ZAKELIJKE GEGEVENS
Titel: Weg van de wind
Auteur: Hans Hagen
Uitgeverij: Malmberg, Den Bosch, 2003
KORTE UITLEG KEUZE
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het leuk vind om over het verleden te lezen. Ik had het eerste deel ook al gelezen, en ik wilde dus graag weten hoe het verder ging met Yarim. Verder vond ik de titel ‘de weg van de wind’ heel origineel, waardoor ik wou weten waar die voor stond.
EERSTE PERSOONLIJKE REACTIE
Het boek was interessant, omdat er veel informatie in verwerkt word.
Herkenbaar, veel gebeurtenissen komen ook in deze tijd voor zoals de dood van kinderen.
De doodse stilte werd onverwacht verbroken door een wanhopige kreet. Een jonge vrouw rende de binnenplaats van de tempel op met een in doeken gewikkelde baby in haar armen. Jammerend liet zij zich op haar knieën vallen. ‘mijn kind,’huilde ze, ‘mijn zoon!’ ‘O mijn zoon, waarom heb je mij verlaten?’
Leerzaam, omdat er veel informatie in wordt verwerkt.
Samenhangend, omdat er verschillende lijnen later samenkomen.
Braaf, omdat er niet echt iets extreems gebeurt, alleen maar wat er moet gebeuren.
Nieuwsgierig makend, omdat je wilt weten hoe het afloopt met de voorspelling van de dood van de koningin.
Sanga’s hand bleef even hangen boven de gouden schaal, toen pakte hij met trillende vingers de knop beet en tilde het deksel op. Yarim zag hem schrikken. ‘Ik vergiste me niet,’ fluisterde de priester ontzet. ‘De geitenlever lijkt op de tong van een os. Het voorspelt een ongeluk voor wie de macht heeft in de stad. Een gespikkelde lever bij een offerdier voorspelt de dood!’
SAMENVATTING
Het verhaal speelt zich af in het land van Sumer en Akkad, in het zuiden van Irak. Belangrijke steden in dit verhaal zijn bijvoorbeeld Ur, Kish en Babylon, ten zuiden van Bagdad. Het speelt zich zo’n 4000 jaar geleden af. Het tijdsverloop is onduidelijk.
De hoofdpersonen in dit verhaal zijn:
Yarim: hij is boodschapper voor de koningin. Hij draagt een snoer van leeuwentanden, omdat hij ooit een leeuw heeft gedood. Hij moet op reis met Nanshe om de materialen voor het graf van de koningin te halen. Via hem zie je alles wat er onder de reis gebeurt.
Inaja: zij is de tweede hoofdpersoon, die in Kish blijft. Ze werkt in de herberg, en moet elke dag Azi zijn eten brengen. Via haar en Azi zie je alles wat er in Kish gebeurt.
Verdere personen zijn:
Ku Bau: zij is de koningin van Kish, haar dood wordt voorspeld, waardoor Yarim en Nanshe op reis moeten om de materialen voor haar graf te halen.
Nanshe: hij is verteller en heeft een harp. Hij is een goede vriend van Yarim. Samen moeten ze de spullen voor Ku Bau’s graf halen.
Azi: hij is een dobbelaar in dienst voor Ku Bau. Met zijn dobbelstenen voorspeld hij de toekomst. Wanneer de koningin overlijdt, moet hij haar opvolgen. Hij is bevriend met Yarim.
Lu Sin: hij maakt misbruik van Tarisa, en wordt verdacht van moord op haar baas.
Tarisa: zij is de slavin van de verdwenen Adda-kalla, haar baas. Zij verliest haar kind en vervloekt Lu Sin.
Ontwikkeling van de hoofdpersoon: eerst is Yarim een boodschapper van de koningin, later moet jij met een handelskaravaan op reis om de materialen voor het graf van de koningin te halen. Onderweg leert hij harp spelen en andere landen kennen.
KORTE SAMENVATTING VAN DE INHOUD
Als Yarim op weg is naar de stad Kish komt hij in een sprinkhanenplaag terecht. Het is een ramp voor de bevolking, want van de oogst blijft niet veel over. Er was al niet zo veel te eten door de aanhoudende droogte.
Als Yarim in Kish komt ontmoet hij Lu Sin, die probeert te achterhalen wat er in de brief staat die Yarim moest bezorgen.
Tarisa, de slavin van de verdwenen Adda-Kalla, gaat naar de tempel omdat haar baby is gestorven. Haar hond volgt haar, wat een ramp betekent, want dieren mogen niet in de tempel komen. De opperpriester vindt dat er een offer moet worden gebracht om de beschermgod van de stad Kish weer gunstig te stemmen. Na het offer moet de koningin overnachten in de tempel waar haar dromen de toekomst moeten voorspellen.
In haar droom ziet ze dat het weer goed zal gaan met Kish en ook dat ze snel zal overlijden en er een grafmonument moet worden gebouwd. Een handelskaravaan moet op reis om de spullen voor haar graf te halen. Ook ziet ze het getal 18, waar geen verklaring voor is.
De tuinman Lu sin wordt verdacht van moord op Adda-kalla. Ze komen erachter dat hij in het geheim Tarisa wel eens ontmoete. Later verteld Tarisa alles aan Azi: Lu Sin en Tarisa werden betrapt door Adda-kalla toen ze samen een afspraakje hadden in het riet. Onder een klein gevecht viel Adda-kalla in zijn eigen mes. Er was geen opzet bij, maar Tarisa en Lu Sin worden uiteindelijk toch veroordeeld omdat ze het lijk hebben laten liggen.
Ondertussen heeft de koningin Yarim en Nanshe met de karavaan meegestuurd, die een paar maanden weg blijft. Nanshe is onderweg ernstig ziek geworden omdat hij een melaatse vrouw heeft omhelsd. Hierdoor kan hij geen harp meer spelen. Daarom leert hij Yarim hoe hij moet spelen op de harp.
De koningin wil voordat ze sterft bewijzen dat zij de machtigste vrouw is van Kish. Ze wil een leeuwin doden die ze heeft gehad van Eluti, een landheer. Ze doodt de leeuwin en wil er een groot beeld van. Wanneer het beeld wordt onthuld, wil de doek niet weg. De priester zegt dat de stadsgod niet wil dat het beeld onthuld word en dat het doek zo moet blijven hangen. De koningin is het hier niet mee eens.
De koningin wil dat Azi haar opvolger wordt.
Het wordt eindelijk duidelijk wat het getal 18 betekend. Er moeten 18 uitverkorenen met haar mee het graf in. Een van hen is de drager van de leeuwentanden. Iedereen weet dat dit Yarim is, omdat hij ooit een leeuw heeft gedood en draagt de ketting van leeuwentanden als herinnering.
Nanshe geeft de harp aan Yarim omdat hij zelf niet meer kan spelen. Als dank geeft Yarim het snoer met leeuwentanden aan Nanshe.
De koningin vraagt in het geheim Azi om met zijn aapje naar hem toe te komen. Ze wil dat het aapje de doek weg haalt. Azi is het hier niet mee eens, maar doet toch wat de koningin zegt. De koningin trekt te hard aan het touw, waardoor het beeld bovenop haar valt. De voorspelling is toch uitgekomen.
Er wordt bekend gemaakt wie er allemaal mee moeten in het graf van de koningin. Wanneer de karavaan terug komt wil Inaja Yarim tegenhouden om naar binnen te gaan, omdat zij weet dat hij mee moet in Ku Bau’s graf. Dit lukt haar niet. Dan wordt duidelijk dat Nanshe het snoer heeft, en dat hij mee moet in het graf. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Het aapje pakt het snoer met de leeuwentanden van Nanshe af, en doet hem om. Omdat ze bang zijn dat de opperpriester hun niet geloofd, moeten Nanshe en Yarim vluchten. Ze gaan naar het noorden, ze volgen de weg van de wind.
Leeservaring grondig beschrijven.
Onderwerp:
Het onderwerp spreekt me wel aan, ik denk nadat ik een boek over het verleden heb gelezen altijd wel even na over hoe het toen allemaal was. Het boek heeft mij wat duidelijker laten zien hoe het er toen aan toe ging, dus het heeft me wel nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Ik ben er wel anders over gaan denken, bijvoorbeeld dat ik meer begrip heb over de leefomstandigheden van die mensen. Ik had niet gedacht dat de schrijver er zo veel informatie in zou verwerken, dat het helmaal precies beschreven is, met gebeurtenissen die echt gebeurt zijn in die tijd. Ik dacht dat het een eigen verzonnen verhaal was, verteld in die omgeving. Bijzonder aan deze uitwerking vond ik dat je zo heel veel te weten komt over deze tijd, zonder dat het vervelend is om te lezen. Ze stoppen veel informatie in een leuk verhaal. Er zit niet echt een mening in dit verhaal. Ik vind dat het gedeelte waarin verteld wordt wie er allemaal mee gaan in het graf van de koningin en wat ze daar van vinden, te weinig aandacht heeft gekregen.
Gebeurtenissen:
Het verhaal bevat heel veel gebeurtenissen, van verschillende kanten. Het verhaal blijft hierdoor boeiend. Er lopen veel verhaallijnen door elkaar, die uiteindelijk samen komen. Het verband is dus heel logisch en gemakkelijk te verklaren. Ik vind de gebeurtenissen spannend, omdat er veel avonturen gebeuren, bijvoorbeeld wanneer Nanshe de piraten wegjaagt met zijn ziekte.
Boeiend, omdat je wilt weten hoe het afloopt met de voorspelling over de dood van de koningin.
Herkenbaar, wat ik al heb uitgelegd bij de eerste persoonlijke reactie.
Schokkend, omdat het vreemd is dat er vroeger zomaar 18 mensen met een koningin begraven konden worden. Sommige gebeurtenissen hebben me wel aan het denken gezet over de dood, wat vaak voorkomt in dit verhaal. Bijvoorbeeld de dood van het zoontje van Tarisa, de dood van Adda-kalla, de dood van de vrouw in het dorp van de melaatse, de ziekte van Nanshe waaraan hij misschien dood gaat en de dood van de koningin en de mensen die eigenlijk met koningin mee dood moeten gaan. De gebeurtenis die de meeste indruk op mij heeft gemaakt is wanneer Yarim de ketting terug wil en Nanshe die niet wil terug geven.
‘…en ten slotte:de drager van het snoer met leeuwentanden,’zei Lamassi. Yarim werd krijtwit. Vertwijfeld keek hij naar Nanshe. ‘Ze bedoelen mij,’riep hij. ‘Geef het snoer terug.’ Maar Nanshe schudde zijn hoofd. ‘Nee,’zei hij vastbesloten.
Ik vind het heel dapper dat Nanshe niet bang is voor de dood.
Personages:
De hoofdpersoon is niet iemand waarop ik zou willen lijken. Dat komt omdat hij vroeger een slaaf was, wat ik dus nooit zou willen zijn, en omdat hij nu al zo veel problemen heeft terwijl hij nog maar zo jong is.
Een eigenschap die ik bewonder: dat is moed, wat Yarim heeft. Je moet wel iets durven te ondernemen.
Een eigenschap die ik gewoon vind: dat is als je gewoon aardig bent, zoals Nanshe of Azi. Ik vind dat iedereen gewoon aardig moet zijn.
Een eigenschap die ik verafschuw: dat is als je verwaand bent, net zoals koningin Ku Bau. Het is best een aardige vrouw, maar ze vindt dat zij de beste is. Ook dat ze zonder te aarzelen 18 mensen mee in haar graf neemt vind ik heel erg. Alle personages gingen voor mij leven, doordat het zo goed verteld werd. Ze lijken daardoor ook allemaal op echte mensen. De personages zijn nooit voorspelbaar. Ze hebben allemaal een eigen karakter. Ik vind het heel knap dat de schrijver voor ieder personage een apart karakter heeft verzonnen. Van Yarim, kom je het meest te weten, ook doordat ik het eerste deel ook heb gelezen, daardoor kan ik zijn gedrag goed begrijpen. Het gedrag van Yarim vind ik heel aardig en moedig. Dus een goed karakter. Ik ben het eens met de beslissing van Nanshe en Yarim om de harp en de ketting weg te geven, omdat Nanshe toch niks meer aan de harp had door zijn hand, en Yarim graag iets terug wou doen. Ik ben het oneens met het gedrag van Ku Bau, om het doek toch voor het beeld weg te halen, omdat de priester het verboden had. Ik had wat Azi heeft gedaan anders doen, namelijk het gedeeltelijk onthullen van de mensen die mee in het graf van Ku Bau moeten. Zo haal je heel de spanning weg, hij had beter kunnen wachten tot alle uitverkorenen er waren, en het toen de namenlijst kunnen onthullen.
Bouw:
Ik vind dat alles goed met elkaar samenhangt. Het verhaal is spannend en boeiend. Ik vind dat de bouw van het verhaal goed past bij het onderwerp. Er zitten geen echte terugblikken of herinneringen in het verhaal, behalve dat Tarisa verteld hoe Adda-kalla is overleden. Dat vind ik wel goed, want zo is het verhaal niet te verwarrend. Het eind is een gedeeltelijk open einde. Het blijft onduidelijk hoe het zal aflopen met Yarim en Nanshe. Ook blijft het onduidelijk hoe het zal aflopen met Azi als koning. Er zijn nog twee vervolg delen over Yarim die ik nog niet heb gelezen, maar waarschijnlijk zal daar in staan hoe het afloopt.
Taalgebruik:
Het verhaal is helmaal niet lastig om te lezen, omdat het in woorden wordt verteld van mijn niveau. De verhoudingen tussen beschrijving, gesprekken en weergave van gedachten of gevoelens is goed duidelijk aangegeven en dus niet verwarrend. De taal past goed bij de personages en het onderwerp.
INFORMATIE OVER DE AUTEUR
Korte biografie:
Hans Hagen was leraar Nederlands voor hij fulltime schrijver werd. Hij heeft een Gouden Griffel, vier Zilveren Griffels en drie vlag en wimpels gehad. Hij is getrouwd met Monique Hagen waarmee hij samen kinderboeken schrijft. Ze hebben een dochter. Hans Hagen is geboren op 10 september 1955. Na de middelbare school ging hij Nederlands en Geschiedenis studeren. Naar een paar jaar werken, ging hij ook andere dingen doen, bijvoorbeeld was hij redacteur bij Okki en Taptoe. Vanaf 1987 is hij fulltime schrijver. Zijn boeken zijn inmiddels in 11 talen vertaald.
Soort boeken:
Hans Hagen heeft boeken voor kinderen van 3 tot 12jaar en ouder geschreven. Er zitten gedichten boeken, prenten boeken, veel boeken die zich afspelen in andere landen en historische boeken.
Vaste onderwerpen:
Het staat bij hem centraal dat iemand zijn angsten overwint. Verder spelen de verhalen zich vaak af in verre landen.
Wat vinden andere van de boeken:
Over Rec.Play: Ze vinden dat hij een heel andere weg inslaat, door het eigentijdse flitsende en beeldende aanpak zullen tweede- en derdeklassers het boek beslist kunnen waarderen.
Over ik schilder je in woorden: Hans Hagen schrijft volwassen poëzie voor jonge lezers.
Over de weg van de wind: Het boek laat zich lezen als een avonturenroman; Yarim maakt ongelooflijk veel mee, een fantastisch verhaal. Het boek heeft spannende momenten en korte verhaallijnen. Daarnaast ben je benieuwd naar de afloop van de voorspelling over de dood van de koningin. Het einde is verrassend. Er komen veel personen in het verhaal voor. Dat maakt het soms lastig om het verhaal goed te volgen; bovendien krijgen mythen een plaats in het boek. Het verhaal verspringt geregeld tussen twee plaatsen waardoor je zelf verbanden moet aanbrengen. Het boek is nog zorgvuldiger gecomponeerd dan het gouden oog. Er lopen meer verhaallijnen door elkaar en de afwisseling is bijna ritmisch. Het is hagen prima gelukt om zijn kennis neer te leggen en tegelijk sfeer aan te brengen in zijn uitstekend geschreven jeugdroman. Laten we de wens uitspreken dat er nog zo’n prachtig boek over Yarim en al zijn vrienden komt.
Bibliografie(alleen 11+)
Historische boeken
Koning Gilgamesj
Het gouden oog
De weg van de wind
Kwaad bloed-Enuma Elisj
Het water kust
Hier-en-nu-boeken
Als je van een wok valt/kom terug
Rec.play
Gedichten
Salto natale
Ik schilder je in woorden
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
genre???
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ja dat wou ik ook wel weten
maar verder is die heel goed ;)
11 jaar geleden
Antwoorden