Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

De nakomer door Maarten 't Hart

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
Boekcover De nakomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • vwo | 491 woorden
  • 5 augustus 2004
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Maarten 't Hart
Genre
Psychologische roman
Oorlogsroman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
354
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Tweede Wereldoorlog,
Moord,
Nasleep en verwerking Tweede Wereldoorlog,
Wraak

Boekcover De nakomer
Shadow
De nakomer door Maarten 't Hart
Shadow
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Zakelijke gegevens

Schrijver: Maarten ‘t Hart
Titel: De nakomer
Verschenen in: 1996
Aantal blz.: 281
Leestijd: 8 uur
Uitgelezen op: 5 januari 2002

Verantwoording van de keuze & verwachtingen

Mijn keuze is, net als bij De vader, de moeder en de tijd, niet door iets of iemand beïnvloed. Met als enige beperkingen dat het boek een door een Nederlander geschreven roman moest zijn, heb ik een bezoek aan de bibliotheek gebracht en een boek gekozen.

Op de achterzijde van dit boek las ik iets over oorlog. Ik besefte dat ik eigenlijk nog nooit een boek over de oorlog had gelezen. Dat, en de titel, hebben ervoor gezorgd dat ik het boek mee naar huis heb genomen. Mijn verwachting was dat het een leerzaam boek is. Deze verwachting klopt, naar mijn mening.
Beoordeling

Toen ik het boek net uit had, maakte het geen directe reactie in mij los. Ik had er niet veel over te zeggen. Zoals ik al schreef, vind ik het een leerzaam boek. Ook ‘interessant’ vind ik bij dit boek passen. Dit vind ik omdat in dit boek het leven van een persoon wordt neergezet. Het speelt zich in de afgelopen eeuw af, alles is voor mijn tijd gebeurd.

Vrijwel alle stukken in het boek waren door mij goed te volgen. Het werk heeft sommige dingen, die ik heb leren denken, bevestigd. Ook heb ik er van geleerd. Het werk spreekt me een beetje aan, maar niet genoeg om het iedereen aan te raden. Af en toe moest ik mezelf dwingen om verder te lezen. Al met al beoordeel ik dit boek als: best goed.
Een korte beschrijving

Het lijkt alsof het verhaal door Simon Minderhout zelf wordt vertelt. Hier ben ik niet zeker van. Begin 1900 wordt Simon Minderhout geboren. Hij groeit op in Groningen. De hoofdpersoon Simon is een nakomer, dat wil zeggen: hij werd jaren na zijn zus geboren terwijl zijn ouders eigenlijk geen kinderen meer hadden verwacht. Deze nakomer gaat medicijnen studeren en volgt daarnaast een studie filosofie. Simon wordt apotheker in een havenstadje. Daar maakt hij de Tweede Wereldoorlog mee. Simon wil graag in het verzet, maar wordt er buiten gehouden. De jongeman wordt verliefd op Hillegonda, een vrouw die voor een verzetsgroep medicijnen haalt. Simon besluit haar en de verzetsgroep te volgen, zo verliefd is hij. Maar hij wordt door de groep in elkaar geslagen en hij geeft Hillegonda op. Als Simon een bejaarde man is, wordt hij beschuldigd van het verraden van het verzetsgroepje. De man staat volop in de belangstelling. Zijn oude dag is een hel. Aan het einde probeert Simon van alles op te lossen door een verhelderend bezoek te brengen aan iemand wie hij al meer dan vijftig jaar niet meer gezien heeft… Hillegonda.

De thema’s zijn: verzet, Tweede Wereldoorlog, filosofie, moed en lafheid, (on)schuld en straf.

Aan het taalgebruik is mij niets op gevallen. Hier en daar stonden wat in andere talen geschreven filosofische uitspraken en liedteksten. Die begreep ik meestal niet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.