Titel
Jan Rap en z'n maat
Schrijver
Yvonne Keuls
Uitgeverij
Ambo
Waar speelt alles zich af
In een opvangcentrum voor jongeren,
Wanneer speelt alles zich af
Het boek is in de periode van 1 december tot er met 18 maart geschreven in dagelijkse verslagen.
Titelverklaring
Als Gemma naar een intakegesprek voor groepstherapie gaat wordt haar gevraagd een formulier in te vullen. Een van de vragen is: " door wie bent u opgevoed? ". Haar antwoord: " door Jan Rap en z'n maat".
Geloofwaardig verhaal
Ja het is een heel geloofwaardig verhaal omdat er mensen en ook jongeren zijn met problemen en zo zie je hoe het kan gaan als ze opgevangen worden.
Doelstelling van de schrijfster
Kinderen die het boek lezen, weten hierdoor dat ze er niet de enigen met problemen zijn. En dat ze ervoor durven uitkomen. En dat de maatschappij, de volwassenen aandacht, liefde en zorg geeft voor alle kinderen die zich verloren voelen in de maatschappij.
Perspectief
Ik-perspectief
Eigen Mening
Ik vind dit net als de andere boeken van Yvonne Keuls er mooi om te lezen. Dit boek is erg boeiend en je kunt je helemaal in leven in wat er gebeurt. Ik vind het een klasse boek. Als ik iemand zo moeten aanraden om een boek te lezen is dat zo wie zo een boek van Yvonne Keuls omdat ze echt zijn en heel boeiend en aangrijpend geschreven.
Opmerking
Yvonne vermeldt in haar boek dat Klaas haar geweten is. De reden hiervoor is: hij weet steeds alle idealistische plannen heel nuchter te relativeren. Hij heeft steeds gelijk.
Algemene samenvatting
Het verhaal gaat over een opvangtehuis voor jongeren. De schrijfster is een van de dertien hulpverleners. In het verhaal beschrijft ze welke personages er in dit opvang tehuis komen, met hun problemen. Het zijn eenentwintig karakters. Een aantal van hen komt steeds terug omdat ze of nergens anders heen kunnen of omdat ze het er erg gezellig vinden. Een paar blijven zelfs hangen tot het centrum sluit.
In het verhaal komen de onmacht en miskleun van de hulpverleners goed naar voren. Ook de ideologie waardoor ze tenslotte zelf ten onder gaan. Namelijk het steeds maar opnemen van iedereen die komt, ook psychiatrische gevallen, mensen die ze eigenlijk niet zelf kunnen helpen. Een van de opvallendste hulpverleners is Klaas, een klusjesman met een kindertehuis verleden. Hij weet door zijn opmerkingen en uitspraken de wat ideologische priet-praat van de anderen even duidelijk ( sarcastisch) " to the point" te brengen.
Een van de opvallendste cliënten is Gemma, een volks typetje, dat er vanaf het begin bij is. Ze moedert over de anderen terwijl ze zelf ook helemaal in de knoei zit. Als na de zoveelste agressie aanval van Louis alles weer kapot is geslagen besluiten ze in een stafvergadering dat het zo niet verder kan. Ze sluiten voor een week en nemen zich voor als opvangtehuis te werken, niet meer als crisis of behandelingscentrum.
Samenvatting
Het boek gaat over een nieuw opgericht opvangtehuis voor jongeren( in Den Haag). Het pand bevat een huiskamer, keuken en enkele kamers voor de staf en twintig slaapkamers. Er zijn in totaal dertien hulpverleners waarvan Yvonne er een is.
Het verslag begint met de beschrijvingen van een aantal jongeren dat binnenkomt of aangemeld wordt. In totaal heeft de schrijfster eenentwintig jongeren met hun wel een wee beschreven. De eerste waar we over lezen is Joop. Hij ligt in het ziekenhuis na de tweede zelfmoordpoging. Yvonne gaat regelmatig op bezoek. Dan komt Janneke binnen. Ze is mishandeld door haar vriend Ben. Als Ben komt krijgen ze ruzie. Janneke is zwanger en wil abortus, maar Ben wil dat niet. Hij wil een huisje en gezinnetje. Nadat Janneke bij een arts van NVSH is geweest en koen ( hulpverlener) met Ben heeft gepraat gaan ze toch samen weg ( na een ruzie met Koen).
Bij de volgende dienst blijken Gemma en Charrie te zijn gekomen. Gemma is een wat volkse meid met een tehuisachtergrond. Ze mag bij een hondentrimmer gaan wonen. E komt de volgende dag terug want deze blijkt er een bordeel op na te houden. Charrie is zestien en gevlucht uit een tehuis en bang voor de politie. Hij kan 's nachts niet slapen. Denkt alleen aan zijn echte vader. Na twee dagen heeft Yvonne nachtdienst en hoort ze dat Lenny en Klaasje zijn gekomen. Klaasje blijkt gedwongen door zijn pleegmoeder, shag te hebben gegeten. Hij is door de kinderbescherming gebracht. Yvonne praat met hem en in dat gesprek vertelt ze wat meer over de hulpverleners. Lenny levert nogal wat problemen op. Ze is gevlucht uit een psychiatrische inrichting. ( drugs, zelfmoord). Een aantal stafleden vindt dat ze niet in het opvangcentrum kan blijven. Men durft nu niet bij vier "cliënten" met twee stafleden de nacht in.
N.a.v de problemen wordt in een stafvergadering besloten dat Ina (hulpverlener) een week lang er alleen voor Lenny is. Nu horen we voor het eerst van Margriet ( de huisdokter). Zij onderzoekt, behandeld en verwijst door naar specialisten en therapie. Pieter wordt binnengebracht, hij is 22 jaar, een steelt, zit onder de luizen. Hij blijkt een video gestolen te hebben en wil deze het tehuis binnensmokkelen. Ruud ( hulpverlener) wil da terugbrengen en zegt dat Pieter weg moet. Maar na twee vrije dagen van Yvonne is hij er nog. Gemma is van plan haar moeder te zoeken. De tehuisarts vindt haar en de moeder stemt toe. Ze zal na overleg met Yvonne, Gemma proberen over te halen om in therapie te gaan. Als Joop uit het ziekenhuis komt, komen er ook twee nieuwe bewoners. De ene is Ali, ze is zestien en weggelopen uit een kindertehuis en erg agressief. De ander is Derek, homo en een vreselijke zeur. Klaas heeft zelf een kindertehuis ervaring en weet soms erg goed zeer sarcastisch, de zaken te relativeren. Kan de cliënten ook goed rustig krijgen. Als Derek te veel klaagt en zeurt stelt hij duindoorntherapie voor. Dit komt erop neer dat Derek na de zoveelste klaagzang in de duindoorns wordt gegooid. Het helpt.
Na Yvonne's vrije dag hoort ze dat Joop op kamers gaat en de verpleging in wil. En Derek als "boy" ergens anders gaat wonen. Eerste kerstdag komt Cor, zelfmoordpoging, a-sociaal gezin, is door de vriend van zijn moeder het huis uitgeslagen. Pakt de enige stoel eb gebruikt dat als domein. Charrie krijgt in januari werk op een manage, maar moet dus vroeg op leren staan. Iedereen helpt. Yvonne wordt door een moeder gebeld. Haar dochter Mia heeft al twee zelfmoordpogingen gedaan. Margriet verwijst haar door naar een crisiscentrum. Mia overlijdt, de moeder wordt hiervan telefonisch op de hoogte gesteld. Yvonne probeert het crisiscentrum te benaderen maar wordt afgewimpeld. Een legatie gaat vragen of de politie niet meer bij het tehuis wil surveilleren. Er raken hiervan nogal wat bewoners daarvan in paniek. Ook dit wordt afgewimpeld. Yvonne heeft oudjaar vrij. als ze een januari komt blijkt er oudejaarsnacht veel uit de hand te zijn gelopen. De marmot van Klaasje is in een stuk kerstbal getrapt en gaat waarschijnlijk dood. Het lijkt dat dit ook weer trammelant op levert maar Yvonne en Klaas weten dat te sussen. Ondertussen is Derek weer terug en blijkt Cor flink wat speed te slikken. Hij valt op een nacht Tymen aan met een mes. Yvonne lost het samen met Derek en Gemma op. Klaas stuurt hem naar een afkickcentrum, hij doet dit op eigen houtje en dat levert weer wat onenigheid binnen de staf op. Men (de staf) heeft een plan " het wittenhuizenplan" dit is begeleid wonen op kamers voor cliënten die weggaan in een pand met studenten van de sociale academie.
Er zijn twee nieuwe bewoners: Maaike en Laura, zusjes, incest. Maaike heeft een abortus gehad. Haar vriend komt maar ze is bang voor hem, hij is boos over de abortus i.v.m. zijn geloof. Laura wil eindexamen Havo doen . Het lukt niet zo snel, Koen vindt bij een lerares een kamer voor haar ( rust en bijles). Gemma gaat naar groepstherapie. Het is een emotioneel afscheid. Als Koen een pand kan huren voor het wittehuizenplan doet hij dat. Dit levert weer enige onenigheid op binnen de staf. Nico wordt door de maatschappelijkwerkster van zijn bedrijf gestuurd. Zijn moeder is overleden en zijn vader verwaarloosd het gezin, ruzie. Er wordt in overleg met Release een poging gedaan om het gezin bij elkaar te krijgen met begeleiding. Het gesprek met Yvonne loopt uit de hand. Nico is erg agressief , ook naar andere hulpverleners toe. Lenny gaat volledig door het lint als ze wordt afgewezen in het bejaardencentrum. Gelukkig lukt het ergens anders wel.
Nieuw komen Hannes en Hanneke, Zij is zeven maand zwanger. E ouders waren te bemoeizuchtig, daarom is ze weggelopen. Hij is erg lief voor haar. En Edje, bijna zestien, steelt, gebruikt speed en is weggelopen uit een internaat. Als hij depri is gaat hij onder de douche. Omdat iedereen zich verveeld als ze geen baan hebben zegt Klaas dat er een dagprogramma moet komen. Yvonne regelt via de Haagse Comedie allerlei decorstukken en kleding om van alles te maken. Naar het witte huis gaan Joop, Lenny, Pieter, Ali en Klaasje onder supervisie van Koen. Lenny slikt veel valium, een doosje vol. Als ze na een bezoek aan haar moeder teveel pillen wil nemen, pakt Yvonne ze af en legt het doosje op de bank. Ze brengt Lenny naar boven en Joop neemt at van de pillen. Gemma loopt weg van de kliniek, maar gaat nar vijf dagen weer terug. Derek gaat later beginnen met een opleiding ziekenverzorger omdat hij op de baby van Hanneke wil wachten. Dat mag.
Nieuwelingen: Arnold, zelfmoordpoging, door JAC verwezen. Derek papt met hem aan, maar Arnold gaat terug naar zijn vriend. Thomas, ouders in het buitenland en is verslaafd en kan naar afkickcentrum. En Louis, schijnt medicijnen vooriets te hebben gehad, maar wil niets zeggen. Flipt totaal na speed gebruik. Hij blijkt epilepsie te hebben en krijgt van Margriet medicijnen. In het wittehuis gaat het niet goed. Klaasje en Lenny komen tijdelijk terug in het opvang tehuis. Koen stort in en Mieke neemt het van hem over. Hanneke bevalt van een dochter, Merel. Louis draait volledig door. Blijkt ook zijn medicijnen niet te slikken. Hij wordt opgenomen in het crisiscentrum, slaat alles kort en klein en gaat dan naar een kliniek.
Na vijftien weken besluiten ze in een stafvergadering dat het zo niet verder kan. Ze besluiten eerste een week dicht te gaan, doelstellingen te formuleren en een Opvang en geen Behandeling of Crisiscentrum te zijn Het boek eindigt met de sluiting en de opvang van Gemma door Yvonne. Gemma is namelijk erg boos/ teleurgesteld.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
dag naamgenootje!
bedankt voor het insturen van dit uittreksel!!
ik heb er veel aan gehad.
groetjes marijke!!!!!
23 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hey marijke!
Bedankt voor je verslag ik heb er echt super veel aan gehad! Groetjes Marianne
23 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Het was in 1 woord:Perfect. Echt waar harstikke bedankt want morgen heb ik mondeling en ik ben je heel erg dankbaar ook al heb ik hem gelezen het is wel even mooi om het weer op te halen hoe heet ook alweer ging.
heel erg bedankt,
pim
22 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Dankuwel marijke,
Ik heb het nu gelezen omdat er in mijn dorp een toneelstuk over word gedaan en ik wou wete wat het verhaal was.
Zou ik auditie gaan doen voor dat toneelstuk?
Danku om dit erop te zetten! Lise
11 jaar geleden
Antwoorden