De Schaduw is terug door Havank

Beoordeling 0
Foto van een scholier
Boekcover De Schaduw is terug
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 608 woorden
  • 14 december 2012
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Boekcover De Schaduw is terug
Shadow
De Schaduw is terug door  Havank
Shadow
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Gegevens van het boek

Auteur: Havank (pseudoniem van Hans van der Kallen, 1904 – 1964)

Titel: De Schaduw is terug (Een Londense episode)

Voor het eerst gepubliceerd in: 1946

Omslagillustratie: Dick Bruna

Uitgever: A.W. Bruna & Zoon, Utrecht, 1963, 6e druk, Zwarte Beertjes Pocket 299

Aantal pagina’s: 191

Genre: detectiveroman

Samenvatting van het boek

In Londen vinden enkele juwelendiefstallen plaats. De politie vermoedt, dat de juwelen via Frankrijk het land uit gesmokkeld worden en roept de hulp in van de Franse politie. Deze stuurt hoofdinspecteur Charles C.M. Carlier, alias de Schaduw, naar Londen om daar de politie bij te staan.

De Schaduw ontmoet in Londen allereerst zijn gewaardeerde collega bij Scotland Yard, Joram Jorkins, en vervolgens de gebroeders Paddekens die al eerder in Frankrijk in de gevangenis zaten wegens diefstal en oplichterij. De Schaduw verdenkt een van de broers, Ozobol Paddekens, van betrokkenheid bij de juwelendiefstallen, maar hij heeft geen enkel bewijs tegen hem en kan hem dus ook niets maken.

De beide Paddekens worden vervolgens in successie vermoord en bij nader onderzoek blijkt Ozobol commissaris te zijn geweest bij de mysterieuze zeepfabriek van Zefir Zaligman. De Schaduw gaat in de genoemde zeepfabriek natuurlijk op onderzoek uit en ontdekt dan, dat de juwelen in stukken zeep het land uitgesmokkeld worden. De grote vraag is natuurlijk wie de moord op de beide Paddekens op zijn geweten heeft en wie de grote baas in de zeepfabriek - en dus ook misdaadorganisatie - is.

Langzaam maar zeker komt de Schaduw achter de waarheid. Er blijken uiteindelijk allerlei familiebetrekkingen te bestaan tussen de diverse in dit boek optredende - overigens hoogst merkwaardige - personen. Via een moordpoging op de Schaduw en ontvoering van twee van zijn vrienden komt de Schaduw uiteindelijk weer in de zeepfabriek terecht, waar de grote en spannende finale zich afspeelt.

Toch is het drama hiermee nog niet helemaal ten einde. De grote baas wordt ter plaatse namelijk vermoord door een onbekende die vervolgens weet te ontsnappen. De Schaduw sluit het net echter en vangt tenslotte ook deze laatste grote vis. Een prachtig en verrassend einde!

Beoordeling van het boek

De titel van het boek verwijst naar het feit, dat Havank in de Tweede Wereldoorlog - we spreken dan over het jaar 1942 - via Portugal naar Engeland uitweek en daar als journalist voor Vrij Nederland werkte. In Londen schreef hij dit boek, dat geheel in Engeland speelt; de subtitel van het boek luidt niet voor niets “Een Londense episode”. Het boek kon pas na afloop van de oorlog voor het eerst in Nederland gepubliceerd worden - dat was in 1946 - en daar verwijst de titel dan ook naar.

In Londen leerde Havank ook zijn vrouw Cynthia Vickers (1907 – 1986) kennen. Ze trouwden in 1946. Ze woonden een tijdje in Nederland en vervolgens in Frankrijk en Spanje. Door de rusteloze natuur van Havank liep het huwelijk niet zo best. Cynthia keerde in 1955 dan ook terug naar Engeland; het huwelijk werd echter niet ontbonden. Van 1957 tot 1963 woonde Havank ook in Engeland en gedurende die tijd waren hij en Cynthia nog geregeld samen. In 1963 keerde Havank - alleen - terug naar Nederland, waar hij in 1964 stierf.

Ook dit is weer een prima en typisch Schaduwiaans boek: een goed verhaal met een ingenieuze plot, veel (taal)humor en zeer merkwaardige personen (met nog veel vreemdere namen). Ook de voor Havank typische breedsprakigheid is weer aanwezig. Af en toe is dat laatste wel irritant - het haalt immers vaak de vaart uit een verhaal -, maar het hoort nu eenmaal specifiek bij deze schrijver en dat maakt hem, vind ik, ook in hoge mate origineel en bijzonder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.