A Samenvatting 217 woorden
Proloog:
Hierin worden de kinderjaren van Charlotta verteld. Ze woont in een klein dorpje, dicht bij Napels. Zo ook Gasparo Conti, die hemels kan zingen. Als zijn vader verliest bij het kaarten wordt Gasparo gecastreerd en naar een zangschool gestuurd. Meteen mist Charlotta zijn stem. Als ze 15 is wordt ze uitgehuwelijkt aan Berto, een familievriend. Samen gaan zij naar Napels, waar ook Charlotta’s halfzuster verblijft.
Hoofdstuk 1-5:
In Napels gaat ze met haar man en zuster naar een opera, waar ze Gasparo wederziet. Ze wordt weer verliefd op hem. Na de voorstelling brengt haar zuster haar naar hem toe. Ze wil met hem slapen, maar hij vertrekt de volgende dag naar Genua. Terwijl ze wacht, slaapt ze met een Franse markies. Maar als Gasparo terugkomt laat ze hem vallen. Gasparo is haar niet vergeten en hun romance begint. Charlotta wil vaak met hem vrijen terwijl hij liever praat. Hij vertelt haar over zijn jeugd.
Intermezzo:
Hierin wordt kort het eind en het levensverhaal van Faustina (Charlotta’s dienstmeid) verteld. Charlotta krijgt een zoon, Berto en Faustina overlijden.
Hoofdstuk 6-8:
Gasparo krijgt een leerling, Guiseppe. Die vergt veel tijd, dus bezoekt Charlotta de markies weer. Ze vertrekken gedrieën naar Rome waar Guiseppe zijn debuut zal zingen. Onderweg voelt Charlotta het afscheid naderen. Charlotta omhelst hem een laatste keer op de drempel van de herberg.
B Ervaringsverslag
1. Thema
Muziek: het meest belangrijke thema van dit boek. Je kan het onder andere merken aan het taalgebruik. Er worden veel vaktermen gebruikt die met zang en muziek te maken hebben. Het hele boek draait om de zang van Gasparo en Charlotta’s liefde daarvoor.
Seks: Charlotta heeft seksuele relatie met veel mannen, waaronder de markies en Gasparo. Met haar man Berto heeft ze vooral een hele goede, zeer intieme vriendschap. Ook Gasparo kent vele bedpartners. Het gaat ook over het uitgaansleven van Napels, waarin mensen vrijwel met jan en alleman slapen.
Passie: passie voor muziek, voor iemand. Charlotta heeft een passie voor Gasparo, in eerste instantie om zijn stem, zangkunsten en lichaam en niet zozeer om zijn karakter.
Vergankelijkheid: Charlotta houdt heel veel van Gasparo, met hart en ziel. Toch weet ze dat het niet altijd zo kan zijn, maar daar denkt ze liever niet aan. Ze weet dat ze ooit naar huis zal moeten terugkeren en dat haar relatie met Gasparo eindig is. Ook gaan er een aantal mensen dood, wat de vergankelijkheid van het leven aanduidt.
Zin van het leven: dat is terug te verhalen op het thema seks: iedereen in het boek feest zoveel mogelijk en heeft zoveel mogelijk seks met zoveel mogelijk mensen.
2. Karaktertrekken
Charlotta
Ze heeft twee passies: muziek en seks. Ze probeert zoveel mogelijk te genieten van het leven. Ze is ook een dromer, vaak droomt ze weg op de klanken van Gasparo’s stem. Ze is een dame die weet wat ze wil en daar ook om durft te vragen. De reden dat ze zo van Gasparo houdt heeft niet in de eerste plaats met zijn karakter te maken maar met zijn prachtige stem en zijn zachte lichaam. Zijn lichaam is vrouwelijk doordat hij gecastreerd is en dat trekt haar erg. Dat maakt hem anders dan andere mannen en misschien heeft ze biseksuele gevoelens die ze zo kan bevredigen.
Gasparo Conti
Hij is een zeer eigenzinnige en arrogante jongeman die alles doet waar hij zin in heeft en niets doet waar hij geen zin in heeft. Hij trekt zich niks aan wat andere mensen vinden of denken. Aangezien hij gecastreerd is en dus testosteron mist moet hij vaak gestimuleerd worden tot seks. Hij is beroemd over de hele wereld en wordt primo uomo genoemd. Hij is zeer geliefd bij alle vrouwen. En hij gaat bijna altijd op hun verzoeken in, daardoor deelt hij het bed met velen. Hij leeft in een soort roes van beroemdheid en bekommert zich niet om de gevolgen van wat dan ook en leeft bij de dag. De uitspraak carpe diem is hem op het lijf geschreven. Hij is zeer lui, vooral in relatie en de rede dat hij bij Charlotta blijft is een beetje onduidelijk, maar hij houdt zeker niet van haar als zij van hem. Als zij het bed delen heeft hij het vak over zichzelf, praat hij constant over allerlei muziektermen.
3. Tijd
Het boek speelt in de 17e eeuw. In de proloog verstrijken ongeveer vijftien jaar, in het intermezzo zo’n 66 jaar, doordat Faustina haar levensverhaal verteld en de romance tussen Charlotta en Gasparo beslaat zo’n half jaar. Er zijn een aantal flashbacks in het boek. Dat betekent dus dat het boek niet in chronologische volgorde wordt verteld. Als Gasparo over zijn leven verteld, beleef je dat vanuit zijn persoon. Ook het intermezzo is een flashback. Daarin verteld Faustina haar levensverhaal en tegelijkertijd is het een vooruitblik doordat ze het einde van het boek vertelt. De flashbacks zijn verteld in de verleden tijd, de overige stukken in de tegenwoordige tijd.
Ruimte
Het boek speelt zich voornamelijk af in Napels, in het operahuis en Gasparo’s huis. De proloog speelt zich af in het geboortedorp van Charlotta, Croce del Carmine. Ook een stukje speelt zich af in Rome.
4. Vertelsituatie
Het verhaal wordt verteld vanuit de ikpersoon, Charlotta, en ook een keer vanuit Gasparo. Het intermezzo wordt verteld vanuit het oogpunt van de alwetende verteller.
5. Achtergrondinformatie
Margriet de Moor werd in 1941 geboren in Noordwijk als Margaretha Maria Antonetta Neefjes. Ze groeide op in een kinderrijk katholiek gezin. Ze bezocht de ulo en de hbs en studeerde daarna piano en solozang aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Aan het einde van de zeventiger jaren studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de universiteit van Amsterdam. Na haar huwelijk met Heppe de Moor nam ze de achternaam van haar man aan.
In 1988 debuteerde ze met Op de rug gezien, een verhalenbundel. Deze werd genomineerd voor de AKO-literatuurprijs en won een Gouden Ezelsoor.
Dubbelportret (1989) bevat drie novellen en was goed voor de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. De eerste roman van Margriet de Moor verscheen in 1991 en werd een jaar later bekroond met de AKO-literatuurprijs.
Na de dood van haar man, Heppe de Moor, verhuisde ze met haar twee dochters naar Bussum.
Bibliografie
1988 Op de rug gezien verhalen
1989 Dubbelportret verhalen
1991 Eerst grijs dan wit dan blauw roman
1993 de Virtuoos roman
1995 Ik droom dus verhalen
1996 Hertog van Egypte roman
1999 Zee-Binnen roman
2000 Verzamelde verhalen bundel
C Mening
Spannend
Je weet dat het niet goed afloopt tussen Gasparo en Charlotta en toch blijf je hopen dat het goed komt. Ook ben je steeds benieuwd hoe hun relatie zich zal ontwikkelen, of Charlotta uiteindelijk haar verstand terugkrijgt en er een punt achter zet voor ze helemaal verloren is.
Ontroerend
Charlotta’s liefde voor Gasparo vind ik ontroerend. Ze is hulpeloos overgeleverd aan haar gevoelens voor hem, voor zijn stem.
Zielig
Ik vond het zielig voor Charlotta dat ze niet eeuwig bij haar geliefde kon blijven en dat ze uiteindelijk iedereen verliest die haar dierbaar is; haar moeder verliest ze op jonge leeftijd, dan haar vader (vlak voor ze met Berto naar Napels vertrekt), Gasparo, Berto en uiteindelijk ook Faustina.
Interessant
Je krijgt ook een stukje geschiedenis mee. Je neemt een kijkje in het leven van iemand die in de 17e eeuw leefde, zo’n 350 jaar geleden. Het zou daarom ook echt gebeurd kunnen zijn.
Lastig taalgebruik
Er wordt veel vaktaal gebruikt om de zang en muziek te beschrijven, veel technische dingen. Ik heb mij daar niet aan gestoord en eroverheen gelezen. Het was meestal ook niet van essentieel belang om dat stuk tekst te begrijpen. Wel kan ik me voorstellen dat iemand anders daar last van heeft.
De informatie voor dit boekverslag heb ik van de volgende sites gehaald: www.scholieren.com, www.leerlingen.com, www.schrijversnet.nl, www.schrijvers.pagina.nl, www.literatuur.pagina.nl.
REACTIES
1 seconde geleden