Een leeg huis door Marga Minco

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Een leeg huis
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1389 woorden
  • 16 januari 2004
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
117 keer beoordeeld

Boekcover Een leeg huis
Shadow
Een leeg huis door Marga Minco
Shadow
ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

1. Titelbeschrijving: Een leeg huis van Marga Minco

2. Ondertitel: geen ondertitel

3. Aantal bladzijden: 207 bladzijden: ik heb het “grootlettertype”

Aantal hoofdstukken: Eigenlijk drie ‘hoofdhoofdstukken:’ Het boek is in drie tijdzones verdeeld: 1945, 1947 en 1950

Beschrijving voor- en achterkant: Voorkant: Bruin met grote, dikgedrukte letters
Achterkant: Bruin met beschrijving van de inhoud van het boek.

4. Titelverklaring: Sepha en Yona treffen beiden als ze terugkomen in Amsterdam een leeg huis aan. De familieleden van Sepha hebben de oorlog niet overleefd en Sepha\'s vriend is op dat moment niet thuis, daarom \"Een leeg huis\".

5. Motto: “Das Haus ansehn. Es ist still, niemand
geht ein und aus, man wartet ein wenig, auf der Haus-Seite, dann auf der Seite
gegenüber, nichts, solche Häuser sind so
viel weiser als die Menschen, die sie anstarren.” Kafka

6. Achtergronden en biografische gegevens: Dat Sepha (hoofdpersoon) een jood was in de periode net na de 2e wereldoorlog en terug naar haar oude leven probeerde te keren.

7. Samenvatting: Dit boek bestaat uit drie delen van elk drie dagen in 1945, 1947 en 1950, die met flashbacks aan elkaar worden gepraat. Ik hou in mijn samenvatting de volgorde van het boek aan.

Deel 1, donderdag 28 juni 1945
De hoofdpersoon van dit boek, het joodse meisje Sepha, heeft in de 2e wereldoorlog op allerlei verschillende plaatsen moeten onderduiken. Nu de oorlog voorbij is wil ze weg uit Friesland en terug naar Amsterdam, want daar heeft ze tot de oorlog altijd gewoond. Dit gaat ze liftend doen. Ergens rond Zwolle komt ze Yona tegen. Yona is ook liftend op weg naar Amsterdam en ze besluiten samen verder te reizen. Onderweg verteld Yona hoe zij de afgelopen twee jaar in de oorlog heeft moeten onderduiken. Als ze ’s avonds aankomen wisselen ze adressen uit en gaan ze weer ieder hun eigen kant op. Sepha wil naar huis en naar haar vriend Mark, maar als ze thuiskomt is er niemand thuis. Ze is nog moe van de reis en besluit hem niet te gaan zoeken en gaat slapen. Later op de avond wordt ze wakker van de deurbel. Er staat een agent voor de deur, de agent verteld dat Yona gewond is geraakt toen ze in de gracht viel en dat ze tussen haar spullen het adres van Sepha vonden. Omdat er toch nog niemand thuis is besluit ze maar op bezoek te gaan. In het ziekenhuis is Yona er niet al te best aan toe, maar gelukkig is het niet levensbedreigend. Ze praten wat en na een tijdje gaat Sepha weer naar huis. Als ze thuis aankomt ligt er een briefje van Mark dat hij naar een feest is van een goede vriend Karel. Ze besluit er ook naar toe te gaan, maar wanneer ze aankomt is Mark alweer weg desalniettemin blijft ze zelf tot het opkomen van de zon.

Deel 2, dinsdag 25 maart 1947
Sepha woont nu al een tijdje in een pension in Frankrijk en vandaag komt Mark haar opzoeken. Sepha haalt hem op op het station. Ze vrijen en eten wat (terwijl ze nu ook nog een relatie heeft met Gilbert, een Fransman) en dan vertelt hij over Tinka, een vriendin. Tinka en hij hebben tot Parijs samen gereisd en nu komt ze hem achterna, ondanks vele verzoeken van Mark om dat niet te doen. Ze geeft geen gehoor aan deze verzoeken en staat even later bij hen voor de deur. Mark brengt haar naar een hotel en Sepha en Mark blijven samen in Frankrijk.

Deel 3, vrijdag 21 april 1950
Sepha en Mark zijn teruggekeerd naar Amsterdam en ze heeft alweer een nieuwe minnaar, Thomas. Die dag belt Yona om te vragen of ze langs mag komen. Sepha heeft dit liever niet want Yona is depressief en heeft het idee dat iedereen tegen haar is en klaagt daarom aan een stuk door. Een paar dagen later zijn Sepha en Mark aan het praten en op een gegeven moment zegt Mark dat hij een bericht heeft gekregen dat Yona dood is, ze is uit de trein gesprongen. Dit geeft Sepha een geweldig schuldgevoel, ze denkt dat het misschien haar schuld was.

8. Thema en motieven: Het thema is oorlogservaringen, jodenvervolging, geschiedenis en Tweede Wereldoorlog. Het motief is dat Sepha zekerheid wil over wat er is gebeurd in de oorlog met haar familie en haar oude huis.

9. Perspectief, verteller: Een ik-perspectief.

10. Personages: Sepha: de ik - persoon en één van de twee Joodse meisjes, de hoofdpersonen. Zij heeft op verschillende onderduikadressen gezeten en is de enige overlevende van haar familie. Op een van die onderduikadressen ontmoet ze Mark, die later haar man wordt. Na de oorlog wil ze haar leven weer opbouwen, maar dat gaat moeilijk. Om rust te zoeken gaat ze naar Frankrijk, waar ze een relatie krijgt met een Fransman en terug in Nederland krijgt ze een relatie met een kunstschilder. Terwijl ze is getrouwd met Mark. Sepha heeft een sterk karakter. Ze kan voor zichzelf opkomen en gebeurtenissen van de oorlog verwerken.

Yona: een Joods meisje van Sepha haar leeftijd. Ze ontmoeten elkaar als ze terug liften naar Amsterdam. Yona heeft ondergedoken gezeten op een zolder en kan de gebeurtenissen slecht verwerken. Haar hele familie blijkt omgekomen te zijn en valt een keer op onverklaarbare wijze in de gracht. Ze zegt tegen Sepha dat ze haar beter hadden kunnen laten liggen. Later blijkt ze uit de trein gevallen te zijn. Zelfmoord. Ze heeft een zwak karakter en kan niet een nieuw leven opbouwen en de oorlog verwerken. Ze is ook erg nieuwsgierig naar wat er in de oorlog is gebeurt.

Mark: een niet Joodse-jongen die wel onderduikt en daar Sepha ontmoet. Later trouwen ze. Op het onderduikadres delen ze alles. Later als Mark een minnares heeft kiest hij toch voor Sepha. Mark heeft een moeilijk karakter. Snel jaloers, maar ondanks dat Sepha ook een paar keer vreemd gaat blijft hij haar trouw.

11. Tijd: Het verhaal speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat over drie dagen in het leven van een joods meisje. Namelijk donderdag 28 juni 1945, dinsdag 25 maart 1947 en vrijdag 21 april 1950. Kenmerken voor die tijd, waren bijv. dat veel mensen ontgoocheld waren door de jaren van oorlog. De mensen moesten hun leven weer opbouwen en gebeurtenissen verwerken. De periode waarin de mensen toen leefden was zeer chaotisch. De mensen waren erg zuinig, er waren niet veel levensmiddelen. Verder was het erg rustig op straat, weinig mensen, weinig auto\'s. Men leefde toen in schaarse omstandigheden. Tussen het begin en het einde van het verhaal verloopt ongeveer vijf jaar. De gebeurtenissen verlopen onderbroken chronologisch. De drie dagen die worden beschreven staan in chronologische volgorde. In die dagen komen veel flashbacks voor. Er zitten ook hiaten in de tijd. Telkens als een dag beschreven is springen ze twee of drie jaar vooruit.

12. Ruimte: Er zijn drie belangrijke plaatsen waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich in het eerste deel af op weg naar Amsterdam. In het tweede deel speelt het verhaal zich af in een pension in Frankrijk en in het derde deel in Amsterdam. Het verhaal speelt zich af tussen Amsterdamse Joodse meisjes. Ik denk dat de ruimte wel belangrijk is voor de sfeer in het verhaal, want dat herinnert Sepha aan vroegere gebeurtenissen. Bijv. als ze op bezoek gaat bij haar minnaar Thomas. Ze ziet de divan en dat herinnert haar aan een keer, dat ze daar met Thomas heeft gevreeën. Terwijl de kinderen van de buren door een dakraam keken.

13. Beoordeling: Ik vond het ten eerste een ingewikkeld boek om te lezen. Aangezien ik ook “Het bittere kruid” van Marga Minco heb gelezen, had ik verwacht dat “Een leeg huis” een soort vervolg verhaal was. Pas na twintig bladzijden kwam ik erachter dat het een ander personage was, die geen relatie met Marga had, maar wel in een soort gelijke situatie bevindt. Dat was wel een tegenvaller. Maar na het moeilijke “flashback-gedeelte,” vond ik het toch wel weer een herkenbaar en interessant verhaal. Ik herkende de manier van schrijven van Marga Minco, mysterieus en toch veel informatie. Ik vind dat ze dat goed heeft gedaan.

Het boek “Een leeg huis” is op zich een niet interessant verhaal. Je moet eigenlijk eerst door de harde laag heen bijten om de zachte vulling te ontdekken. Het heeft mijn waardering voor Marga Minco er echter niet minder op gemaakt. Nee, ik vond en blijf vinden dat Marga Minco één van de beste literatuurromanschrijfster is die we op dit moment kennen.

REACTIES

I.

I.

goed gedaan man, je hebt me erug geholpen

20 jaar geleden

M.

M.

hoihoi!!
bedankt voor je uitreksel van www.scholieren.com!
ik hoop dat ik er wat aan kan hebben.
thanks
liefs marijke

20 jaar geleden

A.

A.

Hallo

Jij hebt een mooi boekverslag gemaakt!
Ik zou alleen graag willen weten wat jou beoordeling daarvoor was.Vond jij het boek een langdurig saai verhaal.Ik heb het namelijk nu gekozen om te lezen voor mijn lijst.

Ik hoop dat ik er veel aan heb .

groetjes Irena

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Een leeg huis door Marga Minco"