Feitelijke gegevens over het boek
Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum 1e druk: november 2008
Aantal bladzijden: 206
Uitgegeven bij: Pimento
Wat voor soort boek is het ?
Dit soort literatuur heeft de laatste jaren de naam chicklit gekregen. Literatuur voor chicks (meisjes): het verhaal gaat dan vaak over zoenen, seks, verkering, vriendschap, jaloezie etc.
“Het …… meisje” voldoet geheel aan die eisen die aan chicklit worden gesteld.
Het werk is geschikt voor meisjes van 13 jaar en ouder.
De flaptekst
Nora is 15 en heel gewoon. De rol van niemand bevalt haar prima. Het enige wat ze op school van zichzelf laat zien zijn haar ingezonden teksten voor de schoolkrant. Tot op een dag Nora in een vlaag van woede haar docent midden in het gezicht slaat. In één klap verandert Nora in het populairste meisje van school. Die avond heeft ze tientallen hyvesvrienden erbij, en als ze de volgende dag op school komt heeft de halve school haar manier van kleden overgenomen. Nora weet niet wat haar overkomt. Als dan ook nog de Bekende Nederlanders die ze heeft gevraagd voor een interview in de schoolkrant over hoe je om moet gaan met succes haar terugschrijven, begint de andere kant van haar leven. Maar hoe vermoeiend is het om populair te zijn en een rolmodel voor de rest van de school? Hoe kan ze weer gewoon worden en haar normale leventje terugkrijgen? Op zeer scherpe en humoristische wijze schrijft Sanne Vogel in Het levenswerk van een talentloos meisje over de do’s en don’ts van jongeren op de middelbare school. Nora’s verhaal wordt afgewisseld met brieven, tips & tricks van vele Bekende Nederlanders over hoe om te gaan met de problemen van een puber in deze tijd.
Samenvatting van de inhoud
Nora van der Ven is een 15-jarig meisje dat zich op school het liefst als een grijze muis gedraagt. Op maandag 3 februari gaat ze echter naar school en dat wordt wel een ommekeer in haar leventje. Ze hoort dat één van de drie D-meisjes (echte bitches) over haar praat en ze besluit dat het nu genoeg geweest is. Ze trekt Debbie van de verwarming, omdat ze iets over haar vriendje Wesley heeft gezegd. Dat is het stellen van een daad. De D-meisjes schrikken wel van haar.
Nora heeft ook nog een echte vriendin Jip, die haar in alles steunt.
Nora’s moeder zit in de zorg en haar vader doet iets met computers. Hij neemt vaak kinderachtige cadeautjes mee als hij is weggeweest, maar Nora zegt er nooit iets over. Jip zegt dat het tijd wordt dat ze dat wel doet. Ze sms-en vaak met elkaar over allerlei onderwerpen.
De volgende dag gaat Nora naar school en ze wordt door de vriendinnen van Debbie lastig gevallen. Ze slaat èn Debora en de lerares Duits, mevrouw Blaar, wil tussenbeide komen. Dan stompt Nora die lerares ook op haar gezicht. Daarna vlucht ze de school uit. Natuurlijk blijft dat niet zonder gevolgen en Nora moet van de rector twee weken corveestraf doen. Maar gek genoeg is er veel veranderd door die klap die ze heeft uitgedeeld aan die gehate lerares. Ze is ineens heel populair op school. Jongens zien haar nu staan, op Hyves willen veel tieners dat ze hun vriendje wordt en ze komt in de schoolkrantredactie terecht. Van de rector moet ze de excuses aanbieden aan mevrouw Blaar en ze schrijft een excuusbrief die door de lerares wordt geaccepteerd.
De populariteit van Nora wordt zo groot dat zelfs Debbie vriendschap met haar wil sluiten. Nora vindt dat wel leuk en gaat daarom ook met Debbie om. Toch heeft die een slechte invloed op haar: ze zoent met veel jongens, ook met vriendjes op wie Nora zelf verliefd is. Ze gaan in het weekend stappen en Debbie drinkt veel te veel, waardoor ze de hele boel bij Nora thuis onderkotst. Wanneer ze gaan shoppen, blijkt Debbie gewoon veel dingen te stelen en ze maakt Nora zelfs medeplichtig, omdat ze een horloge in haar zak heeft gestoken. Bijkomend nadeel is ook dat ze haar vertrouwde vriendin Jip helemaal aan de kant schuift en die vindt dat helemaal niet leuk.
Intussen maakt Nora ook furore als schrijfster van artikelen in de schoolkrant, want ze heeft de truc bedacht om Bekende Nederlanders als Georgina Verbaan en Brascha van Doesburgh vragen over de mail te stellen en de antwoorden in een artikelvorm in de schoolkrant te zetten. Die krant wordt populairder maar de eindredacteur vindt de stukjes van Nora veel te oppervlakkig. Dat zal ze moeten veranderen. Intussen heeft Nora steeds een leuke jongen ontmoet. Hij was telkens op dezelfde plek wanneer haar iets lulligs overkwam, vallen bijvoorbeeld. Later ontmoet ze hem nog een keer en dan blijkt dat het Noël is. Debbie kan dat niet hebben en fantaseert erop los dat ze met Noël heeft gezoend, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn. Noël en Nora worden daarna wel verliefd en dat resulteert in veel verliefde sms-jes. Dat kan Debbie toch niet goed hebben. Er is trouwens iets vreemds met haar aan de hand.
Nora heeft haar een keer zien ruziemaken met mevrouw Blaar in de docentenkamer. Wanneer ze later bij toeval merkt dat Debbie het huis van mevrouw Blaar binnengaat, beseffen zij en Jip dat Debbie gewoon de dochter is van mevrouw Blaar, de gehate lerares Duits. Nora kan nu wraak nemen op alle leugenpraatjes van Debbie en ze doet dat keihard in een artikel over een meisje dat de dochter is van een gehate lerares. Dat nummer van de schoolkrant wordt een groot succes, maar ’s avonds staat Debbie voor haar neus. Ze vertelt Nora haar levensverhaal: haar vader was overleden aan kanker en ze had heel weinig zelfvertrouwen overgehouden. Eetproblemen, zelfmoordneigingen waren het gevolg geweest. Ze wilde daaraan echter niet toegeven en ze moest verder met haar leventje. Ze was daarom een bitch geworden, maar toen Nora zo direct naar haar was toe gestapt, had ze begrepen dat dit de manier was om je problemen te overwinnen. Daarom had ze contact met Nora gezocht. Ze had veel van Nora kunnen leren Bovendien had ze ervoor gezorgd dat Nora niet van school was gestuurd, toen ze haar moeder had geslagen. Ze had een goed woordje gedaan bij de schoolleiding.
Daarna verdwijnt ze uit het leven van Nora: de volgende dag snijdt ze namelijk haar polsen door. Nora houdt er een groot schuldgevoel aan over. In een gevonden afscheidsbrief vraagt Debbie aan Nora of ze haar aantekeningen over Debbie als boek wil uitgeven. Dat besluit Nora te doen: ze laat het “levenswerk van een talentloos meisje” in de brievenbus bij de uitgever glijden.
De titel
“ Het levenswerk van een talentloos meisje” kan wel uit de inhoud van het boek worden verklaard. In diverse hoofdstukken geeft Nora aan dat ze zichzelf talentloos vindt. Op blz. 106 bijvoorbeeld zegt ze dat ze talentloos is in de liefde en in de vriendschap, talentloos in normaal doen. Op blz. 110 volgt dan een interview met Brascha van Doesburgh dat Noa voor de schoolkrant waarvan ze redactrice is, schrijft.
In een van de laatste hoofdstukken (de aprildagen van het dagboek) geeft Nora aan dat ze haar dagboek naar de uitgever brengt. Ze noemt het daar haar levenswerk van een talentloos meisje. Ze twijfelt of ze het dagboek wel als manuscript wel moet inleveren. Maar dan verschijnt haar overleden oma en beseft ze dat ze het wel moet doen.
Hoe is het verhaal opgebouwd?
Het boek heeft de vorm van een dagboek. Het begint op maandag 3 februari en de gebeurtenissen worden beschreven tot en met dinsdag 17 april. De eerste drie weken worden vrijwel dagelijks beschreven. Op 24 februari pleegt Debbie zelfmoord en daarna heeft Nora twee maanden nodig om van haar schuldgevoel af te komen. Er staat dan niets in haar dagboek. In april gaat ze het manuscript inleveren bij de uitgever.
Maar er staan ook tekeningen in het boek die Nora zou hebben gemaakt. Ze schrijft interviews voor de schoolkrant en daarom staan er artikelen met interviews afgedrukt van bekende Nederlanders als Georgina Verbaan, Brascha van Doesburgh etc. Je krijgt dan als lezer echt het idee dat je aan een dagboek bezig bent.
Wie vertelt het verhaal aan de lezer
Nora van der Ven (15, bijna 16) vertelt het verhaal in dagboekvorm aan de lezers. Ze doet dat dus in de ik-vorm. Ze doet verslag van wat ze op een schooldag heeft meegemaakt. Het zijn ervaringen die op school spelen met haar vriendin Jip en de “schijnvriendin” Debbie
In het begin van het boek is Nora een weifelende puber. Maar door haar “daad”wordt ze populair. Ook daarmee weet ze niet goed om te gaan. Ze voelt zich namelijk helemaal geen heldin door een lerares te slaan. Ze kiest in die periode ook voor de verkeerde vriendin en laat haar beste vriendin Jip een beetje in de steek.
Tijd van het verhaal
In een dagboek wordt de datum van de dag bijgehouden. De eerste dag waarop het dagboek begint is maandag 3 februari. Maar er staat niet bij vermeld in welk jaar. Dat is op zich grappig, want het verhaal is erg actueel en speelt zich vrijwel zeker af in het jaar dat het boek geschreven is of vlak ervoor /erna.
Maar die datum maandag 3 februari komt in de jaren 2006-2010 helemaal niet voor. In 2008 is het maandag 2 februari en in 2009 is het vanwege het schrikkeljaar 2008 maandag 4 februari.
Op een bepaald moment (aan het einde van de roman) komt Debbie aan de deur bij Nora. Ze vertelt dat ze in 1991 geboren is. Ze is even oud als Nora die 15 bijna 16 jaar is. Dat zou dus betekenen dat het jaar waarin alles gebeurt 2007 is. Maar ja, dan kloppen dus de data hierboven niet
Plaats van handeling
In het begin van het dagboek geeft Nora aan dat ze in een middelgrote stad woont in Nederland woont, maar ze vertelt er niet bij in welke stad dat is. Het verhaal speelt ook voor een groot deel af op een middelbare school.
Waar gaat het boek over ? (thema)
Sanne Vogel geeft in dit jeugdboek toch vooral de tip aan haar lezers (en dat is daarmee het thema van dit boek) dat je als puber altijd jezelf moet blijven. Als je je lekker voelt zoals Nora, hoef je niet meteen het populairste meisje van de school te worden. Blijf vooral je zelf. Dat is ook de boodschap die de BN’ers aan haar via het interview geven: deze vraaggesprekken gaan over bijvoorbeeld liefde en vriendschappen. Ook daarin staat weergegeven dat je altijd jezelf moet blijven. Ook de vervelende Debbie zegt later in feite toch hetzelfde. Wanneer Nora haar verhaal in de schoolkrant heeft “verraden”, komt ze bij Nora thuis om te zeggen wat ze vroeger werkelijk is geweest: een meisje met grote problemen dat op een bepaald moment besloten had een bitch te worden. Door de handelwijze van Nora was ze ervan overtuigd dat ze misschien veel goede dingen van Nora zou kunnen leren. Maar ze liegt , steelt etc. Het loopt dan ook slecht met haar af, wanneer Nora haar verhaal in de schoolkrant onthuld heeft. Ze ziet het leven niet meer zitten en snijdt haar polsen door, wat ze drie jaar daarvoor (haar vader overleed aan kanker) ook al gedaan had.
Het meisje dat eigenlijk het meest zichzelf is gebleven, is de “ doodgewone” Jip. Ze doet geen rare dingen, blijft in de vriendschap trouw en geeft Nora ook nog goede adviezen. Nora krijgt ook verkering met Noël wat ook een normale jongen is, hoewel hij er heel aantrekkelijk uitziet. Maar hij is geen macho en doet niet extra stoer zoals haar eerdere vriendje Wesley.
“ Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.” blijft dus het motto van de roman.
Belangrijke personages
Het belangrijkste personage is natuurlijk Nora van der Ven. Ze is 15 (bijna 16) en ze is aan het begin van het boek een grijs meisje dat eigenlijk niet wil opvallen. Maar wanneer ze de lerares Duits heeft geslagen, verandert haar positie op school. Ze wordt populairder en dat trekt een verkeerde vriendin aan, nl. Debbie. Ze raakt onder haar invloed en ze doet dingen die ze liever niet doet en vroeger niet heeft gedaan. Ze verwaarloost haar oude vriendin Jip die daardoor terecht kwaad wordt. Ze besluit aan het einde van het verhaal wraak te nemen op de liegende en stelende Debbie, maar ze weet niet dat achter Debbie ook een wereld van verdriet schuilgaat. Wanneer Debbie zelfmoord pleegt, krijgt Nora een schuldgevoel daarover.
Debbie is het meisje dat tegenover Nora wordt gezet. Ze speelt een toneelrol. Eigenlijk is het een heel zielig meisje dat in het verleden veel gepest is en daardoor veel problemen heeft gehad. Ze heeft het besluit genomen een bitch te worden en zich zo af te zetten tegenover de boze wereld. Maar ze beseft dat het een rol is die ze speelt. Eigenlijk wil ze zijn zoals Nora is. Daarom wordt ze haar vriendin, maar ze kan niet ophouden met liegen (o..a. over zoenen met Noël) stelen en zuipen. Wanneer ze wordt ontmaskerd in de schoolkrant, is dat voor haar de genadeklap. Ze pleegt zelfmoord, maar schrijft in een briefje aan Nora dat ze het verhaal over haar moet publiceren. Nora doet dat uiteindelijk, omdat ze in een visioen beseft dat haar oma haar goedkeuring eraan geeft.
Jip komt niet zo goed uit de verf, maar in feite is het een belangrijk personage als je naar de thematiek kijkt. Jezelf blijven is haar sterkste kant. Ze geeft Nora heel goede adviezen, is natuurlijk wel teleurgesteld als Nora voor Debbie kiest, maar kan haar toch wel vergeven. Eigenlijk is ze een model-pubervriendin.
Sanne Vogel over haar boek
In een interview in de Volkskrant met Sara de Slover (dec. 2008) vertelt Sanne Vogel over het boek: Het verhaal gaat over een meisje van 15, maar een heel ander soort meisje dan ik was op die leeftijd. Zij is in het begin een soort grijze muis, ik ben altijd heel erg mezelf geweest. Toen ik 15 was, had ik al drie prijzen gewonnen met mijn werk. Een jaar later kon ik ervan leven. Ik was met heel andere dingen bezig. ‘Ik ben begonnen met schrijven toen ik 13 was, het was erg leuk om nu voor die leeftijdsgroep wat te maken. In eerste instantie is dit een grappig boek, maar het eindigt treurig.’
‘Dat gebeurt in In bijna al mijn werk. In de theatervoorstellingen dan. Ik vind het mooi als er echt iets aan de hand is. Als mensen in hun gedachten of gedrag afwijken van wat als normaal wordt gezien, vind ik dat fascinerend. Ik probeer dat te begrijpen en in te voelen, terwijl ik het niet zelf heb meegemaakt. Een doof meisje zoals in Gesloten Hoofd bijvoorbeeld, dat na een zwangerschap een postnatale depressie krijgt, ligt heel ver van mijn eigen bed. Een autistische jongen met Asperger, zoals in Raaf, ook. ‘Ik wil dat je van mijn personages gaat houden. En dat er dan iets gebeurt met een personage, waardoor je je een beetje kut voelt, net omdat je ervan bent gaan houden. Ik kan wel alleen over de bloemetjes en de bijtjes schrijven, maar dat vind ik oninteressant.’
Wat vindt scholieren.com ervan?
Buiten kijf staat natuurlijk dat dit een leuk boek voor meisjes is en wel voor de leeftijdscategorie van 13 jaar en ouder. De beschreven problematiek over verraden vriendschap is echt een onderwerp voor tieners.
De stijl van Sanne Vogel is vlot en de vorm waarin het verhaal gegoten is: een dagboek met tekeningen en bovendien ware interviews met BN’ers als Georgina Verbaan en Bracha van Doesburgh maakt het verhaal wel extra leuk en origineel om te lezen.
Wat ook een leuke vondst van deze uitgave is, dat het net lijkt alsof je in een echt dagboek zit te lezen. Er staan lijntjes in zoals in een schrift, er staan handgeschreven briefjes in, er staan afbeeldingen van e-mails in en er staan ook enkele tekeningen in. Dat komt allemaal heel natuurlijk over, alsof je echt in haar dagboek van een pubermeisje hebt mogen bladeren.
Uiteraard zullen de meeste jongens hun neus ophalen voor dit soort boeken, maar dat neemt niet weg dat “ het levenswerk van een talentloos meisje “ geschreven is door een zeer talentvolle jonge vrouw die ook op ander gebied al haar sporen heeft verdiend. Het is dus logisch dat dit boek een groter leespubliek verdient dan tot nu toe het geval is.
Wat vinden de kranten of de websites ervan?
Op www.boekreviews.nl bespreekt Linda de Reus het boek positief.
Sanne Vogel heeft met Het levenswerk van een talentloos meisje een boek geschreven dat de jeugd zal aanspreken en vooral heel herkenbaar is. De populairste meiden van school zien Nora niet staan, tot ze een docent in het gezicht slaat en ze bijna geschorst wordt. In ene wil iedereen bevriend met Nora zijn en is ze het grote voorbeeld van andere leerlingen. Ze wordt bijna geadoreerd en al snel krijgt ze een nieuwe vriendin, een van de populaire meiden van school die haar eerst niet zag staan. Uiteraard is haar voormalig beste vriendin hier niet blij mee wat de nodige spanning oplevert tussen de twee.
Het boek is in vlotte vaart geschreven en leest lekker weg. Leuke vondst van Sanne Vogel is dat er echte interviews in staan met Bekende Nederlanders zoals Georgina Verbaan en Eva van Wijdeven. Dit zal de jeugd zeker aanspreken en Vogel heeft het handig verwerkt door het weer te geven als stukjes uit de schoolkrant. Verder heeft het boek een aansprekende kaft en aansprekende bladzijden. Het is net alsof je in een schrift zit te lezen gezien het gelinieerde papier en de vele tekeningen.
Kortom een leuk boek wat vlot geschreven is en zeker herkenbaar zal zijn voor de hedendaagse jeugd, met een toch nog onverwacht plot.
Over de schrijfster
Bron: website CJP
Sanne Vogel (24) is een multi-talent. Ze begon al in haar pubertijd met theater maken, maar daar bleef het niet bij. Sanne kan schrijven, toneelspelen, regisseren én films maken. Het bedrijf Sanne Vogel draait op volle toeren.
Sannes eerste productie
Een zelfgeschreven monoloog bezorgde haar op vijftienjarige leeftijd een plek in de finale van de Kunstbende. Het jaar daarop werd ze eerste in de categorie Theater en nog een jaar later won ze met een filmpje. Vanaf dat moment ging de bal pas echt rollen. Schrijven, theater maken, toneelspelen: Sanne doet alles tegelijk.
Touwtjes in handen
Ze werd niet aangenomen door de toneelschool, dus knokte de eigenwijze Sanne zich op eigen kracht de toneelwereld in. Samen met haar broer Robin (die kunstenaar is) begon ze in 2002 een eigen productiehuis, De Vogelfabriek. Hiermee heeft ze de touwtjes in handen. Momenteel staat Sanne op de planken met het theaterstuk Raaf, dat ze ook zelf schreef en met De Vogelfabriek produceerde.
Het grote publiek
Sanne levert de ene na de andere productie. Ze werd bij het grote publiek bekend met haar rol in de film en tv-serie Het Schnitzelparadijs, waarna ’n Beetje Verliefd en Alibi volgden. Eind 2009 zal ze te zien zijn in Annie MG, een nieuwe televisieserie over het leven van kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt. Ze speelt geregeld op Festival De Parade, regisseert ook nog hier en daar, en kan Tygo Gernandt en Alex Klaassen onder haar goede vrienden rekenen.
Deze maand komt ook nog haar eerste boek uit, Het levenswerk van een talentloos
Het levenswerk van een talentloos meisje door Sanne Vogel
7.1
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
Het is zowieso een rare tijd omdat ze het heeft over dian alberts in gtst, ze verteld dat het een jaar geleden is dat die dood is en dat was in 2008, ze zou dus eigenlijk in 2009 zitten. ze heeft het ook over dat ze naar Juno in de bioscoop gaat maar die draaide in nederland in de bioscoop in 2007. dus is het een beetje apart
12 jaar geleden
Antwoorden