Erken mij door Esther Verhoef

Beoordeling 7.1
Foto van Cees
Boekcover Erken mij
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 1833 woorden
  • 1 juni 2009
  • 209 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
209 keer beoordeeld

Boekcover Erken mij
Shadow

Daphne de Jong, een vrijgezelle vrouw van 28, is een half jaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn-out. Als de therapie ten einde loopt lukt het Etienne niet om afscheid nemen van zijn cliënte. Hij nodigt haar uit voor een romantisch weekend in Parijs, de stad waar hij is geboren. Maar de wankele idylle wordt al…

Daphne de Jong, een vrijgezelle vrouw van 28, is een half jaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn-out. Als de therapie ten eind…

Daphne de Jong, een vrijgezelle vrouw van 28, is een half jaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn-out. Als de therapie ten einde loopt lukt het Etienne niet om afscheid nemen van zijn cliënte. Hij nodigt haar uit voor een romantisch weekend in Parijs, de stad waar hij is geboren. Maar de wankele idylle wordt al op hun eerste avond ruw verstoord.. .

Erken mij door Esther Verhoef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens over het boek Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum 1e druk: juni 2009
Aantal bladzijden: 91
Uitgegeven door: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van juni: de maand van het spannende boek. Het is het Boekenweekgeschenk van de maand juni..

Beschrijving van de cover Op de voorkant staat de afbeelding van een vrouwengezicht waarvan één blauw oog zichtbaar is. Het zal een afbeelding moeten zijn van Daphne.

Opdracht en motto Er is geen opdracht en geen motto.

Genreaanduiding van het boek “Erken mij” is een kleine, literaire thriller met de omvang van een novelle.

De flaptekst

Daphne de Jong, een vrijgezelle vrouw van 28, is een halfjaar in therapie geweest bij de veertien jaar oudere psycholoog Etienne Segers voor een burn- out. Als de therapie ten einde loopt lukt het Etienne niet om afscheid nemen van zijn cliënte. Hij nodigt haar uit voor een romantisch weekend in Parijs, de stad waar hij is geboren. Maar de wankele idylle wordt al op hun eerste avond ruw verstoord.. .

Structuur en/of verhaalopbouw De roman heeft een proloog van twee bladzijden en daarna wordt het hoofdverhaal verteld in het deel “Twee dagen eerder.” De proloog is dan een passage uit de roman die later zal terugkeren, wanneer Daphne wordt lastig gevallen door een man. De rest van het verhaal is het verslag van een weekend naar PARIJS waarin Daphne met haar therapeut op wie ze verliefd is geworden. Daar gaat alles verkeerd. In stukjes met een cursieve tekst die tussen door wordt gepubliceerd, worden flashbacks verteld: de eerste gaat over een aanranding van Daphne door haar neefje Roy. Heden en verleden wisselen elkaar dus in deze novelle af. Na het verhaal wordt op blz. 91 een krantenartikel gepubliceerd waarin een mogelijke clou van het verhaal is opgenomen.

Gebruikt perspectief De vertelster is een 28-jarige medewerkster van een callcenter, die op het werk overspannen is geraakt. Ze heeft een therapeut in de arm genomen. Op deze Etienne die 14 jaar ouder is, wordt ze verliefd en ze gaat met hem een weekend naar Parijs. Daar blijkt dat ze nog niet los is van wat in het verleden is gebeurd. Daphne vertelt in de ikvorm en ze doet dat in de o.v.t.: in de beschrijving van de aanranding (de cursieve tekst) vertelt ze in de o.t.t.

De tijd van het verhaal De vertelster is heel spaarzaam met data en jaartallen. Eén keer wordt in de tekst vermeld dat het een weekend in oktober is. De vertelde tijd is dus maar een dag of drie
Maar het is niet duidelijk voor d e lezer in welk jaar dat het geval is. De plaats van handeling Daphne brengt een weekend door i Parijs. In de flashbacks is ze als 13-jarige in Spanje in Malgrat de Mar waar haar familie een camping heeft. Ook het artikel op blz. 91 vertelt over een situatie in Malgrat de Mar.

Samenvatting van de inhoud In de proloog zit een ik-vertelster in de problemen. Ze is in een situatie waarin ze liever niet wordt geplaatst: er is sprake van bloed en een poging om uit een kamer te ontsnappen.

In het hoofdverhaal dat zich “twee dagen eerder afspeelt”maken we kennis met Daphne, een 28-jarige vrouw die met een man een weekend in Parijs doorbrengt. Voor de voorbijganger zal het een gewoon stel zijn, hoewel Etienne 42 jaar is, maar Daphne onthult dat het haar therapeut is. Een half jaar ervoor had ze een burnout gekregen en ze was in therapie gegaan. Na de laatste sessie was ze verliefd op Etienne en ze had een uitnodiging mekregen om mee te gaan naar Parijs. Tijdens een exclusief etentje worden ze lastig gevallen door een forse man, Tom de Waard die Etienne van alles en nog wat beschuldigt. Etienne wil nu weg uit het restaurant maar wil later niet met Daphne praten over die man./ Als ze echt seks willen hebben, wordt Daphne bang.

In een direct daarop volgende flashback is ze het slachtoffer van een verkrachting door iemand die vijf jaar ouder is dan zij. Ze is zelf nog maar 13 jaar en de dader blijkt haar neef Roy te zijn. Om zich te verweren heeft ze hem gestoken. Hij moet naar het ziekenhuis.

Etienne is geschrokken van Daphnes reactie op zijn seksuele actie. Hij zegt dat ze nog niet los is van het verleden. Hij koop later in een winkel een zwaard waarop hij verliefd is geraakt. Wanneer Daphne een foto wil maken van Etienne, staat hij dat niet toe.

Op een zeker moment volgt Tom de Waard Daphne naar de wc. Ze gilt. Hij noemt Etienne een psychopaat die zijn vrouw Brenda kapot heeft gemaakt. Omgekeerd vertelt Etienne juist dat Tom een psychopaat is die een contactverbod van de rechter heeft gekregen naar aanleiding van de gebeurtenissen met zijn vrouw.

In de flashbacks uit de tijd in Spanje blijkt de ontreddering van Daphne. Het verhaal van haar lijkt in de doofpot gestopt te worden. Ze kunnen geen aanklacht indienen vanwege de pas geopende camping. Met andere woorden Daphne wordt niet in haar ellende erkend door haar eigen ouders.

Daphne onthult dat ze nog steeds wraakgevoelens heeft voor Roy die nu op de camping in Spanje woont. Dan zegt Etienne dat het weekend naar Parijs eigenlijk een test voor haar was om te bekijken of ze genezen was. Daphne is teleurgesteld in Etienne. Ze wil erkend worden, maar ook nu draait het niet om haar, maar om Etienne die alles zo goed heeft gedaan. Die loopt boos weg. Daphne gaat in bad en dan kun je al vermoeden dat er iets gaat gebeuren. Wanneer er wordt geklopt, en ze de deur niets vermoedend opendoet, staat een wilde Tom de voor haar neus. Hij brult dat ze Brenda is en ze wordt door hem overweldigd. Maar met een mes kan ze hem steken en ze takelt hem aardig toe (situatie van de proloog komt nu weer in de herinnering. Op dat moment keert ook Etienne terug. Daphne wil een aanklacht indienen tegen Tom, maar Etienne probeert dat te verhinderen. Opnieuw krijgt Daphne het gevoel dat ze niet erkend wordt in haar leed en ze wordt heel boos. Dat is eigenlijk de kern van haar leven. (ook haar ouders hadden haar ellende niet willen erkennen- Roy was vrij uitgegaan.) Daphne is nu echter verder in haar leven en ze is vastbesloten om terug te vechten. Ze belt de receptie om de politie te waarschuwen.

In de apotheose wordt een krantenartikel afgedrukt waarin staat dat de 32-jarige uitbater van een camping in Malgrat de Mar, Roy Maas, om het leven is gebracht door middel van messteken. De politie tast in het duister omtrent dader en motief. Dat hoeft de lezer niet.

Titelverklaring “Erken mij“ is een toepasselijke titel. De kern van Daphnes probleem is namelijk gelegen in het feit dat zij in het haar door anderen aangedane leed nooit is erkend. Bij de verkrachting in Spanje in de vroeger puberteit werd de zaak in de doofpot gestopt en nu ze in Parijs met haar therapeut is, wordt ze ook in haar vrouw-zijn niet erkend. Het draait allemaal om Etienne. Wanneer ze opnieuw wordt overweldigd door een brute man en van Etienne geen aanklacht mag doen, beseft ze dat het weer van hetzelfde laken een pak is. Maar er is nu toch een andere Daphne opgestaan en ze doet wel degelijk aangifte. De wraakactie op haar vroegere verkrachter Roy is de clou van de thriller.

Thematiek en interpretatie Het thema van de maand juni 2009 is “wraak.”Dat motief komt ook terug in het geschenk van Esther Verhoef. Uiteindelijk pleegt Daphne de wraak die haar toekomst na zoveel jaren een gebrek aan erkenning te hebben ondervonden. Ze heeft nooit zichzelf kunnen en mogen zijn en moest zichzelf vaak wegcijferen. Dat komt op drie momenten in de tekst voor: de verkrachting door Roy, de miskenning van haar persoon door Etienne en de poging tot aanranding van Tom de Waard. En iedere keer mag ze eigenlijk niet doen wat ze wilde doen. In haar baantje heeft die houding haar opgebroken doordat ze ingestort is: een burn-out ontstaat wanneer er namelijk een gebrek aan erkenning is en wanneer er een disbalans is tussen geven en nemen. Daphne heeft zich te vaak (noodgedwongen) weggecijferd maar in Parijs wordt ze zich dat bewust. Ze neemt dan ook de koe bij de horens en zorgt voor een rigoureuze wraak op haar vroegere verkrachter. Op blz. 54 heeft ze dat verlangen naar wraak al aangekondigd: ze wil het liefst naar Malgrat de Mar afreizen maar ze is op dat moment alleen nog bang dat Roy zal ontkennen dat er sprake is geweest van een verkrachting. (dus ook weer dat gebrek aan erkenning, dat slachtoffers van misdrijven en vaak vrouwen in een verkrachtingszaak, ondervinden)

Enkele motieven voor je leesdossier zijn dus: - de verkrachting tijdens de puberteit - het niet erkend worden als mens met een probleem - de therapie - het verliefd worden op de therapeut - de wraak - achtervolgd worden door het verleden

Beoordeling scholieren.com “Erken mij ” is wel een typische thriller voor Esther Verhoef. Een gekwelde en gekwetste vrouw wordt zich bewust van haar problemen en neemt wraak. Ook de structuur waarin heden en verleden door elkaar lopen is een middel dat Esther Verhoef eerder heeft gebruikt. De stof voor het geschenk zou waarschijnlijk aanleiding zijn geweest voor een uitgewerkte dikke literaire thriller maar in dit geschenk is Verhoef natuurlijk aan de beperkingen van het geschenk onderworpen geweest. Dat maakt het verhaal natuurlijk vluchtiger dan haar drie eerder verschenen romans. Echte spanning ontbreekt dan ook en is al snel duidelijk dat Daphne op een van de mannen die in dit verhaal een rol speelt (Etienne, Tom of Roy) wraak zal nemen. Niettemin is het een aardig verhaal om te lezen voor scholieren van de drie eindexamen niveaus: mavo, havo en vwo. Maar omdat het boekje zo dun is (onder de 100 pagina’s) moet bij de samenstelling van de boekenlijst wel rekening worden gehouden met het feit dat dit niet zwaar kan meetellen op een lijst voor havo en vwo. De puntenwaardering 1 geeft scholieren.com standaard aan voor alle boekenweekgeschenken. Voor verzamelaars \\van thrillers van Esther Verhoef is ook dit boekje natuurlijk een “hebbedingetje.”

Over de schrijver en eerder gepubliceerde werk Bron: website cpnb
Esther Verhoef is één van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. 2006 was het jaar van haar grote doorbraak. Ze veroverde in een keer de bestsellerlijsten met Rendez-vous gevolgd door Close-up (2007) en Alles te verliezen (2008). Daarnaast schrijft Esther samen met haar man – onder de naam Escober – psychologische actiethrillers, waarvan Ongenade de meest recente is. Van Verhoefs thrillers zijn op dit moment meer dan 750.000 exemplaren verkocht en haar boeken zijn in vertaling uitgekomen in de Verenigde Staten, Engeland, Duitsland en Rusland. Ze werd tweemaal genomineerd voor de NS Publieksprijs en driemaal voor de Gouden Strop. Tweemaal won ze de Zilveren Vingerafdruk en eenmaal de Diamanten Kogel, de Vlaamse prijs voor spannende boeken waarvoor zij ook tweemaal genomineerd is geweest. Endemol kocht de filmrechten van Rendez-vous.

REACTIES

R.

R.

Een heel goed verslag! zitten twee kleine typfoutjes in maar verder duidelijk verhaal. Heel erg bedankt nu weet ik direct ook weer hoe het verhaal was in dit boek!:D

13 jaar geleden

R.

R.

@beschrijving van de cover,
in het boek word gezegd dat daphne blond haar heeft, dus de vrouw op de voorkant is een misterie! whoeeeee

13 jaar geleden

K.

K.

Het spijt me heel erg om dit te zeggen maar ik vind het ontzetten slecht geschreven!! enorm veel woorden weggelaten en om het lezen ervan is bijna onmogelijk. Verder wel hele goede inhoud waar je wat aan hebt :p

12 jaar geleden

H.

H.

ik ben het met kees eens

12 jaar geleden

J.

J.

En dit noemen ze dan zeker weten goed? Zeker weten slecht bedoelen misschien.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Erken mij door Esther Verhoef"

Ook geschreven door Cees