Vertelperspectief
Het vertel perspectief van dit verhaal is een personale vertelsituatie (hij/zij perspectief). Het verhaal wordt dus verteld in de hij of zij vorm. Er komt haast geen verteller in voor. Via de hoofdpersonage leer je min of meer de andere verhaalfiguren kennen. In dit geval is Will de hoofdpersonage en leer je de personages, zoals Halt, Baron Arald en Gilan, goed kennen via zijn gedachtes en bezigheden. Ook wordt vaak gebruik gemaakt van anderen perspectieven, waardoor er ook over andere personen meer verteld kan worden.
Citaat: Baron Arald lachte. Hij keek naar de kleine groep. ‘En dan rest ons nu een laatste kandidaat.’ Hij keek op zijn papier, daarna naar de wanhopige Will, en wenkte hem naar voren. En daar stond Will dan. Zijn mond was ineens zo droog als schuurpapier, zijn stem nauwelijks hoorbaar van de zenuwen. ‘Will, meneer. Mijn naam is Will’
‘Will? Will wie?’ Martin bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand, waar alle gegevens van de pupillen te vinden moesten zijn. ‘Will is een speciaal geval, Martin’ zei de Baron rustig.
In het fragment wordt van personage gewisseld. Eerst komt Baron Arald aan het woord waarna Will iets terug zegt. Ook wordt er verteld vanuit een personale vertelsituatie, in een hij perspectief. In een hij perspectief kan de naam van een persoon meestal veranderd worden in hij.
‘Martin bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand’
‘Hij bladerde nerveus door de papieren in zijn linkerhand’
Spanning
Spanning ontstaat door vermoedens rondom een mogelijke afloop. In dit verhaal ontstaat er veel spanning door spannende situaties zoals een gevecht met een monster enzovoort, maar ook door het voorspel voor bijvoorbeeld het gevecht met een monster. Je weet niet wat er gaat gebeuren, maar je heb wel een vermoeden.
Citaat: Overal zag hij grote donkere schaduwen, zoals hij aannam een Kalkara eruit zag. Onder elke bomengroep, in elke struik die in de wind zachtjes bewoog. Halt had hem enkel verteld over de gruwelijke monsters die Morgarath zo sterk maakten. Zijn verstand herhaalde keer op keer dat het wel heel onwaarschijnlijk was dat een van de Kalkara het op hem gemunt had. Maar zijn fantasie en zijn angst antwoordden daarop dat de monsters toch ergens moesten zijn.
Hier wordt niet alleen spanning gecreëerd door het vermoeden van een spannende gebeurtenis die misschien gaat gebeuren maar ook door de plaats. Ook wordt er een beetje geheimzinnigheid toegevoegd, je weet niet wat de Kalkara zijn en waar ze zich bevinden. Door deze spanning wil je weten hoe het afloopt.
Tijd en spanning
Door middel van het gebruik van vooruitwijzingen kan de schrijver spanning opwekken. In dit verhaal wordt dat niet zoveel gedaan omdat er al genoeg gebeurtenissen zijn die het verhaal spannend maken. Wel wordt er door het verleden spanning opgewekt.
Citaat: Morgarath, heerser over de bergen van Nacht en Ontij, voorheen baron van Gorlan in het rijk van Araluen, keek uit over zijn kaal en druilerig domein. Vijftien jaar, dacht hij. Vijftien jaren waren er verstreken sinds de opstand tegen de toen nog maar net gekroonde koning Duncan. In het geheim had hij zijn al maar groeiende Wargal leger getraind. Het bevond zich hoog in de bergen, klaar om toe te slaan. Maar zijn aanval mislukte. iemand had het leger weten te waarschuwen en hij werd van achter aangevallen. Hij was weerloos. Maar nu, na vijftien eenzame jaren, zou hij wraak nemen en aanvallen. Sterker dan ooit.
In dit kleine stukje verhaal wordt verteld over het verleden maar ook vooruit gewezen naar de toekomst. Zo word er spanning opgewekt. Je wilt doorlezen om te weten te komen wat er gaat gebeuren.
Perspectief en spanning
Wanneer de lezer niet alleen het verhaal vertelt krijgt vanuit de ogen van de hoofdpersoon maar ook vanuit die van bijvoorbeeld de vijand, wordt er spanning opgewekt omdat de lezer dan meer weet dan de hoofdpersoon zelf. Het omgekeerde gebeurt, maar met hetzelfde resultaat, als de lezer juist die informatie niet krijgt en zelf moet uitvogelen wat er gaat gebeuren.
Citaat: Arnaut, een jongen waarmee Will was opgegroeid op het kasteel, was na de uitverkiezing naar de krijgsschool van heer Rodrick gegaan. Will was nog zo jaloers geweest omdat hij ook naar de krijgsschool wou, net als zijn vader. Maar Arnaut zou er alles voor doen om nu met hem te ruilen. Hij werd gepest. Hij wist niet waarom, maar had zo zijn vermoedens. In werkelijkheid accepteerden ze anderen krijgsleerlingen hem niet omdat hij te goed was. Na elke vechttraining, waar hij zo in uitblonk, werd hij weer te grazen genomen.
In dit fragment weet de lezer meer dan de hoofdpersonage. Je wilt hem waarschuwen maar dat kan niet, daarom lees je door om er achter te komen wat er gaat gebeuren als hij er eenmaal achterkomt dat ze hem pesten omdat hij te goed is.
Ruimte en spanning
De plaats waar een gebeurtenis zich afspeelt kan spanning veroorzaken. Maar ook onverwachtheid. Als bijvoorbeeld de hoofdpersonage over het strand wandelt met zijn vriendin verwacht je niet dat hij vermoord wordt. Maar als hij een donker bos is ingelokt en hij raakt verdwaald is de verwachting van een spannende gebeurtenis groter. Daardoor gebruiken auteurs vaak duistere plekken om iets spannends te laten gebeuren.
Citaat: Laat in de middag toen het al begon te schemeren was Halt erachter gekomen dat de twee monster van richting veranderd waren. Ze waren gesplitst. De een naar rechts de ander naar links. Voor hem lagen de ruïnes van het ooit mooie kasteel van Morgarath, veel was er niet van over, op een paar staande muren na. Halt besefte dat de jager de gejaagde was geworden. Snel sprokkelde hij al het hout wat hij kon vinden bij elkaar een maakte een torenhoog vuur, want vuur was het enige waar de Kalkara bang voor waren. Toen hoorde hij de ijselijke jachtkreten.
De ruimte in dit fragment veroorzaakt heel veel spanning, het wordt donker, hij wordt achterna gezeten door monsters en een ingestort kasteel. Heel veel elementen wekken dus spanning op.
Personages
Er komen vele personages voor in verhaal, maar alleen over een enkeling kom je veel te weten. Hoofdzakelijk omdat deze een grote rol zullen gaan spelen later in het verhaal.
Flat characters:
• Alyss zat samen met Will in het weeshuis van kasteel Redmont. Alyss en Will hebben veel met elkaar gemeen. Ze hebben een nogal aparte lengte: Will is klein als jongen, en Alyss groot voor een meisje. Ze hebben weinig of geen geheimen voor elkaar, aangezien ze bij de Koeriers en Jagers werken.
• Jenny Dalby is een vriendin van Will uit Redmont, en ook wees. Ze gaat bij Meester Buick, de kok van Redmont in de leer.
• George Carter is een vriend van Will, wees, en komt uit Redmont. Hij is bij de klerkenschool gegaan, onder leiding van Heer Nicolaas.
• Baron Arald is baron van het leen Redmont en bevriend met Halt. Hij is een belangrijke raadgever van de koning
• Krijgsmeester Roderick is hoofd van de krijgsschool op Redmont. Hij is bevriend met Arald en Halt
• Wargals zijn wezens die in de Bergen van Nacht en Ontij leven. Ze doen alles wat Morgarath zegt.
• Kalkara zijn wezens, ze lijken op een reusachtige beer en een aap of iets ertussen in. Ze zijn helemaal ingesmeerd met was wat hun lange haren tot een soort pantser maakt, wat verklaart waarom ze bang zijn van vuur. Vroeger waren ze met 3, maar die derde is gedood. Een tweede is gedood door Halt, Roderick en Arald, en de laatste is gedood door Will, die een brandende pijl op het monster afschoot.
Round characters:
• Arnaut is de beste vriend van Will, hoewel ze elkaar vroeger niet konden uitstaan. Arnaut is, in tegenstelling tot Will, nogal groot. Hij is naar de krijgsschool gegaan na de uitverkiezing. De relatie tussen Jagers en Arnaut is nogal aan de vreemde kant, omdat Arnaut denkt dat je alleen Jager kan of mag worden als je niet naar de krijgsschool mag, wat Will is gebeurd door zijn lengte. Arnaut wordt gepest door drie tweedejaars op de krijgsschool, maar wanneer Will en Halt daar achter komen worden de drie flink afgetrommeld.
• De mentor en leermeester van Will is Halt. Hij is een streng en nors uitziende oudere Grijze Jager en is zeer zuinig met zijn complimentjes. Halt heeft Will verkozen als leerling nadat Will niet verkozen werd door een van de andere leerscholen van kasteel Redmont. Halt had afgesproken met Baron Arald dat wanneer het Will zou lukken ‘het briefje’ te pakken te krijgen door de kasteelmuur op te klimmen en de kamer van de Baron in de sluipen, hij Will zou nemen als nieuwe leerling. Op ‘het briefje’ stond in werkelijkheid helemaal niks, het was gewoon een manier om Will te lokken. Halt heeft Will ook verkozen omdat de vader van Will, die Will zelf nooit gekend heeft, zijn leven heeft gered. Halt had nog nooit zo’n moedig iemand gezien. Halts vorige leerling is Gilan, die vaak bij hem langskomt en ook hielp om de Kalkara de verslaan.
• Baron Arald is baron van het leen Redmont en bevriend met Halt. Hij is een belangrijke raadgever van de koning. De Baron houdt wel van een lolletje maar iedereen is bang voor hem en neemt hem dus zeer serieus, daardoor wordt er vaak niet gelachen om zijn grapjes. Hij is zeer trots op Will wanneer hij de laatste Kalkara heeft verslagen, hij vertelt hem ook over Will’s zijn vader die Will nooit gekend heeft.
Hoofdpersonage
Will is de hoofdpersonage in dit verhaal. Hij is als baby te vondeling gelegd bij het weeshuis van Redmont. Zijn vader is omgekomen toen hij Halt’s leven redde tijdens de slag met Morgarath. Will droomde ervan om ridder te worden net als zijn vader, maar omdat hij klein is voor zijn leeftijd wordt hij niet uitverkozen voor de krijgsschool. Daardoor wordt hij die leerling van Halt. Hij heeft ook een waar jagerspaard, Trek, ze zijn beste maatjes. Will is verliefd op Alyss maar daar wordt in dit boek weinig over uitgelaten.
Will is goed in klimmen en pijl en boogschieten waarmee hij ook de laatste Kalkara van het leven heeft beroofd. Als hij zich alleen of boos voelde klom hij altijd in de eeuwenoude eikenboom op het hof van het Kasteel, waar niemand hem ooit kon bereiken of vinden. Naarmate het verhaal verder loopt, kom je veel over hem te weten. Hij verandert ook veel door de lessen van Halt. Aan het einde van het boek is er niks meer over van het bange kleine jongetje van het weeshuis, hij is een echte man geworden.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
goed boekverslag
13 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Wat is de uitgever? Verder goed boekverslagx
13 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
gottmer
4 jaar geleden
D.
D.
er is geen samenvatting
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
mooi gedaan maar jammer dat er geen samenvatting bij zit en vertel de volgende keer ook iets over de wapens
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Dit boek verslag zit goed in elkaar TOP!
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Heel goed boekverslag, jammer dat er geen samenvatting is maar het scheelt me heel veel werk.
11 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
welk thema is het
11 jaar geleden
AntwoordenAyla
Ayla
Ik vind het echt een heel goed boekverslag, alles komt aan bod (behalve de samenvatting dan ?) echt top gedaan!
6 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Heel, duidelijk. dit heeft me goed geholpen in mijn boeksverslag!
4 jaar geleden
Antwoorden