Lied van heer Halewijn door Onbekend

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1021 woorden
  • 29 juli 2004
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
16 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Onbekend
Genre
Middeleeuws verhaal
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1300
Pagina's
64
Geschikt voor
vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Middeleeuwen,
Dood,
Moord

Boekcover Lied van heer Halewijn
Shadow
Lied van heer Halewijn door  Onbekend
Shadow
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!
1. Zakelijke gegevens

a. Titel: Lied van Heer Halewijn.
b. Dichter: De naam van de dichter is onbekend.
c. Bundel: De bundel is ook onbekend.

2. Eerste reactie

a. Keuze: Dit was een verplicht onderdeel, ik heb dus geen eigen keuze gemaakt. Het is tevens voorgelezen door de leraar.
b. Inhoud: Ik vind het een mooi verhaal, de stijl van het verhaal spreekt mij heel erg aan.
Het is gevoelig maar ook weer komisch. Ook de ouderwetse Nederlandse taal is erg grappig.
Ik vind het verhaal goed opgebouwd, hoewel er soms wel eens rare dingen tussen staan, of dingen die te vaak worden herhaald. Een voorbeeld hiervan zijn de apostroffen waar het meisje aan haar vader, moeder, zuster en broer vraagt of ze naar Halewijn mag. Dit duurt voor mijn gevoel te lang.
Tevens vind ik het een interessant onderwerp, want het zegt wel iets over het dagelijkse leven in die tijd. Vooral de rangorde van mannen en vrouwen. Ook zegt het iets over de naïviteit van de prinsessen in die tijd. En de gewoontes van bepaalde dingen komen ook nog aan bod. Zoals het losmaken van het haar, dat in die tijd gewoon betekende dat je seks wilde hebben.

3. Verdieping

a. Samenvatting:
1. De schrijver van het gedicht is aan het woord, hij vertelt het verhaal aan jou.
2. Er komen 7 mensen in voor, dit zijn: Heer Halewijn, de prinses, de moeder van de prinses, de vader van de prinses, de zuster en de broer van de prinses en de moeder van Heer Halewijn.
3. Een prinses heeft van de zanger Halewijn gehoord, en wil zijn lied vervolgens zelf aanhoren. Dit is nogal gevaarlijk, want van alle mensen die naar Halewijn gingen was er nog niemand teruggekeerd. De prinses vraagt vervolgens aan haar vader,moeder, zuster en broer of ze mag gaan. Van de eerste drie mag ze niet gaan omdat ze het te gevaarlijk vinden. Haar broer antwoord echter het volgende: “’t Is mij al eens waar dat gij gaat, als gij uw eer maar wel bewaart en gij uw kroon na rechten draagt”. Wat dus het volgende betekent: “Ik vind alles best waar je heen gaat, als je jouw maagdelijkheid maar niet verliest en je gedraagt zoals het hoort”.
De prinses gaat dan toch, ze trekt haar mooiste kleren aan en doet haar mooiste juwelen om. Verder neemt ze het beste paard van stal. En dan gaat ze op zoek naar Heer Halewijn.
Ze rijdt door het bos en treft hem dan aan. Hij beveelt haar ‘de haaren te ontbinden’, dit kan je zien als metonymia van het seks hebben. Nadat de vrouw voor de keuze is gesteld hoe ze wil sterven (Halewijn doet dit namelijk met al zijn ‘vrouwen’ die hij heeft gehad.) Dan vermoord ze hem wanneer hij zijn overkleed over zijn hoofd trekt. Hij geeft haar nog instructies ( zijn ‘toverhoofd’ kan nog praten), maar ze luistert niet naar deze. Het hoofd van Halewijn neemt ze mee naar haar huis, deze wordt op de tafel neer gezet. Onderweg komt ze ook nog de moeder van Heer Halewijn tegen en ze zegt tegen hem dat deze ‘ aan het eeuwig jagen is op de jachtvelden’ .Geeft dus aan dat hij gestorven is.
4.Het gebeurt voor het grootste gedeelte in het bos, bij het galgenveld en ook nog in en rondom het paleis. Voor de rest zit ze nog even op haar paard.
Het gebeurt in de Middeleeuwen, dit is te zien aan de schrijfstijl, en de manieren hoe er over bepaalde dingen wordt gesproken.
5.Er is wel sprake van het weergeven van een gevoel, bijvoorbeeld in de volgende strofe: “Hij bond zijn peerd aan enen boom, de jonkvrouw was vol angst en schroom”. Hier wordt het gevoel van angst en schaamte weergegeven. Ook is er sprake van het weergeven van een sfeerimpressie, zie bijvoorbeeld de volgende strofe: “Al in het koren en gaan ik niet, op uwen horen en blaas ik niet, moordenaar raad en doen ik niet.”
Er is zeker weten ook sprake van het weergeven van een verlangen, dit komt in meerdere strofes voor. Een voorbeeld hiervan is: “Och, vader mag ik naar Halewijn gaan?”
Ook van de kant van Halewijn zijn deze verlangens aanwezig, bijvoorbeeld: “Gegroet”, zei hij, “gij schone maagd, “gegroet”, zei hij, “bruin ogen klaar, komt zit hier neer, ontbindt uw haar”. Een vreemd aspect in de tekst is trouwens wel dat Heer Halewijn zegt dat hij, omdat zij het mooiste meisje is, zelf haar dood mag kiezen. Dit zet mij te denken of hij misschien een necrofiel is, want het is niet duidelijk of hij voordat het meisje dood is of nadat het meisje dood is seks met haar wil hebben.
5. De regel die mij het meest aanspreekt in de tekst is de volgende: “Al onder de galge gaan ik niet, uw roden hals en strijk ik niet, moordenaar raad en doen ik niet.”
Ik vind dit zo’n mooie regel omdat het aangeeft dat de prinses niet zomaar luistert naar Heer Halewijn, maar gewoon haar eigen zin doet. Dit herken ik wel in mijzelf.

4. Beoordeling

1.Het gedeelte dat voor mij positief werkt is het gedeelte waarin de prinses zegt dat ze niet aan Heer Halewijn gehoorzaamd, dit geeft haar kracht aan. Ik vond het ook wel veelbetekenend want voor meisjes in die tijd was het niet normaal dat ze haar eigen zin deden.
2. Ik vind het gedeelte waarin de prinses haar ouders en broer toestemming vraagt of ze naar Heer Halewijn mag erg saai. Het is heel langdradig en er gebeurt steeds weer hetzelfde. Verder vond ik het ook zinloos aangezien het niet een werkelijk beeld geeft van hoe het toen ging. (tenminste daar ga ik van uit).
3. Het thema van het gedicht spreekt mij wel aan, vooral over de opbouw van het gedicht is goed nagedacht. Het realiteitsgehalte van het gedicht vind ik alleen wel wat minder, omdat de vrouw hem niet zo snel en op deze manier kan vermoorden, hij wordt namelijk weergegeven als een verschrikking, en deze zou toch moeten weten dat hij op deze manier kans liep om te worden vermoord. Ook de inhoud van het gedicht spreekt mij wel aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.