Zakelijke gegevens
a. Auteur: Anne Frank
b. Titel: Het achterhuis, dagboekbrieven
Uitgever: Contact
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 1947
Druk: 1e: 1947, 60e: 1981
Aantal bladzijden: 273
Eerste jaar van uitgave: 1947
c. Genre: het is een dagboek wat veel weg heeft van een oorlogsroman. Het bevat ook psychologische aspecten omdat je Anne volgt op haar weg naar volwassenheid.
Eerste reactie: a. Ik heb me altijd al geïnteresseerd in de tweede wereldoorlog. Niet zozeer over de ‘droge feiten’ als jaartallen en dergelijke, maar vooral over het harde leven dat mensen hebben geleefd, zowel Joodse als niet-joodse mensen. Toen ik aan het oppassen was zag ik het boek in de boekenkast staan, ben er in begonnen en ben niet meer gestopt.
b. Toen ik aan het boek begon kon ik, zoals eerder aangegeven, niet meer stoppen met lezen. Ik zat meteen helemaal ‘in’ het verhaal. Het is heel mooi geschreven en soms ook aandoenlijk om de gedachten van zo’n jong meisje over bijvoorbeeld aandacht van jongens, te lezen. Toch vind ik het ietwat vreemd dat zo’n jong meisje, ze begon in haar dagboek te schrijven op dertien jarige leeftijd, zulke ‘dure’ taal praat en schrijft. Om zomaar een willekeurige zin de citeren: “De teleurstelling was de vreugde al in een uur achtervolgd en had de laatstgenoemde achterhaald”. Ondanks dat ik het boek haast in één adem uitgelezen heb, vond ik het op het einde zo saai worden dat ik ben gestopt. Een tijd later, vlak voordat ik aan mijn verslag ben begonnen, heb ik de laatste acht bladzijden gelezen. Ik vond het teleurstellend dat de laatste brieven zo saai waren, maar ben wel van mening dat dit het risico is dat een dagboek met zich meedraagt en dat dit ook zijn ‘charmes’ heeft. Immers, niet iedereen maakt altijd spannende dingen mee.
Verdieping: a. Samenvatting: Anne Marie Frank, een dertienjarig joods meisje, moet in de Tweede wereldoorlog, samen met haar ouders en zus onderduiken in hun woonplaats Amsterdam. Samen met de familie van Daan trekken zij in het Achterhuis, een woonhuis achter het kantoor van haar vader en zijn medewerkers. Door een draaiende boekenkast wordt het Achterhuis goed verborgen gehouden voor buitenstaanders en natuurlijk de Duitsers. De medewerkers van het kantoor, meneer Koophuis, Miep, Ellie en anderen helpen waar ze kunnen. Later trekt meneer van Dussel bij hen in. In een dagboek wat Anne voor haar dertiende verjaardag, vlak voor hun onderduikperiode, kreeg, schrijft ze de gebeurtenissen in het Achterhuis en haar gevoelens op. Ze vertelt hoe moeilijk het is om de hele dag nuttig bezig te zijn zonder herrie te maken, want overdag werken er mensen op kantoor en in het magazijn. Zij mogen hen niet horen dus de w.c mag niet worden doorgetrokken tijdens kantooruren, er mogen geen kranen lopen enzovoorts. Anne is veel bezig met studies, boeken lezen en het maken van huiswerk. Haar vader, die ze liefkozend Pim noemen, helpt haar bij de dingen die ze niet begrijpt. Later gaat ze ook wat werk doen voor kantoor: brieven typen en administratief werk.
Naast het relaas van het dagelijks leven schrijft Anne veel over haar gevoelens en gedachtegang. Het dagboek stopt op dinsdag 1 augustus 1944, in het slotwoord staat dat er op 4 augustus een inval heeft plaatsgevonden in het Achterhuis. Alle onderduikers en ook Kraler en Koophuis werden gearresteerd en naar kampen gevoerd. Vader Frank, Koophuis en Kraler keerden terug, de rest is vermoord in de concentratiekampen.
1. Anne Frank
2. Anne Frank, vader Frank, moeder Frank, Margot, mevrouw Daans, meneer Daans, Peter Daans, Albert Dussel, Miep en Ellie.
3. De brieven zijn van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944, Anne verteld over het dagelijks leven in het Achterhuis, over de, in haar ogen onbenullige, ruzies tussen de onderduikers, haar groeiende en verwarrende liefdesgevoelens voor Peter, haar angst en haar weg naar haar volwassenheid, die veel sneller plaats vind dan goed is. Het dagboek begint in het huis waar ze woonde voordat ze onder moest duiken, verder speelt het zich af in het Achterhuis.
4. Het dagboek heeft geen echt eind. Het stopt gewoon. In het slotwoord wordt verteld dat de Duitsers een inval hebben gepleegd en dat de onderduikers in concentratiekampen zijn geplaatst.
5. Voor mij was de rode draad in het boek de angst van Anne. Angst voor een inval van de Duitsers en wat haar dan te wachten zal staan. Angst voor haar gevoelens; ze werd volwassen maar er was niemand om haar daarbij te begeleiden, iedereen had het druk met zichzelf.
b. 1. Schrijfstijl: Anne praat met, voor haar leeftijd, dure taal, maar het is goed te begrijpen. Ze legt haar gevoelens bloot op een wijze die zo onschuldig en eerlijk is dat het mij ontroert. 2. Het wordt in chronologische volgorde verteld van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944. Alle brieven spelen zich af in Amsterdam, eerst in haar ouderlijk huis en later in het Achterhuis. 3. Alle onderduikers en de mensen die hen helpen vormen het verhaal, maar een groot gedeelte van het dagboek gaat over de gevoelens van Anne. 4. Er komen situaties voor van angst, blijheid, verliefdheid en onbegrip. 5. Anne verteld in de ik-vorm over haar leven, ze vertelt met veel details en probeert haar gevoelens en de situaties zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Ze deed dit omdat ze erover dacht om haar dagboek uit te laten geven na de oorlog en wild dat iedereen haar zou begrijpen.
c. 1. Voor mij is het thema ‘onwetendheid’. In eerste instantie zou ik ‘angst’ hebben gezegd, maar ik denk dat dit eerder een gevolg is van haar onwetendheid. Ze groeit in haar onderduikperiode op van een naïef schoolmeisje, tot een puber. Op zich al een erg verwarrende periode, laat staan als je met veel mensen in een kleine ruimte woont en nooit naar buiten mag. Onwetendheid over haar toekomstige leven, haar verliefdheden, haar angst, de ernst van het onderduiken word haar duidelijk en dit is een schok. Ook onwetendheid over het verloop van de oorlog brengt veel onzekerheden met zich mee.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
jij bent echt goed!
23 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vind het een goed verslag, alleen was het makkelijker geweest als je iets meer informatie gaf over de mensen met wie ze opschiet
23 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Hoi!
Bedankt voor je uitreksel.
Ik heb er veel aan!
Groeten, Dieta.
23 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Je hebt dit volgens mij via een schoolboek gemaakt. Kan je mij vertellen welk boek dat is?
groetjes,
21 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
tnhx voor je werkstuk, khoop dak een voldoende haal. kank wel gebruiken.
mzzle peter
21 jaar geleden
Antwoorden