In deze boeken opdracht bespreek ik het boek ‘54 minuten’.
Algemene info: Eerst ga ik wat algemene info geven. Het boek dat ik lees heet ‘54 minuten’. De auteur van mijn boek is Marieke Nijkamp. Het boek is uitgegeven door HarperCollins Young Adult. Het is gepubliceerd in het jaar 2016. Het boek telt 318 pagina’s en thema van het boek is Young Adult en thriller.
Ruimtes: Nu bespreek ik de ruimtes in mijn boek. Een voorbeeld van een geografische ruimte in mijn boek is Oppurtunity High School. Het is een geografische ruimte omdat het een aardrijkskundige plaats is waarin het verhaal zich afspeelt. Het beste voorbeeld dat ik kan vinden van een sfeerscheppende ruimte is ‘Er staan auto’s op de parkeerplaats voor leerlingen, hoewel de meesten van ons de bus nemen.’ Verder staat er vrij weinig informatie over andere mogelijke sfeerscheppende ruimtes. Het is een sfeerscheppende ruimte omdat het een bepaalde ‘sfeer’ heeft over hoe het op dat moment is.
Tijd: Ten derde bespreek ik hoe de tijd in mijn boek verloopt. De tijd in het boek is bepaald. Een zin uit mijn boek dat dit bewijst is: “10:00: De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester “. De vertelde tijd is 54 minuten. De gebeurtenis van het boek gebeurde allemaal in 54 minuten. Dat is ook de titel van het boek. De verteltijd van mijn boek is ongeveer 3 uur. Dit is mijn verteltijd omdat het mijn tempo van lezen is. Het boek wordt chronologisch verteld. Alles wordt in de juiste volgorde verteld, hoe het normaal gezien ook is gelopen. Er zit een flashback in het boek. Een voorbeeld van een flashback kan je lezen in dit volgende fragment: ‘Ik was meer onder de indruk van de grote stad en het diner in een chic restaurant. Mijn familie had weinig geld, maar Autumns ouders hadden genoeg.
Personages: Nu ga ik wat meer vertellen over de personages. De protagonist in mijn boek is de zeventienjarige student Tyler Brown. Het verhaal wordt meestal vanuit zijn perspectief verteld. De lezer volgt Tyler tijdens de schietpartij en krijgt inzicht in zijn gedachten en gevoelens terwijl hij probeert te overleven en anderen te helpen. Het verhaal draait om zijn ervaringen en de manier waarop hij zich ontwikkelt en verandert als gevolg van de gebeurtenissen op school. Tyler's perspectief is daarom belangrijk voor het begrijpen van de impact van de schietpartij op de personages en de schoolgemeenschap als geheel. Tyler is een genuanceerd personage. Hij wordt in het boek zowel als held als als schurk gepresenteerd, afhankelijk van het perspectief van de personages in het boek en de lezer. Tyler is een dynamisch personage. In het begin van het boek is Tyler een populaire en zelfverzekerde atleet die weinig aandacht lijkt te besteden aan de gevoelens van anderen. Door de schietpartij leert hij om empathie en medeleven te tonen voor anderen en begint te begrijpen dat er meer is in het leven dan alleen populariteit en succes op school. De antagonist is de dader van de schietpartij, genaamd Mark Kinney. Hij is degene die een schietpartij heeft gehouden. Dit komt wel doordat zijn klasgenoten hem hebben gepest. Een voorbeeld van een nevenpersonage is Autumn Brown. Ze is Tyler's zusje en een van de gijzelaars tijdens de schietpartij.
Verhaallijn: In dit stukje zal ik wat meer schrijven over de verhaallijn. Het boek ‘begint in medias res. Dat is omdat de lezer direct in het midden van de actie wordt geplaatst wanneer de schoolbel gaat en iemand begint te schieten. Er is geen voorafgaande introductie of uitleg over de situatie of personages, waardoor de lezer zich midden in de gebeurtenissen bevindt en zich geleidelijk een beeld kan vormen van wat er aan de hand is. Het einde van het boek is een gesloten verhaaleinde. Het is een gesloten verhaaleinde omdat er weinig verdere mogelijkheden voor interpretatie of vervolg zijn. Het verhaal is afgerond.
Vertelperspectief: Nu gaat het over het vertelperspectief. Het verhaal is uit meervoudig perspectief verteld. Dat is zo omdat het boek is geschreven uit het perspectief van meerdere personages. Dit zijn zinnen die dit bewijzen:
"De klas was zo stil dat Claire de wind door de bomen buiten kon horen
ritselen. Ze hield haar adem in en wachtte op het moment dat de deur open zou gaan."
"Peter zat op de achterbank van zijn auto, met zijn pistool op schoot. Hij keek naar zichzelf in de achteruitkijkspiegel en probeerde zichzelf te kalmeren."
"Trevor wilde gewoon naar huis. Hij had geen zin om nog een minuut langer op school te zijn. Hij had al zijn boeken al in zijn rugzak gedaan en wachtte tot de bel ging."
"Een paar minuten later stond Greta aan de andere kant van de deur. Ze duwde tegen de hendel, maar de deur bleef op slot."
"Sam hoorde een schot afgaan. Het klonk alsof het van de andere kant van de school kwam. Hij wist niet zeker wat hij moest doen."
Persoonlijke mening: Ik sluit af met mijn persoonlijke mening over het boek. "54 Minuten" is een fictief boek dat zich afspeelt op een Amerikaanse middelbare school. Het verhaal beschrijft een dramatische gebeurtenis waarbij een schutter de school binnenkomt en begint te schieten. Het verhaal volgt de gebeurtenissen gedurende 54 minuten, vanaf het moment dat de schoolbel gaat tot het moment dat de politie arriveert en de situatie onder controle krijgt.
Het boek "54 Minuten" is volgens mij origineel vanwege de realtime beschrijving van de schietpartij op een middelbare school en de diverse perspectieven van de personages. Deze innovatieve structuur kan de emoties van de lezers op een nieuwe manier aanspreken en een dieper begrip bieden van de impact van geweld op individuen en gemeenschappen.
Ik vond verschillende dingen positief zoals de relevantie, het perspectief en de originaliteit. Het boek behandelt een actueel en relevant onderwerp, namelijk schietpartijen op scholen. Het boek wordt geschreven uit verschillende perspectieven. Dat heeft een veel meer realistisch beeld van de gebeurtenis en de impact op de ‘slachtoffers’. De structuur van het boek, waarbij de gebeurtenissen in realtime worden beschreven, biedt een interessante en originele benadering van het onderwerp.
Iets negatief is dat het verhaal soms een beetje voorspelbaar is. Er zijn ook een aantal stereotypen in het boek. Dat vond ik ook wat minder goed.
Mijn eindoordeel is dat het boek in het algemeen een 4/5 krijgt, het was een leuk verhaal met leuke personages. Het verhaal is ook op een goede manier geschreven. Door dat het een beetje voorspelbaar was is het geen 5/5.
REACTIES
1 seconde geleden