Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Doel voor ogen door Zohra Zarouali

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Doel voor ogen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 2157 woorden
  • 18 februari 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
20 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Zohra Zarouali
Genre
Jeugdboek
Sociale roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2000
Pagina's
143
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Doel voor ogen
Shadow
Doel voor ogen door Zohra Zarouali
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Titel: Een doel voor ogen.

Schrijfster
: Zohra Zarouali.
Zohra werd in 1969 geboren in een dorpje in Noord-Marokko. Ze verhuisde op 7-jarige leeftijd naar Nederland. Al op de middelbare school schreef ze korte verhalen en gedichten.

Jaar van verschijnen: 1ste druk is in 2000
2de druk is in 2002

Uitgeverij: Van Holkema&Warendorf, Houten.

Aantal bladzijdes: 143 blz.

Andere werken:

1. Amel
2. Amel en Faisel
3. De boeken van Amel
4. Sanae.

Ondertitel: -

Motto: Het motto zit achter in het boek aan het eind van het verhaal.

Laat het lot zijn weg vervolgen en slaap gerust.
Slaap de slaap van de onverstoorbare.
Want op het moment van je benauwdheid heeft de
Almachtige de loop der gebeurtenissen veranderd
In dingen die niet zo gebeuren zullen.

Opdracht: -

Belangrijke plaats van handelen:

Het verhaal speelt zich af in 2 grote steden: Amsterdam en Antwerpen.

Bijzonderheden over de plaats:

Ik heb niet veel bijzonderheden kunnen vinden over de plaatsen, behalve de grote multiculturele evenementen in het Amsterdamse evenementenhal.

Tijd van handeling:

Het verhaal speelt zich af in deze tijd.

Aanwijzingen voor de tijd:

Het speelt zich in iedere geval voordat de euro’s kwamen.
Ze betaalden nog met guldens. (Dit kun je terugzien op bladzijde 5 en 6): de opdracht levert je duizenden guldens op. En in deze tijd gingen de Marokkaanse vrouwen studeren want eerst mocht het niet. Nu hebben ze veel meer vrijheid.
En de dat de Marokkanen naar Nederland kwamen was ongeveer vanaf de jaren 80 tot nu. Er zijn Marokkaanse artiesten van nu, zoals Cheb Khaled en Jalal Hamdaoui. En er zijn ook Amerikaanse artiesten van nu zoals Mariah Carey met haar nieuwe hit honey.

Belangrijke personen:

Bahar: Bahar is een meisje van Marokkaanse afkomst. Ze is 20 jaar oud en ze heeft een lang en slank figuur. Ze heeft een rond gezicht met bruine ogen, een klein neusje en volle lippen. Haar haar is lang, steil en goudbruin van kleur. Ze heeft een lichtbruine huid alleen haar gezicht is iets lichter. Bahar is een vrolijke meid maar ze is vaak verdrietig door Rachid. Maar ze is ook heel erg verlegen en ze is altijd bang dat mensen verkeerd over haar gaan denken. Ze is aardig en behulpzaam. Bahar’s familie woont in Antwerpen, maar Bahar heeft een appartement in Amsterdam. Daar woont ze samen met Sandra, die daar met haar de zelfde studie volgt. Zij zelf heeft een doel voor ogen en dat is dat ze haar studie afmaakt wat er ook omheen draait. Ze faalt soms wel maar ze pakt het wel op. Ze is een doorzetter.

Bijpersonen:

*Rachid is de zoon van Fatima de tante van Bahar. Hij is het vriendje en de neef van Bahar.
*Robert is fotograaf van beroep en reist veel. Robert is een goede vriend van Bahar. Hij vindt Bahar heel erg leuk. Hij is smoorverliefd op haar.
*Hajat is het lievelingsnichtje van Bahar.
*Sandra is de beste vriendin van Bahar. Sandra is ook het flatgenootje van Bahar. Ze studeren allebei aan de universiteit voor docent Nederlands.
*Ahlam is het zusje van Bahar.
*Nabil is het broertje van Bahar.
*Mahjouba is de tante van Bahar en de moeder van Hajat.
*Fatima is de tante van Bahar en de moeder van Rachid.
*Samira is een vriendin van Bahar.
*Malika is een vriendin van Bahar.

Verklaar de titel:
Een doel voor ogen: Bahar heeft een doel voor ogen. En dat doel wil ze hoe dan ook bereiken. Ze studeert hard omdat ze iets wil bereiken in het leven. Bahar wil een vrouw worden die onafhankelijk is. Ze wil haar eigen geld verdienen.

Het thema van het boek: studie en verliefdheid.
De schrijfsters heeft voor deze titel gekozen omdat ze andere vrouwen in het leven die willen gaan studeren hiermee kan helpen dat ze niet op moeten geven.
Ook al gebeurt er iets geef gewoon niet op.

Zijn er hoofdstukken?:
Ja, er zijn 20 hoofdstukken en ze worden aangegeven in vetgedrukte cijfers.

Is het een ik verhaal/of een hij/zij verhaal?:
Het is een ik verhaal. Want je ziet alles door de ogen van Bahar. Zij heeft alles zelf meegemaakt.

Is het verhaal chronologisch of niet?:
Het verhaal is gewoon in dezelfde tijdsvolgorde verteld er zijn geen flashbacks. Of dat ze door de tijd een springen.

Komt er een dialoog in voor?:
Ja, er komen veel dialogen in het boek voor. Het boek bestaat voor een groot deel alleen uit dialogen. Een daarvan kun je terug zien op bladzijde 86/87.

Is er veel beschrijving?:
Er is niet zo veel beschrijving, maar ik heb wel twee voorbeelden kunnen vinden.
1. De huiselijke sfeer en lekkere kookluchtjes miste ik ontzettend in Amsterdam.
2. Mijn kamer had ik in zwart en oudroze ingericht.

Taalgebruik:
Het taalgebruik is gewoon normaal Nederlands. Soms vind je er Marokkaanse woordjes erin met betekenis. Zoals:
1. Saddarie: lange bank
2. Gandoura: lange typische Marokkaanse jurk.
3. Blousa: jurk die vooral in het oosten van Marokko wordt gedragen.
4. Rai: eigentijds muzieksoort met oudere teksten. Het woord rai betekent letterlijk vertaald: eigen mening.
5. Chebi: folkloristische liedjes die vooral op bruiloften gezongen worden.
6. Taksita: zeer kostbaar feestelijk gewaad dat uit een boven en onderjurk bestaat.
7. Negaffa: vrouw die de bruid en bruidegom tijdens de bruiloft helpt met kleding, henna en sieraden.
8. Halal: winkel waar vooral islamitische producten woorden verkocht.
9. Tagine: typisch Marokkaanse gerecht met vlees, groenten en specerijen.
10. Nahnah: mint.
11. Djellaba: overjurk die als jas wordt gebruikt.
12. Lamsammen: Marokkaans broodje.

Genre:
Het genre van het boek is een jeugdboek want het is bedoeld voor kinderen vanaf 8 tot er met 16. Maar ook ouder lezers zijn welkom.

Mijn mening:
Ik heb het boek gelezen en ik vond het een heel mooi, zielig en spannend boek. Ik vind het een zielig boek omdat Bahar heel erg veel van Rachid houdt maar hij haar steeds verdrietig maakt omdat hij alleen maar belt en langskomt wanneer het hem uitkomt. Hij laat maanden niks van hem horen en verwacht dan dat Bahar hem met open armen verwelkomt. Het gaat zo slecht met Bahar dat ze zelfs zakt voor haar studie terwijl ze voordat ze Rachid leerde kennen haar studie altijd op de eerste plaats liet komen. Ik vond het ook een spannend boek omdat ik wilde weten hoe het met Bahar zou aflopen. En dat ze haar doel zou bereiken omdat ze heel vastberaden overkwam in het begin. Maar ondanks dat vind ik het een mooi boek omdat Bahar een doel voor ogen heeft en dat doel hoe dan ook bereiken wil. Ze weet wat ze wil en dat bewonder ik van haar. Ik geef het boek een 10, als ik het een cijfer moest geven.

Samenvatting:

De laatste opdracht is een samenvatting van het boek. Robert stond al meer dan een half uur op Bahar te wachten in de regen. Eindelijk kwam Bahar eraan en samen renden ze naar het dichtstbijzijnde cafeetje. In het café vertelde ze dat ze had besloten om geen model te worden. Ze was bang dat mensen over haar zouden gaan roddelen. Robert knikt begrijpend. Daarna namen ze afscheid van elkaar. Bahar ging naar haar ouders waar ze de hele vakantie logeerde. De volgende dag ging ze naar haar nichtje Hajat die over twee weken zou gaan trouwen met Allal. Ze hielp haar met het voorbereiden van de bruiloft. Twee weken later was de bruiloft van Hajat en Allal. Bahar, Ahlam en Nabil gingen naar de bruiloft. Haar ouders bleven thuis omdat de tante van Bahar: Fatima er ook zou zijn. Bahar heeft deze tante nog nooit gekend omdat ze 20 jaar geleden ruzie kreeg met haar vader over een erfenis. Fatima eiste dat het huis verkocht werd, maar haar vader weigerde. Haar vader en haar tante gingen naar de rechter en de rechter stelde tante Fatima in het gelijk. Sindsdien hadden ze ruzie. Op de bruiloft was het heel erg gezellig en er werd veel gedanst. Toen Bahar moe werd van het dansen ging ze naar buiten om een frisse neus te halen. Toen ze de trap afliep botste ze tegen iemand op. Het was Rachid. Bahar was boos op hem omdat er een brandgaatje in haar jurk zat door zijn sigaret. Rachid verontschuldigde zich en zei dat hij de jurk zou vergoeden maar dat wilde Bahar niet en liep weer terug naar de zaal. Later in de avond ging ze naar het damestoilet en toen kwam ze Rachid weer tegen. Dit keer zei hij weer dat het hem speet en dat hij haar jurk wilde vergoeden maar weer weigerde Bahar. Toen vroeg hij haar uit eten maar ook dit keer weigerde ze. Ze zei dat ze geen tijd had omdat ze het te druk met haar studie had maar hij bleef doorzeuren totdat ze pen en papier pakte en haar naam en nummer aan hem gaf. Toen gaf hij haar een hand en stelde zich voor. Toen ze naar de zaal terug liep was Hajat aan het poseren voor een paar foto’s. Toen het feest afgelopen was gingen Bahar haar zusje en haar broertje naar huis. Toen de vakantie afgelopen was ging Bahar weer terug naar Amsterdam om te studeren. Een week later belde Rachid haar op om iets af te spreken. Ze gingen naar een Turks restaurant. Daar kregen ze ruzie omdat Rachid vond dat een jonge, ongehuwde vrouw thuis hoorde te wonen en niet op kamers. Hij maakte Bahar zo boos dat ze meteen naar huis wilde gaan. De volgende dag belde hij haar op en zei dat het hem speet omdat hij haar had gekwetst. Hij wilde het goedmaken door nog een keer met haar af te spreken. Bahar wilde niet weer teleurgesteld worden en daarom weigerde ze. Hij zei dat hij haar nog zou bellen. In het weekend ging ze naar haar nicht Hajat omdat ze meer wilde weten over Rachid. Toen Hajat van Rachid hoorde werd ze bleek. Ze dacht dat het de zoon van tante Fatima was. Volgens Bahar was dat onmogelijk omdat hij het dan wel verteld zou hebben. Maar volgens Hajat wist Rachid zelf ook niet dat Bahar zijn nichtje was. Hajat liet Bahar een fotootje zien van vroeger maar daar leek Rachid in de verste verte niet op. Hajat en Bahar waren opgelucht. Toen ze weer in Amsterdam was bleek dat Rachid haar had gebeld en vroeg of ze terug wilde bellen. Bahar belde Rachid op. Hij vroeg of ze zin had om mee te gaan naar een gala. Bahar vond het wel leuk en ging mee. Tijdens het gala viel het Bahar op dat hij niet zo veel over zijn familie praatte hij was nogal gesloten. Het was een fantastische middag. Bahar was eindeloos verliefd op Rachid. De volgende dag kwam ze Malika tegen op het station. Malika zocht onderdak omdat ze die dag door haar huisbaas op straat was gezet. Bahar nam haar mee naar huis en gaf haar onderdak en eten totdat ze een baan had gevonden. Twee weken later belde Rachid haar op. Bahar was boos op hem omdat hij haar niet eerder had gebeld. Bahar hield zo veel van Rachid dat ze het hem vergaf en dat ze met hem uitging. Bahar en Rachid gingen steeds vaker uit. Bahar was smoorverliefd op Rachid maar hij was heel erg gesloten en dat beviel Bahar niet. Maar Bahar had ook nog een studie maar omdat ze te veel aan Rachid dacht zakte ze. Ze vond het zo erg dat ze was gezakt dat ze Rachid niet meer wilde zien of spreken. En ze ging naar haar huis in Antwerpen. Het ging heel erg slecht met Bahar ze had heel erg veel verdriet. Na een paar maanden moedigde Sandra haar aan om haar studie weer op te pakken. Toen ze weer terug in Amsterdam was lag er een brief voor haar van Rachid. Er stond dat hij haar heel erg miste. Maar Bahar`s besluit stond vast ze wilde hem niet meer zien. Om hem te vergeten stortte ze zich op haar studie. De herexamens haalde ze stuk voor stuk. Op een dag belde Rachid haar op en bood zijn verontschuldigen aan. Het ging een tijdje goed tussen Rachid en Bahar. Totdat Rachid een paar maanden niets van zich liet horen. Bahar was heel erg ongerust. Op een dag stond hij ineens voor de deur. Bahar was heel erg boos op hem. Hij legde haar uit dat zijn moeder op vakantie ziek was geworden en dat hij haar naar een dokter had gebracht. Maar zijn bezoek aan Bahar had ook een andere reden. Hij was erachter gekomen dat Bahar zijn nichtje was. Toen hij dat vertelde leek het wel of Bahar flauw ging vallen. Ze wilde hem niet meer zien. Maar Rachid hield te veel van haar om haar te laten gaan. Rachid wilde een deel uitmaken van haar toekomst maar Bahar wist dat het nooit mogelijk zou worden omdat haar vader en zijn moeder al 20 jaar ruzie hadden. Bahar dacht nu alleen maar aan haar studie en die mocht ze voor niemand verwaarlozen zelfs niet voor Rachid. Ze zou wel zien wat de toekomst haar zou brengen wat betreft Rachid.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.