Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Lieve leugens door Brigitte van Aken

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
Boekcover Lieve leugens
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2078 woorden
  • 1 april 2008
  • 171 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
171 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Brigitte van Aken
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
112
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Lieve leugens
Shadow
Lieve leugens door Brigitte van Aken
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Primaire bibliografie:

BRIGITTE VAN AKEN, Lieve leugens, 2007

Primaire gegevens:

Auteur: BRIGITTE VAN AKEN
Titel: Lieve leugens
Ondertitel: -
Verschenen in: 2004
Aantal bladzijden: 96
Leestijd: ongeveer 2,5 uur
Uitgelezen op: 2 maart 2008-03-24

Verantwoording keuze:

We moesten met ons groepje een boek kiezen om te lezen. Toen werd er in de klas over een paar boeken verteld waar ze precies over gingen. Toen we het verhaal van dit boek hoorde sprak het ons allemaal eigenlijk meteen aan. Het leek ons alle vier een heel erg mooi boek. Ook waren er drie exemplaren om te lenen en dat kwam dus ook erg goed uit omdat we alle vier het boek moesten lezen.

Verwachting vooraf:

Ik verwachtte dat het een heel erg mooi boek zou zijn. Ik houd heel erg van realistische boeken, niet van zo’n fantasieverhalen. Dit boek leek me een realistisch boek, iets wat waar gebeurd zou kunnen zijn, daarom leek het me een leuk boek. Ook het verhaal sprak me heel erg aan: een meisje waarvan de moeder in de gevangenis zit omdat ze haar man (de vader van het meisje) wilde vermoorden. Het is niet een verhaal waar veel boeken over gaan, dus het verhaal leek me ook erg origineel. Ook was ik benieuwd hoe het meisje in het boek met haar moeder om zou gaan (omdat die had geprobeerd haar vader te vermoorden), en ik vroeg me af hoe ze met al de leugens van haar moeder om zou gaan. Ik was dus best nieuwsgierig hoe alles zou gaan lopen.

Samenvatting van het boek:

Ellen is een uit Colombia geadopteerd meisje. Haar adoptiemoeder heeft twaalf jaar gevangenisstraf gekregen omdat ze een mislukte gifmoord op haar man (Ellen’s adoptievader) heeft gepleegd. Ellen gaat zo vaak ze kan naar haar adoptiemoeder in de gevangenis. Ellen wil er proberen achter te komen wat er nou precies gebeurd is en waarom haar moeder dit allemaal heeft gedaan. Maar dat valt niet mee. Haar moeder liegt over alles en Ellen weet niet meer wat ze nou wel en niet kan geloven. Ellen komt klem te zitten tussen de verwarde verhalen van haar moeder en de verhalen van haar vader, die nu door haar adoptiemoeder in een rolstoel zit. Ellen’s moeder vertelt vaak verhalen (over vroeger) waarvan Ellen ze eerst ongeveer gelooft maar er daarna achter komt dat ze gelogen zijn. Hierdoor gelooft Ellen steeds minder van wat haar moeder allemaal vertelt. Meestal vraagt ze dingen die haar moeder zegt na aan haar vader. Meestal gelooft ze dan meteen wat haar vader zegt. Het is een eerlijke man en Ellen heeft al snel medelijden met hem omdat hij nu door haar adoptiemoeder is een rolstoel zit. Ook kan ze niet geloven dat haar vader tot de dingen in staat is waar haar moeder hem van beschuldigd. Maar langzaam maar zeker wordt het steeds duidelijker dat haar adoptievader ook niet altijd zo heilig is geweest als ze altijd dacht. Ellen weet dat haar moeder veel leugens vertelt, maar misschien zijn sommige dingen wel echt de waarheid. Ze weet niet wie ze nou moet geloven, haar vader of haar moeder? Door deze problemen met haar vader en moeder verzwakt ook haar relatie met Simon. Ellen zit in een moeilijke situatie. Uiteindelijk komt ze er toch achter wat er nou precies gebeurd is en wie er de waarheid sprak.

Eerste reactie achteraf:

Mijn eerste reactie achteraf was dat ik het een heel mooi verhaal vond. Sommige dingen snapte ik niet echt tijdens het lezen, maar het meeste werd wel duidelijk toen het boek uit was. Er zijn nog een paar kleine dingetjes die ik nog steeds niet echt snap. Tijdens het lezen vond ik het boek ‘wel leuk’, maar niet super, maar toen ik het eenmaal uit had en erop terugkeek vond ik het boek toch wel heel leuk. Al met al vond ik het verhaal erg mooi, maar ik had niet zoiets van: dit MOET je echt lezen! Ik zou het boek wel aanraden aan anderen.

Ik vind dit werk: niet een beetje erg
Spannend X
Meeslepend X
Ontroerend X
Grappig X
Realistisch X
Fantasierijk X
Interessant X
Origineel X
Goed te begrijpen X

Titelverklaring:

In het boek liegt de moeder van Ellen over alles. Ellen weet niet meer wat ze moet en kan geloven en wat niet. Ze zit helemaal verknelt in alle leugens. Vandaar de titel ‘Lieve leugens’.

Tijd:

Het boek speelt zich af in het heden. De tijd die verstrijkt tussen het begin van het boek en het einde van het boek is een paar maanden. Ik denk ongeveer een half jaar. Het verhaal is chronologisch opgebouwd en er zitten een paar flash-backs in. In het boek zitten niet zo’n heel duidelijke tijdsversnellingen maar het verhaal verspringt natuurlijk wel eens naar ineens ’n week (of weken) verder omdat niet alles even belangrijk is.

Ruimte:

Er wordt in het boek niet een duidelijke stad of plaats genoemd waar het boek zich afspeelt maar volgens mij is het in België omdat er af en toe wat Vlaamse woorden in de teksten zitten. Verder speelt het verhaal zich voor een heel groot deel in de gevangenis omdat Ellen haar moeder daar zo vaak mogelijk komt opzoeken. Verder spelen de meeste gebeurtenissen zich in haar huis af.

Perspectief:

De schrijver vertelt het verhaal vanuit Ellen. Je leest dus alles wat Ellen voelt en denkt. Zo weet je dus precies wat ze meemaakt, wat haar positie is en hoe ze tegen alles aankijkt. Op deze manier krijg je een goed beeld van hoe het is om in haar positie te zitten en wat voor invloed alles op haar heeft. Ook lees je af en toe de dromen van Ellen.

Spanning:

Er waren niet echt gebeurtenissen in het boek die echt heel spannend waren maar toch hing er de hele tijd een spanning omdat je echt wilde weten hoe het nou af zou lopen en wat er nou precies gebeurd was. Maar als ik nou achteraf terugkijk op het boek was het niet zo’n spannend boek.

Thema en motieven:

Thema’s:
• Gevangenis
• Adoptie
• Moord
• Moeder
• Leugens

Motieven:
Leugens: Ellen raakt verstrikt in al de leugens die haar moeder vertelt. Steeds weer opnieuw weet ze niet meer wat ze moet geloven en wat er is gebeurd omdat haar moeder zo veel liegt/verzint.
Dromen: Je leest vaak dromen van Ellen. Deze dromen komen dan later in het verhaal weer terug maar dan in de werkelijkheid, ze worden later als het ware uitgelegd.
Liefdesproblemen: Doordat Ellen zo vaak naar haar moeder wil en er vaak niet bij is met haar gedachten (omdat ze verzeilt raakt in allemaal leugens) krijgt ze vaak problemen met haar vriend Simon.

Personages:

Ellen:
Een meisje van een jaar of 16. Ze komt uit Colombia maar is geadopteerd. Ze heeft verkering met Simon. Het is een lief meisje en van binnen een beetje eenzaam. Ze wil de waarheid weten over de moordpoging van haar moeder op haar vader..

Marleen/moeder:
Dit is de adoptiemoeder van Ellen. Ze heeft geprobeerd haar man (de adoptievader van Ellen) te vermoorden door middel van gif. Ze heeft 12 jaar gevangenisstraf voor haar poging tot moord en liegt over alles. Ze probeert via leugens Ellen’s vader zwart te maken.

Simon:
Dit is de vriend van Ellen. Hij is niet zo knap maar hij heeft een heel erg mooi innerlijk.

Vader:
Dit is dus de adoptievader van Ellen. Hij zit nu in een rolstoel omdat hij verlamd is geraakt door de moordpoging van zijn vrouw (Marleen). Hij woont samen met zijn adoptiedochter, Ellen.

Kapster:
Ze krijgt een relatie met de vader van Ellen. Ze is erg lief, zorgzaam en behulpzaam.

De dikke man:
Een man die ’n paar weken een affaire had met Marleen voordat ze een moordpoging op haar man had gedaan. Marleen bleek uiteindelijk zwanger van hem te zijn waardoor alle problemen zijn begonnen.

Eigen oordeel:

Het onderwerp:
Ik vond het onderwerp van het boek erg interessant. Het onderwerp is heel origineel, ik had er nog nooit eerder een boek over gelezen. Ook was je steeds erg benieuwd naar wat er nou precies gebeurd was.
Het onderwerp was voor mij helemaal niet herkenbaar omdat ik (gelukkig!) zelf niet in die situatie zit dat mijn moeder in de gevangenis zit omdat ze geprobeerd heeft mijn vader te vermoorden. Ik had eigenlijk ook nooit echt over ’t onderwerp nagedacht omdat het niet iets is dat nou echt vaak voorkomt. Het is wel echt een uiterst voorbeeld. Ik vond persoonlijk de beginstukjes van elk hoofdstuk een beetje raar (de teksten uit de gevangenis). Ik vond dat ze niet echt veel toevoegde aan het verhaal, dus dat zou ik persoonlijk weggelaten hebben. Ik zou misschien dus wel een paar kleine veranderingen hebben aangebracht, maar niet zo veel.

De gebeurtenissen:
Ik vond in dit boek de gevoelens en gedachten van de personen (vooral van Ellen) belangrijker dan de gebeurtenissen. Er kwamen natuurlijk wel gebeurtenissen in het boek voor maar niet zo veel en al helemaal niet echt belangrijke. De meeste gebeurtenissen waren niet zo heel belangrijk voor het verhaal. Er werd wel veel verteld over gebeurtenissen (Ellen’s moeder vertelde gebeurtenissen). Die gebeurtenissen kwamen meestal heel ongeloofwaardig en nep over, maar vaak bleken dat later dan ook leugens te zijn. Er was wel een heel verrassende gebeurtenis op het laatst in het verhaal. De gebeurtenis waarom Ellen’s moeder haar man had geprobeerd te vermoorden. Dat had ik echt niet verwacht! Dat was dus best een schokkende gebeurtenis. Ik vond de afloop van het boek wel mooi maar op het laatst werd wel ineens álles verteld. In het laatste hoofdstuk kreeg je ineens echt álle informatie om het boek te begrijpen. Maar de afloop was wel erg mooi.

De personen:
Ik vond de personen in dit boek allemaal levensecht overkomen. Je kon je heel erg goed inleven in de personen, vooral in Ellen. Ik had ook best vaak medelijden met de vader van Ellen, Ellen zelf en zelfs met haar moeder (door de verhalen die ze vertelde). Ik zie mezelf niet echt terug in de personages. De enige die een klein beetje in de buurt zou komen is Ellen omdat ze van mijn leeftijd is, maar we hebben niet echt veel gemeen. Ik ben niet echt heel erg beïnvloed door het denken van de hoofdpersoon, maar het verhaal zet je wel een beetje aan het denken. Zo zie je toch duidelijk dat niet iedereen zo’n goed leven heeft maar dat er ook veel problemen in de wereld zijn. De positieve eigenschappen van Ellen vond ik dat ze altijd aardig bleef, ook al deed haar moeder heel bot. Ook vond ik het erg goed dat ze haar moeder altijd bleef opzoeken, ook al had ze zo’n gruwelijke daad op haar geweten. Negatieve eigenschappen van Ellen vind ik dat ze soms nogal naïef is. Ze gelooft best snel wat haar moeder zegt, maar als ze het dan aan haar vader vraagt gelooft ze weer meteen wat hij zegt. Ik zou écht niet met Ellen’s leven willen ruilen! Ze heeft echt een rotleven, haar moeder zit in de gevangenis door poging op moord, haar vader is verlamd en ze zit verstrikt in heel veel leugens. Ook zou ik in dit boek niets aan de hoofdpersoon willen veranderen.

De opbouw:
De opbouw van het verhaal was best wel makkelijk. Het was in een logische chronologisch volgorde en het verhaal was makkelijk te lezen en te volgen. Er waren geen moeilijke flash-backs of zoiets waardoor je het verhaal misschien even niet zou kunnen snappen. Er zaten wel een paar onbegrijpelijke stukken in het boek, zoals sommige dromen. Maar veel van deze onbegrijpelijke stukken werden later in het verhaal dan wel weer duidelijk. Er waren niet echt delen in het boek die echt spannend maakt, maar je had wel tijdens het lezen steeds de spanning omdat je wilde weten wat er precies was gebeurd. De afloop van het boek was ook zeer verrassend! Dit had ik echt nooit kunnen voorspellen, dat was wel erg leuk. Ik vond het een heel goede afloop!

Het taalgebruik:
Het taalgebruik in het boek was niet echt moeilijk. Dat was allemaal wel goed te doen. Sommige gebeurtenissen werden echter wel best moeilijk geschreven. Soms was het even best lastig te volgen. In dit boek kwamen best wel wat dialogen voor. Deze dialogen waren meestal ook wel duidelijk. Alleen sommige dialogen tussen Ellen en haar moeder waren een beetje verwarrend door de verwarde verhalen die haar moeder vertelde. Maar dat was dan juist de bedoeling van de schrijver.

REACTIES

D.

D.

Kan iemand mij zeggen wie er uiteindelijk de waarheid sprak ? De vader of de moeder ?

14 jaar geleden

A.

A.

lees het boek dan weet je het

14 jaar geleden

L.

L.

Hoeveel hoofdstukken telt het boek?

13 jaar geleden

S.

S.

Het verhaal vindt plaats in Belgie, Antwerpen
Zie pagina 19

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.