‘Laat hij die zoekt niet ophouden met zoeken, totdat hij vindt.
En als hij vindt, zal hij verontrust worden
En als hij verontrust is, zal hij verwonderen
En hij zal over het Al heersen.’
Gegevens van het boek
Titel: De Midasmoorden
Auteur: Pieter Aspe
Uitgeverij: Amsterdam: Meulenhoff
Antwerpen: Manteau
Aantal bladzijde: 281
Keuze van het boek en van de verwerking
Voor een derde opdracht waren we heel vrij. We mochten een boek vrij kiezen en ook de verwerking konden we helemaal zelf bepalen. De keuze van het boek was voor mij vrij snel gemaakt: een boek van Pieter Aspe. Dit is omdat ik voor een eerste opdracht ook een boek van deze auteur gelezen had en de stijl van schrijven beviel mij helemaal.
Ook de keuze van verwerking was voor mij niet echt moeilijk. Omdat de eerste opdracht (een recensie bespreken) voor mij heel fijn was om te doen en ook door die opdracht begreep ik het boek beter. Dit is denk ik omdat je door de recensies te lezen, je ook de mening van andere mensen te horen krijgt. Omdat deze opdracht mij het gevoel gaven het boek beter te begrijpen, besloot ik om voor deze derde opdracht via dezelfde weg te gaan.
Een korte inhoud van het boek
Dat goudzucht niet gelukkig maakt en in zijn uiterste consequenties zelfs tot de dood kan leiden, besefte de mythologische koning Midas, toen alles wat hij aanraakte, voedsel inbegrepen, in goud veranderde.
Het is dan ook niet toevallig dat goudzucht én, in een meer hedendaagse versie, grootschalige fraude en samenvallen met het oog op maximaal financieel gewin de moorddadige leidraad vormen in ‘De Midasmoorden’.
Adjunct-commissaris Pieter Van In wordt ditmaal geconfronteerd met een moord op een vooraanstaande Duitse touroperator en vastgoedhandelaar, die grootste bouwplannen heeft in de Brugse binnenstad. Als kort daarop ook een terroristische bomaanslag wordt gepleegd op het standbeeld van Guido Gezelle, staat Brugge in rep en roer. Aanvankelijk wordt vermoed dat er een Waalse splintergroep aansprakelijk is voor de aanslagen. Maar geleidelijk wordt duidelijk dat de verantwoordelijken moeten gezocht worden in het milieu van de internationale vastgoedhandel en –zwendel. Een milieu, dat in het verleden uitgesproken nazi-sympathieën aan de dag legde en door de jaren heen nauwe banden is blijven houden met Belgische topmagistraten. Vanzelfsprekend is dat Van In in dat gebeuren, waarin ook het Madonnabeeld van Michelangelo en een nazi-goudschat een rol spelen, met grootste omzichtigheid te werk moet gaan. Iets wat, gezien Van Ins drankmisbruik zeker geen ‘cup of tea’ is. Maar uiteraard slaagt Van In erin de klus, weliswaar niet zonder de voorspelbare brokken te klaren.
Een heel groot voordeel van het boek is dat het boek zo goed gestructureerd en gedocumenteerd is. Ook worden de karakters van de personages heel goed naar voren gebracht. Wat wel een spijtig feit is, is dat het einde te voorspellen was, wat niet wil zeggen dat het verhaal niet blijft boeien, integendeel zelfs!
Bespreking van de recensies
In de recensie ‘Op internationaal niveau’ staat vermeld dat ‘Pieter Aspe er opnieuw in geslaagd is een bijzonder complexe plot laat integreren, verrassen en boeien tot de allerlaatste bladzijde’. Hier ben ik het helemaal me eens, alleen over de complexe plot wil ik mijn mening nog even verder verduidelijken. Het is inderdaad zo dat de plot erg ingewikkeld is en het is ook zo dat het boek blijft boeien van de eerste tot de laatste bladzijde. Naar mijn gevoel had Aspe zelf door dat de plot erg ingewikkeld aan het worden was en dat de lezer de draad erbij zou verliezen mocht hij halverwege zijn roman één van de personages niet eens kort laten samenvatten wat er allemaal aan de hand was.
Verder staat er in de recensie ook nog dat ‘wat de plot betreft zijn grootste verdienste is dat niets geforceerd of nadrukkelijk overkomt’. Dit vind ik ook zeer subjectief. Persoonlijk voel ik dit heel anders aan. Ik vind dat het lijkt alsof sommige gebeurtenissen erbij gesleurd zijn om het boek vol te krijgen. soms kreeg ik echt het gevoel van: dat óók nog erbij…
De tweede recensie ‘De Midasmoorden van Pieter Aspe: Literair speurwerk’ vermeldt ook weer dat ‘de plot van deze thriller vrij ingewikkeld is maar de prettige en frisse dialogen, die een feeling voor sociale taalverschillen verraden, zorgen voor afwisseling’. Hier ben ik het wel mee eens, maar wel weer zou ik dezelfde opmerking willen maken als bij de recensie ‘Op internationaal niveau’. Waar ik het wel helemaal mee eens ben is dat de dialogen prettig en fris zijn en zo voor afwisseling zorgen. Ook de feeling die de sociale taalverschillen verraden vind ik zeker terug in het boek.
Negatieve aspecten van het boek
Een eerste negatief gegeven werd al eerder vermeld: namelijk de naar mijn gevoel iets te ingewikkelde plot. Maar zoals ik ook al vermeld heb, heeft de schrijver dit heet goed opgelost.
Vervolgens is er ook nog een ander negatief en vrij storend aspect verbonden aan het boek. Er zijn, vind ik, zo al veel personages bij het verhaal betrokken. Voor mij is dat niet zo heel gemakkelijk omdat ik de namen vergat en dan terug moest gaan zoeken wat die persoon gedaan had en dan kon ik het verhaal verder begrijpen. Maar plots beginnen namen te veranderen! Zo heet de bomterrorist aanvankelijk Alain Nicolaï, maar na enkele tientallen bladzijden later verandert zijn naam, zonder dat hiervan iets vermeldt staat in het boek, in Robert Nicolaï. Hetzelfde gebeurt met de firmanaam van de Duits touroperator, die nu eens Kindermann heet en dan weer Winkelmann. Dit maakte het voor mij nog eens dubbel zo moeilijk om alles van de eerste keer te begrijpen.
Besluit
Ik vond het zeer boeiend boek om te lezen, een boek dat me bleef boeien van het begin tot het einde. Verder zou ik het ook ten zeerste aanraden al iedereen die graag leest en daarbovenop ook nog graag ‘meedenkt’ met het boek. Hier geeft het boek je zeker en vast de kans toe.
Er zijn negatieve dingen verbonden aan het boek, maar deze wegen zeker niet op tegen de positieve aspecten van het hele verhaal. Mijn boodschap voor iedereen die twijfelt om het al dan niet te lezen: ZEKER DOEN!
‘The best of prophets of the Future is the Past’
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
bedankt dat je je boekbespreking op het internet geplaatst hebt. ik heb er zeer veel aan gehad en heb een heel goed resultaat behaald op mijn bespreking in het school. sorry dat ik jouw bespreking hiervoor gebruikt heb, maar voor mij was het onmogelijk om het boek zelf te lezen en zelf te bespreken. BEDANKT
22 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hallo
Ik stuur je even een email met de vraag of je me de recensies kunt bezorgen die je in je uitrekel van de De Midasmoorden gebruikt.
Alvast bedankt
sofie
20 jaar geleden
Antwoorden