De kroongetuige door Maarten 't Hart

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover De kroongetuige
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1377 woorden
  • 19 maart 2021
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
54 keer beoordeeld

Boekcover De kroongetuige
Shadow

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas i…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspron…

In het interview met Bibeb van september 1979 vertelde Maarten ’t Hart dat hij werkte aan een misdaadroman. Nu, ruim drie jaar later, is het werk voltooid. Hoewel de oorspronkelijke opzet gehandhaafd bleef, is De kroongetuige in de eerste plaats een roman over (vergeefse) liefde, over jaloezie en over een huwelijk dat wordt bedreigd door kinderloosheid.

Pas in de tweede plaats handelt het over iemand die van een moord beschuldigd wordt. Anders dan in Ik had een wapenbroeder, waarmee deze roman enige verwantschap vertoont, gaat het hier niet zozeer om de vraag hoe de schuldige (?) zelf de beschuldiging ervaart, maar om hoe zijn omgeving en met name zijn echtgenote daarop reageert. Zij is dan ook de werkelijke hoofdpersoon van het boek, een kroongetuige die niet wordt gehoord.

De kroongetuige door Maarten 't Hart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Ontdek de veelzijdigheid van Scheikunde!

In de bachelor Scheikunde in Amsterdam bestudeer je alle richtingen van de chemie om bestaande processen, producten en materialen te verbeteren en nieuwe te ontwerpen. Van moleculen tot duurzaamheid, jij maakt het verschil! Ervaar zelf hoe het is om in Amsterdam Scheikunde te studeren en kom op 10 april Proefstuderen!

Lees meer en kom Proefstuderen!

Aandachtstrekker
Wat zou jij doen als je verdacht zou worden van een misdaad of wanneer iemand waarvan je houdt verdacht wordt? Hoe bewijs je je onschuld?  Thomas en Leonie Kuyper maken iets soortgelijks door in het boek de kroongetuige.

Algemeen
Dit boek is geschreven door Maarten ‘t Hart en is gepubliceerd in 1983. Maarten t hart heeft zijn studententijd doorgebracht in leiden, waar hij biologie heeft gestudeerd en dit is ook zeker terug te zien in het boek; het speelt zich namelijk af in leiden en Thomas Kuyper een van de hoofdpersonen is dan ook een bioloog, farmacoloog om precies te zijn. Dat betekent dat hij vooral experimenten doet met drugs en medicatie, meestal op dieren. Het boek is ingedeeld in 5 delen en per deel verandert het verhaal van perspectief/schrijfvorm in het eerste deel is er sprake van een vertellende ik, dit is Thomas Kuyper hij vertelt alles wat er gebeurd is tot het moment dat hij wordt opgepakt, dan begint het tweede deel. In het tweede deel wordt er gebruik gemaakt van brieven tussen Leonie en Thomas terwijl hij in de gevangenis zit. Daarna wordt het verhaal verder vertelt in de vorm van Leonie's dagboek en in de laatste twee delen is er weer spraken van een vertellende ik in dit geval is het Leonie. Het verhaal vindt plaats over een periode van 5 maanden van eindjuli tot eind december

Plot
Zoals ik aan het begin van mijn presentatie noemde gaat dit boek over het bewijzen van iemands onschuld: Thomas Kuyper is een farmacoloog in een laboratorium in leiden waar hij op het moment dat het verhaal zich afspeelt bezig is met een onderzoek naar kannibalisme onder ratten wanneer ze voor een lange periode geen voer hebben gekregen. Wanneer zijn vrouw Leonie een weekje weg is, om een gynaecoloog te bezoeken, ze is namelijk onvruchtbaar verklaard maar wil toch heel graag een kin, zoekt hij het gezelschap van Jenny Fortuyn op. Zij werkt in de bibliotheek, waar thomas vaak komt, meestal zelfs puur om haar te zien en samengaan ze bijna elke avond naar cafés totdat ze allemaal gesloten zijn waarna ze afscheid nemen e hun eigen weg gaan. Maar op een avond raakt Jenny vermist. Na een avondje stappen met thomas is ze nooit meer thuisgekomen. Thomas wordt verdacht van haar vermissing, omdat hij de laatste is die haar heeft gezien. De politie, vooral de recherche gemaand lambert, denkt dat thomas haar mee heeft genomen naar zijn lab waar hij haar heeft vermoord nadat ze hem heeft afgewezen en waar hij vervolgens haar lijk aan zijn hongerige ratten heeft gevoerd. Thomas zegt dat dat niet waar is, maar de enige die hem geloofd is zijn vrouw Leonie. En nadat hij dus is gearresteerd en in hechtenis wordt gehouden gaat zij op zoek naar de waarheid. Tijdens deze zoektocht begint ze aan zijn onschuld te twijfelen en ook aan zijn loyaliteit aan haar.

Motieven
Er zijn best wel wat motieven terug te vinden in dit boek, dus ik bespreek er maar drie van.

Kinderloosheid
Kinderloosheid is, in mijn mening een van de belangrijkste motieven in dit boek. Door het hele boek zie je namelijk leonie’s en soms ook thomas zijn kinderwens terug. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze kinderwens en dus ook het feit dat die nooit vervuld zou worden ervoor heeft gezorgd dat Leonie en thomas uit elkaar zijn gedreven. Hier heb ik een citaat bij

“Toch kon ik niet meer terug, toch moest ik haar die daar in het blauwe licht op de drempel stond de mond snoeren, vernietigen, verslaan, en nog altijd zocht ik naar iets, naar dat wat haar het meeste zou kwetsen, en ik kon, omdat ik al over haar ongeboren kinderen had gepraat, maar niets bedenken, tot me inviel: ‘ik zou jou voor elke vrouw die een flinke abortus heeft gehad willen inruilen.'"

Dit is natuurlijk een heel gemeen ding om te zeggen j maar realiseert je pas hoe wreed het is wanneer je later in het boek te horen krijgt dat Jenny, de vrouw met wie hij een affaire had, twee keer weker een abortus heef laten plegen

Overspel
Overspel is een ander belangrijk motief in het verhaal: thomas heeft natuurlijk een affaire met Jenny, wat eigenlijk de enige reden is dat hij verdacht wordt en wanneer Leonie op onderzoek uitgaat om erachter te komen of Thomas onschuldig vraagt ze zich ook vaak af hoe ver thomas en Jenny zijn gegaan. Hebben ze samen geslapen of is het bij die zoen waarover thomas haar vertelde in een van zijn brieven gebleven? Deze vraag en onzekerheid kwelt haar en zorgt ervoor dat ook zij op een bepaald punt een ander zoent.

Filosofie
Een vaak terugkomend persoon in dit boek is de filosoof Nietzsche. Thomas gebruikt hem vaak als een reden voor zijn gedrag en quote hem ook vaak en wanneer later in het boek, wanneer ze alleen is, Leonie ook zijn boeken gaat lezen, vindt zij ook validering in Nietzsche werk. Hier heb ik dan ook een citaat bij dat niet alleen dit motief laat zien maar ook een deel van de titel verklaring is

“Een enkel maal schrijft hij iets dat me troost, bijvoorbeeld dit: ‘zijn niet de meeste huwelijken van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit – een kind – en dat is meer dan een kroongetuige, namelijk de zondebok'"

In dit citaat is natuurlijk de titel terug te vinden, de kroongetuige. Het gaat hier dus over de rol van een kind, die Leonie en thomas dus niet hebben in het huwelijk. Je ziet in dit citaat dus niet alleen het motief filosofie maar ook het motief kinderloosheid terug. Maar dit is een van de weinige momenten in het hele boek waar Leonie’s onvruchtbaarheid geen verdriet maar geruststelling brengt; als ze een kind hadden gehad dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk zoals Nietzsche zegt dat kind als zondebok gebruikt in deze situatie. Maar er is dus ook nog een tweede deel aan deze titelverklaring en dat deel gaat over de echte kroongetuige in het verhaal, een oude man die zegt dat hij thomas en Jenny samen het lab in heeft zien gaan en thomas alleen heeft zien vertrekken, maar in mijn mening is deze quote van Nietzsche toch wel belangrijker als het gaat om de titel van het boek

Thema

Het thema van dit boek is het huwelijk, specifiek het gebroken huwelijk van Thomas en Leonie. Door het hele boek heen zie je hoe de relatie tussen thomas en Leonie verandert en hoe hun huwelijk op de proef wordt gesteld door alle gebeurtenissen in dit verhaal: de affaire de verdenking de wantrouw van Leonie, de rechtszaak. Maar als je wilt weten wat er uiteindelijk gebeurt met hen zal je het boek toch echt zelf moeten lezen want anders als ik het nu zou zeggen verraad ik een heel groot deel van het plot voor de mensen die het wel willen lezen.
 Sommige mensen zeggen dat ook de misdaad in dit boek een e thema is omdat natuurlijk het hele boek gaat over wie de schuldige is en wie de misdaad heeft begaan en of thomas schuldig is of niet maar ik vind dat dat eigenlijk meer een beschrijving is van het genre van het boek in plaats van het thema maar ja dat ligt natuurlijk gewoon aan je mening.

Evaluatie

Ik vind persoonlijk een erg goed boek: de verhaallijn is erg duidelijk en goed te volgen en er wordt ook niet al te veel gebruik gemaakt van moeilijke zinnen of woorden, dus t leest ook redelijk makkelijk. Ik vind het zelf altijd heel mooi wanneer de karakters goed uitgewerkt zijn en dat is in dit boek ook zeker het geval je leert de karakters uitgebreid kennen waardoor ook hun beweegredenen hun motivaties erg duidelijk zijn. Ook vind ik dat het een erg intrigerend en spannend boek is want zelfs tot in de laatste momenten twijfelde je nog over wie de misdaad heeft begaan. Dus ik zou dit boek echt 100% aanraden want het leest erg fijn en het feit dat het een redelijk kort boek is is natuurlijk ook leuk. Dus ja het is een echte aanrader

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kroongetuige door Maarten 't Hart"