Bint door Ferdinand Bordewijk

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Bint
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2181 woorden
  • 18 mei 2020
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
36 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Ferdinand Bordewijk
Genre
Psychologische roman
Novelle
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1934
Pagina's
78
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Zelfmoord,
Maatschappijkritiek,
School- en Studentenleven

Boekcover Bint
Shadow

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een systeem van tucht heeft ontwikkeld. Wat volgt is een psychologische oorlog die het hele schooljaar zal duren. Dan pleegt een van de leerlingen zelfmoord en neemt Bint plotseling ontslag. De vraa…

De Bree is een leraar die een weggepeste collega van klas 4D, bijgenaamd de Hel, mag vervangen. Hij wordt daarin bijgestaan door de uiterst dictatoriale directeur Bint die een syst…

Bint door Ferdinand Bordewijk
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Titel: Bint 
Auteur: F. Bordewijk 
Eerste druk:1934

Korte achtergrondinformatie van de schrijver

Naam: Ferdinand Bordewijk. Zijn pseudoniem is Ton Ven. Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel Emiel Bordewijk wordt in Amsterdam geboren. Hij zal later deze trits voornamen wettelijk laten terugbrengen tot één: Ferdinand. Het tweede huis waar hij als jongen woont aan het Singel in Amsterdam beschrijft hij in het verhaal ‘Keizerrijk’ in de bundel De Wingerdrank (1936). Als Bordewijk tien jaar oud is verhuist het gezin naar Den Haag. Zijn ouders verhuizen binnen die stad zo vaak, dat zijn vader op een gegeven moment gevraagd schijnt te hebben: ‘Hebben wij hier al niet eerder gewoond?’ Ferdinand volgt het gymnasium en studeert rechten in Leiden, in 1912 promoveert hij, in januari 1913 wordt hij beëdigd als advocaat. Hij gaat werken in een kantoor aan de Rotterdamse Boompjes dat later wordt beschreven als het advocatenkantoor van Mr. Stroomkoning in Karakter (1938). Daar blijft hij tot 1919, daarna geeft hij handelsrecht aan een school aan het Van Alkemadeplein in Rotterdam, de school die het decor vormt van Bint (1934). Vervolgens wordt hij advocaat in Schiedam, hij blijft in Den Haag wonen, waar hij in 1914 is getrouwd met de componiste Johanna Roepman met wie hij twee kinderen krijgt. Bordewijk brengt een strikte scheiding aan tussen zijn leven en werk en zijn literaire bezigheden, alhoewel veel elementen in zijn oeuvre aan zijn werkzame bestaan zijn ontleend.

Geboortedatum – steftedatum: 10 oktober 1884 – 28 april 1965

Inhoud

Korte samenvatting van de inhoud:

De Bree is een leraar Nederlands, die vanaf november les gaat geven op de school van Bint. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman, en gaat naar de school voor afleiding en om meer met de werkelijkheid in contact te komen. 
De favoriete klas van Bint, 4D, had namelijk de vorige leraar Nederlands, Van Fleer, weggepest. Er heerst een streng regime of de school van Bint, orde en tucht zijn belangrijk. 
De Bree krijgt vier klassen die hij ziet als wezens. Hij noemt ze “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. 
Aan klas 4D, “de hel” verklaart De Bree direct de oorlog, om zo problemen te voorkomen. Met andere klassen heeft hij die niet. Zijn tactiek werkt inderdaad, want met de korte bevelen die hij geeft werkt de klas het beste. Tegen de kerstvakantie kwam de klas via woordvoerder Steijd vragen of hij vrede wilde, maar zijn antwoord was nee. 
Als de rapportvergadering plaatsvindt hebben de leraren het over Van Beek. De jongen verdient een onvoldoende, omdat hij niet genoeg presteert, maar hij had gedreigd dat als hij een slecht cijfer zou halen, hij zichzelf van kant zou maken. De leraren zijn niet onder de indruk en geven hem het slechte cijfer, waardoor Van Beek radeloos in de gracht springt en in een gasthuis aan pneumonie overlijdt. Bint voorspelt de leraren na de vakantie moeilijkheden omtrent Van Beek. 
Na de kerstvakantie breekt er inderdaad een opstand uit onder de leerlingen, aangezet door JérômeFléau en m.b.v. de conciërge. De opzet wordt neergeslagen door “de hel”. Dit had Bint namelijk met “de hel” afgesproken. De conciërge wordt ontslagen, Fléau van school verwijderd en “de hel” wordt beloond. 
Tijdens het jaarlijkse reisje dat met Pasen gemaakt wordt, is “de hel” verdeeld over Remigius en Nox. Het toeval zorgt er echter voor dat Remigius vervroegd vader wordt en dat De Bree mee gaat met een helft van “de hel”. Ze gaan via Bergen op zoom naar België en dan door naar Noord-Frankrijk. Tijdens de reis wordt Te Wigchel ziek, hij hoest de longen a.h.w. uit zijn lijf, en twee leerlingen Heiligenleven en Punselie verdwijnen een dag spoorloos. Ze hebben de originele route gefietst, die gepland stond, maar waar vanwege de hoest van Te Wigchel van afgeweken was.

Er waren examens op school voor de 5e klassen. Tijdens de examenuitreiking wankelt Bint even (De Bree zag het opeens. Bint stond doodstil, hij schommelde even naar voren, naar achteren. Hij was een blad, overgevoelig voor de zwakke luchtstroom, die de mens ontgaat. Een stalen wil, maar geen stalen lijf. Pag. 66). 
De Bree weigert in eerste instantie een herbenoeming, omdat het de bedoeling was geweest om slechts dit schooljaar vol te maken. Later denkt hij nog eens terug over het afgelopen jaar en bedenkt zich dan. Hij stuurt een briefje naar Bint waarin hij meldt nog een jaar op zijn school vol te maken. Bij het begin van het nieuwe jaar is Bint verdwenen en staat Donkers op zijn plaats als directeur. Bints’ vertrek had te maken met de dood van Van Beek. Of de spanningen hem te veel zijn geworden, of de druk van een of andere arbeidsinspectie wordt niet geheel duidelijk. 
“De hel”, de voormalige 4D is nu 5C geworden. Door te zien wat voor een volwassen kerels (met uitzondering van Schattenkeinder, een lomp maar volwassen meisje) het waren geworden, doet De Bree zo goed dat hij met Bints’ systeem wil blijven werken. 
De Bree probeert tot twee maal toe Bint te spreken te krijgen, maar slaagt hier niet in. Dan wordt hem duidelijk dat Bint wil dat de school door moet gaan zoals het voorgaande jaren ging met zijn ziel in de school, en De Bree gaat met nog meer wilskracht dan anders al vroeg op weg naar school.

Personages

Hoofdpersoon:Bint 
Bint is de directeur waar meneer De Bree komt werken. Hij heeft zelf een systeem bedacht, waarin de leerlingen onder streng regime les krijgen. Bint is een aardige man die wel van een grapje houdt. Daarnaast is hij erg zorgzaam voor zijn kinderen. Hij is bijvoorbeeld van plan om levenslang de schuld van zijn dochter af te betalen. Uiteindelijk stopt Bint als directeur zijnde bij de middelbare school, waarna hij geen contact meer met anderen wil hebben.

Helper:De Bree 
Meneer De Bree gaat lesgeven op een middelbare school, omdat hij afleiding wil van zijn dagelijkse bestaan. Hij is een hele rustige man, die desondanks toch erg streng is als hij lesgeeft. Hij wil aan zijn leerlingen laten zien wie de baas is. Na school is De Bree bezig met een onderzoek naar Anna Maria van Schuurman, een vrouw die als eerste vrouw colleges aan een universiteit volgt.

Relatie helper – hoofdpersoon:De Bree helpt Bint door les te geven aan ‘’de hel’’.

De Bree is ook de hoofdpersoon, maar Bint vind ik een betere dus vandaar dat ik het zo heb gedaan.

Tegenstander:Van Beek 
Van Beek is een leerling die zelfmoord pleegt omdat hij een onvoldoende gehaald heeft. Van Beek is een eigenwijze jongen, die zich aan zijn woord houdt. Op een gegeven moment geeft hij aan het docententeam door dat als ze hem met een onvoldoende beoordelen, hij zelfmoord zal plegen. Uiteindelijk voegt hij daad bij het woord, en pleegt hij zelfmoord.

Relatie tegenstander – hoofdpersoon:Van Beek maakt het voor Bint een beetje moeilijk, want van de ene kant geloof Bint zijn dreigement niet en wil dus hem een onvoldoende geven, maar aan de andere kant stel dat hij dat wel zou doen (en dat dus ook gedaan heeft) dan verwacht Bint problemen.

Perspectief

Perspectief en betrouwbaarheidBint is geschreven in het hij perspectief. Je ziet het verhaal door de ogen van De Bree. Je krijgt de gevoelens en gedachten van hem te lezen. Hierdoor denk je dat de Bint een sterk persoon is en veel kan hebben terwijl je er op het eind van het boek achter komt dat het allemaal maar schijn was we werden door de gedachten van De Bree op het verkeerde been gezet. Verder doet de schrijver niet veel met perspectief en perspectiefwisseling vind niet plaats alhoewel wij dit eerst wel dachten. Het perspectief gaat heel diep in op de gedachten van De Bree vooral hoe hij met zichzelf in strijd staat en hoe hij tot conclusies komt.

Citaat als voorbeeld:“De Bree zag het opeens. Bint stond doodstil, hij schommelde even naar voren, naar achteren. Hij was een blad, overgevoelig voor de zwakste luchtstroom, die de mens ontgaat. Een stalen wil, geen stalen lijf. Een schommelend blad. De Bree voelde iets te hebben ontdekt wat niet mocht. Het beklemde, vaag en dwingend.” Blz. 66

Tijd en structuur

Chronologie:De tijdsvolgorde in chronologisch. Er is een terugblik, namelijk als De Bree terugdenkt aan de leerling Van Beek, die zelfmoord heeft gepleegd. 
Er is een soort blik vooruit als De Bree denkt hoe de leerlingen zich over 10 jaar in de maatschappij zullen gedragen.

Verteltijd – vertelde tijd: Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een titel. Deze titel geeft aan wat er in het komend hoofdstuk verteld wordt. In totaal zijn er 28 hoofdstukken, die verdeeld zijn over 119 bladzijden.

Spanning

Open plek 1: Wie/wat is Bint? 
Antwoord open plek 1:Bint is de directeur waar meneer De Bree komt werken.

Open plek 2:Gaat van Beek zich echt van kant maken? 
Antwoord open plek 2:Ja, het was geen bluf.

Open plek 3:Waarom wil Bint geen contact meer met de Bree? 
Antwoord open plek 3:Hij wilde alléén liefde voor de school. Dus volgens mij waren de relaties die Bint had met zijn collega’s alleen tijdens zijn werk van belang en zag hij er geen verder band in die hij wilde behouden.

Thematiek

Thema: School- en studentenleven is het thema van dit verhaal.  
Meneer De Bree maakt zijn debuut als docent Nederlands op een middelbare school. Hij moet gelijk de meest beruchte klas, 4D, lesgeven. Onder zijn strenge regime blijken de leerlingen erg goed te presteren. Meneer De Bree krijgt zelfs ontzettend veel lol in les geven en vindt het heerlijk dat zijn hele leven in het teken staat van school. Daarnaast vindt hij het mooi om de kinderen dingen mee te geven waar ze later nog wat aan hebben.

Motief 1: Schuldgevoel 
Relatie motief 1 – thema:Op school hebben Bint en meneer De Bree altijd gedaan alsof de dood van de leerling Van Beek niks gedaan heeft met de docenten en leerlingen. Als meneer De Bree na de zomervakantie weer op school komt en erachter komt dat Bint gestopt is als directeur, vraagt hij zich af wat de rede voor het stoppen is. Na een tijdje komt meneer de Bree erachter dat Bint als directeur gestopt is omdat hij het niet meer kon verdragen dat een leerling van hem zelfmoord gepleegd heeft. Dit is het moment waarop meneer De Bree door krijgt wat er ineens aan de hand is. Ook hij vindt het vreselijk wat er met de leerling gebeurd is. Waar hij eerst altijd zijn gevoelens negeerde, ziet hij nu ineens in wat er werkelijk gebeurd is.

Motief 2: Maatschappijkritiek 
Relatie motief 2 – thema:In de tijd dat meneer De Bree lesgeeft, vormt zich in Nederland een opkomend nationalisme. In principe vindt meneer De Bree dit een goede ontwikkeling, maar hij zit ook de nadelen van deze veranderingen. Hij wil zijn leerlingen meegeven dat ze altijd hun eigen mening mogen hebben in het leven. Hij vindt het ook erg belangrijk dat de leerlingen voor deze mening uitkomen.

Motief 3:zelfdoding/zelfmoord 
Relatie motief 3 – thema:Zelfdoding/zelfmoord is een belangrijk motief in het verhaal. Een leerling van school, Van Beek, heeft gedreigd met het plegen van zelfmoord als hij een onvoldoende krijgt van de schoolleiding. Omdat Van Beek volgens het docententeam onvoldoende prestaties getoond heeft, krijgt hij ondanks zijn dreigement toch een onvoldoende. Uiteindelijk houdt Van Beek zich aan zijn woord en pleegt hij zelfmoord. Doordat Bint aan het einde van het schooljaar nog steeds met de zelfmoord van Van Beek worstelt, stopt hij als directeur bij de middelbare school. De dood van een leerling Van Beek leidt er dus toe dat Bint stopt als directeur.

Titel

Titelverklaring:De titel 'Bint' is eenvoudig uit te leggen. Bint is directeur van een middelbare school en het hele verhaal draait om hem als directeur zijnde. Het verhaal wordt door de ogen van meneer Bint en de ik-persoon, meneer De Bree, verteld. Meneer De Bree is nooit eerder docent geweest en heeft ontzettend veel respect voor Bint als persoon en de manier waarop hij de school draaiende houdt.

Mottoverklaring: er is geen motto.

Boekenquiz 8 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Waarom pleegt een leerling, Van Beek, zelfmoord?
De Bree doet onderzoek naar Anna Maria van Schuurman. Wie is deze vrouw?
De docenten gaan met de leerlingen op schoolreisje. Waar gaat dit schoolreisje naartoe?
Wat gaat Bint doen nadat hij niet meer als directeur op de middelbare school werkt?
Meneer De Bree moet les gaan geven aan de beruchte klas. Deze klas is erg luidruchtig en het is dan ook moeilijk om aan deze klas les te geven. Hoe heet deze klas?
Wat is de rede waarom Bint stopt als directeur?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Tijdens het schoolreisje weet De Bree de beruchte klas niet onder controle te krijgen.
Het was niet de bedoeling dat De Bree mee zou gaan op schoolreisje. Waarom gaat hij uiteindelijk wel mee?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.