Titelbeschrijving:
Auteur: Theo Hoogstraten
Titel: IJzige poppen
Uitgever: Sjaloom
Jaar van uitgave: 1991
Genre:
Detective verhaal
Inhoud:
In Zaandam gebeuren gekken dingen. Er worden 2 kinderen vermist in korte tijd. De politie denkt dat de ontvoeder iets met de ontvoering van
Een andere kind te maken heeft dat een jaar daarvoor plaatsvond.
De politie start een onderzoek maar komt niks verder met de informatie die ze hebben.
Een groepje jongeren (Gea, Anne, Louis en later ook Brigitte) denken dat ze iets meer van
De ontvoeringen weten doordat ze een vrouw tegen zijn gekomen en het kind dat ze bij haar had leek sprekend op het vermiste kind dat ze op het nieuws zagen. Ze gaan zelf op onderzoek uit en de vrouw gedraagt zich steeds verdachter als ze de jongeren ziet. De jongeren hebben na een tijd meer informatie en gaan dan na de politie. Samen met de politie lossen ze de ontvoeringen op.
Thema:
Het onderwerp van het verhaal: Er worden kinderen vermist en de politie kan er niet achter komen wie de ontvoerder van deze kinderen is. Maar doordat Gea, Anne en Louis op ontdekking uitgaan komen ze steeds meer te weten. En zo kunnen ze de dader vinden.
De gevolgen van het probleem: De mensen uit de omgeving zijn bang dat de ontvoerder van de kinderen ook hun kinderen mee zal nemen en dus verliezen de ouders hun kinderen geen enkel moment uit het oog. Ook neemt de politie de kinderen in eerste instantie niet serieus en daardoor ontstonden er nogal wat vergissingen.
Thema: ontvoering
Personages:
Hoofdpersonen: Anne, Gea, Louis, Mevrouw van Dijk, Birgitte,
En de rechercheurs Merkens en Erik de Groot.
Anne: een heel rustig meisjes en gedraagt zich volgens andere mensen niet zo volwassen. De ouders van Anne vinden het niet zo leuk dat ze met Gea omgaat maar toch verbreek ze haar vriendschap met Gea niet. Verder is ze ook onzeker over zich eigen en durft haar mening wel te zeggen maar toch luistert ze naar de mening van haar vrienden
Gea: een spontaan type ze is wat brutaal maar kan ook heel lief en aardig voor andere zijn. Als ze iets wil dan zorgt ze ervoor dat het ook gebeurt en daardoor komt ze een stuk volwasserder over dan haar vriendin Anne. Verder is Gea meer geinteresseerd in jongens. Ze heeft een wipneus en puistjes en heeft veel make-up op.
Louis: hij is de broer van Anne en later in het verhaal ook de vriend van Gea.
Louis is heel zorgzaam voor zijn zusje Anne en ook voor Gea. Hij wil wel graag stoer doen tegenover zijn vriendin en vrienden. Maar Louis zorgt er uiteindelijk wel voor dat ze beginnen met de zoektocht naar de ontvoerder.
Rechercheur merkens: een wat oudere man dan zijn collega en dus ook wat ervarender Ook wil hij de raad van de jongeren niet snel aannemen en alles zelf uitzoeken en daardoor moppert hij nogal wat. Ook tegen zijn collega
Rechercheur Erik de groot: een man van 35 jaar maar door de stress van zijn werk heeft hij vaak last van astma waardoor hij snel moe word en veel piept.
Hij is veel spontaner dan zijn collega en doordat hij vertrouwen had in de jongeren hebben ze toch hun informatie nagetrokken.
Mevrouw van dijk: Ze is een zelfverzekerde vrouw, geestelijk ziek, maar komt vaak lief over bij de kleine kinderen. Ze is verder heel slim, maar is verder ook erg achterdochtig. Ze draagt sjieke kleding is slank en ongeveer 40 jaar en blauwe ogen.
Ruimte:
Het verhaal begint bij een kinderboerderij waar het eerste kind word ontvoerd.
De rest van het verhaal speelt zich in het dorpje Zaandam af.
In de V&D komen de jongeren voor het eerst de ontvoerder tegen.
De jongeren gaan na de winkel van mevrouw van Dijk en moeten op het station de “Wormerveer” uitstappen, ze gaan via de Provinciale weg na de straat: Zaanbocht waar de winkel genaamd Kinderland zich bevind. Ze verglijken de winkel met een andere kinderwinkel genaamd Westeinde.
Deze plaatsen worden zo beschreven dat het verhaal net echt gebeurt lijkt. En bij de winkel van mevrouw van Dijk word het zo beschreven dat je al denkt dat er iets niet klopt.
De weersomstandigheden: het was vaak koud en soms winderig en het is in de maand december, dus dat geeft aan dat het niet een heel vrolijk verhaal is maar droevig.
Maar het doel van deze beschrijvingen zijn : de spanning optewekke door bijvoorbeeld de drukke V&D zodat ze de verdachte niet meer terug kunnen vinden.
Tijd:
Het verhaal begint bij een kinderboederij want daar word het eerste kind ontvoerd en het verhaal heeft een goede en slechte afloop namelijk de dader is gepakt maar de vermiste kinderen zijn helaas overleden. Het verhaal eindigt in de speelgoedwinkel.
Het verhaal duurt ongeveer 3 weken en gebeurt in de maand december een paar jaar geleden ongeveer. (1990) Dat kon je zien aan een krantenbericht.
Het verhaal word in een chronologische volgorde vertelt, er stond vaak in het boek de dag erna of over twee dagen erna en de tijdstippen liepen van middag na avond.
Er komt wel 1 of 2 keer een flashback in voor en dat is dan omdat ze terug denken aan het kind wat een jaar geleden was ontvoerd op dezelfde wijzen en dat verglijken ze met elkaar. Of er wordt verteld over de eerste ontmoeting van mevrouw van dijk wat al eerder was gebeurt.
Verder worden de passages niet uitgebreid beschreven.
Het doel van de tijd is niet de spanning op te wekken want een ontvoering kan altijd gebeuren en dat laten ze in dit boek ook zien, het doel is meer om iets van de personages teweten te komen bijvoorbeeld ze vinden een van cd Clouseau leuk en die cd kwam uit in het jaar 1990.
Perspectief:
Het is een hij/zij-perspectief.
In het begin van het verhaal ligt het perspectief bij de ontvoerdster omdat je haar naam nog niet weet maar er wordt steeds gezegd “de vrouw die” .
In de andere hoofdstukken ligt het hij/zij-perspectief wisselend bij:
Anne, Louis en Gea , mevrouw van Dijk en de 2 rechercheurs.
Anne , Louis en Gea vormen samen een verhaallijn.
Mevrouw van Dijk vormt een verhaallijn.
En de 2 rechercheurs vormen een verhaallijn.
Dus het wisselt steeds.
Ik kon de verschillende perspectiefen aan een witregel herkennen.
Het doel van het perspectief is wel spanning opwekken.
Want doordat je door de verschillende ogen kijkt, word het steeds spannender en zo kun je je inleven in de hoofdpersonen.
Verteller:
Ja het is een ik-verteller, want ik kijk door de ogen van de hoofdrolspelers.
Het wordt verteld op dit moment, doordat er bijvoorbeeld word gezegd ik zie de verdachte vrouw daar lopen. Het is een zichtbare vertleller want je weet wie er iets gaat vertellen door de gebeurtenissen bijvoorbeeld.
Stijl:
Je kunt de stijl van de schrijver herkennen aan:
Dat het een spannend verhaal is en dat de hoofdpersonen heel realistisch worden beschreven. Het verhaal gebeurt ook in een en snelle tijd doordat er bijna geen kenmerken van de ruimte in staat. De hoofdpersonen zijn in de verhalen van deze schrijver belangrijker dan in andere dedetive verhalen. Het verhaal heeft vaak een hoofdonderwerp (ontvoering) maar ook een bijonderwp (de relatie tussen de personen)
Bij humoristische stijl gebruikt de schrijver: verkleiningen door de zeggen bijvoorbeeld ze vinden Anne heel kinderachtig en onvolwassen maar ze zegge tegen haar: je ziet er niet zo uit als ons.
Gegevens over de schrijver:
Theo Hoogstraaten is geboren in Mijndrecht op 9 Juli 1948. Hij heeft de middelbare school afgemaakt en ging daarna een opleiding volgen op de Pedagogische Academie. Hij is na die opleiding een poosje leraar geweest op een basisschool. Hij besloot daarna toch nog een opleiding te volgen, dus ging hij Nederlands en Geschiedenis studeren. Toen gaf hij les aan een school in Alkmaar. Hij gaf Nederlands, Geschiedenis en Maatschappijleer.Hij scheef toen alleen in de zomervakantie, omdat leraar zijn teveel energie kostte. Maar In 2003 is hij gestopt met leraar nadat een uitgever hem had gevraagd mee te schrijven aan een schoolboek.
Hij schreef zijn eerste verhaal toen hij 11 jaar was en dat ging over een politie-inspecteur die een moord moest oplossen hij kreeg die inspiratie omdat zijn opa toen een politieagent was. Nu schrijft hij niet alleen jeugdboeken maar ook historisch werk en studieboeken voor de middelbare school.
Andere boeken die hij ook heeft geschreven zijn:
- Blind Date
- Hot Spot (het vervolg op het boek Blind Date)
- De lifster
- Het Nerthuysmysterie
- Het Verzet
- De Spiegelvrouw
en nog veel meer in totaal heeft hij nu 19 boeken geschreven. Zijn eerste boek die uitkwam was in 1988 en nu is hij nog bezig met schrijven.
De schrijver heeft 3 bekronningen gehad en die waren op de boeken:
De nerthusmysterie (top 5 kinderjury in 1991)
Blind date (top 5 jonge jurry in 1999)
Loverboy (kerntitel voor de jonge jury voor 2005)
De eerste genre waar hij over schreef was: actuele maatschappelijk onderwerpen
Daarna gingen zijn genres over: misdaad verhalen
De laatste genre waar hij nu ook over schrijf is de historische roman.
REACTIES
1 seconde geleden