Primaire gegevens
Auteur: G.A Bredero
Titel De klucht van de molenaar
Ondertitel -
Verschenen in 1975 (eerste oplage.
Duur van toneelstuk 1 uur
Datum 15 oktober
Verantwoording van mijn keuze We moesten een boek lezen uit de middeleeuwen namelijk de klucht van de molenaar. Ik had dus eigenlijk geen keuze. Ik heb gekozen voor het toneelstuk. Dat heb ik gedaan omdat ik het lezen van middeleeuwse teksten heel moeilijk vind. Bovendien vind ik een toneelstuk veel leuker want het is snel afgelopen en je hoeft je eigen fantasie niet te laten werken want je ziet alles recht voor je gebeuren.
Verwachtingen vooraf Ik dacht dat het een saai stuk zou zijn. Ik had van tevoren al ongeveer te horen gekregen waar het over ging en het verhaal leek me niet leuk. Vooral saai en niet grappig. Ik dacht dat het langdradig en slaapverwekkend zou zijn omdat het een middeleeuws verhaal is. Het leek me ook een moeilijk stuk omdat het in oud Nederlands verteld zou worden.
Eerste reactie achteraf Toen ik de zaal uitliep zei ik meteen dat ik het leuk vond. Mijn verwachtingen zijn dus niet uitgekomen. Ik heb vaak gelachen om de personages en hun acties. Het verhaal zat vol humor en het was niet saai omdat het een leuk verhaal was met leuke gebeurtenissen. Het waren verschillende personages die eigenlijk niet bij elkaar pasten en dat maakte het verhaal leuk. Omdat het niet lang duurde was het niet slaapverwekkend. Het duurde precies lang genoeg. Soms was het best moeilijk want ze spraken in oud Nederlands. Dan wist ik bijvoorbeeld niet precies wat ze zeiden, maar het was niet zo moeilijk dat ik het verhaal niet begreep. Dit werk heeft me aan het denken gezet wat de sommige uitspraken vond ik heel ‘waar’.
Korte samenvatting van de inhoud
Trijn Jans, een vrouw uit de stad, loopt aan de zuidwestkant van Amsterdam, net buiten de muren bij de Heiligewegspoort. Ze is met de veerschuit uit de richting Leiden gekomen en heeft gerend om nog binnen te zijn voordat de stadspoort wordt gesloten, maar het is al te laat. Daarom belt ze aan bij een huis en vraagt ze daar om onderdak voor een nacht
Op dat ogenblik komt Piet, een molenaar, naar buiten, terwijl hij door de openstaande huisdeur praat tegen zijn vrouw. Trijn spreekt hem aan en vraagt, of ze in zijn huis mag overnachten, al is het maar op een stoel. Na een kort overleg met zijn vrouw, alles door de open deur, komt ook zij, Aaltje, naar buiten. Ze sputtert wat tegen, maar Piet ondersteunt het verzoek van Trijn, niet omdat hij zo menslievend is, maar omdat hij haar wel een lekker stuk vindt.
Trijn komt binnen en bewondert het keurige huis. Met z’n drieën hebben ze het over van alles en nog wat: over mannen en wat ze op hun kerfstok hebben, over vrouwenroddel, vooral op kraamvisites, over personeel dat brutaal is en steelt. Trijn prijst Aaltje gelukkig dat ze het zonder dienstbode klaarspeelt.
Als Aal even weggaat, praten Trijn en Piet samen door. Na een wat voorzichtige aanloop doet Piet aan Trijn een ‘oneerbaar’ voorstel: hij wil met haar een avontuurtje hebben. Trijn is eerst verontwaardigd en wijst hem af. Toch lukt het Piet haar te betasten en dat brengt haar in verwarring; ze blijft in haar woorden steken. Piet raakt haar nog eens aan en ze zegt: ‘hou toch op’ en gooit het gesprek over een andere boeg.
Aaltje komt weer binnen en dient de vis op. Na het eten gaat Piet naar zijn molen, en de vrouwen praten samen door. Dan bekent Trijn dat ze een afspraak met Piet heeft gemaakt, volgens haar zeggen gedwongen, en ze stelt Aaltje voor ’s nachts met haar van plaats en van kleding te verwisselen.
Als de kaars is uitgeblazen en alles stil is, komt Piet weer op, zich verkneukelend over het pleziertje dat hem te wachten staat. Hij kucht, zoals afgesproken is, en de deur gaat open en hij stapt binnen. Dan is het toneel leeg, alles is stil, de spanning stijgt. Na een poosje komt Piet weer naar buiten, vol lof over het weerwerk dat Trijn heeft gegeven. Hij ziet zijn knecht Joost en vertelt hem wat voor een avontuurtje hij heeft meegemaakt. Joost wordt er opgewonden van en krijgt van Piet toestemming om, in zijn plaats, een tweede keer naar binnen te gaan. Deze doet dat en dan hoont Piet de stadslui, die hij nu eens lekker een kool heeft kunnen stoven; zij schelden molenaars immers altijd uit voor dieven. Dan gaat hij naar zijn molen.
Uit het huis klinkt de stem van Aaltje, die Joost uitmaakt voor alles wat lelijk is; ze denkt immers dat hij haar man is. En terwijl die anders nauwelijks naar haar omkijkt, komt hij nu tweemaal in één nacht (denkt Aaltje), omdat hij in de veronderstelling verkeert Trijn te pakken te hebben. Aaltje gooit Joost de deur uit.
Joost bekent aan Piet, die weer op het toneel is gekomen, wat er gebeurd is. Die ontslaat Joost op staande voet, omdat hij het niet kan hebben dat Joost met zijn vrouw naar bed is geweest. Geen woord over het feit dat ook híj bedrogen is.
Aaltje en Trijn komen buiten en nemen afscheid. De klucht eindigt met een alleenspraak van Trijn tegen het publiek; nu heeft zij binnenpret: ze heeft de list van Piet met list betaald gezet en ze zal het verhaal in de stad vertellen. Ze waarschuwt alle vrouwen goed uit te kijken: ‘ want al siet men de luy, men kent se niet.’ Piet heeft ook een wijze les geleerd; : ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.’ (1)
Alle cursieve gedeelten heb ik gewijzigd.
De verdieping
Tijd en ruimte
Het verhaal duurt een dag en het is chronologisch verteld. . Welke dag van het jaar is onduidelijk. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam Leiden in 1613.
De verteltijd is een uur. Het verhaal heeft niet echt een open eind. Trijn Jans gaather verhaal door vertellen in de stad, piet en trijn jans blijven achter, en joost wordt ontslagen
Het verhaal begint van het begin en is dus niet in medias res.
De klimatologische omstandigheden zijn niet echt duidelijk. Het is niet koud en niet warm dus het kan april zijn maar net zo goed oktober. In ieder geval geen winter of zomer
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Er is wel en ondertitel:
"'t kan verkeren"
Die werd door Bredero achter al zijn werken geschreven
11 jaar geleden
Antwoorden