1. Primaire gegevens
Auteur: Marga Minco
Titel: Het adres
Verschenen in: ?
Leestijd: 10 minuten
Uitgelezen op: 8 oktober 2001
2. Inhoud De ik-figuur gaat op bezoek bij mevrouw Dorling in de flat, voordat de joodse familie in de oorlog weggetransporteerd werd naar werkkampen, bood mevrouw Dorling (hun buurvrouw) aan op de familiespullen van de joodse familie te passen. Het is vlak na de oorlog, wanneer de ik-figuur langsgaat bij mevrouw Dorling om de spullen op te halen voor haar nieuwe kamer. Haar hele familie is omgekomen in de werkkampen van Hitler. Bij het eerste bezoek stuurt mevrouw Dorling haar kwaad weg. Dan gaat ze de 2e keer op bezoek en treft ze de dochter van mevrouw Dorling. Zij is zich van geen kwaad bewust en laat de ik-figuur binnen. De dochter vertelt vol trots over het tafelzilver, de kandelaar en alle andere dure spullen, waarvan de dochter denkt, dat ze van mevrouw Dorling zijn. De ik-figuur mag wachten op mevrouw Dorling. De dochter blijft enthousiast door vertellen, over hoe ze ooit met het dure tafelzilver mocht eten van haar moeder. Wanneer mevrouw Dorling bijna thuiskomt komt het niet tot een confrontatie, want de ik-figuur gaat weg met de gedachten, dat mevrouw Dorling hen gewoon bestolen heeft en dat ze de spullen toch niet op haar eenzame donkere kamer kan wegzetten.
3. De verdieping 3.1 Tijd & Ruimte Aangezien de ik-figuur nog verduisteringspapieren op haar kamer heeft hangen, moet het vlak na de oorlog gebeurd zijn, zo rond 1946 of 1947. Er komen flashbacks in het verhaal voor naar herinneringen van de moeder van de ik-figuur als een warm en zorgzame moeder. Het verhaal loopt chronologisch.
Het verhaal speelt zich af in de kamer van de ik-figuur en in de flat van mevrouw Dorling. De verduisteringspapieren in de kamer illustreren de eenzaamheid van de ik-figuur. De flat van mevrouw Dorling wordt niet uitgebreid beschreven.
3.2 Thema & motieven Thema: confrontatie tussen de ik-figuur, de onwetende dochter van mevrouw Dorling en mevrouw Dorling zelf die de joodse familie bestolen heeft. Motieven: eenzaamheid, onwetendheid, stelen, oplichting, vertrouwen schaden, Tweede Wereldoorlog
3.3 Vertelwijze De personale verteller: ik-figuur
3.4 Personages Ik-figuur: vanuit haar krijgen we het verhaal te zien. Ze is eenzaam en verwacht van mevrouw Dorling de spullen terug te krijgen, voordat ze erachter komt, dat de vrouw de joodse familie opgelicht heeft. De ik-figuur heeft in de werkkampen van Hitler gezeten en haar hele familie verloren.
Moeder ik-figuur: haar zien we enkel in flashbacks, want in de tijd dat het verhaal speelt is de moeder dood. Ze is een warm en zorgzaam persoon.
Mevrouw Dorling: een hebberig persoon, die de joodse familie heeft opgelicht. Ze paste niet op de familiespullen, maar ze hield de spullen voor zichzelf. Bovendien houdt ze haar dochter voor de gek en wijst ze de ik-figuur zomaar de deur.
Dochter mevrouw Dorling: goed van vertrouwen, denkt dat de joodse spullen van haar moeder zijn. Ze vertelt dat ook vol trots en enthousiasme. Ze is nogal goedgelovig.
3.5 Titel, ondertitel en motto Titel: Het adres. Slaat op de terugkeer van de ik-figuur naar het adres van mevrouw Dorling. Het adres van mevrouw Dorling staat in het verhaal namelijk centraal. Ondertitel: - Motto: -
3.6 Relatie tussen tekst en auteur Marga Minco is het pseudoniem voor Sara Minco, geboren op 31 maart 1920 in het Bredase Ginneken. Ze is de enige van haar familie, die de jodenvervolging overleefde. De voornaam Marga is een overblijfsel van de onderduikersnaam Marga Faes. Ze trouwde met schrijver/dichter Bert Voeten, waar zij na enkele jaren van scheidde. Haar boeken worden meestal door oorlogservaringen gekleurd. In 1957 debuteerde ze met Het bittere kruid. Het verhaal werd verfilmd, maar Minco distantieerde zich volledig van de film. Haar oorlogsverhalen spelen grotendeels over isolement en eenzaamheid. Ze schrijft ook korte verhalen en kinderboeken, zoals in 1994: De verdwenen bladzij. In 1957 kreeg ze de Multatuli-prijs voor het korte verhaal Het adres. In 1958 ontvangt ze de Vijverbergprijs voor Het bittere kruid: een autobiografie van Minco\'s leven. De relatie tot Het adres is simpel: ze heeft het namelijk zelf beleefd.
4. Recensie Hoeft niet voor kort verhaal.
5. Eigen mening
Onderwerp
Het is een moeilijk onderwerp waarover Minco schrijft, maar het is knap verwerkt over de terugkeer van de ik-figuur naar het huis van mevrouw Dorling. Ze schrijft niet over frustatries over die ontmoeting, maar enkel het verhaal en dat is goed
weergegeven.
Gebeurtenissen
Ze heeft de gebeurtenissen zelf meegemaakt, dus veel valt daar niet over te zeggen, behalve dat ze het knap heeft opgeschreven.
Taalgebruik
Minco heeft een sober en simpel taalgebruik, waardoor alles helder is te lezen en je bv. geen moeilijke woorden hoeft op te zoeken om het verhaal te begrijpen. Een nadeel van dit sobere taalgebruik is wel, dat je zelf moet bedenken wat er in de hoofdpersoon omgaat.
Opbouw
De opbouw van het verhaal is goed, maar misschien konden de weinige flashbacks eruit. Ik heb geen enkele reden gezien om de flashbacks in het verhaal te houden, want ik denk niet dat ze echt bijdragen tot de opbouw van het verhaal. Een enkele zin over, dat de familiespullen aan mevrouw Dorling in bruikleen werden gegeven zou genoeg geweest zijn.
6. Literair
Hoofdgenre: Epiek
Subgenre: psychologische roman (nou ja, verhaal)
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
he bedankt man ik heb veel aan je inf gehad. bedankt. marieke
21 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
bedankt ik heb er iets aan gehad
21 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
dankzij dit heb ik veel tijd bespaard. goed site dit!
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
goedesite hoar dude
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
he top jonge echt bedankt als ik jou site niet had dan zat ik een jaar te zoeken en dan zat ik nog heel lang bezig met dit verslag bezig en dan had ik het morgen nog niet af en dan hadden wij een dikke vvvvvveeeeeettttttteeeeee 1 jonge echt bedankt je bent gewoon een topper
groetjes en bedankt voor je toppe site man.
ps:als ik een 8 of hoger heb dan laat ik al mijn vrienden op jou website stemmen ok?????!!!!!!!!
13 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
bedankt.. joh heb er veel aan gehad..!!! :)
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ty
13 jaar geleden
Antwoorden