het schoolfeest laat ze zien dat ze ook heel andere kanten heeft. Annemiek helpt Lotus ook met het inzamelen van geld voor de tickets.
- Daniël: een klasgenoot van Lotus. Daniël fietst altijd samen met Lotus naar huis. Ook hij helpt Lotus met het inzamelen van geld.
- Pandit: Pandit is de verkoper van de wereldwinkel. Hij komt ook uit India. Later in het boek gaat hij ook met Beatrijs en Lotus mee naar India. Pandit is een rustige man. Hij heeft veel mensenkennis.
- Sumila: de aardige vrouw van Pandit. Lotus mag van Sumila een sari lenen voor het schoolfeest.
- Ravi & Tara: de kinderen van Pandit en Sumila. Lotus past vaak op Tara en Ravi.
- Mohan: De broer van Pandit. Lotus, Beatrijs en Pandit logeren bij hem tijdens hun verblijf in India.
- Anju: De vrouw van Mohan. Ze is erg gastvrij tegen Lotus en Beatrijs.
- Moeder Nalini: de oude, blinde kruidenvrouw die voor Lotus heeft gezorgd. Moeder Nalini is blind geworden doordat ze een ziekte aan haar ogen kreeg.
- Zuster Aruna: de strenge zuster van het kindertehuis. Later als Lotus terug is in India helpt zuster Aruna Lotus zoeken naar haar biologische moeder en de oude kruidenvrouw.
- Anandi: de vroegere verzorgbaby van Lotus toen ze nog maar 5 jaar oud was.
- Chandra: de vroegere boezemvriendin van Lotus toen ze nog in het kindertehuis in India woonde.
- Meneer Verbruggen: de enthousiaste aardrijkskunde leraar van Lotus. Hij heeft door dat Lotus piekert over vroeger en probeert haar te helpen.
- Waai: een jongen die Lotus thuis brengt als ze weggelopen is. Later is het één van de vrienden van Wout.
Korte inhoud:

Het boek gaat over Lotus, een meisje dat op haar zesde is geadopteerd door een Nederlandse familie. Tot haar zesde heeft Lotus in India gewoond. De eerste twee levensjaren heeft een kruidenvrouw in India haar opgevoed. Later woonde ze in het kindertehuis ‘Deepa Balbahvan’. Lotus werd daar erg verwaarloosd. Haar Nederlandse ouders schrokken dan ook erg van Lotus’ lelijke huidje vol zweren en blaren.
Lotus heeft een mapje waar foto’s in zitten van haar leven in India. Ze kijkt er vaak in. Ze wordt er verdrietig van en er komen soms vage herinneringen naar boven. Vaak denkt ze dan dat ze een weggooikind is. Eerst wou haar moeder haar niet hebben, vervolgens de kruidenvrouw niet en daarna het kindertehuis, denkt ze. Ze kropt haar gevoelens op door er met niemand over te praten.
Lotus praat met haar vriendinnen over het schoolfeest, waar iedereen verkleed moet komen. Haar vriendinnen zeggen dat ze een sari aanmoet doen. Uit school gaat ze meteen naar de Wereldwinkel. Pandit de eigenaar zegt dat hij geen sari’s verkoopt maar dat ze er vast wel eentje van zijn vrouw Sumila mag lenen. En zo komt Lotus aan een sari voor het feest.
Lotus voelt zich erg thuis bij Sumila en Pandit. Komt dit omdat zij ook uit India komen? Ze is erg gesteld op hun zoontje Ravi en de baby Tara. Ze past regelmatig op bij Pandit.
Sinds Lotus vaker in de Wereldwinkel komt, verandert ze. Ze is vaak verdrietig en kijkt dan in haar mapje. Bob en Beatrijs merken dat Lotus anders wordt, maar als ze hier met haar over praten, doet Lotus erg kattig. Ook Wout en Lonneke merken het. Ze weten alle vier niet wat ze moeten doen om Lotus te helpen. Ze merken wel dat Lotus met zichzelf in de knoop zit.
Lotus is bijna jarig, Beatrijs wil een leuk jasje voor haar kopen in de Wereldwinkel. Als Lotus hoort waar Beatrijs is, pakt ze haar tas in, fietst snel naar de Wereldwinkel en barst in woede uit. Lotus denkt dat Beatrijs er is om haar te controleren. Ze schreeuwt dat ze bij Pandit wil wonen en daarna loopt ze weg. In de nacht komt ze thuis, met een jongen, Waai. Hij heeft Lotus gevonden en haar gevraagd waarom ze weggelopen is. Lotus vertelt hem dat ze naar India wil. Er wordt veel gepraat en Beatrijs en Lotus besluiten om samen naar India te gaan.
Lotus moet gaan sparen voor twee tickets naar India. Eén voor Beatrijs en één voor haar zelf. Pandit gaat ook mee. Hij gaat inkopen doen voor zijn wereldwinkel. In India kunnen ze logeren bij zijn broer Mohan. Elke zaterdag helpen Layla, Annemiek, Daniël, Waai, Wout en Lonneke, Lotus met het verdienen van geld. Meneer Verbruggen helpt samen met de klas mee en bovendien leert hij Lotus veel over het Hindoeïsme.
De eerste dag waarop ze in India zijn, gaan Mohan, Pandit, Beatrijs en Lotus naar het kindertehuis waar Lotus gewoond heeft. Eerst herkent niemand haar, maar als Lotus zegt dat ze vroeger Nalini heette, herkennen ze haar weer. Lotus herinnert zich ook de namen van sommige kinderen. Waaronder Chandra, haar vroegere beste vriendin en Anandi haar verzorgbaby. Zuster Aruna zoekt in het archief of ze iets over Lotus’ biologische moeder kan vinden of de kruidenvrouw. Ze ontdekt dat de kruidenvrouw Moeder Nalini heet en waar ze woont.
De volgende dag gaan Lotus, Beatrijs, Pandit en Mohan weer naar het kindertehuis. Zuster Aruna vertelt dat ze Moeder Nalini gevonden heeft en dat zij Lotus graag wil ontmoeten.
Moeder Nalini vertelt hoe Lotus bij haar terechtgekomen is. Ze vertelt ook dat ze niet weet wie Lotus’ moeder is. Maar ze vertelt wel dat ze Lotus uit liefde bij haar heeft gebracht. Eigenlijk moest ze Lotus vermoorden. In India zijn namelijk bij arme families alleen zonen welkom. Moeder Nalini heeft maar twee jaar voor Lotus gezorgd, omdat ze blind werd. Lotus is toen door de dorpsbewoners naar het kindertehuis gebracht. Moeder Nalini heeft tegen het bestuur gezegd dat ze Lotus moeten laten adopteren. Zo is Lotus dus in Nederland terechtgekomen.
Lotus is ontroostbaar, ze had haar moeder zo graag willen ontmoeten. Beatrijs troost haar door te zeggen dat haar moeder haar in ieder geval uit liefde heeft weggebracht. Lotus ziet nu ook onder ogen dat ze geen weggooikind is.
Terug in Nederland besluit ze geld in te zamelen voor het kindertehuis waar ze gewoond heeft. Ze wil een koe voor ze kopen, het dak laten repareren en een school oprichten. Ze vraagt de hulp van haar school en voornamelijk die van Meneer Verbruggen. Er wordt namelijk ieder jaar een actie gehouden voor een goed doel. Dit jaar staat het in het thema: kindertehuis ‘Deepa Balbahvan’ in India. Lotus verzamelt genoeg geld en stuurt dit naar Mohan die er voor zal zorgen dat het goed wordt besteed.

Het belangrijkste probleem van Lotus en hoe dit wordt opgelost:

Het belangrijkste probleem van Lotus is dat ze niet meer genieten kan van het leven omdat ze steeds het gevoel heeft dat ze een weggooikind is. Ze wordt ook steeds gekweld met de vraag wie haar biologische moeder is, of deze moeder nog steeds leeft en waarom ze Lotus weg heeft gegeven. Ook houdt de vraag of ze broertjes of zusjes heeft in India haar bezig.
Het wordt opgelost door samen met Beatrijs en Pandit naar India te gaan. Als ze uiteindelijk in India Moeder Nalini terugvindt en deze Lotus vertelt dat ze niet weet wie haar echte moeder is, is dit ook een zeer grote schok voor haar.Wel ontdekt ze hier haar achtergrond en dat haar moeder haar uit liefde naar Moeder Nalini heeft gebracht.
Het helpt Lotus om iets te doen voor de kinderen uit het kindertehuis in India. Meneer Verbruggen en de rector helpen Lotus met het inzamelen van geld voor deze actie..

De belangrijkste beslissing van Lotus:

De belangrijkste beslissing van Lotus is dat ze wegloopt en aan Waai verteld dat ze graag naar India wil en waarom. Het is echter geen goede beslissing dat ze wegloopt maar dat ze uiteindelijk verteld dat ze naar India wil is natuurlijk wel goed.

De belangrijkste gebeurtenis:

De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal is dat Moeder Nalini Lotus verteld hoe ze bij haar terechtgekomen is, waarom ze naar het kindertehuis ging en waarom ze geadopteerd is. Deze gebeurtenis is erg belangrijk omdat Lotus onder ogen ziet dat ze geen weggooikind is en dat haar moeder van haar gehouden heeft.

Vertelwijze:

Het verhaal verloopt chronologisch maar er komen ook vele flashbacks en terugverwijzingen in voor. De terugverwijzingen zijn vaak de vage herinneringen van Lotus en de flashbacks zijn vaak de dromen. Of de herinneringen die ze heeft aan de eerste tijd dat ze in Nederland woonde. Het boek is makkelijk te volgen er zitten geen grote tijdsprongen in het verhaal.

Waar de gebeurtenissen gebeuren:

Het begin van het verhaal speelt zich af in Nederland in het plaatsje waar Lotus, Lonneke, Beatrijs, Bob en Wout wonen. Daarna speelt het zich af in India in de buurt van Delhi.

Wanneer de gebeurtenissen gebeuren:

Het speelt zich waarschijnlijk af in deze tijd. Dit kun je merken doordat Wout naar popconcerten tot diep in de nacht en naar de disco gaat. En omdat de school meehelpt met verzamelen van geld en zelfs veel bijlegt. Er is ook geen sprake van oorlog, economische crisissen of natuurrampen.

Over het einde:

Het boek heeft een gesloten einde. Lotus is weer gelukkig, ze haalt weer goede cijfers op school, ze is niet meer chagrijnig of kattig. Ze heeft haar biologische moeder dan wel niet gevonden, maar ze weet dat ze haar uit liefde naar de kruidenvrouw heeft gebracht. Hierdoor zijn haar ‘zware’ gedachten ook verdwenen.

Over het begin:

Het boek begint als Lotus al een tijdje met haar probleem te maken heeft. Ze is echter nog niet bezig om dit op te lossen. Het boek is hierdoor spannend want je wilt op een gegeven moment weten of Lotus haar problemen aan haar vriendinnen of gezinsleden vertelt. En hoe ze dit zal oplossen.

Over de schrijfster:

Ellen Tijsinger is geborenop 7 september 1947 in Utrecht. In 1970 trouwde ze en kreeg een dochter en een zoon. Ze houdt ervan om lang in de duinen en het bos te wandelen in gemakkelijke kleding. Daar en ook in haar dromen worden haar boeken geboren.
Op school had Ellen Tijsinger het niet zo naar haar zin, je moest veel en mocht weinig. Dus ging ze achter in de klas zitten en schreef onder de les verhaaltjes en gedichtjes, bij voorkeur in haar rekenschrift. ’s Avonds las ze alles aan haar zusjes voor.
Na de middelbare school behaalde Ellen Tijsinger haar pedagogische getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid (op een school voor HAVO en Atheneum), kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding (op het middelbaar beroepsonderwijs). Hiervoor schreef ze ook cursussen.
Ellen Tijsinger schreef voor de zanger Benny Vreden liedjes en verhaaltjes voor grammofoonplaten. Ook schreef ze artikelen voor de tijdschriften Club, Ouders van nu en Psychologie.
Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder deze naam, vanaf haar derde kinderboek gebruikt ze de naam Ellen Tijsinger. De eerste twee boeken van Ellen Tijsinger zijn geschreven voor jonge kinderen, daarna is ze zich gaan richten op kinderen vanaf een jaar of 10. Twee van haar eerste boeken bevatten allerlei spelletjes en tips, daarna ging ze echte verhalen schrijven. De hoofdpersonen in haar verhalen hebben het meestal moeilijk. Soms liggen de moeilijkheden op school of in het gezin: echtscheiding, een broertje in coma, een alcoholische moeder. Soms liggen de problemen aan de maatschappij waarin de hoofdpersonen wonen: zigeuners in Roemenië, arme kinderen in Nicaragua en India. Meestal lopen haar boeken goed af. Ellen Tijsinger besteedt veel aandacht aan de gevoelens en de gedachten van haar hoofdpersonen.

Andere jeugdboeken van Ellen Tijsinger:
1984 Soms ben ik boos (Elzenga)
1985 Bèn je belupklupt! (Elzenga)
1986 Soms is het feest (Gottmer)
1988 Word toch wakker! (Lemniscaat / 2e druk 1989)
1989 Nikolaj (Lemniscaat / 3e druk 1991)
1992 Dat had je gedroomd (Van Goor / 4e druk 2000)
1993 De tuin zonder eind (Van Goor)
1994 Vijandig vuur (Van Goor / 2e druk 1994)
1995 Morgenster (Van Goor / 4e druk 2000)
1996 De zwarte vulkaan (Van Goor)
1997 Kaper op de vlucht (Van Goor)
1998 Zonnekind (Van Goor; Novib / 3e druk 2000)
1999 Speurtocht naar het verleden (Van Goor)

Bekroningen:
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Word toch wakker!
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Word toch wakker!
1990 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor
Word toch wakker!
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Nikolaj
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Nikolaj
1991 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor Nikolaj
1996 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Morgenster

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.