Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
Boekcover Liever ziek dan verliefd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1422 woorden
  • 14 januari 2002
  • 142 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
142 keer beoordeeld

Boekcover Liever ziek dan verliefd
Shadow
Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer
Shadow
ADVERTENTIE
Verdien 25 euro Bol.com tegoed met dit onderzoek

Samen met Oxford doen wij weer onderzoek naar schoolspullen: waar heb jij dit jaar je schoolspullen gekocht en wat zijn je favoriete items? Vul de vragenlijst in en maak kans op 25 euro Bol.com tegoed. 

Doe mee!
Algemeen Schrijver: Stasia Cramer
Titel: Liever ziek dan verliefd
Uitgever: Wolters-Noordhoff, Groningen, 2000
Jaar eerste druk: 1997
Illustraties: Niet aanwezig
Aantal hoofdstukken: 9
Aantal bladzijden: 52
Lettertype van het boek: Normaal
Genre: Liefde Iets over de schrijfster: Stasia Cramer werd geboren in 1954 in Den Haag. Als kind hielt ze van verhalen over dieren vooral zielige verhalen. De serie \'Black, de zwarte hengst\' vond ze prachtig. Verder hield ze van echte meiden boeken. Vanaf 1977 stond ze als leraar maatschappijleer voor de klas. Hier laag voor haar de aanleiding om te gaan schrijven. Ze kreeg namelijk veel verhalen te horen van leerlingen, die verhalen vergeleek ze met haar eigen jeugdherinneringen. Hierdoor kreeg ze behoefte om over deze ervaringen te gaan schrijven. Eerst schreef ze alleen nog maar korte verhalen, maar op verzoek van uitgeverijen ging ze boeken schrijven. Vanaf 1995 stortte ze zich volledig op het schrijverschap. Ze schreef boeken voor meisjes van ongeveer 12 jaar want, dat had te maken met haar eigen puberteit (wat ze heeft meegemaakt). Ze vond zelf dat in haar boeken emoties een belangrijke plaats moest krijgen. Als ze begon te schrijven, maakte ze eerst een karakterschetsen van de hoofdpersonen. Daarna vormde ze zich een beeld van de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Ze maakte een opzet voor haar boek en vervolgens een indeling per hoofdstuk. Als ze dan achter de computer ging zitten, kreeg ze vanzelf een film in haar hoofd die ze dan opschreef. Belangrijke onderwerpen in haar boeken zijn: jaloezie, opkomen voor jezelf/ of een ander en groepsgedrag (pesten) Een aantal titels van haar boeken zijn: Nachtmerrie (1992) Strippoker (1995) Vampier op de manege (1997) Liever ziek dan verliefd (1997) Help,ik ben weer verliefd (1998) Een pony als geheim (1998) Ik wil hier weg! (1999) Per ongeluk verliefd (2000) Een hond met een beugel (2000) De durf-niks (2002) Hoofdpersonen: De hoofdpersonen zijn Marije en Roel. Marije is een meisje van 15 jaar, met donkerbruin lang haar en een lichtbruine huid, en ze is gek op paarden. Ze is enig kind. Marije is stapelverliefd op Roel. Roel komt in het begin over als een stoere niet echt gevoelige jongen. Later verandert dit. Roel is een jongen met blonde haren, bruine ogen, stevig gebouwde lichaam en volgens Marije 16 jaar. Hij is een iets oudere jongen en zit bij Marije op school. Voetballen is zijn favoriete sport. Hij is dan ook vaak op het sportveld, of in de kantine van het clubhuis te vinden. Als Roel met zijn vrienden is, vergeet hij Marije helemaal. Terwijl ze met elkaar hadden afgesproken. Dit gebeurt nog vaker. Roel vind paarden maar meisjesgedoe.
Bijfiguren: Thor (haar verzorg paard) Jelle
Moeder van Marije
Denise
Helga (Marije’s vriendin waar ze vaak huiswerk mee maakt) Ester
Mevrouw Wassenaar (de eigenaresse van marije’s verzorgpaard) Er staat alleen geen beschrijving van deze personen in het boek. Waar speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich af op het schoolplein, bij Marije thuis, op de manege, bij de voetbal en in een disco. Wanneer speelt het verhaal zich af? Het verhaal speelt zich rond deze tijd af. Omdat het allemaal wel normaal klinkt. Niet met van die ouderwetse namen. Er zijn een paar flashbacks (haar moeder verteld over vroeger.)
Hoe lang duurt het verhaal? Het verhaal duurt ongeveer 3 weken. Zo begint het verhaal: Marije was al een tijdje verliefd op een jongen Roel uit een andere klas en op een dag heeft ze het in de fietsenstalling tegen hem gezegd maar hij wist niet precies wat hij voor haar voelde en spraken af om samen naar een disco theek te gaan. Op de dag dat ze in de disco waren was het zaterdag en er kwamen ook vrienden van Roel daar en die waren toen alleen maar over voetbal bezig en Roel had geen aandacht voor haar maar voordat Marije naar binnen ging toen Roel haar afzette waren ze wel nog aan het vrijen met elkaar en spraken af dat Marije de volgende dag naar het voetballen kwam kijken. Marije vond het niet zo leuk hij liet haar maar in die kantine zitten wachten en dat hij eindelijk naar haar kwam kon ze weer naar huis en vreeën weer met elkaaren Roel zij dat hij nog zou bellen en ze ging niet weg en gaf geen aandacht meer aan haar verzorgpaard en zat maar bij de telefoon en na een week belde hij eindelijk en gingen weer naar de bioscoop waar Roel alleen maar weer over voetbal pratte en hij deed Marije voorstellen aan een ander meisje Denise en weer vreeën ze met elkaar voordat hij haar naar huis bracht. Ze spraken af in de kantine voor morgen maar Marije kwam niet opdagen maar hij ging wel even naar het dressuur rijden van Marije en dus belde Roel en vroeg om een andere keer af te spreken want nu had zij hem laten wachten maar zij, zij aan de telefoon: geen tijd. En even later stond Roel voor haar deur en waren dus alle twee verliefd hij werd er zelf ook gek van. Zo loopt het verhaal af: Roel en Marije zijn verliefd op elkaar en krijgen wat met elkaar. Ik denk dat de schrijfster deze titel heeft verzonnen omdat: Omdat de titel “liever ziek dan verliefd” op de woorden die Marije`s moeder zei slaan. Ze vertelde over haar eigen moeder, die vaak tegen haar zei:”beter ziek dan verliefd, want tegen verliefdheid is geen medicijn.” Mijn mening over deze titel: De titel klopt wel bij het boek, want het gaat de hele tijd over Marije die verliefd is op Roel. Een andere titel zou kunnen wezen: de verliefdheidsziekte.
De samenvatting De 15-jarige Marije verklaart haar liefde aan Roel, een iets oudere jongen op school. Of hij wat voor haar voelt? Hij weet het niet... zo snel gaat dat niet bij hem... zaterdagavond kunnen ze misschien samen naar de disco gaan. In de disco praat Roel de hel avond met zijn vrienden over voetbal. Na afloop vrijen Marije en Roel wat. Ze spreken af dat Marije morgen naar zijn voetbalwedstrijd komt kijken. Veel vind ze er niet aan, ook niet naar afloop in de kantine van het clubhuis. Roel houdt zich alleen maar bezig met zijn vrienden. Als ze afscheid nemen, belooft Roel dat hij Marije zal bellen om een volgende afspraak te maken. Marije wacht de hele week. Ze gaat niet naar de paardrijlessen. Ze spijbelt een dag. Ze gaat de deur niet uit en wacht, wacht, wacht... De moeder van Marije noemt haar \' liefdesziek\'. Ze vertelt over haar eigen moeder die vaak tegen haar zei: \'Beter ziek dan verliefd. Tegen verliefdheid is geen medicijn.\' Na een week belt Roel eindelijk. Ze gaan naar de disco. De avond verloopt hetzelfde als de week daarvoor. Marije vraagt of Roel morgen mee gaat morgen mee gaat naar Thor, haar paard, of naar het koffiehuis. Roel ziet dat niet zo zitten: paarden horen bij meiden en de kantine in het clubhuis is veel gezelliger. Ze spreken af dat ze morgen aar de voetbalwedstrijd en de kantine komt. Als marije thuiskomt, ziet ze in dat de komende weekhoogstwaarschijnlijk een herhaling van de afgelopen week wordt. \'No way,\' denkt ze \' er moet iets veranderen.\' Een week later voelt Marije zich perfect. Ze heeft op school en thuis goed geleerd. Elke dag heeft ze bovendien geoefend voor haar dressuurwedstrijd. Ook is naar haar vriendin, Helga, en naar het koffiehuis geweest. \'s Zaterdags wordt ze tweede bij de dressuurwedstrijd. En... Roel is er, met rozen! Hij heeft de hele week op een telefoontje van haar gewacht. Hij wil wat met haar afspreken. Ze komen er niet uit. Marije zegt dat ze nog wel zal bellen. Even later staat hij voor de deur. Hij zegt dat hij hier gek van wordt en dat alles verkeerd gaat. Marije begroet hem bij de club. Waarvan...? Van de \'liefdeszieken\'. Dit fragment spreekt mij aan: Ik vind hoofdstuk 3 ‘Ik bel je nog wel’ het leukste om te lezen, hier in vertelt ze aan Roel dat ze hem leuk vind en Roel vraagt dan of ze het leuk vind om mee te gaan naar de disco. Mijn mening over het boek: Ik hou wel van boeken over gevoelens en vooral over liefdesboeken. Ik vind het een schitterend boek en heb er met veel plezier in gelezen, alleen vind ik het jammer dat het zo kort is. Het boek was makkelijk te lezen want er stonden geen onbegrijpelijke woorden in. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen als je van dit soort verhalen houdt want het is echt een schitterend boek om te lezen.

REACTIES

P.

P.

hey schatje
bedankt dat je dit uitreksel op de site
hebt gezet ik kan er wel wat van gebruiken

xxxpim ;)

22 jaar geleden

A.

A.

je bent gek.

20 jaar geleden

A.

A.

heel leuk deze neem ik wel over
thanks hoef ik nix m,eer te doen.

19 jaar geleden

S.

S.

wel goed gedaan maar wel spelfouten erin...

let de volgende keer op hoe je woorden typt

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer"