Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Een mond vol dons door Lydia Rood

Beoordeling 6
Foto van een scholier
Boekcover Een mond vol dons
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 862 woorden
  • 28 september 2007
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 6
9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Lydia Rood
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
163
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Zilveren Griffel (1993 Winnaar)

Boekcover Een mond vol dons
Shadow
Een mond vol dons door Lydia Rood
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Een mond vol dons
A.
Auteur : Lydia Rood
Titel : Een mond vol dons
Naam Uitgever: Leopold
Jaar Uitgave : 1994

B. Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik gehoord heb dat Lydia Rood leuke boeken schrijft, en ik heb ook al eerder één van haar boeken gelezen.

C. Ik vond het boek interessant, het was niet al te moeilijk verteld. Maar er zitten flashbacks in waardoor je best in de war raakt.

D. Het verhaal gaat over 2 beste vriendinnen, Marjan en Sophie (Soof).
De 2 meiden kennen elkaar al een tijdje en wonen bovendien naast elkaar.
De ouders van Marjan zijn gescheiden, haar vader woont in Amsterdam en tatoeëert. Merel, de moeder van Marjan heeft een vriendje: Harko. Sophie woont samen met haar ouders en brave zus Femke. Kasper (Soof’s vader) zit in een rolstoel en beschermt zijn dochter heel erg goed. Maar een tijdje later krijgt Soof huisarrest, nadat ze samen met Marjan de school ondergeschilder heeft. En de 2 meiden haalt wel vaker andere kattenkwaad. Op een dag gaan Soof’s familie samen met Marjan’s familie naar een vakantiehuisje. De meiden ontdekken een vleermuis, voor Soof is dit een symbool voor vrijheid. Soof vindt ook dat Marjan’s vader een goed voorbeeld is voor “vrijheid”. Zij vertelt wel eens dat ze graag op zoek wilt gaan naar Marjan’s vader. En Soof heeft wel eens gedroomd dat er mensen boven haar zit te praten en dat ze helemaal onder dons komt te stikken, omdat de mensen veertjes uitspuugt. En ook door deze droom krijgt ze meer de neiging om meer vrijheid te willen. Later gedraagt Soof zich raar, ook tegenover Marjan. Op school gaat het niet zo goed met Sophie, ze heeft de neiging om weg te lopen. En dan krijgt Marjan haar diploma en Sophie blijft zitten. Dit was ook onder andere de reden dat ze voor altijd weg wilt lopen. De familie van Sophie zijn naarstig op zoek naar Soof. En vooral Marjan maak zich zorgen ondanks de vreemde gedraag van Soof. Soof stuurt Marjan een kaart met een vleermuis er op. Marjan weet dat de kaart van Soof is, en gaat samen met Teun (vriendje) naar Soof op zoek in Amsterdam. In Amsterdam logeren Teun en Marjan bij Teun’s broer. Maar een tijdje later treft Marjan Soof aan, en zij werkt in een tattooshop van Marjan’s vader. Soof vertelt aan Marjan dat ze niet meer naar huis wil, ze vindt dat haar ouders haar te veel beschermd, en Femke wordt altijd voorgetrokken. De volgende dag zet Soof een tattoo vleermuis op het linkerschouderblad van Marjan als teken van hun vriendschap.

E. Soof (hoofdpersoon): is een meisje dat weet wat ze wilt, ze beïnvloed Marjan ook heel erg. Soof kan niet heel erg goed met Femke (zus) opschieten. Haar vader zit in een rolstoel en beschermt Sophie heel erg goed, wat Soof zelf niet graag wilt. Soof is een meisje dat voor zichzelf komt, na haar huisarrest doet ze heel erg braaf. Maar na een tijdje gedraagt ze zich heel vreemd tegenover haar ouders en haar beste vriendin Marjan, en wordt opstandig.

Marjan (hoofdpersoon): is een meisje die opgroeit zonder haar vader. Ze wordt heel erg beïnvloedt door Soof, en daarom komt ze vaak in problemen terecht. Marjan en Sophie houden heel erg van extreme dingen zoals klimmen. Als je Marjan vergelijk met Sophie dan is Marjan wel heel erg nuchter en stuk betrouwbaarder dan Sophie.
Femke (tegenstander): Femke is een braaf meisje tegenover haar ouders. Volgens haar ouders moet Soof Femke’s voorbeeld nemen. Dit irriteert Femke en Marjan ook erg, en daarom zijn Marjan en Soof heel erg tegen Femke omdat ze schijnheilig doet. In vergelijking met Soof is Femke een rustig, betrouwbaar meisje.

Het verhaal speelt zich gewoon in deze tijd af, in moderne tijd. Dat kan je bv. zien omdat Marjan’s vader bij een tattoo shop werkt.

De tijd verloopt jaren, omdat je dan eerst over het levensjaren van Soof en Marjan leest. En dan groeien ze op tot tieners.

Het verhaal is niet chronologisch, omdat het niet in juiste tijd verteld wordt zoals het hoort. Je leest ook veel flashbacks.

Ja, er zijn sprake van tijdsprongen en flashbacks. Het effect is dat je meer weet over het verleden van Soof en Marjan, dus weet je meer wat ze hebben meegemaakt. Het is ook soms dat de flashbacks het verhaal juist saaier maakt.

Het soort verhaal is een roman, want het is een lange, doorlopende vertelling en door de omvang complexer dan een (kort) verhaal. De nadruk ligt ook vooral op de karakterontwikkeling van de hoofdpersonages.

Thema is vrijheid, want eigenlijk gaat het hele boek hiervoor. Soof streeft naar vrijheid en op het laatst krijgt ze eindelijk wat ze wilt.

De vertelsituatie is ‘de ikvertelsituatie’, want Marjan is diegene die vertelt wat ze allemaal mee maakt. Zij vertelt hoe ze zich voelt, en wat ze allemaal van Soof’s gedraag vindt.

Het verhaal speelt zich gewoon af in een normale ruimte, namelijk de huizen van Soof en Marjan. In vakantiehuisje, op school en in Amsterdam. Het effect is dat je meer betrokken voelt met de belevenissen van de meiden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.