Titel: De sprong van de jaguar.
Auteur: Theo Hoogstraten
Jaartal 1e druk: 1992, uitgeverij Sjaloom Amsterdam
I Verkenning.
1. De schrijver van het boek sprak me wel aan, hij heeft al veel mooie boeken geschreven. En de voorkant van het boek is erg mysterieus en dat sprak me ook wel aan.
2. Een jongetje genaamd Pintar is aan het spelen met zijn jaguar Nezar.Wanneer het tijd is om terug te keren naar het paleis, roept hij Nezar.
Zijn familie was oorspronkelijk een slaven familie maar omdat hij zo goed overweg kon met dieren (vooral jaguars) mocht hij in het paleis komen werken als opvoeder/verzorger van Nezar. Terug in het paleis ging hij samen met de Olmeekse koning een wandeling maken in de tuinen van het paleis. Wanneer ze in het midden van de tuinen kwamen, namen ze plaats op de prachtige versierde tuinbanken die onder een koepeltje stonden. Meteen kwamen de koning zijn twee zoons aan gewandeld en namen plaats naast Pintar. De koning begon uit te leggen dat de voedsel voorraden opraakten en dat er te veel mensen gevoed moesten worden. Zijn jongste zoon Maro antwoordde daarop “laten we nieuwe landen veroveren, vader”. Dat vond de koning maar niets want hun rijk lag tussen de bergen in het westen en de zee in het oosten, die het indringers moeilijk maakt om hun aan te vallen. Na uren te hebben gezocht naar een oplossing kwam Elmar, de oudste zoon, met het idee om een expeditie over zee te organiseren om zo bijvoorbeeld: nieuwe handelsverdragen te sluiten. Iedereen was hiermee akkoord.
Een half jaar later was alles eindelijk zo ver en konden ze vertrekken maar er was nog wel een probleem, vooral voor Pintar, de jaguar waar hij zo aan gehecht was moest mee als mascotte en Pintar mocht niet natuurlijk niet mee. Toen hij dat hoorde dat hij niet mee mocht besloot hij mee te gaan als verstekeling. Hij kroop in het hok ven Nezar en zo kwam hij aan boord. Wanneer het hok, met Nezar en Pintar erin, op het schip stond konden ze vertrekken. De volgende dag zat Pintar nog steeds met Nezar in het hok, tot wanneer er iemand Nezar eten kwam geven en Pintar ontdekte. Hij haalde Pintar eruit en ging met hem meteen naar Maro, die dat de expeditie leidde en dus baas was van het schip. “De straf van een verstekeling is overboord worden gegooid” zei Maro, maar omdat we je misschien nog wel kunnen gebruiken om Nezar onder controle te houden mag je blijven.
Hij riep Herbi om te vragen of hij een assistent kon gebruiken in de keuken en of hij een rondleiding wou geven op het schip, dat was geen probleem voor Herbi.
De volgende dag kwam Pintar, Sidar tegen. Ze werden al snel goede vrienden en Sidar leerde hem zelfs om de koers van het schip te bepalen. Nog een dag later kwamen ze aan op het Grote Eiland (Cuba). Daar brachten ze nog wat eten aan boord. En een nieuwe matroos Hippas genaamd, om de lange overtocht te kunnen maken over de Atlantische oceaan. Hippas had vroeger ook een jaguar en werd ook goede maatjes met Pintar en Nezar. Na een hele lange reis legden ze hun schip in een haventje van een dorpje dat ze hadden ontdekt en gingen met de zeer vriendelijke en gastvrije dorpelingen praten. Om te praten hadden ze natuurlijk een tolk nodig en omdat het de allereerste ontmoeting was tussen Olmeekers en Europeanen was dat niet zo gemakkelijk. Hippas kreeg de taak op zich en ging in de leer bij de prachtige dochter van het dorpshoofd Tekla. Nadat er ruzie ontstond tussen de mannen van het dorp en de Olmeekers moesten ze vluchten. Ze gingen naar bronzehenge een plaats waarvan ze in het dorp te weten kwamen dat ze daar Bronzen werktuigen en wapens maakten, een stof waar ze nog nooit van gehoord hadden. Op de boot had Hippas nog een verrassing in want hij had Tekla mee aan boord gesmokkeld, en omdat ze hun gids kon zijn mocht ze blijven. Na een dag te hebben gevaren kwamen ze aan in de haven van Bronzehenge. De mensen daar hadden al vaker vreemdelingen gezien en waren daarom niet zo onder de indruk van de nieuwkomers. Na veel gepraat te hebben kwamen de onderhandelingen. De Olmeeken hadden nu Bronzen werktuigen en wapens, heel veel verschillende soorten voedsel en nog veel meer.
Terug onderweg naar Midden-Amerika geraakte het schip in een vreselijke storm terecht en zonk, de expeditie was voor niets geweest….
3. De schrijver heeft alles heel mooi omschreven, de dialogen en de gevoelens van de personages, het was best wel een leuk boek.
4. A: Er kwamen bij mij geen gevoelens op.
B: Pintar en Nezar de hoofdrolspelers.
II Verhaalanalyse.
1.Titel uitleg: De sprong van de jaguar: De jaguar zit in de mast van het schip en spring ven hoog af op een matroos om Pintar te beschermen.
2.Genre: Jeugdboek; roman
3. Hoofdpersonages:
De Olmeekers:
- Pintar: de hoofdpersonage, jongetje van een slaven familie die in het paleis werkt.
- Maro: de jongste broer van de koning en expeditie leider.
- Bocas: Kapitein van het expeditie schip.
- Nezar: de koninklijke jaguar en mascotte van de expeditie.
- De koning: de koning van de Olmeekers, gaat niet mee op expeditie.
- Elmar: de oudste zoon van de koning, gaat ook niet mee op expeditie.
- Hippas: matroos (verliefd op Tekla)
- Sidar: sterrenkundige en (route planner) van het schip.
- Herbi: kok en dokter op het schip.
- Dico: matroos en timmerman.
- Gemnos: kunstenaar op het schip.
De dorpsbewoners:
- Viros: dorpshoofd.
- Tekla: dochter van Viros (verliefd op Hippas)
- Thora: jongetje uit het dorp en vriend van Pintar.
Bronzehenge:
- Asov: eigenaar van Bronzenhenge.
- Bosoek: heerser van een buurstam en grote vijand van Asov.
4. Tijd:
*Wanneer speelt het verhaal zich af?
- In het Boek wordt niet duidelijk vermeld wanneer het verhaal zich afspeelt maar ik denk dat het ongeveer tussen 1400 en 1500 zich afspeelde (weet niet zeker).
*Hoeveel tijd verloopt er tussen het begin en het einde van het boek?
-Alles ruimweg opgeteld ongeveer anderhalf jaar.
*Is het een chronologisch of niet-chronologisch verteld verhaal?
- Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld.
*Zijn er terugblikken (flashbacks)? Welke functie hebben ze?
- In het boek vind een terugblik plaats voor zover ik er kon vinden, de terugblik had als functie dat je wist waarom Bocas liever niet had waarom Nezar mee aan boord ging.
*Zijn er veel sprongen in de tijd?
- Er zijn weinig sprongen in de tijd de enige grote sprong in de tijd is dat ze op het schip zitten dan ineens aankomen op de plaats waar ze heen gingen en dan niet wordt verteld wat daar tussen in gebeurde.
5. Vertelsituatie:
*Door wiens ogen beleven we het verhaal?
- Het verhaal wordt beleefd door zowel de schrijver als de lezer voor grote stukken van het verhaal, als Pintar de jongen uit het verhaal.
*Welke vertelsituatie is gebruikt: ik-vertelsituatie, alwetende verteller of personale vertelsituatie?
- Er zijn eigenlijk twee gebruikt, voor het grootste gedeelte de alwetende verteller maar ook stukken personale vertelsituaties.
6. Ruimte:
*Waar speelt het verhaal zich af?
- In de oerwouden van Midden-Amerika in Tezcatlichan, op de grote oceaan en Ierland.
*Welke ruimten zijn belangrijk? Waarom?
- De tuin en het bos van het paleis van de koning. Omdat daar aan het begin van het verhaal grote stukken zich afspelen.
7. Opbouw:
*Begint het verhaal midden in de handeling of is er eerst een soort “Inleiding”?
- Er is eerst een soort inleiding voor dat het verhaal pas echt begint.
*Wat is het probleem van de hoofdpersoon? En hoe lost hij het op?
- Hij mag niet mee op de expeditie. Hij lost het op door als verstekeling aan boord te gaan door in het hok van Nezar te kruipen.
*Wat is de belangrijkste gebeurtenis in het verhaal? Waarom?
- Het belangrijkste is het besluit van de koning om een expeditie te organiseren, omdat de rest van het verhaal daar toch over gaat.
*Waar ligt het hoogtepunt ven het verhaal?
- Wat ik persoonlijk het hoogtepunt ven het verhaal vond was dat op de terug weg er een enorme storm kwam opzetten en het steeds een beetje spannender werd.
*Hoe eindigt het boek?
- Het schip van de Olmeekers dat terug zou keren naar Tezcatlichan komt op de grote oceaan in een enorme storm terecht en zink, niemand overleeft het.
9. Bedoeling:
*Wil de schrijver je alleen maar amuseren of heeft hij een bedoeling met het verhaal? zoja welke?
- Nee, na mijn idee is het boek alleen maar geschreven om te amuseren.
10. Taal:
*Vond je het taalgebruik moeilijk?
- Nee ik vond het taalgebruik niet moeilijk.
*Bevat het verhaal veel of weinig dialogen?
- Het verhaal bevat veel diaglogen.
III Informatie over de schrijver.
Geboortedatum: 9 juli 1948
Geboorteplaats: Mijdrecht, Nederland
Biografie: Na de middelbare school ging Theo Hoogstraaten naar de Pedagogische Academie. Hij ging op een basisschool werken en studeerde in de avonduren voor leraar Nederlands en geschiedenis. Tegenwoordig geeft hij les aan een scholengemeenschap in Alkmaar: Nederlands, geschiedenis en maatschappijleer. Hij schreef eerst studieboeken en schoolboeken en dat beviel hem zo goed dat hij jeugdboeken begon te schrijven. Die schrijft hij in de schoolvakanties. Theo Hoogstraaten woont in Westknollendam.
Profiel: Omdat Theo Hoogstraaten vond dat er te weinig spannende boeken voor jongeren zijn, ging hij die zelf schrijven. Zijn boeken zijn dan ook zonder uitzondering spannend en lezen als een trein, of het nu detectives, historische verhalen, toekomstverhalen, griezelverhalen of oorlogsboeken zijn. Hij begint vaak met schrijven naar aanleiding van een echte gebeurtenis. Daarna verzamelt hij informatie, schetst hij de grote lijnen van het verhaal en dan begint het echte schrijven. Naast het spannende verhaal speelt in zijn boeken ook vaak een liefdesgeschiedenis. Soms hebben zijn boeken een boodschap, hoewel die er niet dik bovenop ligt.
Boeken:
1988 De ramp (Sjaloom / 2e druk 2003)
1989 In verzet (Sjaloom)
1990 Het Nerthusmysterie (Sjaloom / 2e druk 1994)
1991 IJzige poppen (Sjaloom / 2e druk 1994)
1992 De sprong van de jaguar (Sjaloom)
1993 De verdwenen grenadier (Sjaloom)
1994 Het verraad loert (Sjaloom)
1995 Tussen twee vuren : mijn oorlog op Texel (Sjaloom)
1996 Blind date (Sjaloom)
1996 De spiegelvrouw (Sjaloom)
1997 De liftster (Sjaloom)
1998 Verraderlijke vrienden (Sjaloom)
1999 Het oog van de duivel (Sjaloom)
2000 Hot spot (Sjaloom)
2001 De toren van de zeven verdiepingen (Sjaloom)
2002 De vuurmeester (Sjaloom)
2003 Loverboy (Sjaloom)
Bekroningen:
1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Het Nerthusmysterie
1999 Tip van de Jonge Jury voor Blind date
Bron: http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/thoogstr.htm
IV Slotevaluatie.
A – De gebeurtenissen in het verhaal zijn soms wel spannend dus wel leuk vind ik, maar soms ook heel zaai.
- De personages in het verhaal vond ik erg goed omdat ze ook heel mooi verder omschreven en de gevoelens van de personages waren ook erg duidelijk en zo kon je je goed inleven in de personages.
- Het onderwerp van het hele verhaal sprak me niet echt aan ik vond het meer wat om je te vermaken. Niet dat je er iets van kon leren ofzo.
- De bouw van het verhaal vind ik erg goed vooral in het begin is er een mooie inleiding voor het verhaal.
- Het taalgebruik is niet al te moeilijk en best wel makkelijk te begrijpen je hoeft niet eerst goed te kijken wat er staat je begrijpt het erg snel.
B Wat me bij het boek het meest is opgevallen/ het meest zal bijblijven, is dat de jongen erg goed met de jaguar kon omgaan en dan jaguar niet goed naar andere mensen luisterde.
C Het leesproces was niet moeilijk juist erg makkelijk en duidelijk.
D Wat ik van alles geleerd heb is……… eigenlijk helemaal niks..!!
REACTIES
1 seconde geleden