God's gym door Leon de Winter

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover God's gym
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 781 woorden
  • 8 september 2002
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
93 keer beoordeeld

Boekcover God's gym
Shadow
God's gym door Leon de Winter
Shadow
ADVERTENTIE
Oproep: wij zoeken jonge slachtoffers van online criminaliteit

We zoeken jongeren die slachtoffer zijn geworden van online criminaliteit en hun verhaal willen delen. Is bijvoorbeeld ooit je account gehackt en/of zijn er gegevens/documenten van je gestolen na het klikken op een valse link? Wij komen graag met je in contact! 

Deel je verhaal

Schrijver: Leon de Winter

Titel: God\'s Gym

Jaar van uitgave: 2002

Aantal bladzijdes: 371

Genre: Roman/Thriller

Samenvatting:

De Proloog is een verklaring van God (van Godzilla), de grote zwarte eigenaar van “God’s Gym” (een sportschool), hoe het zover heeft kunnen komen dat Mirjam Koopman, zijn leerling die bij hem achterop de motor zat, op haar verjaardag omkwam tijdens een ongeluk. We horen over het verleden van alle betrokkenen.

Op 22 december 2000, de dag dat de dochter van de halfjoodse scriptschrijver Joop Koopman (de hiervoor genoemde Mirjam) 17 jaar wordt, heeft zij een afspraak met haar vriendinnen om te lunchen. Als zij vertrokken is krijgt Joop een telefoontje van Philip, een oude schoolvriend of hij zin heeft om langs te komen in zijn appartement waar hij logeert. Zij hebben elkaar al jaren niet meer gezien. Philip vraagt hem of hij undercover wil werken voor de Mossad (de geheime Israëlische dienst). Hij moet “toevallig” in contact zien te komen met Omar, een jonge Nederlandse Marokkaan, die ervan wordt verdacht een terrorist te zijn. Joop wil in eerste instantie weigeren, maar door het noodlottige telefoontje dat hij krijgt tijdens het gesprek, verandert zijn hele leven. Mirjam, zijn enige dochter voor wie hij zorgt na zijn scheiding, ligt zwaar gewond en in coma in het ziekenhuis. Joop denkt dat iemand een grap met hem wil uithalen maar gaat toch samen met Philip naar het ziekenhuis. Mirjam sterft ‘s nachts aan haar verwondingen. Joop geeft in een roes van verdriet toestemming voor een harttransplantatie. Hij vervalt in een diepe en sombere rouw.

Dan, op een dag, komt God langs. Hij is in tranen en “geeft zijn leven” aan Joop: “Mijn leven is nu voor u! Doet u ermee wat u wilt Het was mijn schuld!”. God bood Mirjam een lift aan nadat ze had gesport in zijn school. Hij moest dezelfde richting op als Mirjam, dus waarom niet dachten ze allebei! Door samenloop van omstandigheden, die in de proloog zijn beschreven, lag er een olievlek op de snelweg, een auto slipte en botste tegen de motor van God aan. Joop kan het hem niet vergeven dat hij haar achterop heeft genomen. Maar God blijkt een goedmoedige en vriendelijke jongen te zijn die alles overheeft voor Joop (hij heeft zelfs zijn sportschool verkocht en wil van het geld dat hij ervoor heeft gekregen een tempel op het graf van Mirjam laten bouwen en bekeert zich tot het jodendom!).

Door deze ongelukkige omstandigheden in Joop’s leven gaat hij toch in op Philips aanbod, voornamelijk voor het geld. Hij raakt inderdaad aan de praat met Omar die een aardige en praatgrage jongeman blijkt te zijn. Ze krijgen een band. Omar wil een postorderbedrijf voor moslims op internet zetten en heeft veel vrienden die “hacken”.

Dan komt opeens Linda opduiken, een nicht waar Joop vroeger verliefd op was. Zij is bekeert tot het boeddhisme en is met een monnik in Amerika om geld te krijgen via fondsen voor een klooster in Tibet. Linda en Joop worden opnieuw verliefd op elkaar. Zij beweert dat de monnik de reïncarnatie is van Joop’s grootvader die miljoenen heeft achtergelaten op een Zwitserse bank. Joop gelooft het, nadat hij de man heeft gezien en met hem heeft gesproken. Samen met een bank directeur worden er papieren opgesteld en Joop zet zijn handtekening er onder. Nadat hij dat heeft gedaan hoort hij niets meer van Linda, hij is bedrogen en naar de miljoenen kan hij fluiten.

Plotseling wil Joop weten wie het hart van zijn dochter heeft gekregen na het ongeluk.En omdat de familie van de draagster van Mirjam’s hart zich niet kenbaar wil maken, komt Joop op het idee dat Omar en zijn vrienden hem daar wel eens mee zouden kunnen helpen.

Philip komt er achter dat Joop’s relatie met Omar anders verloopt dan de bedoeling is en moet Omar nu liquideren. Philip heeft er voor gezorgd dat de dochter van een Iranese sympathisant van de Mossad, Alia Nuri, het hart van Mirjam heeft gekregen. Als Omar hierachter zou komen waar zij in werkelijkheid verblijft (in “Portland”) in plaats van Parijs waar Omar’s vrienden denken dat zij is, zou het heel gevaarlijk zijn voor de Iranese familie en voor de Mossad. Van Omar horen we in het boek niets meer terug. Philip helpt hem verder en zorgt ervoor dat hij Alia Nuri kan ontmoeten zonder dat zij weet wie Joop is.

Het boek eindigt met een Epiloog, nadat hij weer thuis is en met God praat over wat er allemaal is gebeurd met Linda en de ontmoeting in “Portland”.

In de Epiloog schrijft God verder over de mensen die op 22 december 2000 door het noodlot betrokken waren bij het ongeluk.

REACTIES

G.

G.

eeh ik hb het bok ook gelzen was wel oke, maar ik kon ni echt maken atdehoofdgedachte de thema was van het boek,ik ga het boek ook gebruiken voo me lijs(6vwO) maar asje het weet zou ik graag wat vanje wilen horen

22 jaar geleden

H.

H.

Goeie samenvatting!

Bedankt!

grtn Hans

22 jaar geleden

L.

L.

best goeie samenvatting!
we hebben het als waardering een "goed" gegeven! we vonden het einde van het boek niet echt "af", maar dat zullen velen vinden. sommige reccecenten schreven dat ook!

suc-6 met je examenjaar!!

groetjes van Lonneke en Jan-Jaap!!!!

22 jaar geleden

M.

M.

dag michael,ik was verslagen van God's Gym aan het opzoeken en ineens stond jou naam onder het verslag!
Ik moest echt heel erg lachen, maar goed ik ga verder, maar goede samenvatting hoor.
kus milena

21 jaar geleden

I.

I.

Hey
Ik vond dat je de samenvatting heel mooi gemaakt hebt !!!!!!!!!Ik mocht er van school een zelf maken of een van internet halen.
Die van jou vond ik wel goed!
doei doei

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "God's gym door Leon de Winter"