De vervangster door Frank Andriat

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover De vervangster
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 908 woorden
  • 27 november 2003
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
96 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Frank Andriat
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
125
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De vervangster
Shadow
De vervangster door Frank Andriat
Shadow
ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

Gegevens:

Uitgeverij: Clavis
Jaar van uitgeven: 1997 3. Genre: School

Inhoud:

4. Gebeurtenissen:

Geef in ongeveer 10 regels weer waar het boek over gaat. Raf vind school overbodig, hij zou het liefst de hele dag op bed liggen. Alleen de lessen Nederlands van mevrouw Liefkens volgt hij met plezier. Raf en zijn vrienden hebben enorm ontzag voor mevrouw Liefkens omdat zij iedereen met plezier Nederlands lessen laat volgen. Maar als mevrouw Liefkens in het ziekenhuis komt, is iedereen bedroeft. De vervangster die de klas krijgt haten ze al bij voorbaat en doen er ook alles aan om haar te pesten. Al helemaal als die lerares ook echt een pestkop is. Ze doet altijd erg bazig en heeft totaal geen gevoel voor humor. Door allemaal gemene streken uit te halen gaat mevrouw Braakman dat ook doen en Rob, de beste vriend van Raf, komt in een depressie bui. Op de ouderavond geven de ouders de kinderen gelijk: Het is een rotvrouw. Pas als mevrouw Braakman snapt wat ze verkeerd heeft gedaan wil ze alles goed maken, alleen dat willen de leerlingen niet en gelukkig komt dan ook mevrouw Liefkens terug.

5. Personen:

Wie is de hoofdpersoon, en wie de bijpersonen? Raf is de hoofdpersoon, een 15 jarige scholier, die school haat, behalve de lessen van mevrouw Liefkens. Rob is de beste vriend van Raf en is als een broer voor Raf. Mevrouw Liefkens: De aardigste leraar die rob kent. Een jonge, begrijpende vrouw die zelfs de moeilijkste leerlingen aan kan. Ook is heel mooi, en de vrienden van Raf denken dat hij op haar verliefd is. Mevrouw Braakman: De akeligste leraar van de school volgens Raf en zijn klasgenoten. Deze vrouw is een puberhater en heel bazig. Ook heeft ze geen enkel gevoel voor humor. Maken personen een belangrijke ontwikkeling mee? Zo ja, welke? Rob maakt een depressie-aanval mee en begint mevrouw Braakman te begrijpen terwijl hij haar eerst haatte. Mevrouw Braakman is eerst een hele akelige vrouw maar op het einde begrijpt ze haar fouten en is ineens heel aardig.

6. Plaats:

Beschrijf waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal speelt zich op school af. Vooral in de Nederlands lokalen. Ook bij Raf thuis, waar zijn eeuwige moeder altijd zeurt en op het station waar hij met de metro naar school vertrekt met zijn vrienden.

7. Tijd:

Wanneer speelt het verhaal zich af? Hoe weet je dat? Heden, omdat er nu ook nog leraren zijn die akelig zijn en leraren die worde geliefd. Hoe lang is de verteltijd? Het boek bevat 136 bladzijden en ik heb er ongeveer 2 uur over gedaan om het boek te lezen. Hoe lang is de vertelde tijd? De vertelde tijd zal bij de 7 a 8 week liggen. Want mevrouw Liefkens lag 6 weken in het ziekenhuis en er gingen wat dagen aan voor en achteraf. Is er in het boek sprake van opvallende tijdversnellings? Nee, alles word achter elkaar gespeeld en er zijn geen tijdversnellingen van meer dan een week. Word alles verteld in een chronologische volgorde en zijn er flashbacks? Ja, het begint gewoon aan het begin van het schooljaar en niet aan het einde. Er zijn ook geen flashbacks, nergens word de tijd weer “teruggespoeld”.

8. Begin:

Hoe begint het verhaal? Het verhaal begint aan het begin van het schooljaar. Het boek begint echter aan de eerste schooldag dat zijn moeder Raf uit bed roept. Dit is ook het begin van de gebeurtenissen.

9. Probleem en afloop:

Wat is de belangrijkste gebeurtenis? De belangrijkste gebeurtenis is dat mevrouw Liefkens in het ziekenhuis beland. Daarna beginnen de problemen en kleinere gebeurtenissen pas. Heeft het boek een goede afloop? Ja, mevrouw Liefkens komt weer terug als Nederlands lerares en Mevrouw Braakman ziet in wat ze verkeerd heeft gedaan. Heeft het boek een open of gesloten einde? Het boek heeft een gesloten einde want alle problemen zijn opgelost. Is het verhaal realistisch? Het verhaal is heel realistisch want er zijn genoeg leerlingen die 1 bepaalde lerares heel aardig vind en als die dan weggaat en er komt een vervangster dan haten ze die vast en zeker ook. Gebeurtenissen als een stoel vastspijkeren komt denk ik niet voor. Maar de rest kan wel voorkomen.

10. Vanuit welk perspectief is het boek geschreven?

Vanuit het ik-perspectief is het boek geschreven. Ik kan dat merken omdat je alles over de persoon zijn gedachte komt te weten en er in het boek staat: “ik zei toen dat ik het niet had gedaan, maar ik wist wel beter”.

11. Welke betekenis heeft de titel?

De titel zegt al waar het boek over gaat: Er komt een vervangster. Het is dus een veelzeggende titel.

Thema:

12. Als je het thema beschrijft, vertel dan waar jij denkt dat het boek over gaat.

Ik vind het dat het thema: liefde en haat voor leraren heel goed past als je dit boek wilt beschrijven. Je kan in dit boek heel goed merken dat de haat en liefde voor leraren er heel sterk is.

Beoordeling:

13. Beschrijf wat je zelf vond. Geef argumenten.

Ik kon niet meer stoppen met lezen toen ik aan dit boek begon en heb het boek in 1 keer achter elkaar uitgelezen. Ik vond het een heel leuk en realistisch boek. Soms werd er moeilijk taalgebruik gebruikt maar meestal was het zeer goed te begrijpen. De zinnen waren ook heel vloeiend en er waren veel dialogen. Ook de opbouw verdient een pluim. Het is heel realistisch en zoals het hoort, dus niet echt origineel, chronologisch. Ik vond het vooral humoristisch toen er nare streken tegen mevrouw Braakman werden gebruikt.

REACTIES

N.

N.

hartstikke bedankt voor het uittreksel ik kon het goed gebruiken. groeten nienke afink.

21 jaar geleden

C.

C.

Goeie samenvatting. Dit zou nog van pas kunnen komen voor het proefwerk.

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.