Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Baeto door P.C. Hooft

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover Baeto
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 724 woorden
  • 23 januari 2010
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
22 keer beoordeeld

Boekcover Baeto
Shadow
Baeto door P.C. Hooft
Shadow
Baeto

P.C. Hoofd, Baeto, Den Haag, 1980, 4e herziene druk, 112 blz. (1e herziene druk 1965, 1e druk treurspel 1626)

Onderwerp
Koningin Penta pleegt een aanslag op Baeto en zijn vrouw. Baeto ontsnapt aan de dood en trekt het land uit om een gevecht te voorkomen.

Thematiek
Laat zien dat je de verstandigste bent.
Er wordt een aanslag gepleegd op Baeto. Zijn vrouw sterft daarbij. Baeto laat zien dat hij de verstandigste is door uit het land te trekken en zo bloedvergieten voorkomt.

Genre
Het genre is een treurspel. Het verhaal is opgebouwd uit 5 bedrijven met reien daartussen.


Tijd en structuur
Er is een chronologisch tijdsverloop. Er zijn bijna geen flashbacks.

Perspectief
Er is sprake van een auctoriaal perspectief.

Beoordeling
Op het moment dat ik dit boek zag, wilde ik het ook lezen. Het leek mij wel een lastig boek om te lezen. In het begin bleek dit ook wel zo te zijn, maar als je eenmaal aan het lezen bent, gaat dit steeds beter. Ook ben ik blij dat ik voorin de hoofdlijnen van het verhaal kon lezen. Zo begreep ik het verhaal een stuk beter.
Aan de hand van deze hoofdlijnen heb ik ook een onderwerp kunnen formuleren. Dit onderwerp vind ik erg interessant. In het onderwerp zit ook een flinke dosis spanning. Je zit een tijd in spanning of de aanslag lukt, en als je dan eenmaal weet dat Baeto’s vrouw overlijd, zit je nog in de spanning of hij het gevecht met koningin Penta aangaat. Hij trekt wel op met een leger naar het paleis van haar. Op het laatste moment trekt Baeto dan toch weg. Vanaf dit punt voel je de spanning wegebben. Dit is aan de ene kant heel logisch, maar aan de andere kant wel jammer. Het laatste stuk wordt nu een stuk saaier.

Het thema is ook erg duidelijk uit het verhaal te halen. Dit thema vind ik zelf ook erg belangrijk. Het heeft mij dus aan het denken gezet. Ik dacht er opeens aan dat deze spreuk in de wereld nogal eens gemist wordt. Veel mensen gaan toch voor eigen eer en nut. Het gebeurt maar erg weinig dat iemand de verstandigste is. Het verhaal heeft verder een strakke en heldere verhaallijn. Dit kan ook haast niet anders, omdat zo’n treurspel goed te volgen moest zijn voor de toeschouwers. Ook helpen de verschillende bedrijven hieraan mee. Elk bedrijf is eigenlijk een afgerond geheel op zich zelf. Het wordt nog overzichtelijker door de reien, die voor de overgang naar het volgende bedrijf zorgen. Hieruit volgt dan weer dat de gebeurtenissen logisch uit elkaar voortkomen en dus gemakkelijk met elkaar in verband te brengen zijn. Deze verhaalvorm is dus een erg goede uitvinding geweest.
Nu eerst iets over de opbouw van het verhaal. Ik vind het verhaal erg langzaam op gang komen. Dit komt waarschijnlijk omdat ik de hoofdlijnen van het verhaal al wist. Hierdoor wilde ik gelijk door naar het spannendste gedeelte, maar toen dit niet gelijk kwam, werd ik een beetje ongeduldig. Als je dan het spannendste gedeelte hebt gehad, wil je wel weten hoe het verhaal afloopt, maar dat wordt een beetje saai als dat iets te langdradig is.
Ook de gebeurtenissen in het verhaal hebben me aan het denken gezet. Vooral het stuk waarin Baeto wegtrekt. Hij laat zien dat hij de verstandigste is. Hier moeten wij ook aan blijven denken. Ook in ruzies of meningsverschillen. Laten we de ander niet nodeloos blijven tergen, maar laten we ook een moment van stoppen weten. Baeto kon dit. Als hij dit niet had gedaan was er een groot bloedbad ontstaan. Ondanks dat had hij de strijd makkelijk kunnen winnen. Een groot deel van de bevolking stond achter hem. Gelukkig is hij toch de verstandigste geweest.
De afloop van het verhaal vind ik niet helemaal bevredigend. Baeto en de zijnen zijn over de grens, maar dan houdt het verhaal eensklaps op. Het zou leuk geweest zijn om te weten of ze weer een goed bestaan hebben opgebouwd.

Citaten
1. “Lydt liever met de deughdt, dan dat ghy smeeckt de boosheidt.
(r. 1156, blz. 92)
Motivatie: Hier laat Baeto zien dat hij de verstandigste is.

2. “O Goden zeghent ghy den toeleg, bidden wy,
zo dat dit droef begin ten goeden eindt gedy.”
(r. 1258/1259, blz. 98)
Motivatie: Dit citaat komt maar liefst elf keer voor in het verhaal. Dit viel gewoon op. Ook is het een schitterende smeekbede tot God.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Baeto door P.C. Hooft"