De lege stad door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover De lege stad
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 835 woorden
  • 7 mei 2020
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
33 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Simone van der Vlugt
Genre
Oorlogsroman
Geschiedenis
Psychologische roman
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
april 2015
Pagina's
254
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Tweede Wereldoorlog,
Liefdesrelatie: problemen,
Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog

Boekcover De lege stad
Shadow

De historische roman De lege stad van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam getroffen door het zwaarste bombardement dat Nederland heeft gekend. Voor de pasgetrouwde Katja betekent dit het einde van haar onbezorgde leven. Bijna de helft van h…

De historische roman De lege stad van schrijfster Simone van der Vlugt is een indrukwekkend boek dat zich afspeelt in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 14 m…

De lege stad door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

De Lege Stad

Simone van der Vlugt

Algemeen

Het boek is geschreven door Simone van der Vlugt. Het boek heeft 296 bladzijdes. De uitgever van het boek is Ambo/ Anthos. Het boek werd uitgegeven in april 2015

  • Het genre van het boek is historische roman. Met het genre historische roman wordt er bedoeld dat het verhaallijn gebaseerd is op waar gebeurde historische gebeurtenissen.

Katja van Kesteren

Katja is een jonge vrouw die getrouwd is met Daniël. Hij is een arts. De ouders van Daniël horen bij de NSB. Katje keurt dat af. Snel komt ze achter dat niet alle Duisters onaardig zijn. Ze ontmoet Max. Een keiharde ondervrager bij de SD. Hij helpt Katja met haar problemen. Op den duur krijgen Max en Katja een seksuele relatie. Velen vinden dit verraadt van het vaderland. Ze wordt ook wel een moffenhoer genoemd. Ook al is ze verliefd aan het worden op Max is ze toch bezig met overspel. Katja zit ook in het verzet. Ze neemt een joodse jongen mee. Ze wilde kinderen maar die kon ze zelf niet krijgen. Ze heeft veel geleden in de oorlog.

‘Dat is mijn neefje. Zijn ouders zijn omgekomen bij het bombardement van vorig jaar. Hij is niet joods.’

‘Het is echt beter voor je. Op die boerderij is eten genoeg, dat is toch fijn. En het is niet voor lang. De oorlog is bijna afgelopen.’

Zoals je kan zien in de citaten is Katja erg trouw en hoopvol in de oorlog. Ze verteld haar zusje dat het allemaal goed komt en dat ze denkt dat de oorlog bijna afgelopen is. De liegt tegen een Duitse officier dat het joodse jongentje haar neefje is.

  Hoe loopt het verhaal?

Het verhaal begint bij Katja die verteld over de meidagen in 1940. Wanneer de Duitsers de havenstad bombarderen om te zorgen dat Nederland zich overgeeft.  In het boek worden veel verschillende perioden van de oorlog omschreven in Rotterdam. Het bombardement, het verzet, de Jodenvervolgingen, de razzia’s en de hongerwinter. De bevrijding wordt ook beschreven en de terugkeer van broers. Het verhaal eindigt een paar maanden na de bevrijding. Voor dat ik het boek had gelezen had ik nog niet gehoord van de razzia’s. De razzia’s waren goed georganiseerde opsporingen en jacht op de joden, zigeuners en het verzet.

Halverwege de ochtend komt Thijs de keuken binnenstormen. ‘Waar is Hein?’ Katja richt zich op van de mangel waarmee ze het water uit de gewassen kleding wringt. ‘Op school.’ ‘Is hij niet thuisgekomen?’ ‘Hoezo?’ Gealarmeerd kijkt Katja haar broer aan. Onrustig loopt Thijs door de keuken. ‘De schoolleiding heeft iedereen naar huis gestuurd. De moffen hebben alle jongens van de bovenbouw meegenomen.’ Katja laat het wasgoed uit haar handen vallen, het kletst op de vloer en valt half over haar schoenen, maar ze let er niet op. ‘Wat! Waarom?’

Ik heb dit stuk gekozen omdat ik het erg schokkend vond toen ik het las.

  Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt is geboren in Hoorn, Nederland. Op 15 december 1966. De is een Nederlandse schrijfster. Het meeste schrijft ze historische jeugdromans en thrillers. Van der Vlugt wilde vroeger al schrijfster worden. Ze werd geïnspireerd door Kruistocht in spijkerbroek. Ze stuurde op haar 13e al manuscripten voor historische verhalen. Maar de uitgever wees het af. Toch zei de uitgever door te gaan met schrijven. Van der Vlugt ging Nederlands en Frans studeren aan de leraren opleiding in Amsterdam. Ze werkte in de avonduren aan ‘De amulet’, een verhaal over de heksenvervolging. Hiermee debuteerde ze bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat.

  Het adres

Het adres en de lege stad spelen niet af in dezelfde tijdlijn. De lege stad gaat over het leven van een normale vrouw in de tweede wereldoorlog, die een affaire heeft met een Duitser. Het adres speelt zich af na de oorlog wanneer de ik- figuur op bezoek gaat bij mevrouw Dorling. Een groot overeenkomst is dat beide hoofdrolspelers hun familie kwijt is geraakt in de oorlog. Wel zijn de hoofdrolspelers de familie op een andere manier kwijtgeraakt. Katja raakt haar familie kwijt tijdens de bombardementen in Rotterdam en de ik- figuur is haar familie kwijt geraakt tijdens de Joden vervolgingen.

   Mening

Ik vond het boek er spannend en mooi geschreven. Het is een persoonlijk en aangrijpend verhaal. Over de zware tijden van de bezetting. Ook lees je veel over de feiten uit die tijd. Ik vind het zelf erg leuk om te leren wanneer ik aan het lezen ben. Naast het zijn van een roman is het zeker ook informatief om te lezen. Tijdens het lezen kon ik mij heel goed inleven in het verhaal en hoe Katja zich zou voelen. Van begin tot het einde had het boek mij goed in haar greep en ik bleef maar door lezen. Leest makkelijk weg en ik raad het zeker aan.

Boekenquiz 15 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Het thema van de roman is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de stad Rotterdam
Welke motieven herken je in de roman?
Meerdere antwoorden mogelijk
De titel De lege stad verwijst naar:
Het verhaal eindigt op de Bevrijdingsdag in mei 1945.
Het verhaal begint op
Bewering I : Katja's ouders worden getroffen door het bombardement.
Bewering II: Alle broers en zussen overleven het bombardement.
Bewering III: De Duitsers bombarderen vooral de Waalhaven.
Bewering I : De schoonouders van Katja zijn ".fout"
Bewering II : Chiel, de vriend van zus Jet is "fout."
Bewering III: Vriend Victor is "fout."
Katja van Kesteren wordt na de bevrijding kaal geschoren omdat ze een moffenhoer was.
Wie keren er na de bevrijding terug naar Rotterdam?
Meerdere antwoorden mogelijk
Katja moet het joodse jongetje Samuel afstaan aan de grootouders van het jongetje,
Hoe is de structuur van het boek?
Wie is/zijn de vertellers?
Meerdere antwoorden mogelijk
In Rotterdam stelt het verzet in de Tweede Wereldoorlog heel weinig voor.
Bewering I: Duitser Max is op de hoogte van het feit dat Katja's broer in het verzet zitten.
Bewering II: Duitser Max is op de hoogte van het feit dat Bas eigenlijk een joods jongetje is.
Bewering III: Duitser Max is op de hoogte van het feit dat Daniëls ouders NSB 'ers zijn.
Bewering I : Katja wil vanwege de oorlog zelf geen kinderen.
Bewering II : Haar man Daniël is arts en heeft een test ondergaan waaruit blijkt dat hij geen goed zaad heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.