Die zomer door Wanda Reisel

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Die zomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3226 woorden
  • 9 april 2016
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
55 keer beoordeeld

Boekcover Die zomer
Shadow

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

In deze virtuoze coming of age-roman schetst Wanda Reisel op onstuimige wijze de seksuele verwarring van een zeventienjarige.

Die zomer door Wanda Reisel
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

 Die zomer                    Nina Lorenz, 4hC

Dit leesverslag gaat over het boek ‘Die zomer’ van de schrijfster Wanda Reisel. Het boek is uitgegeven in het jaar 2008 door Em. Querido’s uitgeverij in Amsterdam. Dit is de eerste druk en meer zijn er ook tot nu toe niet geweest. Het boek heeft 214 bladzijden.

1. Verhaal

Dit verhaal gaat over Dana die met haar vriendin op vakantie gaat, maar na een paar  dagen alleen terugkeert. Ze ontdekt dan dat haar vader een nieuwe vriendin heeft. Later raakt haar broer in een coma waarna hij zijn geheugen kwijt is, maar alleen Dana zich nog kan herinneren. Aan het einde van het boek wordt Dana ontmaagd door haar eigen broer.

2. Genre

Het genre van dit boek is ‘psychologische roman’. Dit is omdat je in het boek steeds de gedachten van Dana leest. ‘Coming of age’ kan ook het genre zijn, omdat Dana steeds ouder wordt.

3. Auteur

Het boek ‘Die zomer’ is een boek van Wanda Reisel. Wanda Reisel heeft voor het boek ‘Die zomer’ geen prijs gewonnen, maar voor andere boeken (zoals bijvoorbeeld het boek ‘Witte liefde’) wel. Ze heeft er in totaal 7 gewonnen. Ik had zelf van Wanda Reisel nog nooit gehoord, maar dat is ook omdat dit pas mijn tweede roman is die ik gelezen heb in mijn leven. Ik denk dat dit boek van Wanda Reisel geen hele hoge status heeft, vanwege de grove manier van praten over bijvoorbeeld seks. Ze beschrijft deze onderwerpen niet erg bloemachtig en maakt gebruik van directe taalgebruik. Dit is iets wat je persoonlijk moet willen lezen en accepteren. Ik vond het niet storend en kon me hierdoor juist beter in het verhaal vinden.

4. Ruimte

Een belangrijke ruimte in het verhaal is de stad Parijs. Dit is de stad waar Dana met haar uitbundige en wat onvoorzichtige vriendin Tessa heen gaat. Het had een leuke vakantie moeten zijn, maar Dana ergert zich steeds meer aan Tessa, waardoor ze alleen teruggaat naar Amsterdam, de stad waar Dana woont. Ook Amsterdam is een ruimte die veel wordt beschreven, en dan vooral de plekken rondom het huis van Dana en de plekken waar Dana vaak heen gaat. Bijvoorbeeld de disco die plaats vindt in de kelder van haar school. Hier is alles vertrouwd, is iedereen zichzelf en kan iedereen doen wat hij/zij wilt. Ook zoent Dana zo hier en daar met wat docenten op school, waar je tegenwoordig zwaar gestraft voor kunt worden, maar wat voor Dana blijkbaar heel normaal was. Het park, het Vondelpark, dat grenst aan Dana’s huis, is ook een plek die specifiek beschreven wordt door Dana. Ze beschrijft hoe de hippies daar zitten, blowen, muziek maken en hun dag voor de rest doorbrengen. Zo krijg je ook een goed beeld van het jaar 1970, het jaar waarin het verhaal zich afspeelt.

5. Tijd

De verteltijd van dit boek is 214 bladzijden en de vertelde tijd is de hele zomer lang. De acht hoofdstukken waar het verhaal uit bestaat zijn op chronologische wijze opgesteld. In elk hoofdstuk apart zijn er veel flashbacks. Je bevindt je even in een andere tijd, maar dan wordt het later weer opgepakt naar het ‘heden’.

Dit verhaal gaat over het jaar 1970 en is echt voor die tijd geschreven. Het zou niet echt in een andere tijd kunnen zijn. Dana beschrijft namelijk de wereld om haar heen en alle kenmerken daarvan. Dat is dus heel typerend voor de tijd rondom het jaar 1970. Ik zie nu bijvoorbeeld geen hippies in het park met gitaren en joints in het gras zitten.

6.Personages

De hoofdpersoon van dit verhaal is Dana Davidson. Dana is 17 jaar en is heel erg in een ontdekkingsfase. Ze experimenteert veel op gebied van seks en houdt wel van een feestje. Dana blowt, rookt en drinkt, wat heel erg normaal was in die tijd. Rond 1970 waren er veel hippies die Dana ook beschrijft in het verhaal. Dana is vergeleken met de hippies erg nuchter en niet zo zweverig. Dat vermeld ze ook in het boek. Ze vindt het heerlijk om met wat vrienden wat te blowen, plaatjes te draaien en filosofisch te praten over het leven en over wat komen gaat, terwijl ze potten thee leegdrinken.

Één van haar vrienden is haar vriendin Tessa, die een bijfiguur is. Zij en Dana gaan samen liftend naar Parijs om daar een knappe Franse jongen aan de haak te slaan. Tessa is heel erg zelfverzekerd en altijd uit op seks. Dana begint zich daardoor ook te ergeren aan haar vriendin. Ze heeft het idee heeft Tessa haar enorm in de steek laat in Parijs; waarom moest ze zo nodig dingen doen met een Arabier in de wc van een restaurant? Tessa gedraagt zich egoïstisch en dit is niet de eerste keer. Hierdoor keert Dana, in haar eentje, vervroegd, terug naar huis. Wanneer Tessa terugkomt liegt ze dat ze verkracht is door de Arabier. De vriendschap tussen Dana en Tessa is erg verslechterd.

De vader van Dana heet Benno Davidson. Ook hij is een bijfiguur. Benno is gerouwd met Betty en ze hebben samen vier kinderen gekregen: Daaf, Dana, en een tweeling waarvan de namen niet worden genoemd. Tussen Benno en Betty verloopt alles niet even soepel en dus gaat Betty met de tweeling op vakantie naar Israël. Benno is psychiater en wetenschapper. Wanneer Dana terugkomt uit Parijs ziet hij Benno met zijn nieuwe vriendin Nicolette. Ze is een aantrekkelijke vrouw en het stoort Dana niet dat haar vader iets met deze vrouw heeft. Dana weet niet of haar vader echt gelukkig is. Ze denkt er wel eens over na, maar durft het niet te vragen.

7. Perspectief

Het perspectief dat in dit boek gebruikt is, is het hij/zijn perspectief en dus het personaal perspectief. Het verhaal wordt door de ogen van Dana verteld en je leest hoe ze zich voelt en hoe ze denkt. Je leest ook hoe haar gedachten tot stand komen, waardoor ik me goed kan inleven en identificeren met het hoofdpersonage. Misschien wordt dit versterkt door het feit dat Dana een meisje is en ik ook.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

8. Titelverklaring

De titel van het boek vind ik best goed gekozen. Het is een erg voor de hand liggende titel, maar hierdoor niet tekortkomend aan het verhaal. ‘Die zomer’ in 1970 is de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, wat voor Dana een erg belangrijke fase is in haar leven.

9. Thema

Het hoofdthema van het verhaal is 'volwassen worden'. Dana zit in de ontdekkingsfase van haar leven, waarin ze veel dingen uitvindt en uitzoekt. Ze leert hiervan en neemt dit mee voor de rest van haar leven. Daarom denk ik dat naast het thema 'volwassen worden', ook 'nieuwsgierigheid' een thema is. Omdat Dana dus in zo'n ontdekkingsfase zit en dingen wilt proberen en uitzoeken, maakt dit haar nieuwsgierig.

10. Motief

Een motief in dit boek is denk ik vriendschap en relatie. Omdat Dana in een ontdekkingsfase zit, heeft ze mensen om zich heen nodig om weer nieuwe dingen te proberen en te leren. Daarnaast heb je als puber van 17 ook steun nodig. Die steun kan ze zoeken bij haar vader, haar broer en ook bij haar vrienden.

Naast dit motief kon ik niet echt anderen vinden. Ik zat wel wat na te denken en dacht aan 'terugkerende elementen in het verhaal'. Wat mij opviel is dat Dana altijd thee drinkt. En altijd is ook echt altijd (behalve op feestjes waar ze alcohol drinkt). Hoogstwaarschijnlijk houdt Dana gewoon heel erg veel van thee, maar er zou ook een achterliggende gedachte kunnen zijn. Thee is warm en de zomer ook. Ook als je verliefd bent, of opgewonden, wordt je warm van binnen. Dana is veel aan het onderzoeken op het gebied van seks en voelt die warmte dus regelmatig door haar lichaam stromen. Daarom denk ik dat dit best een motief zou kunnen zijn in dit verhaal.

11. Motto

Het motto van dit boek is: "Without love most of life remains concealed. Nothing is as fascinating as love, unfortunately."

Het is geschreven door Hanif Kureishi.

De vertaling van het motto is: Zonder liefde blijft het grootste deel van het leven verborgen. Niets is zo fascinerend als liefde, helaas.

12. Mijn mening

Ik vond het boek 'Die zomer' erg interessant en ook best leerzaam. Dana is een meisje dat iets ouder is dan ik en ik zie haar best wel als een voorbeeld, op de dingen zoals seks met docenten na. Ik ervaar Dana als een zelfverzekerd, mooi, lief en dapper meisje die zich niet zomaar laat beïnvloeden. Dat vind ik erg sterk van haar. Wanneer Tessa zomaar seks met iemand heeft, denkt Dana even iets verder na en besluit nog even te wachten op een goed moment. Ze ontdekt steeds maar meer en meer, maar kent haar eigen grenzen. Ik kijk best naar Dana op, vanwege haar zelfstandigheid en zelfverzekerdheid. Ik kan daar nog best wel wat dingen over leren.

Ik vond de schrijfstijl van het boek best fijn. Af en toe vond er in mijn hoofd wat verwarring plaats door de plotselinge en de wat onduidelijke flashbacks. Je was plots in een andere tijd en net wanneer ik me afvroeg wat ik nou aan het lezen was, werd het verhaal weer bij het 'heden' opgepakt. Uiteindelijk heb ik het verhaal gewoon goed kunnen volgen en was dit een best uitdagend boek voor mij om te lezen. Ik raad dit boek zeker aan, vooral voor de meiden tussen de 14 en de 20. Zij kunnen denk ik beter een mening vormen over het gedrag van Dana en andere personages in het boek.

13. Samenvatting van internet

I Voorspel

Dana Davidson is 16 jaar en ligt met een vriendje van school Arthur op bed. Ze tongzoenen wat Arthur al eens eerder op een schoolfeest had gedaan. Later op de avond hoort ze dat hij haar wil “overdoen” aan een vriendje, omdat er toch weinig met haar te beginnen valt. Dana hoort dat, trekt haar kleren van het bed en verdwijnt naar huis.

II Haar summer of love

Dit hoofdstuk geeft een tijdsbeeld van de zeventiger jaren in Amsterdam. Joints roken, flink drinken, veel vrijen, after party’s en losse vrijheid op het gebied van de zeden. (vgl. de tijd van Turks Fruit van Jan Wolkers. Op school is er een los contact met leraren met wie flink getongd kan worden. Dana brengt weer een nachtje door met Arthur, maar echt seks heeft ze niet met hem.

III Zaadvragende ogen

Dana en haar vriendin Tessa willen naar Parijs. Haar vader Benno (die psychiater is) geeft haar toestemming door middel van een briefje dat ze onderweg zou kunnen tonen.. Ze gaan liften en het lukt vrij aardig om snel in Parijs te komen. Tessa is op seksgebied heel wat verder dan Dana: ze heeft veel ervaring o.a. met orale seks. Ze durft dingen te doen waaraan Dana nog niet toe is. Ze heeft vindt Dana “zaadvragende ogen” (een populaire uitdrukking in die tijd.) Ondanks die tegenstelling zijn het wel goede vriendinnen. Al direct in Parijs ontmoeten ze twee Tunesische jongens met wie ze later afspreken. Tijdens het diner met hen ontsnapt Tessa met Karim, een pokdalige jongen naar de wc om hem te pijpen. Dana blijft met de andere jongen op haar wachten. Tessa wil de volgende dag echt seks met de (besneden) Tunesiër en maakt een nieuwe afspraak. Daardoor loopt Dana moederziel alleen in de Lichtstad. Ze denkt dan terug aan het versieren van leraren op school, een grote rage blijkbaar in die tijd. Ze laat zich ook wel zoenen door leraren. Toch voelt ze zich enigszins verraden door Tessa. Vlak bij Gare du Nord ziet ze een vechtpartij, waarschijnlijk met doodslag tot gevolg, maar ze grijpt niet in. In een donker cafeetje ontmoet ze nog een oude fotograaf, die haar wel wil (fotograferen) maar ze heeft al een besluit genomen: ze gaat terug naar Amsterdam. Ze haalt de bagage op in de kamer waar Tessa met Karim ligt te seksen en neemt de trein terug, zonder Tessa te informeren.

IV Huis aan het park.

Haar moeder is met de tweeling op vakantie. Haar ouders hebben een progressief huwelijk: ze mag hen bij de voornaam noemen. In totaal zijn er vijf kinderen, want ze heeft ook nog een oudere broer Daaf en zus. Los daarvan mag ze heel erg veel. In het grote huis is plenty plek om feestjes en afterparty’s te vieren.

Ze moet wat geld verdienen om de Parijse reis te kunnen bekostigen en laat zich via de oppascentrale een avondje ringeloren door twee verwende Amerikaanse pestventjes in een hotelkamer. Als ze later alle avonturen aan de ouders van de mannetjes vertelt, krijgt ze 100 dollar als schadevergoeding. Dat is lekker meegenomen.

Beneden bij de balie van het hotel ziet ze haar vader Benno die met een vreemde vrouw in het hotel is geweest. Hij pleegt blijkbaar overspel maar schaamt zich helemaal niet tegenover zijn dochter. Hij stelt haar zelfs voor aan de mooie vrouw. Ze gaat met hen mee in de taxi. ’s Avonds glipt ze nog even naar het Vondelpark. De volgende dag verveelt ze zich (Tessa zit nog in Parijs) en ze gaat langs bij een leraar biologie van haar school. Deze Ted heeft orale seks met zijn leerlinge en zij vindt het wel een prettig gevoel dat voor herhaling vatbaar is. Hij dringt ook wel aan op echte seks, maar daar is Dana nog net niet aan toe. Ted zegt dat het er ooit toch van zal komen.

V Dokters trip

Dana heeft een feestje bij een andere vriendin Mercedes, maar daar gaat vanwege drank en drugs het een en ander mis. Mercedes vraagt haar wat valium of zo te halen bij haar vader die immers arts (psychiater) is. Ze gaat op een brommertje naar huis en betrapt daar haar vader met Nicolette in bed, maar die hebben opnieuw geen schaamte. Ook geeft hij haar het middeltje mee . Dana heeft geen schuldgevoel t.o.v. van haar vader of moeder.

Het is de plek om een soort flashback in te lassen over haar vaders experiment met LSD en kunstenaars. Samen met haar vader bezoekt Dana ook tentoonstellingen: ze heeft wel een bijzondere band met hem.

Later belt haar moeder uit Israël maar ze vertelt niets. Weer een dag later gaat ze met haar broer Daaf, haar vader en Nicolette Japans eten. Ook haar broer doet heel gewoon: die vindt het normaal dat een echtpaar op elkaar is uitgekeken. Ze gaat ook met Daaf naar een experimenteel concert met fietsbellen ed. Tenslotte vergezelt hem naar een feest, waar ze verder niemand kent.

VI Tessa, a ticket tot ride

Ze krijgt via Nicolette bericht dat Tessa thuis gekomen is uit Parijs. Ze lijkt erg terneergeslagen en Dana gaat bij haar langs. Tessa vertelt haar lotgevallen in Parijs. Na Karim had ze een andere knappe Fransman ontmoet (een soort musketier) en ze was met enkele stelletjes naar zijn huis gegaan. Daar was het onvermijdelijke gebeurd en onder invloed van LSD (het beruchte suikerklontje) was ze verkracht door de jonge man en daarna gedumpt. Wanneer Tessa in slaap valt, krijgt Dana de wind van voren van de moeder van Tessa die van mening is dat ze niet uit Parijs zonder Tessa had mogen weggaan.

Ze zoekt daarna uit een soort eenzaamheid contact met leraar Fred die op het punt staat naar een experimentele “voelsessie” te gaan. Dana gaat mee, maar schrikt van de contacten die ze van ongewenste personen krijgt. Het is allemaal wat vunzig. Ze verlaat het “feestje” zonder dat ze Ted waarschuwt. Die belt de volgende dag op om haar uit te nodigen voor wat seks. Achterop de motor brengt hij Dana naar Bloemendaal waar hij in de duinen seks met haar wil bedrijven. Maar Dana smeekt hem opnieuw haar niet te penetreren. Ted maakt zichzelf klaar en zegt dat het de volgende keer echt raak zal zijn. Hij adviseert haar aan de pil te gaan. Bij dokter Janus gaat ze te rade en ze vraagt hem haar ook even te onderzoeken. Plotseling stoot hij een kunstpenis in haar: dat varkentje is nu meteen gewassen. Ze hoeft dus niet bang te zijn dat ….

In feite is ze kunstmatig ontmaagd. Wanneer ze die avond met een vriendje Martin in de open lucht ligt, komt de gedachte in haar op om het dan de eerste keer maar met hem te doen. Maar ook nu gebeurt het niet. Weer een gemiste kans.

VII Wilhelmina Gasthuis

Dana wordt gewaarschuwd door de politie dat haar broer Daaf in het ziekenhuis ligt. Hij is met zijn brommer in een put gereden en de doktoren houden hem vanwege een aanstaande kaakoperatie in coma. Ze gaat meteen naar het ziekenhuis, waarschuwt haar vader die natuurlijk bij Nicolette is. Ze vindt dat ook haar moeder moet worden gewaarschuwd. Tessa komt ook naar het ziekenhuis, wat ze op zich wel vreemd vindt. Ze weet wel dat Tessa Daaf vroeger leuk vond. In het begin ziet het er niet zo best uit en Dana praat steeds tegen Daaf in de hoop dat hij uit zijn coma komt. Tessa loopt ook nog met wat wroeging rond nl. ze heeft verzwegen dat ze door Karim is bestolen en verkracht en niet door de verzonnen “musketier.” Dat deed ze om het commentaar van haar ouders te ontlopen. Dana voelt zich verraden door Tessa.

In het laatste deel van dit hoofdstuk gaat ze met een oudere man (50 jaar) naar een hotel. Die heeft nog nooit iets met een vrouw gehad en ze liggen bij elkaar, maar het komt niet tot seks.

VIII Die zomer

Broer Daaf komt na zeven dagen bij uit de coma, maar kan zich niets herinneren van zijn familie. Dana probeert hem met oude foto’s weer op het rechte spoor te brengen. Wanneer hij mee mag naar huis, moet ze hem ook van alles laten herinneren. Foto’s en films en bepaalde voorwerpen brengen zijn herinnering beetje voor beetje terug. Op een geheime plaats vinden ze weer een briefje waarin een liefdesverklaring van Tessa voor Daaf staat. Ze heeft nooit geweten dat die twee samen iets hadden.

Broer Daaf komt na zeven dagen bij uit de coma, maar kan zich niets herinneren van zijn familie. Dana probeert hem met oude foto’s weer op het rechte spoor te brengen. Wanneer hij mee mag naar huis, moet ze hem ook van alles laten herinneren. Foto’s en films en bepaalde voorwerpen brengen zijn herinnering beetje voor beetje terug. Op een geheime plaats vinden ze weer een briefje waarin een liefdesverklaring van Tessa voor Daaf staat. Ze heeft nooit geweten dat die twee samen iets hadden.

Daaf is moe en wil slapen. Dana kruipt later bij hem in bed nadat ze d’r kleren heeft afgedaan. Hij pakt haar beet en allerlei herinneringen komen bij Dana boven (Parijs, de vrijpartij in de duinen met Ted) Ze wordt eigenlijk erg geil en stelt zich van alles voor. En dan gebeurt het: hoewel niet direct verteld, is het de eerste keer dat ze echt seks heeft met een man. Het is alleen haar eigen broer. (“Dit moet je je herinneren, zussie.”zegt hij onder de gebruikelijke sigaret) Voor het eerst heeft Dana het gevoel dat ze de hoofdpersoon in haar eigen leven is en ze hoopt dat dit gevoel nog heel lang zal blijven.

Ik vind deze samenvatting erg fijn, omdat er per hoofdstuk goed beschreven wordt wat er daar gebeurt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die zomer door Wanda Reisel"