Titel: Belledonne kamer 16
Schrijver: Anke de Vries Aantal Blz.: 136
Uitgeverij: Lemniscaat
Opdracht:
De opdracht voor Robert is dat hij uit wil zoeken wat een zakboekje en een kogel met een onbekende Robert Macy te maken hebben.
Titelverklaring:
De titel van dit boek luidt Belledone kamer 16. Want Belledonne is een café/pension dat ligt in de vallei Belledonne. In dit café/pension is een lijk gevonden. Het lijk is gevonden in kamer 16.
Wat is het genre: Het genre is detective
Wat is het thema:
Het thema is ontmaskeren
Hoe word het verhaal verteld: In de ik-vorm
In welke tijd speelt het verhaal:
In 1980, ongeveer 35 jaar na de 2e wereldoorlog.
Hoeveel tijd verstrijkt er:
Het verhaal speelt zich af in ongeveer een maand, want het is in de schoolvakantie van Robert en hij zou voor het eerst een paar weken alleen op vakantie gaan.
Worden er stukken overgeslagen: Nee.
Worden er stukken in een andere tijd verteld: Nee, behalve dat het hele verhaal in 1980 speelt.
Waar speelt het verhaal zich af:
In het Zuiden van de Franse Alpen. In de vallei de Belledonne. In het dorpje Nizier.
Wordt er vaak van ruimte gewisseld:
Nee. Alles speelt zich in en rond het dorpje Nizier af.
Wie is de hoofdpersoon: Robert.
Welke belangrijke bijpersonen zijn er:
De café/pension eigenaar (Monsieur Mons), Pauline Christine & Lucette.
Karakter van de hoofdpersonen:
Robert:
Robert is een Nederlandse jongen met een Franse moeder en een Nederlandse vader. Zijn karakter is rustig en behulpzaam. Hij denkt veel in zichzelf na, maar dit komt denk ik omdat hij iets uit wil zoeken.
Karakter van de belangrijke bijpersonen:
Monsieur Mons:
Monsieur Mons is oud en kan moeilijk lopen. Hij zweet heel veel en stinkt heel erg. Hij verhuurt een kamer aan Robert en hij geeft hem ook de opdracht om een gele roos op het graf van Pauline te leggen.
Pauline:
Pauline leeft niet meer op het moment dat Robert in de stad aankomt, dan wordt ze net begraven. Pauline gaf om niemand en om niks. Er kwamen altijd mannen bij haar over de vloer, maar het was binnen een korte tijd weer uit. Tijdens de oorlog kwamen zij en Robert Macy in het geheim samen. Na Robert Macy zijn dood is ze nooit meer normaal geworden. Ze wilde naast Robert Macy begraven worden.
Cristine:
Cristine is erg in de war. Ze kende haar moeder ( Pauline) niet goed en was dus niet onder de indruk tijdens de begrafenis. Tegen Robert was ze niet erg vriendelijk, in het begin. Maar later bespreekt ze haar problemen met hem.
Lucette:
Lucette is erg aardig tegen Robert, en ook tegen de andere mensen die meespelen in het boek. Ze werkt in een cafe en als ze wegloopt hebben haar heupen veel bekijks. Ze helpt Robert als hij in de problemen zit.
Korte Inhoud:
Robert’s opa is overleden en Robert en zijn moeder ruimen zijn huis leeg. Hierbij komt Robert een eigenaardig boekje tegen. Robert leest het gevonden boekje door en vindt het allemaal nog al vreemd. Er staan veel namen in en ook wordt het café/pension Belledonne vaak genoemd. De naam Robert Macy valt het meest op en hij besluit op onderzoek uit te gaan, in de zomer gaat Robert naar Frankrijk. In Frankrijk gaat Robert opzoek naar de streek en het café/pension Belledonne. Eenmaal aangekomen vraagt Robert aan de pensioneigenaar om een kamer. Eigenlijk is het geen pension meer, maar omdat Monsieur Mons (de pensioneigenaar ) Robert meteen al vertrouwd maakt Monsieur Mons een uitzondering. Op weg naar de kamer vraagt Monsieur Mons al gelijk om een gunst. Monsieur Mons moest naar de begrafenis van ene Madame Gireauld (Pauline). Naast het graf van Pauline duikt de naam Robert Macy weer op.
Na de begrafenis loopt Robert weer naar huis en ziet hij voor z’n ogen een ongeluk gebeuren. Het slachtoffer bleek de dochter van de vader van Pauline te zijn. Zo kwam Robert in contact met Monsieur Gireauld ( de vader van Pauline en de opa van Crisitine). Met een smoes vroeg Robert hem wie nu eigenlijk die Robert Macy was. Monsieur Gireauld zei dat hij niets wist, maar Robert vertrouwde dit niet. Als Robert nog even gekletst heeft gaat hij naar huis, via het café. In dat café wordt Robert dronken en verklapt hij geheimen uit het zakboekje.
De volgende dagen gaat dit verhaal snel door Nizier en komt het ook bij ene Madame de Befort terecht. Ze is benieuwd over Robert ‘s verhaal over Robert Macy en ze nodigt hem uit om te lunchen. Ze zegt dat ze niet weet wie Robert Macy is, maar dat zij iemand kent die dit wel doet. Diegene is dokter Pascal, de vroegere dokter van Nizier. Dokter Pascal weet te vertellen dat Robert Macy in het verzet heeft gezetten en dat hij doodgeschoten is door de Duitsers. Hij weet alleen niet wie dit heeft gedaan.
Robert besluit om weer naar Monsieur Gireauld te gaan, omdat hij meer wil weten. Daar ziet hij iets verdachts. Hij ziet Monsieur Gerauld zitten met een pistool in zijn hand. Robert besluit het pistool te stelen en te onderzoeken. Een wapenhandelaar zegt dat het kogeltje dat Robert heeft uit het pistool kan komen. Robert gaat Monsieur Gerauld met de feiten confronteren. En .... Monsieur Gerauld bekend.
Maar ? Hoe komt Robert aan het Zakboekje en het kogeltje ? Dit weet Madame de Befort aan Robert te vertellen. Ze zei dat Robert’s grootvader vroeger arts was geweest en dat hij de kogel en het boekje moet hebben gevonden toen hij het lijk van Robert Macy onderzocht.
Eigen Mening:
Ik vond het een leuk boek, omdat je het geheim pas later in het boek te weten kwam en dat je niet van te voren al kon raden wat er ging gebeuren. Het boek is makkelijk om te lezen, maar het is wel verwarrend omdat er erg veel namen in het boek voorkwamen. Vaak kon ik deze namen niet goed uit elkaar houden en moest ik even nadenken of teruglezen om te weten wie nou wie was.
Ik geef dit boek een: 7.
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
er staat in regel 13 van de korte inhoud:
Het slachtoffer bleek de dochter van de vader van Pauline te zijn.
Maar dit moet zijn het slachtoffer bleek de dochter van pauline te zijn.
19 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
heej,
ik vind dat je een heel goed uitreksel heb gemaakt.
goed te begrijpen.
van mij krijg je een 9!!!!
doei.... charlotte
21 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
heyhey,
k vin dit een goeie uittreksel, k heb er veel aan gehad (had ut boek namelijk nie geleze)
greetz inge
21 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
ik vond het een heel goed verslag heb er veel aan gehad
9 jaar geleden
Antwoorden