A. Zakelijke gegevens.
2. Eerwraak
3. Karin Hilterman
4. Van Holkema & Warendorf
B. Eerste persoonlijke reactie.
Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me aansprak. Er stonden boeken van deze schrijfster in de leeslijst maar dit boek stond er niet bij. In de bibliotheek kwam ik dit boek tegen en het leek me een leuk boek. Het gaat over de Turkse cultuur in Nederland.
Sommige stukken van het boek zijn best droevig, want doordat Turkse mensen in Nederland wonen is het moeilijk om je aan je eigen cultuur te houden. Het was dus soms best zielig omdat de hoofdpersonen hiermee moeite hadden. Ze wilden meedoen met de Nederlanders. Ik vind het ook een begrijpelijk verhaal, want het lijkt me heel erg moeilijk om je aan de Turkse cultuur te houden terwijl je in Nederland woont.
Het verhaal laat me ook heel erg meeleven. Ik begin nu ook heel anders naar de Turkse cultuur te kijken. Hoe moeilijk het allemaal moet zijn hier met ander eten, ’n ander klimaat, ander geloof, andere regels. Ik vind het erg interessant omdat je daar dus ook dingen over leert.
C. Samenvatting van de inhoud.
Dudu is een Turks meisje van 13 jaar. Ze heeft thuis niet veel te zeggen want in de Turkse cultuur hebben mannen de macht. Eigenlijk gaan meisjes ook niet naar school maar Dudu wil later heel graag arts worden, en daar werkt ze hard voor op school. Daardoor kan ze thuis niet veel aan het huishouden doen terwijl dat eigenlijk wel hoort. Haar ouders vinden dit maar niks maar laten haar toch naar school gaan. Dudu mag geen verkering krijgen, want bij de Turkse cultuur zoeken de ouders een man voor je uit. Je mag zelf niet bepalen. Dudu heeft 1 zus. Zij heet Fatma. Ze had vroeger nog een zus, Nur, maar die is dood. Dudu weet niet hoe ze dood is gegaan, en mag dat ook niet weten. Het is een groot geheim van de familie, maar langzamerhand in het verhaal komt ze erachter.
Hasan is de broer van Dudu. Hij is 16 jaar. Hij wil later een eigen sportzaak beginnen, maar hij heeft een hekel aan school. Hasan heeft samen met zijn vader alles te zeggen over de rest van de familie.
Dudu vindt een jongen, Onno, leuk. Hij vindt haar ook leuk en ze krijgen wat met elkaar. Dudu gaat naar een feest op school. Ze mag eigenlijk niet van haar ouders maar gaat toch. Als Onno haar daar probeert te zoenen rent ze weg. In de Turkse cultuur mag je pas zoenen na het trouwen. Ze hoopt dat niemand haar heeft gezien. Ze is zo geschrokken dat ze het wel aan haar moeder moet vertellen. Dudu haar moeder vertelt het niet door aan Dudu’ s vader, ook al moet dat eigenlijk wel. Gelukkig heeft niemand iets gezien, want er zijn geen roddels over hun familie.
Hasan heeft het moeilijk op school. Hij koopt verslagen van een vriend, Cengiz, om zo een beter cijfer te halen voor zijn vakken. Als Hasan weer eens een verslag vraagt aan Cengiz, vraagt Cengiz er geen geld voor maar vraagt hij of Hasan er iets voor wil doen. Hij moet op een bepaalde plaats en een bepaalde tijd een tas ophalen die hij dan krijgt van een man. Op een andere dag moet hij de tas aan bepaalde mensen afgeven. Hij mag niet in de tas kijken. Hasan doet dit ook niet, want hij wil Cengiz bevriend houden. Het gaat allemaal goed. Als Hasan weer een keer naar Cengiz gaat is er een andere jongen bij Cengiz. Hij komt bekend voor en plotseling weet Hasan het. Het was de vriend van Nur, z’n zus, die Nur had verleid waardoor hun families eer was geschonden. Hasan probeerde aardig te doen, maar het liefst had hij hem gewurgd.
Dudu is er intussen ook zo’n beetje achter gekomen wat er met Nur is gebeurd. Ze had een Turks meisje ontmoet op een feestje van een vriendin, en toen had zij een deel van het verhaal verteld. Alle Turkse families wisten wat er was gebeurd want het was een hele grote roddel geweest. Thuis vroeg ze aan haar moeder hoe het nou allemaal gegaan was. Dudu’s moeder vond ook dat het tijd werd om het te vertellen. Nur had zelf een vriend gekozen terwijl haar ouders al een Turkse vriend voor haar hadden uitgekozen. Nur ging stiekem naar feestjes toe (net als Dudu een keer had gedaan) en haar vader was hier zo boos om geworden dat Nur weggelopen was van huis. Later ging ze samenwonen met Kadir. Toen Dudu’s vader en Dudu’s oom Nur en Kadir een keer tegenkwamen, schrok Nur en kwam onder een bus terecht. Kadir was toen weggerend.
Hasan probeert ondertussen Kadir op te sporen om de eer van z’n familie weer terug te winnen (de familie eer was dus geschonden doordat Nur een eigen vriendje had uitgekozen en dingen deed die in de Turkse cultuur niet mochten). Op een avond gaat hij naar het huis van Kadir toe. Hij heeft een mes bij zich. Kadir merkt niet dat Hasan er is. Hasan gaat via de achterdeur stiekem het huis binnen en hij ziet dat Kadir met z’n rug naar hem toe staat. Hij sluipt naar Kadir toe en steekt het mes een paar keer in Kadir z’n lichaam, waardoor Kadir op de grond valt. Op dat moment gaat de deurbel. Snel verlaat Hasan het huis en fietst weg.
Voordat Hasan dit allemaal had gedaan, had Dudu al door gekregen van Hasan dat hij iets van plan was. Ze was hem toen gevolgd toen hij naar Kadir z’n huis was gegaan. Ze probeerde hem tegen te houden door op de bel te drukken maar het was al te laat. Dudu was boos geworden op Hasan dat hij Kadir had vermoord, want zo kon hij naar de gevangenis worden gebracht. Hasan had het gedaan zodat alle Turkse mensen weer goed gingen praten over zijn familie, maar als iedereen het dan rond ging vertellen, zou de familie eer wel weer terug worden gewonnen, maar de politie zou Hasan oppakken en in de gevangenis opsluiten. Dit moest ook niet gebeuren en dat vond Dudu ook. Dudu zei dat hij de politie moest opbellen en moest zeggen dat hij Kadir gewond had zien liggen, zodat Kadir nog beter gemaakt kon worden. De politie kon dan denken dat de slang Kadir verwond had. Hasan zei dat hij ging bellen, maar in plaats daarvan ging hij naar het huis van Kadir. Hij zag dat er mensen bij waren en dat Kadir nog levend was, dus hij hoefde zich geen zorgen te maken. Hij ging weer naar huis en hij zei tegen Dudu dat hij de politie had gebeld. Alles kwam dus goed. Ook had hij een vriendin gekregen waar het heel goed mee klikte en alles verteld had. Die vriendin schrok hier wel van, maar kon het hem vergeven.
D. bespreking van een verhaalaspect
Spanning:
Als spanning waren er open plekken, want over Nur werd heel geheimzinnig gedaan. Ze hadden het erover dat Nur dood was gegaan, en dat iemand dat had gedaan. Maar zelf wist je niet hoe ze dood was gegaan, en door wie. Dat kom je langzamerhand te weten, want dan wordt er steeds meer verteld en kom je het uiteindelijk te weten, ook al is het wel een beetje raar, want iedereen vertelt wat anders. Een meisje dat Dudu heeft leren kennen op een feestje zei namelijk dat Nur haar vriend haar voor de bus had geduwd maar haar ouders zeiden weer wat anders. Ook wordt er gebruik gemaakt van andere verhaallijnen. Dan ben je met Dudu bezig, en als het dan een beetje spannend wordt en je wil weten wat ze gaat doen, krijg je de verhaallijn met Hasan. Hierdoor blijf je doorlezen, omdat je telkens wilt weten wat er gaat gebeuren met beide personen. Soms weet je ook meer dan de hoofdpersoon, doordat je met 2 verhaallijnen bezig bent. Hasan heeft weer andere gedachtes en plannen dan Dudu, waardoor je weet wat Hasan van plan is en waar hij mee bezig is terwijl Dudu dat niet weet. Dat maakt het ook spannend omdat je het liefst Dudu zou willen waarschuwen over de plannen van Hasan.
Personages:
De hoofdpersonen van dit boek zijn Hasan en Dudu. De bijpersonen zijn de vriendinnen van Dudu en de vrienden van Hasan. De vader en moeder van Hasan en Dudu. Kadir, Nur en de zus van Hasan en Dudu. De normen en waarden van Hasan en Dudu zijn heel verschillend in vergelijking met de Nederlanders. Bij de Turkse cultuur worden meisjes en vrouwen namelijk als minderwaardige gezien. Ze moeten al het huishouden doen, terwijl de mannen gewoon in de woonkamer zitten en om een kopje thee vragen en hun visite ontvangen. De vrouwen moeten ook op ongeveer hun 15e een hoofddoek dragen. Ze mogen niet zomaar naar feestjes ed. En ze mogen niet voor hun trouwen met een man/jongen zoenen of naar bed gaan. Ook worden vrouwen uitgehuwelijkt aan een jongen, die hun ouders voor hun uitzoeken en mogen ze een bepaald vlees niet eten. In Nederland is dit allemaal heel anders. Ik heb ook met de hoofdpersonen meegeleefd, want ik had soms best wel te doen met Dudu, omdat ze natuurlijk met de Turkse cultuur leeft maar wel met de Nederlandse cultuur mee leeft. Het is voor haar dan moeilijk om geen dingen te doen, zoals feestjes of vriendjes hebben, die in de Nederlandse cultuur wel mogen. Haar vriendinnen kunnen dit ook gewoon wel doen, alleen zij niet. Nu ga ik wat schrijven over het innerlijk van de hoofdpersonen:
Hasan: -betrouwbaar -komt voor zichzelf op
-onzeker -doorzetter
-onvriendelijk (vooral in het begin tegen z’n zus)
-egoïstisch -gevoelig
-bazig -gesloten
Dudu: -betrouwbaar -verlegen
-onzeker -rustig
-doorzetter -vriendelijk
-eerlijk -vertrouwt iemand snel
-lief, zacht -behulpzaam, zorgzaam, sociaal
-slim, wijs -emotioneel
-gevoelig -onderdanig
-zelfstandig -nieuwsgierig
-denkt goed na -bezorgd, tobberig
Thema:
Het thema van dit boek is: eerwraak.
De motieven die hierbij horen zijn: - drugshandel
- verliefdheid
- de Turkse cultuur
- bloedwraak
drugshandel omdat Hasan drugs handelt voor een vriend, maar dan wel zonder dat hij het weet, omdat het stiekem voor een vriend was. Verliefdheid omdat Dudu verliefd wordt op een jongen wat eigenlijk niet kan. Hasan wordt ook verliefd op een Nederlands meisje maar dat kan wel. De Turkse cultuur omdat het moeilijk is om je aan de Turkse cultuur te houden, terwijl je in Nederland woont. Bloedwraak omdat het hoort in de Turkse cultuur om wraak te nemen als de eer van je familie is verschonden.
Vertelsituatie:
De vertelsituatie is meervoudig. Want er treden meerdere vertellers op. Het ene hoofdstuk zie je door de ogen van een bepaalde persoon, in een ander hoofdstuk je de gebeurtenissen vanuit een ander personage.
Opbouw:
Het verhaal loopt in een chronologische volgorde. Er komen wel eens gedachten terug wat er was gebeurd, maar verder blijft het gewoon in de goede tijdsvolgorde lopen. Het motorisch moment van dit boek, is wanneer Dudu stiekem naar het schoolfeest gaat, want dit is tegen de regels in van hun geloof. Bij Hasan is er een ander motorisch moment. Dat is wanneer hij de verslagen gaat kopen, want doordat hij die verslagen koopt, gaat hij ook drugs handelen zonder dat hij dat weet. Er wordt ook gebruik gemaakt van cliffhangers. Want er zijn 2 verhaallijnen, en als het dan net spannend wordt gaat het verhaal over naar de andere hoofdpersoon. Het einde is eigenlijk een beetje vreemd, omdat er net bijna een moord is gepleegd door de hoofdpersoon. Hij had het niet tegen de politie verteld, maar die waren er ook nog niet achter gekomen. Het is wel een happy end, maar bij het laatste hoofdstuk komt een dagboek fragment van Dudu die vertelt hoe het verder is gegaan. Het is dus geen droevig einde, maar wel een beetje een open einde, want je kan zelf invullen wat er verder zou kunnen gebeuren.
Tijd:
De tijd van het verhaal is in ongeveer deze tijd. Waar we nu in leven. Ze hebben gewoon computers en alles wat wij ook hebben. De vertelde tijd is ongeveer een half jaar tot een jaar. De verteltijd zou ik nu niet meer weten, omdat het boek alweer terug is naar de winkel, maar het verhaal is in ongeveer 170 bladzijden verteld. In het verhaal vinden versnellingen en vertragingen plaats. Er vinden ook tijdssprongen in het boek plaats. Er zijn geen terugblikken, zodat het verhaal even in het verleden verder wordt afgespeeld. Wel zijn er terugwijzigingen. Bijvoorbeeld toen Dudu hoorde wat er met haar zus Nur was gebeurd. Dat was in het verleden gebeurd en zij dacht daaraan terug. Het verhaal wordt fragmentarisch verteld. Het tijdsperspectief dat wordt gebruikt is meekijken of vision avec.
E. leeservaring beschrijven
Onderwerp:
Het onderwerp spreekt me enorm aan, want het gaat over een andere cultuur waar je ook nog eens wat van leert. Er komen ook Turkse woordjes in voor waar de betekenis onderaan de bladzijde staat. Dat is ook best wel grappig. Het verhaal heeft me ook nieuwe kanten van het onderwerp laten zien, want als ik dit boek niet zou lezen dan zou ik het raar vinden dat iemand een persoon vermoord om de eer van de familie terug te winnen. Ik vind het nu nog steeds wel raar, maar begrijp het wel beter, omdat het bij hun cultuur hoort.
Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om het me te laten boeien, want er zijn ook problemen tussen beide personen: Hasan en Dudu. Die problemen lijden weer tot andere problemen en sommige problemen worden opgelost. Er zit genoeg tempo in het verhaal, want ik heb geen stuk saai gevonden. Er zit natuurlijk ook afwisseling van de personen in wat het ook een stuk minder saai maakt. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig. Het zal dan niet zo snel een Nederlander gebeuren, maar wel een Turk, omdat het over hun cultuur gaat. Er zal denk ik niet snel een moord worden gepleegd, maar het kan toch gebeuren.
Personages:
Ik kan me goed verplaatsen in de problemen van de hoofdpersoon, vooral die van Dudu. Ik heb dan wel geen Turkse cultuur, maar ik dit boek leer je ook veel over de Turkse cultuur waardoor je je wel kan verplaatsen in Dudu. Dat ze niet naar feestjes mag, dat lijkt me toch wel moeilijk. Ik kom genoeg van de hoofdpersonen te weten om hun gedrag te begrijpen. Want je leest veel gedachtes van ze en je leest ook veel over de cultuur waar je het gedrag ook aan kunt begrijpen.
Bouw:
De gebeurtenissen volgen logisch op elkaar, alleen is het 1 keer raar. Dan krijg je precies hetzelfde stukje van beide hoofdpersonen, maar dan hoe ze het beide hebben meegemaakt. Je leest dan eerst iets van Hasan en in het volgende hoofdstuk lees je wat Dudu precies op dat moment deed. Je moest je dan even terug verplaatsen. Het was helemaal gek omdat Dudu Hasan toen zag. En dan lees je wat zij dacht toen ze hem zag, terwijl Hasan haar niet zag. Het verhaal is spannend opgebouwd omdat er andere verhaallijnen in zitten. Als je dan wil weten wat er gaat gebeuren met Dudu, gaan ze net over naar Hasan. Ook zijn er open plekken in het verhaal, omdat de meeste personen in het verhaal weten wat er met Nur is gebeurd, maar jij dat zelf niet weet.
Taalgebruik:
Het verhaal is best makkelijk te lezen. Het is een goed taalgebruik wat je goed kan volgen. Het is soms wel moeilijk dat er Turkse woorden in het boek staan. In het begin stond de betekenis van het woord er wel onder, maar verder in het boek kreeg je herhaalde Turkse woorden en dan stond de betekenis niet meer onderin. Dan moest je het of opzoeken, of je moest het goed onthouden. In het verhaal zitten ook veel dialogen, en dat vind ik juist leuk. Dan kan je tenminste meeleven met wat er gebeurt en zit je echt in het verhaal. Net of het echt is.
F. Verwerkings/verdiepingsopdracht
Maak een abc-tekst bij het verhaal ( bijvoorbeeld: de a is van angst die Mark voelt als hij … , de b is van bericht dat.. etc). De letters q, x en y hoeven niet.
De A is van Arts omdat Dudu later arts wil worden
De B is van Bijten omdat Hasan doet alsof Kadir is gebeten door een slang
De C is van Cultuur omdat de Turkse cultuur een belangrijk motief is van dit boek
De D is van Drugs omdat Hasan zonder dat hij het weet drugs handelt.
De E is van Eerwraak omdat Hasan eerwraak pleegt voor zijn familie
De F is van Familie eer omdat familie eer heel erg belangrijk is in de Turkse cultuur
De G is van Geheim omdat er een Geheim in de familie is over Nur, die is vermoord
De H is van Hasan, de broer van Dudu, 1 van de hoofdpersonen
De I is van Islam omdat Hasan en Dudu Islamitisch zijn.
De J is van Jarig omdat Dudu zegt dat als ze jarig is ze een heel groot feest gaat geven en dan met allemaal hapjes en spelletjes van de Turkse cultuur
De K is van Kinderfeestje omdat Dudu zegt dat ze naar een kinderfeestje ( dus niet voor echt jongeren ) gaat, want anders mag ze niet van haar ouders.
De L is van Liefde omdat Dudu niet verliefd kan zijn op Onno
De M is van Moord omdat Nur is vermoord
De N is van Nur, de zus van Hasan en Dudu, die is vermoord en tegen de regels was ingegaan van de Turkse cultuur
De O is van Onno, een jongen uit Dudu haar klas die ze leuk vond
De P is van Politie omdat die achter Hasan aan gaat omdat er een gevecht was tussen een aantal Turken, maar Hasan had daar niks mee te maken.
De R is van Regels omdat er een heleboel regels zijn in de Turkse cultuur
De S is van Slang die Kadir in zijn handen had toen Hasan een mes in de rug van Kadir stak, en de slang omdat dat de smoes was dat Kadir gewond was door de steek van Hasan
De T is van Turks omdat Dudu en Hasan Turks zijn
De U is van Uitgaan omdat Dudu graag uit wil gaan met een paar vriendinnen maar dat niet mag en ze dus stiekem gaat.
De V is van Verslagen omdat Hasan verslagen voor school kocht om goede cijfers te halen
De W is van Wapen omdat Hasan een wapen ging kopen om Kadir te vermoorden.
De Z is van Zoen, omdat Onno Dudu wilde zoenen op het schoolfeest maar dat wilde Dudu niet omdat het niet mocht van haar cultuur.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Danku nu hoef ik het boek niet te lezen!
10 jaar geleden
Antwoorden