Feitelijke gegevens
Titel: Gebroken wit
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur : Carla de Jong
Verschijningsdatum 1e druk: april 2012
Gebruikte druk:1e
Aantal bladzijden: 333
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Verfilmd als: n.v.t
Verslag geschreven door: Kees van der Pol
Biografie auteur
Carla de Jong studeerde Nederlands en sociale wetenschappen en werkte in het bedrijfsleven en de psychiatrie. Zij combineert schrijven met een functie als adviseur bij een gezondheidszorgorganisatie. In 2009 debuteerde zij met In retraite, nog datzelfde jaar volgde Serpent (genomineerd voor de Gouden Strop) en in 2010 verscheen Outcast. Haar vierde boek Gebroken Wit is op 25 april 2012 uitgekomen.
Flaptekst
Een ziekenhuis in opspraak. Op de kraamafdeling komt een oud schandaal boven tafel en er vindt opnieuw een medische misser van formaat plaats. De nationale verontwaardiging is enorm en het is duidelijk dat er koppen moeten rollen. Vanaf dat moment zijn aller ogen op het Middenlandziekenhuis en zijn management gericht. Hoe lang kan men nog schuld blijven ontkennen? Gebroken wit volgt traumachirurg Eliza, bestuurder Twan, verpleegkundige Nathalie en journalist Jim, die elk hun eigen antwoord zoeken op de vraag: hoeveel is een mensenleven waard?
Schrijfster Carla de Jong liet in In retraite al zien dat ze de vaak gecompliceerde dynamiek tussen mensen haarfijn aanvoelt. In deze roman wordt duidelijk dat ook de hoogste managementniveaus geen geheimen voor haar hebben. Carla de Jong is in Gebroken wit op haar best.
Motto
Het boek heeft geen motto.
Opdracht
“Voor mijn moeder.”
Uit het dankwoord aan het einde van het boek blijkt dat haar moeder verpleegkundige was.
Eerste zin van het boek
“Ze had dit vak gekozen voor het leven, om te laten leven. Het ziekenhuis was daarvoor de ideale plek, ware het niet dat je er de dood ongevraagd bij cadeau kreeg.”(blz. 7)
Quotes
“Froukje en hij waren alleen. Vrouwen stierven niet meer tijdens de bevalling; dat was achterhaalde middeleeuwse onzin. Hij kon de gedachte niet tegenhouden: wat als Gabi was overleden en Froukje nog had geleefd? Hoe zou hij zich dan nu voelen? Hoe zouden ze zich samen voelen? Als hij naar Gabi keek, dacht hij onwillekeurig: als ik had mogen kiezen, was mijn keus dan op kou gevallen? De zinloze vragen en zijn eigen voortdurende fluctuerende antwoorden verwarden hem. (blz. 154)
“De gordijnen van het bed op kamer 5 waren gesloten, zonder dat er benen van een arts of een verpleegkundige te zien waren. Blijkbaar was er niemand met de patiënt bezig. Misschien had deze om wat privacy gevraagd. Ze had zich bijna omgedraaid toen in een vertraagde reactie haar ogen registreerden dat er bloed vanaf het bed op de grond rupte en dat zich daar al een plasje had gevormd. (blz. 249)
“Gedachten en beelden dwarrelden door haar mistige hoofd. Martins handen die haar streelden, de omhelzing van Twan, de enige keer dat ze hem echt had gevoeld. Er zou nooit een tweede keer komen. Ze dacht aan zijn mond op de hare. Waarom, waarom had ze hem weggeduwd/ Alles had anders kunnen zijn nu. Hij was verliefd op haar en zij had het gemakkelijk op hem kunnen worden. Voor het eerst van haar leven verliefd op een man van haar eigen leeftijd, het zou een doorbraak hebben betekend. Ze was toch niet zo god vergeten heilig dat ze zijn huwelijk had willen redden? (blz. 333)
Trivia
Er zijn geen triviale feiten over de roman bekend. Wel dat Carla de Jong research in een ziekenhuis heeft gedaan en met artsen en verpleegkundigen over de thematiek en problematiek heeft gesproken. Bovendien draagt ze het boek op aan haar moeder die ook verpleegkundige was.
Samenvatting
Het verhaal begint met de geboorte van Bobby Stender op de afdeling verloskunde van het Middellandziekenhuis. De ervaren verpleegkundige Nathalie Leenderts waarschuwt de assistent dat de bevalling niet zo goed gaat en dat hij de gynaecoloog moet waarschuwen. Daardoor gaat het mis en sterft de baby. De ouders zijn niet zo assertief en dienen geen klacht in, maar Nathalie doet dat wel. Door de medicus in het bestuur, Eliza van Dam (traumachirurg) wordt ze afgewezen. Er moet trouwens een nieuwe bestuurder bijkomen en er komen een man (Twan) en een vrouw (Juanita) op af. Eliza heeft een voorkeur voor Juanita Kroonenberg, (een doortastend typetje) maar de andere bestuurders kiezen toch voor Twan. Die komt uit het bedrijfsleven maar zijn familie zit vrijwel geheel in het ziekenhuiswezen. Hij hoort er eindelijk nu ook bij. Eliza krijgt wel een goede indruk van hem: hij is oké en hij zoekt contact met de individuele medewerkers in het ziekenhuis. Eliza die op de Spoed Eisende Hulp (SEH) als traumachirurg werkt, is een kundige arts maar een koele vrouw. Ze heeft in het verleden een langdurige buitenechtelijke relatie gehad met een oudere arts Martin, maar die had tenslotte toch voor zijn vrouw gekozen. Tot andere relaties komt het nauwelijks en Eliza is bijna veertig. Ze heeft wat sekscontacten o.a. op vakantie in Tenerife. Ze heeft nog een moeder die in een verzorgingstehuis wordt verpleegd en een broer die “uit de kast gekomen is.” Bij haar moeder werkt een Surinaamse verpleger die ze wel ziet zitten, maar ze durft hem niet te benaderen. Tegen Twan doet ze afstandelijk en sarcastisch, maar dat trekt hem buitengewoon aan. Ze gaan enkele keren wat met elkaar drinken en hij zorgt met haar ook voor een plan om de procedures bij de SEH te vereenvoudigen. Daarentegen wil zijn medebestuurder het ziekenhuis in de strijd gooien voor het behalen van een kwaliteitskeurmerk, maar daarvoor moet heel veel papieren rompslomp worden ingevuld. Dat willen de meeste medewerkers niet. Bovendien leidt het keurmerk de aandacht af voor belangrijkere zaken.
Nathalie, die het idee heeft dat de dood van Bobby Stender in de doofpot wordt gestopt , kan daar niet tegen en raakt depressief. Voor Twan is het een leuke tijd met de Kerst, want hij gaat met zijn gezin naar Zuid-Afrika. Zijn vrouw is mooi, maar een beetje leeg. Eliza gaat een weekje ellende uitblazen op Tenerife. Intussen heeft de lezer ook kennis gemaakt met de vierde personale verteller, Jim Schrijvers , die met zijn vrouw Froukje een baby verwacht. Hij is onderzoeksjournalist bij een landelijk dagblad en ze kijken beiden erg uit naar de geboorte van hun kind. Froukje weet Jim vlak voordat de weeën beginnen nog te verleiden tot een vrijpartij, maar kort daarna breken haar vliezen en wordt ze naar het ziekenhuis gebracht, waar op de afdeling verloskunde toevallig weer Niels dienst heeft. Hij let nu veel beter op de baby die met moeite ter wereld komt (een meisje Gabi) maar deze keer ziet hij een nabloeding van Froukje over het hoofd. De ervaren gynaecoloog weigert bovendien te komen. Terwijl Jim zijn dochtertje in handen houdt, sterft zijn vrouw en in een roes leeft hij tot aan de begrafenis. Daarna komt hij tot het besef dat het een onnodige dood is en hij gaat in de archieven en dossiers op zoek naar vorige fouten op de afdeling verloskunde. Als gevolg daarvan wordt het hoofd verloskunde (Vlaskamp) en een bestuurder (Robert) op straat gezet, maar Jim gaat verder met zoeken en ondervraagt o.a. Nathalie die nu wel wil praten, zij het zonder naam en toenaam. Eliza krijgt ook steeds tegenwerking bij de reorganisatie van haar SEH, totdat ook daar een bijna-ongeluk de situatie verandert. Het gaat om een vrouw die op de behandeltafel in de polikliniek nog zelfmoord wil plegen en die door een assistent even onbewaakt waas achtergelaten. Gelukkig redt Eliza de situatie. Ze is ook bij de afscheidsrede van haar ex-minnaar geweest, maar ze spreekt hem niet. Ze is geruisloos uit zijn leven verdwenen. Intussen is haar zieke moeder overleden en dat is hoewel de vrouw oud is, toch een klap voor haar. Bovendien zal ze de Surinaamse verpleger nu ook niet meer zien. Ze raakt in die tijd ook wat toeschietelijker naar Twan die een goede indruk in het ziekenhuis maakt, maar door hoofdbestuurder Levi Bastiaans toch niet erg gewaardeerd wordt. Die haalt dan ook de eerste afgewezen Juanita als nieuwe bestuurder in het ziekenhuis en die weet wel raad met de situatie. Ze is erg ambitieus en wil schoon schip maken.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden