Samenvattig:
Nora van der Ven is een 15-jarig meisje (bijna 16, zoals ze zelf zegt) dat zich op school het liefst als een grijze muis gedraagt. Ze is verslaafd aan negerzoenen en heeft met 5 jongens gezoend. Op maandag 3 februari gaat ze weer naar school en dat wordt een ommekeer in haar leventje. Ze hoort dat één van de drie D-bitches (Debohorah, Debbie en Deyonne) over haar praat en ze besluit dat het nu genoeg geweest is. Ze trekt Debbie van de verwarming, omdat ze iets over haar ex-vriendje Wesley heeft gezegd. De D-meisjes schrikken wel van haar.
Nora heeft ook nog een echte vriendin Jip, die haar in alles steunt.
Nora’s moeder zit in de zorg en haar vader doet iets met computers. Hij neemt vaak kinderachtige cadeautjes mee als hij is weggeweest naar een ander land, maar Nora zegt er nooit iets over. Jip zegt dat het tijd wordt dat ze dat wel doet. Ze sms’en vaak met elkaar over allerlei onderwerpen.
De volgende dag gaat Nora naar school en ze wordt door de vriendinnen van Debbie lastig gevallen. Ze slaat Debora en de lerares Duits, mevrouw Blaar, die tussenbeide wil komen. Daarna vlucht ze de school uit. Natuurlijk blijft dat niet zonder gevolgen en Nora moet van de rector twee weken corveestraf doen. Maar gek genoeg is er veel veranderd door die klap die ze heeft uitgedeeld aan die gehate lerares. Ze is ineens heel populair op school. Jongens zien haar nu staan, op Hyves willen veel tieners dat ze hun vriendje wordt en ze komt in de schoolkrantredactie terecht. Van de rector moet ze de excuses aanbieden aan mevrouw Blaar en ze schrijft een excuusbrief die door de lerares wordt geaccepteerd.
De populariteit van Nora wordt zo groot dat zelfs Debbie vriendschap met haar wil sluiten. Nora vindt dat wel leuk en gaat daarom ook met Debbie om. Toch heeft die een slechte invloed op haar. Ze gaan in het weekend stappen (wat Nora anders nooit deed) en Debbie drinkt veel te veel, waardoor ze de hele boel bij Nora thuis onderspuugt. Wanneer ze gaan shoppen, blijkt Debbie veel dingen te stelen en ze maakt Nora zelfs medeplichtig, omdat Debbie een horloge in haar zak heeft gestoken. Een bijkomend nadeel is ook dat ze haar vertrouwde vriendin Jip helemaal aan de kant schuift en die vindt dat helemaal niet leuk.
Intussen maakt Nora ook indruk als schrijfster van artikelen in de schoolkrant, want ze heeft de truc bedacht om Bekende Nederlanders als Georgina Verbaan en Brascha van Doesburgh vragen over de mail te stellen en de antwoorden in een artikelvorm in de schoolkrant te zetten. Die krant wordt populairder maar de eindredacteur vindt de stukjes van Nora veel te oppervlakkig (altijd het zelfde). Dat zal ze moeten veranderen. Intussen heeft Nora een leuke jongen ontmoet. Hij was telkens op dezelfde plek wanneer haar iets lulligs overkwam, vallen bijvoorbeeld. Later ontmoet ze hem nog een keer en dan blijkt dat hij Noël heet. Debbie kan dat niet hebben en fantaseert erop los dat ze met Noël heeft gezoend, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn. Noël en Nora worden daarna wel verliefd en ze sms’en veel. Dat kan Debbie toch niet goed hebben. Er is trouwens iets vreemds met haar aan de hand.
Nora heeft haar een keer zien ruziemaken met mevrouw Blaar in de docentenkamer. Wanneer ze later bij toeval merkt dat Debbie het huis van mevrouw Blaar binnengaat, beseffen zij en Jip dat Debbie de dochter is van mevrouw Blaar, de gehate lerares Duits. Nora kan nu wraak nemen op alle leugenpraatjes van Debbie en ze doet dat keihard in een artikel over een meisje dat de dochter is van een gehate lerares. Dat nummer van de schoolkrant wordt een groot succes, maar ’s avonds staat Debbie voor haar neus. Ze vertelt Nora haar levensverhaal: haar vader is overleden aan kanker en ze heeft heel weinig zelfvertrouwen overgehouden. Eetproblemen, zelfmoordneigingen waren het gevolg geweest. Op haar 12e heeft ze geprobeerd haar polsen door te snijden, maar haar moeder had haar gevonden. Ze wilde daaraan echter niet toegeven en ze moest verder met haar leventje. Daarom ging ze met haar moeder naar Australië op wereldreis en daarna was ze een bitch geworden, maar toen Nora zo direct naar haar was toe gestapt, had ze begrepen dat dit de manier was om je problemen te overwinnen. Daarom had ze contact met Nora gezocht. Ze had veel van Nora kunnen leren. Bovendien had ze ervoor gezorgd dat Nora niet van school was gestuurd, toen ze haar moeder had geslagen. Ze had een goed woordje gedaan bij de schoolleiding.
Daarna verdwijnt ze uit het leven van Nora: de volgende dag snijdt ze namelijk haar polsen door. Nora houdt er een groot schuldgevoel aan over. In een gevonden afscheidsbrief zegt Debbie: ‘’lieve Nora, Misschien kende jij mij niet echt, maar ik heb jou wel gekend. Door jou heb ik even van het leven kunnen houden. Vergeef jezelf, alsjelbieft. Mijn dood valt alleen maar mijzelf te verwijten. Het was uitstel van executie, het had moeten lukken toen ik 12 was. Ik, lieve Nora, ben talentloos in het leven. Jij niet. Leef en schrijf, schrijf alsjeblieft over mij, zodat ik ondanks mezelf blijf voortbestaan. Je vriendin, Debbie. Dat besluit Nora te doen: ze laat het “levenswerk van een talentloos meisje” in de brievenbus bij de uitgever glijden omdat ze in dit soort van dagboek ook over Debbie heeft geschreven.
Titelverklaring:
“ Het levenswerk van een talentloos meisje” kan wel uit de inhoud van het boek worden verklaard. In diverse hoofdstukken geeft Nora aan dat ze zichzelf talentloos vindt. Op blz. 106 bijvoorbeeld zegt ze dat ze talentloos is in de liefde en in de vriendschap, talentloos in normaal doen.
In een van de laatste hoofdstukken geeft Nora aan dat ze haar dagboek naar de uitgever brengt. Ze noemt het daar haar levenswerk van een talentloos meisje. Ze twijfelt of ze het dagboek wel als manuscript wel moet inleveren. Maar dan verschijnt haar overleden oma samen met Debby (hand in hand) en beseft ze dat ze het wel moet doen.
Onderwerp/thema
Dit boek heeft verschillende onderwerpen, maar het meest : zelfmoord, vriendschap en liefde.
Info over de schrijver:
Sanne Vogel heeft dit boek geschreven.
Ze is nu 27 jaar en ze is in 1984 geboren in Nieuwegein.
Nu woont ze in Amsterdam samen met haar vriend.
Sanne is een Nederlandse toneel-, film- en televisieactrice, schrijfster en theaterregisseur. Samen met haar broer Robin Vogel ligt zij aan de basis van De Vogelfabriek, een bedrijf dat eigen theatervoorstellingen en films produceert en regisseert. Ze heeft aan 36 theatervoorstellingen meegewerkt, 25 films/video’s/tv-programma’s en heeft dus 1 boek geschreven.
In 2010 heeft ze meegedaan aan het tv-programma ‘’Wie is de mol’’ en kwam hier mee tot de finale. Ze werd tweede.
Als je meer over haar wilt weten kun je kijken op www.sannevogel.nl
Taalgebruik in het boek:
Het taalgebruik is soms best grof, maar niet zo moeilijk om te lezen.
Illustraties:
Er staan wel een paar plaatjes in het boek, sommige erg grappig en erg mooi, maar soms ook best wel grof.
De plaatjes zijn getekend door Sanne Vogel zelf.
Dit weet ik doordat ik haar gemaild had, en toen heeft zij mij geantwoord.
Eigen mening:
Ik vond dit boek erg interessant. Het is ook erg mooi geschreven en er staan vele mooie gedichten in. Het boek was ook erg spannend want je wil wel graag weten hoe het afloopt.
Een stukje voorlezen:
Blz. 13 – 14 – 15 – 16 - 17
REACTIES
1 seconde geleden