Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De reünie door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De reünie
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2945 woorden
  • 19 mei 2009
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Simone van der Vlugt
Lezen voor de lijst
Niveau 1 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 1 (15-18 jaar)
Genre
Whodunit
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
oktober 2004
Pagina's
336
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Misdaad: moord: whodunit,
Moord,
Psychische afwijking,
School- en Studentenleven
Prijzen
Zilveren vingerafdruk (2004 Winnaar), NS Publieksprijs (2005 Genomineerd)

Boekcover De reünie
Shadow

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wa…

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar kla…

De reünie door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Algemene gegevens
Auteur: Simone van der Vlugt
Titel: De reünie
Uitgever: Anthos
Plaats: Amsterdam
Jaar 1e druk: 2004
Samenvatting

Sabine Kroese, een vrouw van in de twintig, is weer terug aan het werk na een hevige depressie. Ze werkt nog maar halve dagen maar kan zich niet concentreren. Dan ontmoet ze op haar werk Olaf, daarmee krijgt ze een relatie. Dan ziet ze een advertentie in de krant waarin een schoolreünie staat van haar oude school. Ze denkt er helemaal niet aan om er naartoe te gaan. Vroeger op school werd ze buitengesloten en gepest.
Toen ze 13 was, is Isabel, het populairste meisje van de school, spoorloos verdwenen. Het was ooit de beste vriendin van Sabine. Sabine weet diep van binnen dat ze er meer over weet dan ze zich herinnert, en besluit dus op onderzoek uit te gaan. Ze leest alle krantenartikelen die destijds over de verdwijning zijn gepubliceerd nog een keer, en vraagt aan oude kennissen en vrienden wat zij er nog van weten.
Dan begint ze haar vriend, Olaf te verdenken. Alle sporen leiden naar hem, en als ze haar oude vriend (en eerste liefde) Bart weer tegenkomt, verteld hij haar dat Olaf vroeger ook een relatie met Isabel heeft gehad. Sabine begint zich steeds meer details te herinneren, tot ze op een gegeven moment een droom heeft, waarvan ze weet dat het echt gebeurd is. Ze heeft Isabel uit haat zelf gewurgd. Sabine komt erachter dat ze haar geheugen gewoon heeft verdrongen.

Personages

Hoofdpersoon:
Sabine Kroese. Sabine is een vrouw van 24 jaar. Ze werkt op het secretariaat van een bank. Ze houdt erg van aardbeien en ze drinkt ook erg veel wijn. Ze heeft een burn-out gehad, wat aangeeft dat ze niet echt een stabiel leven heeft. Ze is ook erg onzeker wat door haar verleden komt, toen ze werd gepest. Sabine raakt ook geobsedeerd door het verleden en de verdringing van gebeurtenissen: Ze moet en zal te weten komen wat Isabel is overkomen. Sabines karakter verandert in de loop van het boek. Eerst was bang voor het verleden en wou ze er niets van weten. Aan het eind is ze niet bang meer en is ze zelfverzekerd.
Afzijdige:
Isabel: Een meisje dat op 15 jarige leeftijd is vermoord. Ze was erg populair op school en kon makkelijk jongens om haar vinger winden. Ook Olaf heeft toen een korte relatie met haar gehad. Ze leed aan epilepsie: Sabine hielp haar vaak als ze een epileptische aanval had. Isabel was ook wel een gemeen meisje: Ze pestte Sabine vaak en zette haar ook vaak voor schut voor haar vrienden. Isabel verdween op een dag spoorloos.
Helper:
Jeanine: de ex-collega en vriendin van Sabine.
Bart: de broer van Sabine. Woont in Londen voor zijn studie, maar komt later naar Nederland. Bart heeft Sabine altijd gesteund en beschermt.
Tegenstander:
Olaf: collega van Sabine en kennis van vroeger. Sabine date met hem. Op het eerste gezicht blijkt Olaf onschuldig, maar later in het boek blijkt dat Olaf niet zo onschuldig is.
Relaties:
Sabine – Isabel: Op de basschool waren ze beste vriendinnen. Toen ze naar de middelbare school gingen werd Isabel razend poplair en werd Sabine gepest (o.a. door Isabel).
Sabine – Jeanine: Hebben elkaar ontmoet via het werk, waar Jeanine al ontslag heeft genomen. Ze zijn goede vriendinnen.
Sabine – Bart: Bart is de broer van Sabine
Sabine – Olaf: Sabine kent Olaf van vroeger, toen was een vriend van haar broer. Nu is hij een collega van haar en hebben ze een relatie.
Wereldbeeld:
Sabine ziet het realistisch van de wereld in. Ze weet dat het leven niet altijd goed is, omdat ze zelf iets heftigs heeft meegemaakt. Het vervelende is, dat ze niet precies weet wat, maar alleen dat het te maken heeft met de verdwijning van Isabel.

Perspectief

Het verhaal van “De reunie” wordt verteld door de 23-jarige Sabine Kroese. Ze vertelt in de ik-vorm. Voor het heden, dat zich in 2004 afspeelt, vertelt ze in de tegenwoordige tijd, in het zgn. onwetende perspectief. Voor datgene wat in het verleden (negen jaar geleden, dus in 1995) is gebeurd, vertelt ze retrospectief. Stukje bij beetje komt er steeds meer helderheid in de gebeurtenissen van het verleden. Simone van der Vlugt laat Sabine in enkele passages ook vertellen tegen het meisje dat ze zelf was ten tijde van de verdwijning van Isabel.
Simone zegt zelf over het perspectief:
“Ik dacht dat de kantoorscènes echt iets voor vrouwen waren. Jaloezie en geklets. Maar ik heb reacties van mannen gekregen die de situaties heel herkenbaar vonden. Toch blijft het een beleving vanuit het perspectief van Sabine. Ik ga geen boek maken met een man in de hoofdrol. Ik zou ook niet kunnen schrijven vanuit het perspectief van bijvoorbeeld Olaf, met wie Sabine een verhouding krijgt. Ik zou niet weten hoe hij zou denken en reageren.”

Structuur

‘De reünie’ is een Sujet. In dit boek zijn vaak flashbacks naar het verleden en het verhaal is niet in chronologische volgorde. Dit zou bij een fabel wel het geval zijn geweest.
Dit verhaal heeft 2 verhaallijnen. De verhaallijnen zijn aan elkaar gelijkwaardig, ze zijn even belangrijk. De ene gaat over wat Sabine nu meemaakt, op haar werk, haar relaties en haar zoektocht naar het verleden. Het andere gaat over vroeger en over de verdwijning van Isabel.
De Reünie is verdeeld in 43 hoofdstukken die kenbaar worden gemaakt door cijfers. Het boek heeft ook een proloog en epiloog. Het bestaat uit 1 deel. Bijna in elk hoofdstuk komen er wel witregels voor. Daartussen staan herinneringen van vroeger beschreven.
Dit boek heeft een gesloten einde, want Sabine is er eindelijk achter wat ze al die tijd heeft verdrongen, wat er precies met Isabel is gebeurd en wie Isabel heeft vermoord. Dus heeft ze antwoord gekregen op de vragen die ze had. Nu kan ze haar verleden afsluiten en weer doorgaan.

Tijd en Plaats

Historische tijd: 2004 & 1995
In het verhaal zeggen ze dat 9 jaar geleden, 8 mei 1995, Isabel spoorloos verdween. Dus 9 jaar later is dus 1995 + 9 is 2004.
Vertelde tijd: Het heden van de roman speelt van 6 mei 2004 tot eind juni 2004, dus ongeveer 1 maand. Vanaf de dag waarop Isabel verdween tot eind juni 2004 is ongeveer 9 jaar en 2 maand.
Verteltijd: het boek heeft 336 bladzijden.
Tijdmanipulaties: Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks, terugblikken naar het verleden van Sabine. Hierdoor ben je nieuwsgierig naar wat er nog meer gebeurt zou zijn in het verleden.
Plaatsen: Den Helder, de vroegere woonplaats van Sabine, waar ze naar school ging en waar Isabel vermoord is. Amsterdam, waar Sabine nu woont en werkt.
Ruimtebeschrijving: De ruimte is heel erg geconcretiseerd: De locaties waar Isabel moet zijn vermoord worden erg nauwkeurig beschreven, evenals de woonruimte van Sabine. Alle plaatsen waar Sabine heen gaat worden ook nauwkeurig beschreven. Ook wordt er hierdoor een sfeer opgeroepen. De plek waar Isabel is vermoord is erg afgelegen en verlaten, wat een eenzame indruk maakt: Zo voelde Sabine zich op dag moment ook. Bij het huis van meneer Groesbeek wordt ook een geheimzinnige sfeer opgeroepen door de omschrijving van het huis van hem, en ook de manier waarop hij doet.

Thematiek

Motieven: misdaad, zoektocht naar het verleden, vriendschap
Andere door Simone van der Vlugt gebruikte literair -historische motieven zijn o.a.: de middelbare schooltijd, het pestgedrag onder scholieren, de jaloezie op het werk, de burn out op het werk, de reunie van een school, het herlevende verleden , seksualiteit, wraak.
Titelverklaring:
De titel van deze roman is niet lastig te verklaren. In het begin van de roman is er sprake van een reunie van de Helderse scholengemeenschap, waarvan Sabine Kroese leerlinge was. Ze is overigens niet van plan de reunie te bezoeken. Maar de geplande reunie zet wel de kanalen van haar geheugen op een kiertje, wat aanleiding is om de geschiedenis van de verdwenen Isabel te achterhalen. Slechts in een hoofdstuk komt de reunie naar voren in het verhaal, maar Sabine vlucht vrij snel weg van die schoolgebeurtenis met haar oude vriendje Bart.
Daarna komt de reunie niet meer ter sprake.
Op een ander niveau zou de titel kunnen wijzen naar de letterlijke betekenis van “reunie”, wat “hereniging” betekent “: de hereniging met de vrienden van Sabines broer, Olaf en Bart. Met Bart heeft ze in het verleden een kortstondige liefdesrelatie gehad, die verbroken op de dag na de verdwijning van Isabel. Ook die twee geliefden worden, zij het voor korte tijd, herenigd. Op het diepste niveau zou de titel ook nog kunnen wijzen op de bijzondere situatie van de vertelster. Ze ontmoet enkele keren in de roman het meisje dat ze was, toen ze veertien was . Sabine Een versus Sabine Twee. In het laatste hoofdstuk vallen beide Sabines samen : ze zijn herenigd.
Thema:
Natuurlijk is het thema bij een literaire thriller ´wie heeft het gedaan´. Uiteindelijk willen we toch allemaal weten wie Isabel heeft vermoord. Toch was dat volgens mij niet het belangrijkste thema in dit boek. Waar dit hele boek om draait is de verdringing van een gebeurtenis in het verleden, en dat is dan ook gelijk het belangrijkste thema. Het gaat er het hele verhaal over dat ze verdrongen had wat er gebeurd was met Isabel, hoe ze zich stukje bij stukje steeds meer herinnert en dat ze op het eind weet wie de moord gepleegd had.

Spanning

Verwachtingen:
Voordat ik dit boek ging lezen dacht ik dat het spannend zou zijn, want er staat ook op de kaft dat het een “literaire thriller” is en in de achterkanttekst staat een spannend stukje verhaal beschreven over een vrouw die door een reünie van haar oude middelbare school terug denkt aan die tijd en aan de verdwijning van een klasgenoot van haar. Dit stukje maakt mij erg nieuwsgierig en ik wilde graag weten wat er nou eigenlijk met dat meisje is gebeurd. Ik dacht ook dat er in dit boek veel verdriet voorkwam, want Sabine was eerst heel goede vriendinnen met Isabel en opeens is ze dan verdwenen en Sabine voelt zich hier schuldig voor. En ik dacht dat angst er ook in zou voorkomen, omdat er ook staat dat Isabel Sabine haar veel aan heeft gedaan.
Open plekken:
Wat is er gebeurd met Isabel?
Sabine en Isabel waren altijd beste vriendinnen tot ze naar de middelbare school gingen. Isabel veranderde toen heel erg en liet Sabine eigenlijk links liggen. Op 8 mei 1995 verdwijnt Isabel opeens spoorloos & nu 9 jaar later is ze nog steeds niet gevonden. Maar Sabine weet nu bijna niks meer van die dag. Beetje bij beetje komen er herinneringen boven bij Sabine.
Wie heeft Isabel vermoord?
Sabine komt erachter dat ze heeft verdrongen dat ze getuige was van de dood op Isabel.
Alleen in haar herinneringen ziet ze niet wie haar vermoord
Heeft Olaf iets met de moord op Isabel te maken?
Olaf was vroeger een tijdje het vriendje van Isabel totdat ze het uitmaakte op de dag dat ze verdween. Hij was ook een heel goede vriend van Sabine’s broer, Robin. Later als Sabine en Olaf elkaar weer ontmoeten op de bank waar ze nu allebei werken worden ze verliefd en krijgen ook een relatie. Olaf is erg jaloers en slaat Sabine wel eens. Omdat Sabine alleen herinnerd dat het een bekende was die Isabel heeft vermoord, denk ze dat Olaf Isabel misschien vermoord heeft, omdat hij ook eigenlijk wel agressief is.
Heeft meneer Groesbeek iets met de moord op Isabel te maken?
Meneer Groesbeek was vroeger de conciërge op de middelbare school van Sabine en Isabel. Op een gegeven moment herinnert ze zich de dag waarop Isabel verdween. Ze ziet zich achter Isabel staan alleen staat er een busje tussen hun in, een groen busje, net zoals het busje van meneer Groesbeek. Hij rijdt in dezelfde richting als Isabel op moet. Als ze later bij hem op bezoek gaat komt ze erachter dat hij 6 katten heeft met allemaal namen van verdwenen meisjes in hun buurt. Dit vindt Sabine wel verdacht.
Wat heeft Sabine al die tijd verdrongen?
Sabine leest in de krant dat er binnenkort een reünie is van haar oude middelbare school. Hierdoor komen er weer herinneringen van vroeger naar boven. Vroeger is er namelijk een klasgenootje van Sabine verdwenen en ze kan zich helemaal niks meer herinneren van die tijd. Dan komt ze erachter dat ze iets heel erg vroeger heeft verdrongen uit haar geheugen. Beetje bij beetje komen er stukjes van vroeger boven. Ze ziet weer wat er die dag allemaal gebeurde.
Waarom wil Sabine niet naar de reünie?
Sabine leest in het begin van het verhaal in de krant dat er binnenkort een reünie is van haar oude middelbare school. Ze heeft er geen zin om naar toe te gaan & besluit om niet te gaan.
Open plekken gevuld:
1. In de epiloog op bladzijde 334 wordt de eerste open plek ingevuld. Sabine heeft namelijk verdrongen dat ze Isabel zelf heeft vermoord.
2. In de epiloog op bladzijde 334 komt Sabine erachter dat ze heeft verdrongen dat ze Isabel zelf heeft vermoord.
3. In hoofdstuk 41 op bladzijde 319 pakt Olaf Sabine bij haar nek en dan komt er weer een herinnering boven en ze ziet wie Isabel heeft vermoord. Het is niet Olaf.
4. In de epiloog op bladzijde 334 komt Sabine erachter dat ze Isabel zelf heeft vermoord.
5. In de epiloog op pagina 334 lees je dat Sabine heeft verdrongen dat ze Isabel zelf heeft vermoord.
6. In hoofdstuk 6 op bladzijde 46 beschrijft Sabine dat er 9 jaar geleden iets heel erg is gebeurd. Ze was namelijk heel goede vriendinnen met Isabel totdat ze naar de middelbare school gingen. Isabel liet Sabine vanaf dat moment gewoon links liggen. Sabine wil niet naar de reünie, omdat Isabel 9 jaar geleden op een dag spoorloos verdween. Ze kan niet tegen de confrontatie met oude leerlingen die haar hebben gepest. En ze wil die tijd afsluiten.
Manipulatietechnieken:
Wekken van vermoedens: Doordat je alles door de ogen van Sabine ziet, word je soms op het verkeerde been gezet van wie nou eigenlijk Isabel heeft vermoord.
Flashback: Door de oproep in de krant denkt Sabine weer terug aan de tijd van de middelbare school en de dag waarop Isabel verdween.
Informatie achterhouden: Je krijgt eigenlijk wel veel vragen en die worden pas op het laatst allemaal ingevuld.
Spanningsbogen:
De grootste spanningsboog begint met de vraag: wat is er gebeurd met Isabel?. Sabine en Isabel waren vroeger beste vriendinnen op de basisschool totdat ze naar de middelbare school gingen. En Isabel heel erg veranderde zij was erg geliefd en populair op hun nieuwe school. En Sabine viel niet op en werd vaak gepest, ook door Isabel en de groep waarvan ze de “leider” was. Op 8 mei 1995 verdwijnt Isabel plotseling. Nu negen jaar later komt Sabine erachter dat ze eigenlijk helemaal niks meer weet van die dag. Ze praat met een psychiater en komt erachter dat iets heel ergs heeft verdrongen uit haar geheugen ze weet alleen niet wat. Telkens komen er kleine stukjes van die dag naar boven. Eigenlijk niet echt hele boeiende herinneringen. Totdat ze zich realiseerd dat zij waarschijnlijk de laatste is die haar heeft gezien voordat ze vermoord. Ze ziet dat ze op een plek in het bos “de donkere duinen”staat en dat ze word vermoord, maar door wie kan ze niet zien. Alleen dat het een bekende is weet ze. Helemaal op het einde van het verhaal, in de epiloog, komen haar laatste herinneringen boven en kan ze eindelijk zien wie Isabel heeft vermoord. En het antwoord is Sabine zelf.

Taal en Stijl

Over het algemeen is het taalgebruik best makkelijk en het past ook goed bij de personage’s. Olaf bijvoorbeeld, is een niet erg nette man, en gebruikt dan veel scheldwoorden.

Secundaire literatuur

Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel De amulet verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.
De reünie is haar eerste boek voor volwassenen en verschijnt bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar.
Dit boek speelt zich af in Amsterdam. Het boek is ook uitgegeven in Amsterdam. Ook studeerde Nederlands en Frans aan de lerarenopleiding in Amsterdam.
Mening
Het boek ‘De reünie’ vond ik heel goed geschreven. Het was spannend en erg meeslepend. De karakter Sabine zette je echt aan het denken. Wat is er toch gebeurt in haar leven, dat ze het uit haar geheugen verbannen heeft? De gaten in het verhaal en de flashbacks maakten het boek mysterieuzer. Het boek is makkelijk geschreven en leest lekker weg. Ik moet wel zeggen dat ik op een gegeven moment wel in de gaten had de Sabine zelf de dader van de moord was, nadat ik een aantal keren op een dwaalspoor was gezet. Maar dat maakte het lezen er niet vervelender op, integendeel! Op die manier kon je uitvinden hoe Sabine het zelf ontdekte en hoe ze dit opnam. De karakter Olaf vond ik ook erg interessant. Al lezende kwam je erachter dat deze man niet zo lief en aardig was als op het eerste gezicht leek. Zo zie je hoe een mens zich kan vergissen.
Dit boek is literatuur omdat het je aan het denken zet. Het is niet simpel en je moet er met je gedachten bij blijven. Het heeft geen chronologische volgorde en het maakt deel uit van de tegenwoordige maatschappij.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Hoeveel lagen heeft de titel?
Het verhaal wordt verteld vanuit een ik-perspectief.
Hoe oud is Sabine?
Het verleden speelt zich af in Amsterdam, het heden in Den Helder.
Hoe lang bedraagt het heden in de roman?
De drie thema's zijn geheugenverlies, whodunit en pesten.
Wat zijn de motieven?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe herinnert Sabine zich alles weer?

REACTIES

X.

X.

sabine's broer heet Robin niet Bart

Bart was haar jeugdvriendje

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.