Jan Rap en z'n maat door Yvonne Keuls

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Jan Rap en z'n maat
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1196 woorden
  • 11 juni 2012
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Yvonne Keuls
Genre
Psychologische roman
Waargebeurd
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1977
Pagina's
331
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verslavingen,
Maatschappijkritiek,
Sociale problemen
Verfilmd als

Boekcover Jan Rap en z'n maat
Shadow
Jan Rap en z'n maat door Yvonne Keuls
Shadow
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

Eerste persoonlijke reactie:

Ik heb het boek Jan rap en z’n maat gekozen, omdat het mij erg aanspreekt omdat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Op de achterkant stonden vier recensies van mensen die het boek hadden gelezen. Ze waren erg positief, waardoor ik nieuwsgierig werd en het boek graag wou lezen.

Mijn eerste indruk van het boek is dat het een moeilijk en verwarrend boek zou zijn, omdat er veel verschillende, verwarrende namen in voorkomen. Het boek is absoluut niet saai, want in het begin gebeuren er al allerlei dingen. De voorkant vond ik er wel wat saai uitzien, omdat je alleen een spijkerbroek zag met de titel. De titel vond ik ook een beetje apart. Ik heb het later opgezocht en het bleek een uitdrukking te zijn. Het boek vond ik wel een beetje dik, want het had rond de 350 bladzijdes. Ik had dan ook verwacht dat ik er lang mee bezig zou zijn om het uit te krijgen, maar dat viel later erg mee.

Samenvatting van de inhoud:

Het boek is een dagboek die is geschreven door Yvonne. Ze schrijft van 1 december t/m 18 maart, alleen als ze moet werken. Het boek heeft hierdoor dus een chronologische volgorde. Yvonne is één van de dertien hulpverleners die werkt in een opvangtehuis voor jongeren. In het boek is het opvangtehuis net open.

De meeste gebeurtenissen gebeuren in het opvangtehuis, in Amsterdam. Er zijn weinig andere locaties, behalve als Joop in het ziekenhuis is, bij de groepstherapie van Gemma in Bloemendaal en als ze met z’n allen naar het circus gaan. Yvonne beschrijft alle jongeren
met problemen die binnenkomen in het tehuis. Het zijn er in totaal eenentwintig.

Joop is de eerste die in het verhaal voorkomt. Hij kwam, na z’n 2e zelfmoordpoging vanuit het ziekenhuis in het opvangtehuis terecht.

Daarna komt Janneke binnen. Ze is zwanger van haar vriend Ben, die haar mishandeld. Ze heeft gepraat met een dokter en besluiten om samen weg te gaan.

Bij de dienst daarna komt Gemma binnen. Gemma is een van de hoofdpersonen, omdat je duidelijk komt te weten hoe ze zich voelt. Ze is verkracht op jonge leeftijd en haar moeder, die prostituee is, heeft haar afgestaan. Daardoor is ze in het opvangtehuis terecht gekomen. Haar probleem is dat ze graag weer contact wil krijgen met haar moeder, maar niet weet hoe. Gemma probeert haar probleem op te lossen door naar Margriet, de huisdokter, te gaan. Uiteindelijk lukt het om haar moeder te vinden. Haar ontwikkeling is dat ze eerst niet naar groepstherapie wil, maar later toch gaat. Ze is wel van plan om in het weekend naar het opvangtehuis te gaan, omdat ze het daar gezellig vindt.

’s Nachts komen Lenny en Klaasje binnen. Lenny is gevlucht uit een psychiatrische inrichting. Lenny is ook een hoofdpersoon. Ze gaat telkens haar moeder opzoeken, omdat ze daar contact mee wil, maar haar moeder stuurt haar elke keer weer weg. Lenny kan dit niet accepteren en krijgt daardoor vaak woedeaanvallen. Ze ontwikkeld zich niet, omdat ze haar moeder blijft opzoeken. Klaasje werd gedwongen door zijn pleegmoeder om een pakje shag te eten. In het ziekenhuis is zijn maag leeggepompt en is hij doorverwezen naar het opvangtehuis.

Pieter Juweel wordt daarna binnen gebracht en zit onder de luizen. Hij heeft ook gestolen spullen bij zich en steelt in het opvangtehuis nog steeds. Hij is 22 jaar.

Al snel komt Derek binnen. Hij is ook een hoofdpersoon. Hij is homo en zeurt om van alles en nog wat. Thuis werd hij niet geaccepteerd en raakte verslaafd aan de drank. Hij heeft veel commentaar op de medebewoners, waardoor er vaak ruzie ontstaat. Hij maakt geen ontwikkeling mee. Hij is een paar dagen naar een vreemde man geweest en heeft daar ook geslapen. De man wou alleen maar seks en daarom ging Derek weer terug naar het opvangtehuis.

Op eerste kerstdag komt Cor binnen, omdat hij een zelfmoordpoging heeft gedaan. Als hij ’s nachts een keer te veel drugs heeft gebruikt valt hij één van de hulpverleners aan met een mes. Hij wordt meteen weggestuurd naar een afkickcentrum.

Hannes & Hanneke komen samen binnen. Hanneke is zwanger, wat haar ouders helemaal niks vinden. Ze lopen samen weg naar het opvangtehuis en willen de baby niet thuis krijgen.

De zusjes Laura en Maaike komen ook samen binnen. Ze zijn 18 en 17. Ze hadden een slechte relatie met hun vader en zijn daarom weggelopen. Laura wilt haar havodiploma halen en dan met Maaike op zichzelf wonen. Maaike heeft pas abortus gepleegd, en wordt daardoor gestalkt door haar toenmalige vriend die tegen abortus was.

Louis is de driftigste in huis. Hij is ook een hoofdpersoon. Hij slikt speed en krijgt vaak woedeaanvallen waarbij hij alles stuk gooit wat hij kan vinden. Hij is erg groot en breed, waardoor de meeste hulpverleners bang voor hem zijn. Als het een keer helemaal uit de hand loopt wordt hij opgenomen en gaat het opvangtehuis uit. Dat is dan ook de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal, omdat iedereen toen overstuur was. Zijn ontwikkeling is dat hij eerst niks te maken wil hebben met ziekenhuizen, maar zich later toch laat opnemen.

Hanneke bevalt later van een dochter, in het ziekenhuis. Ze noemt het Merel, omdat ze dat interessante vogels vindt.

In de vergadering besluiten de hulpverleners om een week dicht te gaan. Gemma zou dat weekend naar het opvangtehuis gaan en is daarom erg teleurgesteld. Het boek einde van het boek is dat Gemma naar het opvangtehuis gaat en dat Yvonne haar dan buiten op staat te wachten om te vertellen dat het opvangtehuis een week dicht gaat.

De hoofdpersonen hebben in het begin alleen met hun hulpverlener een band, maar later gaan de jongeren naar elkaar toe trekken.

Bespreking van een verhaalaspect:

Er zit weinig spanning in het verhaal, maar ik was wel benieuwd of de jongeren hun problemen konden oplossen.
Er zijn een aantal terugwijzingen, namelijk als de jongeren in het opvangtehuis vertellen over hun verleden, en wat ze daarin hebben meegemaakt.

De karaktertrekken van Gemma zijn:
Zelfverzekerd, volwassen, dapper, behulpzaam en spraakzaam.
Gemma komt vaak voor zichzelf op en ze luistert en reageert volwassen op wat mensen tegen haar zeggen. Ze is erg dapper, omdat ze een moeilijke tijd achter haar rug heeft en zich toch goed houdt. Ze helpt vaak de jongeren om haar heen en praat meestal heel erg veel.

De karaktertrekken van Lenny zijn:
Verlegen, onzeker, angstig, emotioneel, zwijgzaam en ongelukkig.
Lenny huilt vaak en praat vrij weinig. Ze is altijd bang en kruipt het liefst in haar schulp.

De karaktertrekken van Derek zijn:
Vrolijk, spraakzaam, zelfstandig en onhandig.
Derek is vaak vrolijk en bemoeit zich veel met de jongeren. Hij kan op z’n eigen benen staan, maar doet soms wel onhandige dingen.

De karaktertrekken van Louis zijn:
Driftig en emotioneel.
Louis heeft vaak last van woedeaanvallen en sloopt dan het hele huis.

Het thema van dit verhaal is probleemjongeren. Iedere jongere heeft zijn eigen probleem, waar het dan ook het hele boek over gaat.
Deelonderwerpen zijn: drugs, stelen, zelfmoord en agressie.

Het verhaal heeft een open eind, wat ik erg jammer vind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.