Titel: Als broer en zus
Schrijver: René Appel
Samenvatting
Wat er gebeurde I Een niet bij name genoemde man en vrouw zitten in een auto die bij een parkeerplaats vlak bij de straat staat geparkeerd. De vrouw verbreekt de relatie omdat ze een ander heeft. De man kan dat niet verkroppen en wordt handtastelijk. Hij duwt haar hoofd tegen het dashboard. Ze schreeuwt het uit van de pijn.
Ervoor Lex Henkelman (een verkoper van elektrische apparaten) en zijn vrouw Sylvia zijn in een bowling met hun beste vrienden Fred en Marja Verhoef. Het is hun vaste ritueel en erg spannend is het allemaal niet. Na het bowlen gaan ze weer volgens een vaste gewoonte eten. Lex maakt wat kinderachtige grapjes en wil ook graag winnen met bowlen. Als Sylvia en Fred naar het toilet gaan, ontstaat er een zekere spanning tussen hen beiden. Toen ze Lex had leren kennen, had ze eigenlijk meer gevoeld voor Fred: die was avontuurlijker (eigenaar van een garage met een paar vuile zaakjes). Ze wil spannende dingen doen: uitgaan, dansen.
In de komende dagen belt ze hem vaak op en ze ontmoeten elkaar in de stad nadat ze een lekke band heeft gekregen met de fiets. Ze rijden naar het strand en hebben spannende gesprekken. Het ziet ernaar uit dat Sylvia uitgekeken is op Lex en dat ze wel een avontuurtje wil beginnen. Lex heeft ook geen spannend bestaan als verkoper in de winkel. Wel ziet hij wat in het meisje Yvonne, dat privé-problemen met hem bespreekt en binnenkort op haar zelf gaat wonen.
Fred heeft de garage Four Wheels Paradise en houdt o.a. zich bezig met het terugdraaien van de kilometertellers (zelfs digitale meters), het opknappen van totalloss verklaarde auto’s, het toepassen van illegale praktijken. Het komt steeds vaker tot afspraakjes tussen Sylvia en Fred. Ze houdt wel van de spanning in haar leven: steeds gaan ze in de richting van het strand en de duinen, omdat Sylvia hier gek op is. Op een avond gaat Sylvia ook nog naar een café (Timeless) in de binnenstad, waar ze een leuke jongeman ontmoet, Timo. Die brengt haar later terug naar huis, maar er gebeurt verder niets. Hij verhuist binnenkort naar Amsterdam en ze zal hem niet meer zien. Ze dagdroomt wel van hem.
Fred en Marja hebben een beetje ingeslapen huwelijk, mede door het kindje dat er een jaartje geleden is gekomen (Kelly). Lex dringt er bij Sylvia op aan om ook een kind te krijgen, maar die moet daarvan niets hebben. Boven het verhaal hangt het gegeven dat Fred een jaar geleden ineens drie weken volkomen verdwenen was en dat hij daarover niets heeft losgelaten. Het is voor alle personages een raadsel waar hij toen gezeten had, maar voor Sylvia is dat best een spannend gegeven. Eigenlijk is ze niet zo in Fred geïnteresseerd als loverboy, maar hij brengt wat spanning in haar leven en zij kan zo testen of ze nog de moeite waard is als vrouw.
Wat er gebeurde II In dit vervolg op het eerste deel is de moord gepleegd door de man. Hij probeert zijn auto zo schoon mogelijk te maken. Op het dashboard wordt een donkere afdruk van bloed van het slachtoffer zichtbaar. Nog steeds wordt er verteld over een man en een vrouw: geen namen worden er genoemd. Vervelend is wel dat de auto niet wil starten. Maar even later lukt dat toch.
Erna Lex mist zijn vrouw Sylvia en belt de vrouw van zijn vriend, Marja. Die weet ook niet waar ze is. Lex voelt zich ziek en meldt zich af op de zaak. Hij praat nog even met Yvonne, die aangeeft dat ze geen spijt heeft van wat ze met elkaar gedaan hebben, maar dat het beter niet nog een keer kan gebeuren. In haar spullen ziet hij een doosje lucifers uit Timeless: hij gaat naar de bar, maar de barjuffrouw kent geen Sylvia.
Fred komt thuis en vraagt aan Marja of ze (als de politie het ooit zou vragen) wil antwoorden dat hij met haar de hele tijd op de bank televisie heeft gekeken: hij had problemen met een koper van een auto. Dan loopt hij weer naar buiten en vloekt dat zijn grote Cherokee gestolen is. Hij doet daarvan aangifte bij de politie.
Lex gaat na vier dagen ook aangifte doen van de verdwijning van Sylvia. Omdat hij zo lang gewacht heeft, laadt hij wel de verdenking op zich. Enkele dagen later hoort hij dat het lichaam van zijn vrouw gevonden is: vlak bij een strandovergang heeft iemand geprobeerd haar te begraven. De politie komt huiszoeking bij hem doen en tegelijkertijd brengen ze Yvonne ter sprake. Hij wordt nu toch serieus verdacht: ze hadden vaak ruzie, hij is vreemd gegaan met Yvonne en hij heeft pas na vier dagen aangifte gedaan. Lex is wanhopig.
De politie verifieert bij Marja of Fred die bewuste dinsdagavond thuis is geweest. Ze bevestigt wat Fred gevraagd heeft, nl. dat hij de hele avond tv heeft zitten kijken. Fred gaat ook naar café Timeless en van de bardame krijgt hij met wat geld los dat er een Timo in het spel is. Hij wordt daarna opgeroepen door de twee rechercheurs die de zaak van Sylvia onderzoeken. Ze hebben een printlijst gemaakt van de telefoonnummers en daaruit blijkt dat ze heel vaak met elkaar gebeld hebben. Ze vragen hem naar de relatie met Sylvia. Die was er één van als een broer en een zus, antwoordt Fred. Een van de agenten vraagt nog naar de gestolen auto van Fred. Thuisgekomen is hij nogal uit zijn humeur, wat ook Marja erg opvalt. Ze vraagt hem waar hij die bewuste dinsdagavond eigenlijk geweest is. Hij houdt vol dat hij een zaakje met een klant moest oplossen. Intussen wordt ook duidelijk dat hij drie weken heeft doorgebracht met een vrouw, die later gearresteerd is. Weer wat later wordt Fred gebeld door de rechercheur die hem meedeelt dat ze zijn auto hebben gevonden. Fred is erg verbaasd. Het blijkt dat op het dashboard bloedspatten zijn gevonden, die nader onderzocht zullen worden. Fred verzint een smoes dat Sylvia een keer een bloedneus bij hem had gehad in de auto.
Lex brengt weer een bezoekje aan Yvonne en ze troost hem lichamelijk. Fred komt van zijn monteur te weten dat hij de auto in Utrecht aan een Nederlander heeft verkocht in plaats van aan iemand in het Oostblok, waardoor hij gemakkelijk zou hebben kunnen verdwijnen. Maar nu is de monteur er een paar honderd euro rijker van geworden. Helaas is de auto nu opgespoord. Nu is Fred meer verdacht dan Lex. Hij geeft toe dat hij Sylvia enkele keren heeft ontmoet, meestal op het strand. Bij de laatste ondervraging trapt hij in de val die de rechercheurs voor hem zetten. “Uit een printlijst van haar mobieltje blijkt dat jullie elkaar vaak belden”, zegt een van de rechercheurs. Fred antwoordt: “Ze had toch helemaal geen mobieltje meer.” Daarmee verraadt hij zich als dader, want na de moord had hij haar mobieltje in de singel gegooid. De rechercheurs raden hem aan een advocaat te bellen.
1) Jouw mening over de titel van het boek (dit kan je niet kopieëren ivm dat je zelf een eigen mening moet hebben!)
Geef een verklaring voor de titel van je boek. Je moet dus uitleggen waarom de schrijvervolgens jou voor de titel heeft gekozen. Leg daarna uit of jij vindt dat de titel bij het boek past. Je moet in totaal 80 – 90 woorden gebruiken.
Op blz. 79 antwoord Fred op een vraag van de rechercheur hoe zijn relatie met de vermoorde Sylvia was, dat die er één was “als een broer en zus”. De rechercheur reageert hierop enigszins schamper. Naar later blijkt ook terecht. Het boek zelf gaat ook over een broer of zus, dus de titel vind ik wel goed passen bij het verhaal, het is tenminste niet een gekke titel die niet kloppend is bij het verhaal.
2) Waar gaat het boek over, in één zin.
Beschrijf in één zin waar het boek over gaat. Je zin mag maximaal 40 woorden hebben.
Het boek gaat over een broer en zus die in het eerst niet heel goed met elkaar om konden gaan, maar later toch weer samen waren.
3)Genre van en mening over het genre. (dit kan je niet kopieëren ivm dat je zelf een eigen mening moet hebben!)
Zoek uit onder welk genre jouw boek valt en noteer dat hieronder. Veel voorkomende genres zijn:
- Thriller
- Detective
- fantasy young adult
- science fiction
- Enzovoorts
Als je meer informatie nodig hebt, kijk dan bijvoorbeeld op https://wikikids.nl/Genre. Leg daarna uit waarom je wel of niet meer boeken van dit genre zou willen lezen. Je kunt hiervoor de woorden gebruiken aan de rechterkant van het tekstvak. Leg steeds met een voorbeeld uit waarom je iets vindt.Je moet tussen de 40 – 150 woorden gebruiken.
Het genre van dit boek is Roman. Het is een leuk boek die je aardig goed kan lezen. Het is ook een interessant boek, maar het is niet echt indrukwekkend. Voor de rest is het wel makkelijk te lezen, omdat er weinig moeilijke woorden inzitten. |
|
4)Zou het verhaal echt gebeurd kunnen zijn?
Leg in 80 – 220 woorden uit waarom je denkt dat het verhaal wel of niet echt gebeurd kan zijn.Leg je antwoord uit met voorbeelden.
Het verhaal kan echt gebeurd zijn omdat er geen sprookjes en fantasieverhalen inzitten. Ook de namen kunnen echt zijn en ik zie zelf geen dingen die nep zijn of die niet gebeurd kunnen zijn. Er zijn niet heel veel dingen benoemd in het boek qua plaatsnamen of landen, maar dat wordt vaker gedaan in een boek, dus kan het nog steeds echt gebeurd zijn.
5)Jouw mening over de 3 belangrijkste personages. (dit kan je niet kopieëren ivm dat je zelf een eigen mening moet hebben!)
Geef hieronder in 120 – 500 woorden je mening over de drie belangrijkste personages. Denk hierbij aan karaktertrekken die de personages hebben en waarom je deze karaktertrekken wel of niet leuk vindt.Je kunt hiervoor de woorden gebruiken aan de rechterkant van het tekstvak. Geef van ieder personage minimaal drie karaktertrekken en geef bij alle drie de karaktertrekken een voorbeeld uit het boek waar deze karaktertrek in naar voren komt. Let op: je beschrijft het personage dus niet alleen maar je moet ook beschrijven wat jij van het personage vindt.
Fred Verhoef is de man van Marja en heeft samen met Marja een dochtertje (Kelly). Hij is een avontuurlijk persoon. Dit komt omdat hij een keer in zijn leven 3 weken is weggeweest zonder dat iemand wist waarheen. Fred heeft een autogarage waar hij auto’s opknapt en doorverkoopt. Fred doet dit wel op een foute manier door bijvoorbeeld de kilometerteller terug te draaien. Fred wordt verliefd op Sylvia de vrouw van zijn neef en tevens zijn beste vriend. Marja Verhoef is dus de vrouw van Fred. Ze is gelukkig getrouwd en houd veel van Fred. Ze bemoeit zich niet met Fred zijn werk en zijn schimmige zaakjes. Ze is heel erg zorgzaam, vooral voor Kelly. Op het einde van het boek dekt ze Fred als de politie vraagt waar Fred was op de avond van de moord, maar dat komt omdat ze denk dat Fred problemen had met een persoon die een auto van hem had gekocht. Maar beetje bij beetje gaat ze hem toch verdenken van de moord. Lex Henkelman is de man van Sylvia. Hij werk bij een elektronicabedrijf Hij vindt zijn vrouw helemaal het einde omdat ze zo mooi en lief is. Hij heeft dan in het begin ook niet in de gaten dat Sylvia hun huwelijk een sleur vindt. Langzamerhand begint hij te vermoeden dat Sylvia hun huwelijk niet echt meer ziet zitten en ze krijgen dan ook ruzie. Als Sylvia dan op ten duur een aantal nachten laat thuiskomt en niet meer in hun bed, maar in het logeerbed slaapt, gaat lex kapot. Hij gaat niet meer naar zijn werk en hij bedrijft een keer de liefde met zijn collega Yvonne. Als lex te horen krijgt dat da Sylvia vermoord is trekt hij het echt niet meer van verdriet. |
|
6)Vertelperspectief
Een verhaal kan op verschillende manieren geschreven zijn:
- Bij het ik-perspectief weet je alleen van de ik-persoon wat hij ziet, denkt en voelt. Je kruipt als het ware in zijn huid. Bij het ik-perspectief maak je een onderscheid tussen een vertellend ik en een belevend ik. Een vertellend ik gaat in op gebeurtenissen die achter de rug zijn, terwijl het belevende ik die gebeurtenissen meemaakt. Het belevende ik speelt bijna altijd een rol in het verhaal, vaak is het zelfs de hoofdpersoon. Omdat de lezer alles slechts vanuit zijn (of haar) oogpunt ziet, krijgt hij geen compleet overzicht.
- Bij het auctoriale perspectief(hij/zij-vorm) (soms ook auctorieel genoemd) is de verteller alwetend, maar hij speelt niet mee. Hij staat als het ware 'boven' het verhaal: hij ziet neer op alles wat gebeurt en weet alles van het verhaal, de personages, hun motieven en gedachten. Zo krijgt de lezer een compleet overzicht van alle gebeurtenissen en het waarom en hoe daarvan. Je weet van meer personages wat zij zien, denken en voelen
- Bij het personele perspectief (ook hij/zij-vorm) (soms ook personaal perspectief genoemd) is eigenlijk sprake van een combinatie van de twee andere. Hoewel de verteller in dit geval niet zelf in het verhaal betrokken is, wordt toch één persoon gevolgd. Het verhaal staat in de derde persoon, maar er is geen sprake van een compleet overzicht zoals bij het auctoriale perspectief. Je weet alleen van de hoofdpersoon wat hij ziet, denkt en voelt.
Wat is het vertelperspectief van dit boek? Leg uit aan de hand van enkele voorbeelden.
In het eerste verhaal (de gewone thriller) is het perspectief dat van de alwetende verteller. We kijken in de hoofden mee van vooral Fred, Lex, Sylvia en Marja. Ze worden van buitenaf (zoals “Lex brengt weer een bezoekje aan Yvonne en ze troost hem lichamelijk.”) en soms van binnenuit (zoals “Ze had toch helemaal geen mobieltje meer?”) beschreven.
7)Beoordeling van jouw boek. (dit kan je niet kopieëren ivm dat je zelf een eigen mening moet hebben!)
Probeer deze vraag zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden! Gebruik minimaal 350 woorden.
Welk cijfer zou je dit boek geven tussen 1 (laagste) en 10 (hoogste) en leg je beoordeling uit: zou je het aan een ander aanraden? Waarom wel / waarom niet? Wat vond je prettig aan het boek, wat niet? Wat vind je van de manier van schrijven? Staan er moeilijke woorden in of leest het makkelijk weg? Kun je je goed inleven in de (hoofd)personen? Waarom wel / niet? Spreekt dit genre je aan? Waarom wel/niet? Zou je nog eens een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel/niet.
Ik geef het boek zelf een 5,5, dit heeft als reden dat het een boek is die je makkelijk kan lezen, maar er zit geen spannende kick in. Ik mis zelf voor mijn gevoel het spannende gedeelte. Het boek zou ik niet echt bepaald aanraden omdat het zo uit te lezen is en het best makkelijk is. De manier van schrijven is wel leuk, maar ook te eenvoudig. Dat is voor een lezer niet altijd fijn. Vooral als er te makkelijke zinnen in staan, is het niet uitdagend voor een lezer. Ik kan me ook door het makkelijk weglezen, niet inleven in de personen, wat ook voor mij erg irritant is, omdat je juist wilt inleven in de personen. Dit is voor mij een beetje irritant en daarom raad ik het dus ook niet aan. Dit genre spreekt mij wel aan zowel in een aantal andere boekverslagen. Het is een leuk genre omdat er een goed verhalenlijn in hoort te staan, maar in sommige boeken is dat totaal mislukt. Ik wil geen anderboek lezen van deze schrijver, omdat ik gewoon bang ben dat ik het weer zo snel uitlees en dat het te makkelijk is. Ik vond het wel weer jammer dat het boek zo klein was. Met een roman verwacht ik wel dat het verhaal een stuk groter zou zijn dan een boek met 95 bladzijden. Met een roman denk ik eerder aan minimaal 200 bladzijden. De letters in het boek zijn wel wat te klein, ik vind ze namelijk wat kleiner dan normaal. Voor de rest is het wel goed te lezen als je de kleine lettertjes kan lezen. Voor de rest is het wel een leuk boek om te lezen, maar niet echt om aan te raden, omdat het te kleine letters zijn. Voor de rest was het wel leuk om te lezen. Het verhaal zelf was wel te doen, maar toch is de spannende kick weggebleven, wat zeer jammer is voor mij als lezer. Al bij al is het een niet al te slechte boek, maar in het vervolg neem ik liever wel een ander boek als ik ga lezen.
REACTIES
1 seconde geleden