Tine Bergen – Gaijin
Japan, 2008
Aantal pagina’s: 115
Clavis
Personen
Dit boek heeft twee hoofpersonen die allebei in Japan zijn, maar eigenlijk uit België komen. De eerste hoofdpersoon is het zeventien jarige meisje Elise. Zij komt naar Japan om haar vader op te zoeken, waar ze totaal tegenop ziet. Haar vader, een rijke zakenman, is gescheiden en heeft een Japanse vrouw die Elise niet uit kan staan. Elise laat zich vaak gaan en heeft daar ook vaak spijt van, maar tegenover haar vader kan ze ongelofelijk spijt loos boos worden. Terwijl haar vader toch erg zijn best doet om aardig te zijn tegen Elise, zorgt hij er elke keer weer voor dat zij zich heel rot voelt. Elise maakt altijd tekeningen als ze zich rot voelt. Deze tekeningen maakt ze meestal op de achterkanten van bierviltjes. Al deze tekeningen geeft ze een naam, zoals: ‘eindelijk rust’ of ‘op me zelf’. Elise houd ook helemaal niet van het eten dat ze in Japan hebben. Het enige wat ze daar lekker vindt zijn de hamburgers van het restaurantje aan het eind van de straat waar haar vader woont. Elise kan niet tegen de beleefdheid die ze in Japan hebben. Dat aspect van de Japanse cultuur vindt ze verschrikkelijk. De tweede hoofdpersoon is de zestien jongen Bram. Hij komt naar Japan om daar in Tokyo de Mount Fuji, de hoogste berg in Japan, te beklimmen. Dit doet hij omdat hij dit heeft beloofd aan zijn beste vriend, Kasper, op zijn sterfbed. Dit was eigenlijk een grote wens van Kasper, maar Bram mag die wens vervullen. In de loop van het verhaal kom je steeds meer te weten over Kasper. Uiteindelijk blijkt dat hij is overleden aan MS, een chronische aandoening van het zenuwstelsel. Net als Elise ziet Bram er eerst helemaal tegenop om naar Japan toe te gaan. Maar aan het eind van zijn reis door Japan komt hij tot de conclusie dat hij maar beter gewoon van alles moet genieten, zoals zijn moeder zei: ‘Dan komt alles goed’. De enige keren dat Elise en Bram elkaar zien is in het vliegtuig op weg naar Japan, en weer terug naar België. Op die terugreis ontstaat er een soort van begin van een relatie tussen de twee.
Plaats
Het verhaal speelt zich de hele tijd af in Japan. Meestal in Tokyo, maar ook in kleinere steden zoals Nara. Het is heel belangrijk dat het verhaal zich in Japan afspeelt, want het verhaal wordt heel erg leuk gemaakt door de omschrijving van de Japanse cultuur. Als deze omschrijvingen er niet in zouden zitten dan zou het boek waarschijnlijk veel saaier zijn geweest.
Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden. Maar het boek is uitgegeven in 2008, dus dan neem ik aan dat het zich toen afspeelde. Maar ik neem dat gewoon als het heden aan. Het boek had niet in een andere tijd kunnen afspelen, want ik denkt niet dat kinderen vijftig jaar geleden gewoon op reis gingen naar Japan. Maar tegenwoordig is dat allemaal veel makkelijker. Het verhaal speelt zich af in een paar weken. Lang genoeg in ieder geval om voor Bram een reis door Japan te maken. In het boek staat niet echt een dag of datum wanneer het begint of eindigt.
Schrijfster
Tine Bergen (bron: http://www.kjoek.nl/schrijver/tine-bergen.html )
Tine Bergen – Tine Bergen is in 1981 geboren in Leuven. Ze heeft Germaanse talen en antropologie gestudeerd. Als ze geen tijd besteedt aan haar boeken besteedt ze die aan haar vrienden, poëzie en marsepein. Een aantal van de andere boeken die ze heeft geschreven zijn Zilt en De Vlindertheorie. Naast schrijfster is ze ook een freelance journalist. Tine heeft ook pas een volwassenen roman geschreven, Crème Brûlée. Verder kon ik niet veel over Tine Bergen vinden. Bronnen: http://www.chicklit.nl/auteurs/30712/tine_bergen en http://www.clavis.be/functions/fiche.asp?Aid=640&Pag=2&pnav=;3;
De reden van het schrijven van dit boek lijkt mij op het eerste gezicht
Gewoon het kennis maken met de wonderbaarlijke Japanse cultuur. Dat was eigenlijk het punt aan dit boek wat het voor mij zo leuk maakte. Maar aan de andere kant is het boek een zeer emotioneel boek, als je bijvoorbeeld naar de personages kijkt. Neem bijvoorbeeld de hoofdpersoon Elise. Zij wordt zo beschreven dat je compleet kan meeleven met haar gevoelens. Het boek is dus volgens mij ook geschreven om een je beetje in te kunnen leven in de gevoelens van kinderen in deze leeftijdsperiode. Op de achterkant van het boek staat dat het gaat over een confronterend verhaal over twee jonge mensen die met elkaar in het reine proberen te komen. Maar ik vind dit nog al een vreemde omschrijving van het onderwerp van het boek, want het boek gaat hier niet echt over. Deze jonge menen proberen eerder van hun problemen af te komen, of er tenminste er mee om te gaan. Maar er staat ook op de achterkant dat het gaat over een reis door het land van de reizende zon, wat weer helemaal waar is.
REACTIES
1 seconde geleden