De brief voor de koning door Tonke Dragt

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De brief voor de koning
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 853 woorden
  • 12 juni 2012
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
31 keer beoordeeld

Boekcover De brief voor de koning
Shadow

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreige…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal…

Een jonge held. Een belangrijke opdracht. Een ongelooflijk avontuur.

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat aan hem wordt gedaan blijkt een gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

De brief voor de koning door Tonke Dragt
Shadow

Hoofdpersoon:
Tiuri: Hij is 16 jaar, en niet zo groot. Hij is een dappere, slimme jongen . Hij kan het goed vinden met andere mensen daarom maakt hij veel vrienden op zijn reis. Aan het eind van zijn reis is hij tot ridder geslagen, en een stuk dapperder geworden. Zijn ontwikkeling is dat hij in het begin een gewone jongen is, maar als hij tot ridder word geslagen, is hij niet meer zo normaal.

Bijpersonen:
Ridder Edewin. Zijn naam is de Zwarte ridder met het witte schild. Hij wordt in het begin van het boek al vermoord.
De rode ruiters:
Deze ridders weten dat Tiuri de brief heeft, en ze proberen hem te vermoorden.
Piak:
Piak is een kennis van de kluizenaar. Piak leidt Tiuri over de bergen, naar de koning van Unauwen. Op het eind als Tiuri ridder is, wordt Piak zijn schildknaap.
Kluizenaar:
De kluizenaar Menaurus leeft voor de bergen. En geeft hem een gids voor over de bergen te komen.

Waar gebeurt het:
Het speelt af in het rijk van koning Unauwen, en in het rijk van koning Dagonaut.

Wanneer gebeurt het:
Ik weet niet wanneer het precies afspeelt, want dat staat niet in het boek. Ik denk dat het zich afspeelt in de tijd van de ridders.

Wat is het grootste probleem:
Het grootste probleem is dat Tiuri een belangrijke brief heeft die hij moet geven aan de koning van Unauwen. Niemand mag weten dat Tiuri deze brief heeft. De Rode ruiters zijn er toch op een manier achter gekomen dat Tiuri de brief heeft. Daarom word hij gevolgd en willen ze hem vermoorden

Hoe begint het verhaal:
Het begint dat Tiuri in de kapel zit, en hij moet waken. Dan klopt er iemand op de deur en zegt dat hij een brief heeft. Tiuri krijgt dan de opdracht dat hij die brief moet geven aan de Zwarte ridder met het witte schild. Als hij bij de ridder is aangekomen is de Zwarte ridder al vermoord. Dan krijgt hij de opdracht om de brief te bezorgen.

Hoe eindigt het:
Nadat Tiuri de brief heeft gegeven gaat hij terug naar huis. Eerst denkt iedereen dat hij iets slechts heeft gedaan, maar dan zegt hij wat hij gedaan heeft. Dan word hij alsnog tot ridder geslagen. Dan word Piak zijn schildknaap.

Titelverklaring:
De titel is de brief voor de koning, dus het betekent dat er een brief naar de koning moet worden verstuurd.

Samenvatting:
Tiuri wordt in zijn riddernacht gewekt door een man. Hij mag niet opendoen maar doet het toch omdat de man in paniek is. Hij geeft Tiuri een opdracht om bij De Ridder met het Witte schild de brief af te geven. Maar de Ridder met het Witte schild is in die nacht vermoord door de rode ridders. Tiuri krijgt de opdracht om de brief te bezorgen. Hij krijgt ook een ring. Na een paar dagen reizen komt hij in kasteel Mistrinaut. Daar wordt hij gevangen genomen, maar later toch weer vrij gelaten door de Grauwe Ridders. De Grauwe Ridders geven Tiuri begleiding tot het einde van de rivier. Dan moet hij de bergen over. Dan ontmoet hij Jaro, en reizen ze samen naar de kluizenaar. De kluizenaar geeft hun de gids Piak. Na een tijdje geeft Jaro het op. Dan vertelt hij dat hij gestuurd is door de rode ruiters. Dan geeft hij ook informatie over de sluwe spion Slupor, die ook op de loer ligt om Tiuri te vermoorden. Na de zware reis wil piak met hem mee om het rijk van Unauwen te zien. Tiuri vind dat goed . Als ze naar de reis in Dangria aankomen, een stad in het rijk van Unauwen, worden ze gevangen genomen. Maar na een smoes van Tiuri kunnen ze ontsnappen. Dan komen ze bij de Regenboogrivier waar je tol moet betalen. Ze proberen het eerst met een boot over de rivier te komen maar ze worden betrapt. maar als Tiuri de ring laat zien, mogen ze door. Dan komen ze bij koning Unauwen en die vertaald de brief. Het ging over oorlog met een buurland, Eviellan. De broer van de eerste zoon van koning Unauwen is de heerser van Eviellan en wil in het rijk van Unauwen de baas zijn. Dit word voorkomen. Als ze de reis naar huis hebben gemaakt, in het rijk van Dagonaut, wordt Tiuri toch nog tot ridder geslagen. Als hij ridder is wordt Piak zijn schildknaap.

Eigen mening van het boek:
Ik vond het een leuk en een spannend boek omdat hij toch tijdens zijn reis voor grote gevaren staat, en toch weer met zijn slimme plannetjes weer ontsnapt. En ook avontuurlijk, omdat het boek toch een groot avontuur is, en de dingen die je verwacht te gebeuren, niet gebeuren. Als je het boek ziet denk je van: pffffff wat een dikke pil. Maar als je eraan begint, en in het verhaal komt, is het toch best wel een spannend boek. Naarmate word je nieuwsgierig wat er op de volgende bladzijde staat, en wil je die ook weer lezen. Daarom is het een leuk boek, dat je hartstikke snel uit hebt, terwijl het toch 447 bladzijdes heeft.

REACTIES

T.

T.

goeie en krachtige samenvatting van het boek

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De brief voor de koning door Tonke Dragt"