Boekverslag Nederlands
1. Zakelijke gegevens.
Titel: Daniël Maandag
Auteur: Yvonne Keuls
Ondertitel: Geen
Uitgever: Boektoppers 2000/Malmberg
Jaar van Uitgave: 1988
Druk: Boektoppers 2000
2. Inhoud. De volgorde van het boek is anders dan die op het blad wordt aangegeven: Beginsituatie: Daniël woont samen met zijn vader, tante Isabel en zijn zus. Ze zijn Joods en er is oorlog (WO2) Ontstaan van het probleem: Zijn vader krijgt een oproep, maar gaat niet. Daniëls straatvrienden ontdekken dan hij halfjoods is en daarom moet hij een gevaarlijke opdracht doen. Verslechtering van de situatie: Daniëls vader wil niet onderduiken, hij vindt het onnodig. Tante Isabel en Daniël gaan naar het westen om spullen te ruilen tegen eten. Afloop: Voor de ogen van Daniël wordt zijn vader in een razzia meegenomen door de Duitsers.
3. Analyse.
-Titelverklaring: Daniël Maandag is de hoofdpersoon van het boek.
-Citeer opdracht en/of motto, en verklaar deze: staat niet in het boek.
-Genre: Roman
-Stroming: Moderne Nederlandse literatuur.
-Personages:
Hoofdpersoon: Daniël Maandag: In het begin van het boek is hij 7 jaar. Hij heeft donker haar en is vrij klein en dun. Hij doet altijd precies wat hij zelf wil. Zo is hij de enige in zijn gezin die geen muziekinstrument bespeelt. Door zich bij een groepje straatjongens aan te sluiten voelt hij zich pas echt stoer. Maar toch houdt hij er ook van om bij zijn vader op schoot te kruipen als die piano aan het spelen is. Aan het begin van het boek is Daniël nog vrij kinderlijk maar een paar jaar later snapt hij al veel meer van de wereld door de dingen die hij in de oorlog gezien heeft.
Daniël Zacharias Maandag: De vader van Daniël, hij is een Joodse concertpianist, pianoleraar en klokkenmaker. Onderduiken wil hij niet want hij kan niet zonder zijn vleugel. Als hij een oproep krijgt om zich te melden, schrijft hij doodleuk een brief terug om te vertellen dat het hem niet gelegen komt. Valse papieren en een onderduikplaats maakt hij voor de zekerheid toch maar wel. Later wordt hij toch door de Duitsers opgepakt.
Isabella Bliek: Zij is de tante van Daniëls moeder en dus de oudtante van Daniël. Vroeger was zij een beroemd violiste en gaf daar ook les in, maar nu is ze kromgegroeid door een ziekte en ziet er daarom een beetje eng en vies uit. Tante Isabel zorgt voor het gezin Maandag alsof het haar eigen gezin is.
-Tijd:
Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoofdstuk 1 begint vóór de oorlog en eindigt in september 1940. Het tweede hoofdstuk begint met (Blz. 9) “De eerste oorlogsmorgen werd Daniël gewekt door het geronk van vliegtuigen, luchtalarm en vreemd gedreun.”(Blz. 9) en speelt dus op 10 mei 1940. Het laatste hoofdstuk beschrijft de razzia die op 24 oktober 1944 in Den Haag werd gehouden. Er verstrijkt in het boek dus ongeveer 4 jaar.
Het is een chronologisch verteld verhaal met een sprongetje vooruit naar september 1940 aan het einde van het eerste hoofdstukje. De tijd heeft geen functie in het verhaal, misschien alleen om aan de lezer signalen te geven, wanneer in het oorlog het zich afspeelt.
-Ruimte: Daniël woont in een groot chic huis in Den Haag, het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich hier af. Naast de deur hangen twee (later nog één) koperen platen. Beneden heeft de vader van Daniël een werktafel waaraan hij klokkenen horloges repareert. Op de eerste verdieping staat de vleugel van Daniëls vader waaraan hij lesgeeft (zolang dat nog mogelijk is). Op de tweede verdieping staat de ‘Pleyel’, een vleugel die zo kostbaar is dat alleen Daniëls vader en de pianostemmer er aan mogen komen.(Blz. 26)“Bij het raam, aan de kleine werktafel met klokken en horloges zat Daniëls vader met een loep voor één oog.”(Blz. 26)
-Vertelwijze: Het verhaal wordt verteld in de hij-vorm. De gebeurtenissen worden gezien vanuit Daniël.
Een situatie die ik zou veranderen is dat ik Daniëls vader wel liet onderduiken dat het spannender wordt.
-Thematiek
Hoofdthema: Het leven van een halfjoods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deelthema’s: Wat er in de oorlog gebeurde en hoe men aan voedsel kwam.
In mijn eigen leven speelt dit geen rol: het is geen oorlog.
4. Bedoeling/boodschap De bedoeling is de lezer informeren aan het leven van Joodse families tijdens de tweede wereldoorlog.
5. Mening Het was een beetje een raar boek. Het eindigde nergens: het hield op toen het net spannend begon te worden. Echt nieuw is het allemaal ook niet. Dit onderwerp is al vele eerdere malen beschreven. Toch is het wel vlot geschreven zodat je niet de neiging hebt om halverwege het boek op te houden met lezen. Het is niet moeilijk te volgen en vrij eenvoudig geschreven. Soms zelfs in vrij kinderlijke woorden.
REACTIES
1 seconde geleden
I.
I.
heb je toevallig geen boekverslag van de tocht van het kind???
zo ja zou je die kunnen sturen...
bedankt
groetjes imke
21 jaar geleden
Antwoorden